Μπορεί ο Μαυροκεφαλίδης να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα;

Μπορεί ο Μαυροκεφαλίδης να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα;

Άρης Λαούδης
Μπορεί ο Μαυροκεφαλίδης να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα;

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τη μεταμόρφωση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ και εξηγεί τι κάνουν οι Μανωλόπουλος και Αλβέρτης που δεν έκαναν οι Ιβάνοβιτς και Πεδουλάκης.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και στην περίπτωση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη η λαϊκή ρήση ταιριάζει γάντι.

Η μέχρι τώρα «αποκάλυψη» του Παναθηναϊκού στα τέσσερα παιχνίδια των πλέι οφ ακούει στο όνομα «Λουκάς» και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η... συνταγή Αλβέρτη θα εφαρμοστεί από τον Μανωλόπουλο και οι «πράσινοι» θα κερδίσουν από τον παίκτη ό,τι έχασαν σ' όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου.

Ο Μαυροκεφαλίδης μοιάζει έτοιμος να επαναλάβει τα περσινά κατορθώματα του στα πλέι οφ και παράλληλα βεβαίως να βάλει σε νέα βάση το συμβόλαιό του που ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν πρώτο - πρώτο στο τραπέζι, όταν τελειώσει η σεζόν και ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα περίοδο.

Το gazzetta.gr με αφορμή τον... τριπλασιασμό της προσφοράς του Μαυροκεφαλίδη στον Παναθηναϊκό, αναλύει το πριν και το τώρα, εξηγεί τι δεν πήγε καλά με Πεδουλάκη, Ιβάνοβιτς και γιατί Αλβέρτης και Μανωλόπουλος είχαν κι έχουν το μυστικό για τη μεταφόρφωση του διεθνούς φόργουορντ.

Ο Αλβέρτης προσάρμοσε το παιχνίδι στο στυλ του

Ηταν δεδομένο εξ αρχής πως ο Μαυροκεφαλίδης θα ταίριαζε με την αγωνιστική φιλοσοφία του Αργύρη Πεδουλάκη. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία του ποιος μπορεί να είναι πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις του μπάσκετ, αλλά στην ουσία του προβλήματος. Ο τρόπος σκέψης του «Αρτζι» δεν μπορούσε να σηκώσει μοντέλο παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Μαυροκεφαλίδη και γι αυτό ήταν απορίας άξιο του πώς ενέκρινε την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2013.

Οσο ταλέντο κι αν διαθέτει ο διεθνής σέντερ στο επιθετικό κομμάτι, οι αδυναμίες του στην άμυνα ήταν αυτές που σε μεγάλο βαθμό καθόριζαν τις επιλογές του Πεδουλάκη από την αρχή της σεζόν. Οι περισσότεροι προπονητές «χτίζουν» τις ομάδες τους πάνω στη δική τους φιλοσοφία κι όχι στα χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι παίκτες και πολλές φορές αυτό αποδεκνύεται δίκοπο μαχαίρι, όταν βεβαίως δεν μπορούν να κάνουν προσαρμογές.

Λίγοι είναι οι προπονητές που μπορούν να προσαρμόσουν τη φιλοσοφία στο υλικό που έχουν στα χέρια τους και ακόμη λιγότεροι αυτοί που θα πάρουν το ρίσκο να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό απ' αυτό που πιστεύουν, όταν διαπιστώνουν πως κάτι δεν προχωράει όπως το είχαν σχεδιάσει.

Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και η παράδοση της σκυτάλης στον Φραγκίσκο Αλβέρτη αποδείχτηκε λύτρωση για τον Μαυροκεφαλίδη. Ο «Φραγκι» ήταν υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να πάρει μια απόφαση για να σώσει τη χρονιά: Να ρισκάρει για να αυξήσει το rotation, να πάρει από τους... παρεξηγημένους το 100% των δυνατοτήτων τους και παράλληλα να κρύψει τις όποιες αδυναμίες τους.

Δούλεψε εξαιρετικά στο κομμάτι της ψυχολογίας, άλλωστε είναι μετρ του είδους μετά από τόσα χρόνια θητείας στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού και παράλληλα δημιούργησε plays για να αξιοποιήσει το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο του Μαυροκεφαλίδη.

Θυμάμαι σαν τώρα για παράδειγμα, τον τρόπο που ο Αλβέρτης διαχειρίστηκε τον παίκτη του στον εντός έδρας αγώνα με τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ, προσπαθώντας να του δώσει την μπάλα στο κατάλληλότερο σημείο της ρακέτας, εκεί απ' όπου έχει 1000+1 τρόπους για να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Στοχευμένες επιλογές δηλαδή με ξεκάθαρα μις ματς και συνεχόμενη δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι για να γίνεται η μπάλα... ελαφριά, όταν ο παίκτης σουτάρει από τα 4,5 - 5 μέτρα.

