Mατσιούλις στο gazzetta.gr: «Καλά έκανε και με έδιωξε ο Παναθηναϊκός!»

Mατσιούλις στο gazzetta.gr: «Καλά έκανε και με έδιωξε ο Παναθηναϊκός!»
Ο πρώην «πράσινος» Γιόνας Ματσιούλις μιλάει στο gazzetta.gr για το ανεπανάληπτο συναίσθημα της δικαίωσης που εκπέμπει ο ευρωπαϊκός τίτλος, χαρακτηρίζει «ντεφορμέ» τον Σπανούλη και «ισοδύναμη» τη Ρεάλ με τον Ολυμπιακό. Γιατί θα ξαναφορούσε μετά χαράς τα πράσινα!

Η συμβολή του στην ανατροπή του σκηνικού στην 2η περίοδο του τελικού, όταν ο Ολυμπιακός φαινόταν να έχει επιβάλλει πλήρως το ρυθμό και είχε ξεφύγει με 15-21, ήταν κεφαλαιώδης! Για την ακρίβεια, η είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο, βοήθησε τη Ρεάλ να “τρέξει” ένα σερί 20-7 και να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 35-28, έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον 30χρονο Λιθουανό φόργουορντ!

Ο λόγος για τον Γιόνας Ματσιούλις, που μπορεί να μην έπαιξε πολύ στο 2ο μέρος, αλλά τη δουλειά του, την έκανε για τα καλά στον τελικό και δίκαια στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης! Λίγο πριν το τέλος, ο πρωταγωνιστικός του ρόλος, ενισχύθηκε από το έντονο λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον Βασίλη Σπανούλη (κατά τα λεγόμενά του, τον χαρακτήρισε “πουθενά” και μπασκετικά ανύπαρκτο!), στον οποίο έδειξε τα... “αυγά” του και στη συνέχεια το ταμπλό.

Το gazzetta.gr συνάντησε τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού λίγα μέτρα έξω από την πόρτα των αποδυτηρίων της Ρεάλ στο “Barclaycard Center” και είχε την ευκαιρία να κάνει μία ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του, η οποία είχε “μπηχτές”, εξωτερίκευση εσώψυχων, απόψεις που δεν ακούμε συχνά από αθλητές αλλά και αναπάντεχες αλήθειες!

Επιτέλους πρωταθλητής Ευρώπης;

«Εννέα χρόνια που παίζω στην Ευρωλίγκα, περίμενα αυτή τη στιγμή! Τώρα πλέον που έφτασα στην κορυφή, μπορώ να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τίτλος και πόσο δύσκολη είναι η κατάκτησή του! Ειδικότερα μέσα από μία τόσο σκληρή διαδικασία ενός φάϊναλ-φορ, στο πλαίσιο του οποίου, δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις σχεδόν ούτε ένα λάθος σε τρεις ημέρες. Έχεις να παίξεις δύο τελικούς, χωρίς την πολυτέλεια να διορθώσεις μία στιγμιαία ολιγωρία! Χάνεις για λίγο την συγκέντρωσή σου στην άμυνα και δεν είσαι εύστοχος σε μερικά σουτ, τότε συνήθως “πετάει το... πουλάκι”! Το φάϊναλ-φορ είναι συνώνυμο της πίεσης, ειδικότερα όταν παίζεις στην έδρα σου και έχεις όλους τους προβολείς πάνω σου!»

Πόσω μάλλον, όταν η ομάδα σου – έστω και χωρίς εσένα που ήρθες φέτος – προερχόταν από δύο σερί χαμένους τελικούς και περίμενε αυτό το τρόπαιο 20 ολόκληρα χρόνια...

«Κοίτα, σε σχέση με την Ελλάδα η πίεση εδώ στην Ισπανία είναι πολύ λιγότερη, γιατί ο κόσμος και οι διοικήσεις δίνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στο ποδόσφαιρο! Αν ήμουν στον Παναθηναϊκό και είχαμε χάσει δύο συνεχόμενους τελικούς, τότε η χρονιά θα ήταν πολύ πιο ψυχοφθόρα! Ωστόσο κι εδώ, υπήρχε μία σχετική κουβέντα γύρω από το πόσο πλήρες και ποιοτικό ρόστερ είχαμε και πόσο δικαιούμαστε να φτάσουμε επιτέλους στην κορυφή... Το αποδείξαμε όμως και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό...»

Σε προσωπικό επίπεδο φαίνεται ότι είναι στη μοίρα σου να κερδίζεις όταν τίθεσαι αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό. Τα δύο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και φέτος στον τελικό της Ευρωλίγκα...

«Πριν τον τελικό, δεν είχα σκεφτεί καθόλου αυτή την συγκυρία και απλά έβλεπα τον Ολυμπιακό ως το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουμε, για να φτάσουμε στον μεγάλο μας στόχο. Και τώρα όμως, το ίδιο αισθάνομαι...»

Από την ώθηση που έδωσες στη Ρεάλ στην 2η περίοδο, όταν βρεθήκατε να χάνετε με 6 πόντους, φάνηκε ξεκάθαρα ότι σου ταιριάζει να παίζεις εναντίον του Ολυμπιακού και έχεις “μάθει” να είσαι αποτελεσματικός εναντίον του...

