Ο Ζούρος στο gazzetta.gr για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Εφές, Γαλατάσαραϊ

Ο Ζούρος στο gazzetta.gr για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Εφές, Γαλατάσαραϊ
Ο προπονητής της Τόφας, Ηλίας Ζούρος, αναλύει για λογαριασμό του gazzetta.gr τις ελληνοτουρκικές αναμετρήσεις αυτής της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα, χαρακτηρίζει λογική την ανοδική πορεία της Φενέρμπαχτσέ και αξιολογεί το τουρκικό πρωτάθλημα, ως το πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών.

Το να τηλεφωνείς σε έναν συμπατριώτη σου, που εργάζεται στην Τουρκία, ανήμερα της επετείου για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Τον Ηλία Ζούρο, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η 25η Μαρτίου τον βρίσκει επί τουρκικού εδάφους (το πρώτο εξάμηνο του 2010, διετέλεσε προπονητής στην Εφές Πίλσεν), οπότε, σε συνδυασμό με το ότι στη γειτονική χώρα, η συγκεκριμένη μέρα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες, δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό και για τον 48χρονο Έλληνα coach. Πετύχαμε τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό στο γραφείο του, λίγο πριν την πρωινή προπόνηση τηςΤόφας, που μάχεται για την σωτηρία της και η συζήτησή μας, ήταν λογικό και επόμενο να επικεντρωθεί στις δύο ελληνοτουρκικές μάχες αυτής της εβδομάδας...

«Η Εφές έρχεται για τη νίκη, αλλά δεν είναι καλά!»

«Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα και ειδικότερα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, η Εφές δείχνει να διανύει μία αγωνιστική “κοιλιά”, που της έχει στοιχίσει τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα. Αγωνιστικά, δεν έχει μεγάλη σταθερότητα και δεν βγάζει την ενέργεια που μας είχε συνηθίσει, με αποτέλεσμα να γνωρίσει δύο σερί ήττες από ομάδες (σ.σ.: Άνκαρα εντός και Ουσάκ Σπορτίφ εκτός), που παλεύουν για την παραμονή τους, με την τελευταία μάλιστα, να προέρχεται μετά από προβάδισμα 18 πόντων στην 3η περίοδο! Από την αρχή της σεζόν, πάντως, ήταν ξεκάθαρο ότι έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρωλίγκα και μετά τις τέσσερις συνεχόμενες αποτυχίες που είχε στο Top-16, θα ταξιδέψει στον Πειραιά με μοναδικό στόχο τη νίκη, αφού σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να βρεθεί σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στην πρόκριση στα πλέϊ-οφ! Στον αγώνα του 1ου γύρου ήταν πολύ διαβασμένη στο μαρκάρισμα του Σπανούλη και έπαιξε με φοβερή ενέργεια, αλλά όσες απουσίες κι αν έχει ο Ολυμπιακός, στην έδρα του είναι πάντα πολύ πιο δυνατός και το φαβορί για τη νίκη. Μεγάλη σημασία θα έχει το ξεκίνημα του αγώνα καθώς και το κατά πόσο οι “ερυθρόλευκοι” θα μπορέσουν να επιβάλλουν το ρυθμό τους μέσα από την άμυνα και να κάνουν το παιχνίδι τους...», εκτιμά ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός πριν σχολιάσει την αντίπαλο του Παναθηναϊκού, στον αγώνα της Παρασκευής (27/03, 20.00) στο “Αμπντί Ιπεκτσί”.

«Ο ΠΑΟ θα κρίνει το ματς με την Γαλατά!»

«H Γαλατασαράϊ ζει από την αρχή της σεζόν με τα προβλήματά της και μετά την αποχώρηση του Κάρλος Αρόγιο, λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές, “πέταξε λευκή πετσέτα” στην Ευρωλίγκα και προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στο πάνω ράφι του του τουρκικού πρωταθλήματος(σ.σ.:5η θέση)! Η προσέγγιση της συγκεκριμένης αναμέτρησης χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί σ' αυτά τα ματς που δεν υπάρχει πίεση αλλά αντίθετα, προσφέρουν κίνητρο στους παίκτες για να παίξουν καλά, καμιά φορά τα καλάθια μοιάζουν με βαρέλια! Συν τοις άλλοις, η ομάδα του Αταμάν έχει 7-8 παίκτες πρώτης γραμμής και αν την υποτιμήσεις, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Σε γενικές γραμμές, όμως, πιστεύω ότι το ματς θα εξαρτηθεί από την απόδοση του Παναθηναϊκού. Αν οι “πράσινοι” είναι σοβαροί και συγκεντρωμένοι και βγουν στο γήπεδο με την ενέργεια που είχαν με τη Ρεάλ, παίξουν άμυνα, τρέξουν και πετύχουν εύκολα καλάθια, τότε πιστεύω ότι δεν θα έχουν πρόβλημα...», υπερθεματίζει ο Μυτιληνιός προπονητής που χαρακτηρίζει φυσιολογική την ανοδική πορεία της Φενέρμπαχτσέ.

«Λογική η συνεχιζόμενη βελτίωση της Φενέρμπαχτσέ!»

«Από την αρχή της σεζόν, η ομάδα του Ομπράντοβιτς παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Αν σκεφτείτε ότι στο Top-16 έχει μόλις δύο εντός έδρας ήττες κι αυτές στον πόντο και στην παράταση, η διαδρομή της αποδεικνύει ότι έχει βρει ρυθμό, σταθερότητα και προσανατολισμό στο παιχνίδι της. Εκμεταλλεύεται την ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα των παικτών της σε άμυνα κι επίθεση, κάνει την διαφορά με τα ψηλά κορμιά στην περιφέρεια και με την προσθήκη του Ζήση, που της προσφέρει εμπειρία και καθαρό μυαλό, μπορεί να πει κανείς ότι έχει πλήρες και πολύ ποιοτικό ρόστερ! Έχουν δουλέψει πολύ σκληρά και παρ' ότι γύρω από τον σύλλογο υπάρχει μεγάλη πίεση για μία ευρωπαϊκή επιτυχία, θα μπορούσα να πω ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Αν δεν έχει τραυματισμούς – γιατί θα θυμάστε ότι η απώλεια του Μπογκντάνοβιτς της στοίχισε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς – νομίζω ότι θα “σπάσει” την αρνητική παράδοση των τελευταίων 14 ετών για το τουρκικό μπάσκετ, θα φτάσει στο φάϊναλ-φορ και θα διεκδικήσει το τρόπαιο...», υπογράμμισε ο Ηλίας Ζούρος, που το περασμένο Σάββατο (21/03) οδήγησε την Τόφας σε μία σπουδαία νίκη (91-84) επί της Τράμπζονσπορ. «Με τους νέους κανονισμούς που επιτρέπουν στις ομάδες να έχουν έξι ξένους στο ρόστερ και ταυτόχρονα πέντε στην πεντάδα, το πρωτάθλημα είναι τρομερά συναρπαστικό και όπως λένε όλοι εδώ, είναι το πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών, υπό την έννοια, ότι στην καλή του βραδιά, ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο. Όπως καταλαβαίνετε, στα επτά εναπομείναντα παιχνίδια, είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε ισάριθμες μάχες για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να παραμείνουν στην κατηγορία.», κατέληξε ο έμπειρος Έλληνας coach.