Ο Τρέμελ Ντάρντεν στο gazzetta.gr

Ο Τρέμελ Ντάρντεν στο gazzetta.gr
O Αμερικανός γκαρντ των “ερυθρολεύκων”, Τρέμελ Ντάρντεν, αναλύει για λογαριασμό του gazzetta.gr την Μπαρτσελόνα που αντιμετώπισε στον ενάμιση χρόνο του στη Ρεάλ και εκτιμά ότι ο πλήρης Ολυμπιακός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Υπέγραψε στη Ρεάλ, στις 11 Μαρτίου του 2013, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν τελειώσει το Top-16 της προπερσινής περιόδου και φορώντας για ενάμιση χρόνο τη φανέλα της “βασίλισσας”, πρόλαβε να παίξει σε 15 αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα, σε Ισπανία και Ευρωλίγκα. Έχοντας τόσο μεγάλη προϋπηρεσία σε “classico”, λοιπόν, ο 33χρονος Καλιφορνέζος και πολύ θρήσκος Αμερικανός γκαρντ, είναι σίγουρα ο παίκτης του Ολυμπιακού που ξέρει καλύτερα την αντίπαλο των “ερυθρολεύκων” στα εφετινά πλέϊ-οφ της.

Ο λόγος για τον Τρέμελ Ντάρντεν (μ.ο. 5,0π. & 2,0ρ. σε 21αγ.), που λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής των Πειραιωτών για την Βαρκελώνη, μίλησε στο gazzetta.gr για το τι θα αντιμετωπίσει η ομάδα του στο match-up με το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ, για το πόσο κρίσιμα θεωρεί τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, το πως πρέπει να παίξει ο Ολυμπιακός και το ποιες είναι οι πιθανότητες του να δώσει το παρών στο φάϊναλ-φορ της Μαδρίτης (15-17 Μαϊου).

Αν σου ζητούσαμε να κάνεις έναν απολογισμό για την έως τώρα πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, πριν μπείτε στην μάχη των πλέϊ-οφ, τι θα έλεγες;

«Νομίζω ότι είχαμε κάποιες εντυπωσιακές αναλαμπές εξαιρετικού μπάσκετ με μεγάλη διάρκεια την απόδοσή μας, αλλά σε γενικές γραμμές τα πήγαμε αρκετά καλά! Μπορεί να μην καταφέραμε να πετύχουμε τον βασικό μας στόχο, που ήταν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέϊ-οφ, μας έτυχαν όμως, καίριες ατυχίες με τραυματισμούς σε κρίσιμα παιχνίδια και η απώλεια της 1ης ή της 2ης θέσης, κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Δεν μένουμε εκεί, όμως! Συνεχίζουμε κοιτώντας ψηλότερα, γιατί οι προσδοκίες ενός συλλόγου με τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, πρέπει να σχετίζονται πάντα με την πρόκριση στο φάϊναλ-φορ!»

Πέρυσι έπαιξες αντίπαλος του Ολυμπιακού με πλεονέκτημα έδρας σε μία σειρά 5 αγώνων, στην οποία δεν καταγράφηκε κανένα “διπλό”. Επομένως, γνωρίζεις καλά τη σημασία που έχει ο επιπλέον αγώνας στο... σπίτι! Θεωρείς ότι φέτος είναι εφικτό να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο;

«Κατά την άποψή μου, πρέπει να δούμε το κάθε παιχνίδι σαν μία ξεχωριστή ευκαιρία, χωρίς να σκεφτόμαστε πόσο είναι το σκορ ή που παίζουμε! Ειδικότερα τους δύο πρώτους αγώνες, που θα παίξουμε στην Βαρκελώνη και οι αντίπαλοί μας θα έχουν μεγαλύτερη πίεση για να υπερασπίσουν το πλεονέκτημα έδρας για το οποίο πάλευαν όλη τη χρονιά... Σ' αυτά τα δύο πρώτα ματς της σειράς, αυτό που μετράει περισσότερο η πνευματική προετοιμασία και ετοιμότητα, δηλαδή πρέπει να μπούμε μέσα στο γήπεδο και να παίξουμε το παιχνίδι μας σε άμυνα κι επίθεση, χωρίς να σκεφτόμαστε το αν και το εφόσον έχουμε άλλη ευκαιρία ή όχι... Απλά να παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, τίποτε άλλο...»