«Βασικά χαίρομαι διπλά, γιατί σε αντίθεση με τα τελευταία παιχνίδια, που δεν έπαιρνα χρόνο συμμετοχής, σ’ αυτόν τον τελικό, είχα την ευκαιρία να συνεισφέρω! Αλλά έτσι όπως το θέτεις, συμφωνώ! Γνωρίζω καλά όλα αυτά τα παιδιά και ξέρω πόσο καλοί και πνευματικά δυνατοί είναι σαν παίκτες... Είναι μαχητές, έχουν μάθει να μην παραδίνονται και είναι αλήθεια ότι ανέλυσα στους συμπαίκτες μου τα χαρακτηριστικά τους και έδωσα μερικές συμβουλές για το πως πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ήμουν σίγουρος ότι δεν έπρεπε να χαλαρώσουμε όταν ξεφύγαμε με 11 πόντους (σ.σ.: 40-29) και μέσα σε δύο λεπτά, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο σκορ (σ.σ.: 40-41). Είναι πολύ δυνατή ομάδα με σωστή νοοτροπία και κάλλιστα θα μπορούσε να μας έχει νικήσει! Νομίζω ότι νικήσαμε έναν τελικό ανάμεσα σε δύο σχεδόν ισοδύναμες ομάδες!»

Με τη λήξη του τελικού, πίσω στην Ελλάδα, στα social media “άναψε” η κουβέντα για το πόσο μεγάλη απώλεια, ήταν η αποχώρησή σου από τον Παναθηναϊκό...

«Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήταν δική μου απόφαση γιατί είχα συμβόλαιο και αυτό συνέβη για καθαρά οικονομικούς λόγους, υποθέτω γιατί η διοίκηση ήθελε να αναπροσαρμόσει το budget! Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα στην καριέρα μου, που με έχει “απολύσει” δύο φορές! Αλλά δεν κρατάω καμία κακία, γιατί έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από την παραμονή μου στην Ελλάδα, πέρασα υπέροχα, έπαιξα μαζί και κόντρα σε μερικούς από τους κορυφαίους της Ευρώπης. Σέβομαι την απόφαση του συλλόγου, γιατί καμιά φορά ίσως είναι προτιμότερο να παίρνεις μία πρωτοβουλία με κόστος, από το να προσποιείσαι ότι δεν τρέχει τίποτε και στην πορεία, να ξέρεις ότι δεν θα είσαι σε θέση να πληρώσεις έναν παίκτη, όπως συνέβη πριν από λίγα χρόνια στη Ζαλγκίρις που χρεοκόπησε! Χαίρομαι αν η θυσία του δικού μου συμβολαίου, βοήθησε την διοίκηση να διατηρήσει την ομάδα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο για να μπορεί να δίνει χαρά σε ένα γεμάτο ΟΑΚΑ! Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και ειδικότερα στην Ελλάδα που ζει δύσκολες στιγμές... Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία και να ‘στε σίγουροι ότι θα επέστρεφα με μεγάλη χαρά στην “πράσινη” οικογένεια...»

Ποιο ήταν το πλάνο σας για τον Σπανούλη και πως καταφέρατε να τον περιορίσετε σε μόλις ένα εύστοχο καλάθι εντός πεδιάς;

«Νομίζω ότι αυτό το φάϊναλ-φορ δεν ήταν καλό για τον Σπανούλη! Έβαλε μεν κάποια καθοριστικά καλάθια στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, αλλά γενικά φάνηκε να είναι εκτός φόρμας! Από την άλλη μεριά, όμως, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό, είναι ότι ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν δεν παίζει καλά, μπορεί πραγματικά να κάνει την διαφορά, όπως φάνηκε και στον ημιτελικό. Ο στόχος μας δεν ήταν απλά να του κλείσουμε τους διαδρόμους και το οπτικό πεδίο, αλλά να τον εμποδίσουμε να δημιουργήσει και να δει τις σωστές πάσες. Είχαμε πάντα κάποιον ψηλό πίσω από τον προσωπικό του αντίπαλο, έτσι ώστε αν κι εφόσον περνούσε, να του είναι δύσκολο να κάνει τη λόμπα ή να βγάλει την μπάλα έξω...»

Πόσο μεγάλη προσωπική δικαίωση είναι η κατάκτηση ενός τόσο σπουδαίου τίτλου για έναν αθλητή;

«Συνήθως, όταν αξιώνεσαι να ζήσεις μία τόσο σημαντική επιτυχία, το μυαλό γυρίζει στις δύσκολες στιγμές που ο καθένας έχει περάσει στο παρελθόν. Ο σοβαρός τραυματισμός μου στο γόνατο (σ.σ.: ρήξη πρόσθιου χιαστού), το 2011 στην Ιταλία (σ.σ.: Εμπόριο Αρμάνι), με έκανε πολύ πιο δυνατό άνθρωπο και άλλαξε πολύ τη νοοτροπία μου και την θεώρησή μου για τη ζωή. Τον Φεβρουάριο του 2012, επέλεξα να υπογράψω αμισθί σε μία μικρή ομάδα του Κάουνας, την Μπάλταϊ που πλέον δεν υπάρχει, για να αποδείξω ότι μπορώ να επιστρέψω στο επίπεδο που ήμουν και δύο μήνες αργότερα, πήγα στη Σιένα και “άρπαξα από τα μαλλιά” την ευκαιρία που μου δόθηκε! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι καλό μου έκαναν αυτές οι δύο ομάδες και το γεγονός ότι πλέον έχουν εξαφανιστεί από τον μπασκετικό χάρτη, αποτελεί τεράστια ειρωνεία!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.