Η... επιστροφή στο παρελθόν

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Μαυροκεφαλίδη. Μια θλάση στην προετοιμασία, άλλη μία τον Δεκέμβριο, ακόμη μία τον Ιανουάριο, μικροπροβλήματα μέσα στη σεζόν, μοιραία επιστρέψαμε σε... καθεστώς 2013 με τον Ιβάνοβιτς να έχει πάρει τη θέση του Πεδουλάκη. Ο Μαυροβούνιος είναι από τις περιπτώσεις προπονητών που βασίζονται σ' ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν το αλλάζουν με τίποτα.

Μοιάζει περισσότερο μ' αυτό που λέμε «προπονητής» και λιγότερο «coach», με τη διαφορά να έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις ενός αγώνα. Ο Ιβάνοβιτς δεν προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών του, προσπαθεί να προσαρμόσει τους παίκτες στη φιλοσοφία του και πολλές φορές αυτό μοιάζει αδύνατον. Ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομάδα που ξεκίνησε με παίκτες που έκαναν σπριντ σαν αθλητές του στίβου, που πίεζαν και έτρεχαν στην άμυνα με σκοπό να «καταπιούν» τον αντίπαλο και να βγάλουν 15 αιφνιδιασμούς σε κάθε παιχνίδι.

Το επιθετικό κομμάτι πέρασε σε δεύτερη μοίρα κι αυτό φάνηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε πολύ ελεύθερα επιθετικά, δεν είχε στόχευση σε πολλές περιπτώσεις, άρα δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ο Μαυροκεφαλίδης που μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα πάνω στο παρκέ. Αν σ' αυτό προστεθεί το ψυχολογικό κομμάτι και ο τρόπος που κάθε παίκτης μπορεί να διαχειριστεί το συναίσθημα «δεν με χρησιμοποιεί», τότε μπορεί να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο ο Μαυροκεφαλίδης ζούσε μέρες Πεδουλάκη με τον Ιβάνοβιτς στον πάγκο.

Τα πλέι οφ του ανήκουν

Για τον Μαυροκεφαλίδη το περσινό πείραμα με τον Αλβέρτη μοιάζει με επιτυχημένη συνταγή. Προπονητικό δίδυμο Ελλήνων που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το κομμάτι ψυχολογία, τον Αλβέρτη παρά δίπλα να γνωρίζει το... κόλπο και τον Μαυροκεφαλίδη να αισθάνεται πιο απαραίτητος απ' ό,τι στην κανονική περίοδο. Η διαφορά είναι εμφανής από τον πρώτο κιόλας αγώνα των πλέι οφ. Με τον Μπατίστα στα πιτς, ο Ελληνας σέντερ έχει διπλασιάσει τον χρόνο συμμετοχής του (από 12:44 σε 23:06), αλλά ταυτόχρονα έχει τριπλασιάσει την προσφορά του στον Παναθηναϊκό.

Οι 5,1 πόντοι έγιναν 16, τα 3 ριμπάουντ έγιναν 8 και σιγά - σιγά ο Μαυροκεφαλίδης «χτίζει» την ψυχολογία που απαιτείται για να παρουσιαστεί έτοιμος στα παιχνίδια που θα κρίνουν τον τίτλο. Τα ματς με τον Κολοσσό μπορεί να μην αποτελούν κριτήριο γι αυτό που θα ακολουθήσει, αλλά είναι σίγουρη η καλύτερη ψυχολογική προετοιμασία για παίκτες που είχαν... φάει πάγκο με το κουτάλι και χρειάζονται καλές εμφανίσεις για να μπουν σε mood μεγάλων αγώνων και να αισθανθούν ικανοί να βοηθήσουν.

Ο Μανωλόπουλος με τον Λυκογιάννη είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το μοντέλο Αλβέρτη, δηλαδή να ανοίξουν το rotation και να προσαρμούν κάποια πλάνα πάνω στα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτουν. Ανεξάρτητα, αν συμφωνούν ή διαφωνούν με επιλογές του περσινού καλοκαιριού, αυτή είναι η μόνη λύση που έχουν για να προετοιμάσουν την ομάδα και είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Μαυροκεφαλίδη και του Νέλσον που για πρώτη φορά φέτος αξιοποιούνται με βάση τα δικά τους πλεονεκτήματα κι όχι με βάση τη γενικότερη φιλοσοφία που αποφασίστηκε το καλοκαίρι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα