Σφαιρόπουλος: «Δεν πάμε για... βόλτα στη Μαδρίτη»

Gazzetta team
Σφαιρόπουλος: «Δεν πάμε για... βόλτα στη Μαδρίτη»
Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που του αναλογούν στο Final Four, σύμφωνα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που τόνισε πως... πάνε για κούπα κι όχι για βόλτα στη Μαδρίτη.

Ο 48χρονος τεχνικός των «ερυθρόλευκων» μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής:

Στη σειρά με την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός είχε μειονέκτημα έδρας και υπέστη μια βαριά ήττα στο πρώτο ματς. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση γύρισε σε διάστημα 48 ωρών. Τι αλλάξατε και έγινε αυτή η μεταμόρφωση;

Όταν η ομάδα στην αρχή του δεύτερου γύρου στο «Top 16» άρχισε να χτυπιέται πολύ έντονα από τραυματισμούς, αναγκαστήκαμε να διαφοροποιήσουμε το παιχνίδι μας και να χρησιμοποιούμε διαφορετικά σχήματα. Ήμασταν πρώτοι στον όμιλο μέχρι τότε, αλλά εν τέλει τερματίσαμε τρίτοι. Τότε, λοιπόν, είχα πει ότι, αν είμαστε υγιείς, μπορούμε να κερδίσουμε σε οποιοδήποτε γήπεδο. Το πίστευα και αυτό έγινε εν τέλει με την Μπαρτσελόνα. Στο πρώτο παιχνίδι της Βαρκελώνης, είχαν μόλις επιστρέψει οι Σπανούλης και Πέτγουεϊ και δεν είχαμε βρει ρυθμό. Από το δεύτερο ματς και μετά αρχίσαμε να λειτουργούμε καλύτερα λόγω των επιστροφών και του πληγωμένου εγωισμού μας από τη βαριά ήττα του πρώτου αγώνα.

Πιστεύεις ότι τότε σας υποτίμησαν οι Καταλανοί και πείσμωσαν οι παίκτες σας;

Ναι, η Μπαρτσελόνα πίστευε ότι θα προκρινόταν εύκολα. Κάναμε το τέλειο παιχνίδι στη δεύτερη αναμέτρηση, αλλά σίγουρα οι αντίπαλοί μας δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση. Όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα είχαμε πίεση, επειδή κερδίσαμε εκτός έδρας, αλλά διαχειριστήκαμε, πιστεύω, πολύ σωστά τη διαδικασία. Δεν ήταν εύκολο για εμάς να παίξουμε ξανά ένα ολοκληρωτικό ματς, αλλά, όπως εξελίχθηκαν οι αγώνες στο ΣΕΦ, δικαιούμασταν την πρόκριση, έστω κι αν ήρθε στο τέλος και στα δύο παιχνίδια. Οι παίκτες ήταν πνευματικά έτοιμοι, διότι δεν έχει τόσο σημασία ότι κερδίζεις, αλλά ποιον κερδίζεις και η Μπαρτσελόνα είναι μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Σε όλα τα ματς με την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός είχε σε κάθε παιχνίδι συνεχώς λιγότερες κατοχές και έφθασε στο τέταρτο ματς να έχει 3 περισσότερες. Πώς περιορίστηκαν τα χαμένα ριμπάουντ και τα λάθη; Ήταν, τελικά, θέμα θέλησης και όχι ύψους;

Είχα πει στους παίκτες ότι θα προκρινόταν όποια ομάδα βελτιωνόταν κατά τη διάρκεια της σειράς. Το δεύτερο ματς φάνηκε τέλειο, αλλά χάσαμε για παράδειγμα πολλά ριμπάουντ. Σε κάθε αγώνα δείχναμε μεγαλύτερη μαχητικότητα και παίζαμε καλύτερη άμυνα. Στα τρία τελευταία ματς κατεβάσαμε την Μπαρτσελόνα στους 65-70 πόντους, ενώ σκόραρε όλη τη σεζόν γύρω στους 85.

Στο Φάιναλ Φορ ο Ολυμπιακός και πάλι είναι το αουτσάιντερ. Ταιριάζει αυτή η ψυχολογία στην ομάδα;

Ακόμα είναι πολύ νωρίς να σκεφτόμαστε την ΤΣΣΚΑ, διότι μεσολαβούν τέσσερα ματς για το ελληνικό πρωτάθλημα. Θα μπορούσα να πω, όμως, ότι όλοι ξέρουν ποια είναι η ΤΣΣΚΑ, ποιο είναι το μπάτζετ και ποια η δυναμική της. Εμείς θα πάμε να διεκδικήσουμε το 25% που έχουν όλες οι ομάδες για να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Λίγο μετά την πρόκριση είπες, όμως, ότι «όποιος πάει στο Φάιναλ Φορ, πάει για να το πάρει». Χαμήλωσαν οι τόνοι;

Όχι, φυσικά, πάμε για να πάρουμε την Ευρωλίγκα. Γιατί θα πάμε στη Μαδρίτη; Για βόλτα;

Το έργο ενός προπονητή που έχει ηγέτες εντός και εκτός παρκέ τους Σπανούλη και Πρίντεζη είναι ευκολότερο; Παρότι, δεν σου αρέσει να μιλάς ξεχωριστά για παίκτες, μίλησε λίγο για τη συμβολή τους.

«Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης της ομάδας. Έχει την προσωπικότητα και την αγωνιστική ταυτότητα. Είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Πρίντεζης έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον Ολυμπιακό και έχει επίσης, ηγετικά χαρίσματα και την ικανότητα να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα. Το έχει αποδείξει όχι μόνο με τα σουτ, αλλά με την προσωπικότητα που έχει. Δεν θέλω ωστόσο, να αφήσω κανέναν παίκτη εκτός της αναφοράς μου. Εχουν σημαντικό ρόλο και οι υπόλοιποι. Ο Σλούκας έρχεται από τον πάγκο και δίνει πάντα λύσεις. Δεν έρχεται πίσω από τον Σπανούλη, αλλά αγωνίζεται και μαζί με αυτόν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο καλύτερος έκτος παίκτης στην Ευρώπη. Επίσης, ο Μάντζαρης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και σταθερή πορεία στο υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, βοηθούν πολύ και τα Ελληνόπουλα που έχουμε και μπολιάζονται με τη νοοτροπία των μεγαλύτερων, αλλά και οι ξένοι που έχει ο καθένας από αυτούς ένα σπουδαίο ρόλο. Είναι όλοι γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής και για να λειτουργούμε καλά, θεωρούμε όλα τα γρανάζια μας πολύτιμα».