Ξέρεις καλά τη Ρεάλ, από τον ενάμιση χρόνο που πέρασες στην Μαδρίτη... Εκτιμάς ότι φέτος θα ταίριαζε περισσότερο στον Ολυμπιακό ή προτιμάς την Μπαρτσελόνα, την οποία και θα αντιμετωπίσετε τελικά;

«Νιώθω ευλογημένος που αγωνίζομαι σ' αυτό το επίπεδο και κάθε μέρα ευχαριστώ το Θεό γι' αυτό! Επομένως, δεν θα μπορούσα να μπω ποτέ σε μία τέτοια διαδικασία να διαλέξω... Απλά θέλω να είμαι υγιής για να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα, οπότε με όποια ομάδα και να παίζαμε, το ίδιο μου κάνει...»

Πέρυσι έγινε μεγάλη κουβέντα για εκείνη την ήττα στο Κάουνας την τελευταία αγωνιστική του Τop-16 και στον Πειραιά, όλοι πίστευαν ότι η Ρεάλ έχασε επίτηδες για να διαλέξει αντίπαλο... Φέτος που είσαι στον Ολυμπιακό, είχες καθόλου την ευκαιρία να συζητήσεις τι έγινε πέρυσι με τους νέους σου συμπαίκτες;

«Έχω ακούσει μερικές απόψεις και κάποιες αιχμές στα αποδυτήρια, αλλά δεν μπήκαμε ποτέ στην διαδικασία σοβαρής συζήτησης, πολύ απλά, γιατί αν κάποιος πιστεύει ακόμη κάτι τέτοιο, τότε έχει τελείως λανθασμένη εκτίμηση. Σ' εκείνο το ματς, απλά δεν παίξαμε καλά, δεν είχαμε πολύ ενέργεια και χάσαμε, επειδή η Ζαλγκίρις έπιασε φοβερή απόδοση, θέλοντας να κλείσει τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Σε καμία από τις ομάδες που έπαιξα στην καριέρα μου, δεν έγινα μάρτυρας μίας κατάστασης σαν αυτή που περιγράφεις, δηλαδή να μπούμε στο γήπεδο για να χάσουμε. Εγώ δεν θα συμμετείχα ποτέ σε κάτι τέτοιο, αλλά σε διαβεβαιώνω ότι δεν υπέπεσε κάτι παρόμοιο στην αντίληψή μου... Άλλωστε, ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε τρομερά σκληρός αντίπαλος και μας έβγαλε τα συκώτια μέχρι να τον κερδίσουμε...»

Έχεις παίξει τόσες φορές με την Μπαρτσελόνα, πέρυσι και πρόπερσι, που νομίζω ότι είσαι ο πλέον κατάλληλος για να μας αναλύσεις το παιχνίδι της...

«Έχει πολύ ταλέντο σε όλες τις θέσεις, από το “1” μέχρι το “5”, πολλούς καλούς σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση και χωρίς δεύτερη κουβέντα, τον καλύτερο ψηλό που παίζει στην Ευρώπη και μιλάω για τον Άντε Τόμιτς. Συν τοις άλλοις, είναι μία ομάδα με εμφανείς αμυντικούς προσανατολισμούς, που όμως, ξέρει να παίρνει αποστάσεις στην επίθεση και να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα. Βασικές προτεραιότητες είναι να περιορίσουμε τα ανοιχτά σουτ και να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στον Τόμιτς, περιορίζοντάς τον χώρο κίνησής του και αναγκάζοντάς τον να διώξει την μπάλα από τα χέρια του, χωρίς να έχει τον χρόνο ή το οπτικό πεδίο να βρει τη σωστή πάσα...»

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την επιστροφή του Σπανούλη και του Χάντερ, τι πιθανότητες πρόκρισης δίνεις απέναντι σε έναν αντίπαλο με το 2ο καλύτερο ρεκόρ (20-4) της διοργάνωσης και με μόλις μία εντός έδρας ήττα σε σε 12 αγώνες;

«Αν παίξουμε πλήρεις, τότε πιστεύω ότι θα είμαστε ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος και νομίζω ΄τι η πρόκριση θα κριθεί καρά στις λεπτομέρειες. Το δικό μας ζευγάρι είναι σίγουρα το πιο αμφίρροπο γι' αυτό και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.