«Ξέρουμε να παίζουμε κόντρα σε φαβορί»

Gazzetta team
«Ξέρουμε να παίζουμε κόντρα σε φαβορί»
Γιάννης Σφαιρόπουλος, Πάμπλο Λάσο, Γιώργος Πρίντεζης και Γκουστάβο Αγιόν μίλησαν για τον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας (17/5, 21:00). «Ξέρουμε να παίζουμε κόντρα σε φαβορί», το μήνυμα του προπονητή του Ολυμπιακού. ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ: Κων/νος Μελάγιες.

«Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε τον τελικό. Δεν αρχίσαμε καλά τη σεζόν. Είχαμε πολλούς καινούργιους παίκτες. Τελικά φτιάξαμε την ομάδα και είμαστε στον τελικό. Φυσικά είμαστε ευχαριστημένοι γι αυτό. Σέβομαι τον Ολυμπιακό. Ολυμπιακός και Ρεάλ είναι ένα... κλάσικο της Ευρώπης. Ο τελικός επαναλαμβάνεται ύστερα από δύο χρόνια. Είμααστε έτοιμοι να παίξουμε μπάσκετ», σχολίασε αρχικά ο Πάμπλο Λάσο.

Για τον Βασίλη Σπανούλη, είπε: «Πώς σταματάμε τον Σπανούλη; Είναι εξαιρετικός παίκτης. Έδειξε χθες ξανά το ταλέντο και την ποιότητά του. Μπορώ να σταματήσω τον Σπανούλη. Να βάλω πέντε παίκτες πάνω του. Αλλά μετά θα με "σκοτώσει" ο Πρίντεζης. Έτσι είναι το μπάσκετ, ομαδικό άθλημα. Ανησυχώ για όλη την ομάδα του Ολυμπιακού».

Ο head coach της Ρεάλ Μαδρίτης τόνισε ακόμα: «Πέρσι ήταν πλέι οφ, πρόπερσι τελικός. Γι αύριο ξέρουμε ότι πρέπει να κερδίσουμε. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να παίξουμε το καλύτερο μπάσκετ που μπορούμε», για να προσθέσει πως: «Πρέπει να ζήσουμε τη στιγμή. Έχουν υπάρξει τεράστιες ομάδες παλιότερα με μεγάλες νίκες. Μιλώντας για τα προηγούμενα Final Four, πλέον βλέπουμε πως είμαστε πιο δυνατοί και πιο έμπειροι. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τα χαμένα Final 4. Είναι ένα παιχνίδι. Δεν μένουμε στο παρελθόν, κοιτάζουμε μπροστά».

Ο Λάσο πρόσθεσε: «Είναι πιο δύσκολο να είσαι προπονητής, παρά παίκτης. Το να παίζεις είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του μπάσκετ. Αλλά σε εγκαταλείπει το σώμα σου κάποια στιγμή και πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς το μυαλό σου. Πλέον είμαι σίγουρος πως είναι πιο δύσκολο να είσαι προπονητής. Κάθε χρόνο είναι διαφορετικά. Πέρσι κερδίσαμε όλα τα παιχνίδια στην πρώτη φάση, αυτή τη χρονιά είχαμε συνέπεια. Οι ρόλοι είναι πιο σημαντικοί στην ομάδα με την προσθήκη νέων παικτών. Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση, αν και αυτό είναι δύσκολο μέσα σε μία γεμάτη σεζόν. Είμαι ικανοποιημένος με την κατάσταση και την φετινή μας εικόνα».

Σφαιρόπουλος: «Το πρόγραμμά μας δεν έχει... βγει ακόμα!»

«Είμαστε χαρούμενοι που παίζουν σε τρίτο τελικό σε τέσσερα χρόνια. Είναι τεράστια επιτυχία για τον σύλλογο. Για να σας πω την αλήθεια αντιμετωπίζουμε το απόλυτο φαβορί για το τρόπαιο της Euroleague. Τους σεβόμαστε, είναι μια μεγάλη ομάδα. Συνεπής ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις ανά τα χρόνια. Παίζουν στην έδρα τους και θέλουν να κερδίσουν την Euroleague. Από την άλλη ξέρουμε να παίζουμε κόντρα σε φαβορί, όπως κάναμε και στον ημιτελικό. Αλλά και σε παλιότερα Final 4. Έχουμε ποιότητα και εμπειρία. Πιστεύουμε στους παίκτες μας. Θα παλέψουμε κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα με σπουδαίους παίκτες και μεγάλο προπονητή», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

O head coach του Ολυμπιακού είπε ακόμα: «Η Ρεάλ έχει ποιότητα σε κάθε θέση. Δεν θα επικεντρωθούμε να σταματήσουμε μόνο έναν. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε απέναντι σε όλη την ομάδα. Είναι καλή, παίζει πολλά χρόνια μαζί. Φέτος είναι ακόμα καλύτερη. Θα τους αντιμετωπίσουμε ομαδικά, όχι ατομικά».

Ο Έλληνας προπονητής σχολίασε επίσης ότι: «Η Ρεάλ έχει εδώ και χρόνια τον ίδιο προπονητή. Αλλά διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια γιατί έχει νέους παίκτες. Εμείς έχουμε αλλαγές. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον τελικό με τα παλιότερα ματς. Αν θέλουμε να νικήσουμε πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι κάθε δευτερόλεπτο», ενώ πρόσθεσε πως: «Όταν παίζεις σε έναν τελικό, δεν υπάρχει κούραση. Όταν θες να γίνεις πρωταθλητής πρέπει να ξεπερνάς τον πόνο. Να μην ασχολείσαι με τέτοια πράγματα. Έτσι θα είναι και για τις δύο ομάδες».

Επίσης, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε: «Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να μείνουμε στο πλάνο μας. Όπως κι αν πάει το ματς, αν θα είμαστε μπροστά ή πίσω στο σκορ, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Τότε θα έχουμε ελπίδα για να νικήσουμε. Είναι σημαντικό ότι στο ματς με την ΤΣΣΚΑ ότι παίξαμε καλή άμυνα. Επιθετικά δεν είμαστε καλοί, αλλά η άμυνά μας μας κράτησε στο ματς μέχρι τέλους. Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 3-4 φορές, αλλά εμείς παλέψαμε. Ψυχολογικά ήμασταν καλύτεροι. Αυτό είναι σημαντικό και για τον τελικό. Στην προετοιμασία του παιχνιδιού θα κάνουμε ό,τι κάναμε σε όλα τα υπόλοιπα ματς. Το ίδιο κάνουμε κάθε φορά. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο τελικός είναι τελικός, αλλά και ένα ματς όπως τα υπόλοιπα. Το πρόγραμμά μας δεν έχει... βγει ακόμα!».

Πρίντεζης: «Λατρεύουμε τέτοια ματς»

Ο Γιώργος Πρίντεζης συμπλήρωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που παίζουμε σε άλλον τελικό. Δεν ξεκινήσαμε καλά, είχαμε πολλούς τραυματισμούς βασικών παικτών σε όλη τη σεζόν. Πολλοί παίκτες δεν μπορούσαν να αγωνιστούν, ούτε καν να προπονήσουν. Αλλά κάναμε μεγάλο παιχνίδι χθες και περιμένουμε το ματς με τη Ρεάλ. Ξέρουμε ότι παίζει καλά στο γήπεδό της. Και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι».

Ο διεθνής φόργουορντ συμπλήρωσε: «Ο τελικός είναι πάντα ένα διαφορετικό παιχνίδι. Ξέρουμε πως να παίξουμε. Λατρεύουμε τέτοια ματς. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα από τα περσινά πλέι οφ. Φέτος η Ρεάλ παίζει πραγματικά καλά. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Θέλουμε πολύ να νικήσουμε. Θα δούμε αύριο τι θα γίνει».

Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού δήλωσε επίσης: «Παίζουμε όλα τα ματς μέχρι το τέλος. Από την πρώτη μέρα που ήρθε ο προπονητής δουλεύουμε σε αυτό. Σε έναν τελικό πρέπει πάντα να μας ενδιαφέρει αυτό. Έχουμε χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις το μπάσκετ και να φέρνεις εις πέρας τα απλά πράγματα. Το έχουμε κάνει αυτό στο παρελθόν».

Τα μπάτζετ παίζουν ρόλο; «Έχουμε το χαμηλότερο μπάτζετ αλλά καταφέρνουμε και κερδίζουμε. Τρέχουμε, παίζουμε καλή άμυνα, βγάζουμε ενέργεια. Δουλεύουμε πολύ στην προπόνηση. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στο παρκέ. Απλά πράγματα που φέρνουν την νίκη», ήταν η απάντηση του Πρίντεζη, ο οποίος είπε ακόμα: «Αυτό που έχω μάθει είναι ότι κανένα ματς δεν τελειώνει πριν ακουστεί η κόρνα. Ένα ματς διαρκεί 40'. Είμαι τυχερός που έχω συμπαίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Σλούκας κι άλλοι που δεν φοβούνται και αντέχουν την πίεση. Όλοι ξέρουν πόσο μεγάλη είναι η πίεση στην Ελλάδα. Δεν είναι θέμα τύχης. Αν είσαι μεγάλος αθλητής θα βάλεις αυτά τα καλάθια».

Ο διεθνής άσος τόνισε ακόμα: «Είναι μια εθνική υπόθεση, έτσι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Ο κόσμος είναι χαρούμενος που καταφέραμε και προκριθήκαμε στον τελικό. Το μήνυμα στα παπούτσια είναι το σλόγκαν μια εταιρείας. Τίποτα παραπάνω».

Αγιόν: «Πρώτος στόχος η κατάκτηση της Euroleague»

Με τη σειρά του, ο Γκουστάβο Αγιόν είπε: «Έχουμε δουλέψει όλη τη σεζόν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι κάτι που το περιμένουμε. Κάτι διαφορετικό», για να προσθέσει: «Ο πρώτος στόχος του συλλόγου είναι η κατάκτηση της Euroleague. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να το πετύχουμε αυτό».

Σ' ερώτηση για την ποδοσφαιρική Ρεάλ, ο Λάσο απάντησε: «Δεν σκεφτόμαστε πολύ τι κάνει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Η δικιά μου ομάδα αγωνίζεται στον τελικό. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το τι κάνει η ποδοσφαιρική ομάδα», ενώ ο Αγιόν είπε: «Η κατάσταση που υπάρχει στην ποδοσφαιρική Ρεάλ δεν έχει σχέση με το μπάσκετ. Δεν συνδέονται αυτά».

Ο πρώην ΝΒΑer είπε ακόμα: «Δουλεύω όλη τη χρονιά γι αυτά τα ματς. Η φυσική μου κατάσταση είναι καλή. Έχουμε καλή χημεία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε σαν ομάδα για να τα καταφέρουμε».

Τέλος οι δύο εκπρόσωποι της Ρεάλ είπαν: «Είναι το πρώτο μου Final 4. Θέλω να το ευχαριστηθώ και να πάρω τον τίτλο. Πρέπει να τα δώσουμε όλα. Ακόμα και την ψυχή μας», ο Αγιόν και «Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Όταν χάσω το κίνητρο θα φύγω. Πάντα πρέπει να προσπαθείς να βρίσκεις το κίνητρο. Το πάθος για τον αυριανό τελικό είναι τεράστιο. Αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Πάντα προσπαθείς να βρεις τρόπους για να έχεις τους παίκτες σου έτοιμους», ο Λάσο...