Ελλάδα, η… Ιθάκη του Φαγιέ

Φάνης Παναγιώτου
Ελλάδα, η… Ιθάκη του Φαγιέ

bet365

Ο Μουχάμεντ Φαγιέ βοήθησε το Ρέθυμνο να περάσει από την Πάτρα και το gazzetta.gr γράφει για τον φόργουορντ από τη Σενεγάλη, που πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.

Ντέρμπι 6άδας στην Πάτρα στην 21η αγωνιστική της Basket League. Ο Απόλλωνας φιλοξένησε το Ρέθυμνο, με την ομάδα της Κρήτης να φεύγει με το ροζ φύλλο στις αποσκευές της. Στο συγκεκριμένο ματς ο Μουχάμεντ Φαγιέ έκανε ξανά αυτά που γνωρίζει πολύ καλά. Έμεινε στο παρκέ για 35 αγωνιστικά λεπτά και μέτρησε 13 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 τάπες! Τα έκανε όλα, όπως συνηθίζει!

Ο φόργουορντ από τη Σενεγάλη είναι ο πιο σταθερός παίκτης του Ρεθύμνου. Προσφέρει πολλά σε άμυνα κι επίθεση με τα αθλητικά του προσόντα, ενώ δεν είναι λίγα τα ματς που παίρνει την ομάδα στις πλάτες του. Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά. Βλέπετε, ο Φαγιέ δεν αγωνίζεται πρώτη φορά στη χώρα μας.

Βρίσκεται στην Ελλάδα για τρίτη σερί σεζόν και θα παραμείνει για τουλάχιστον μία ακόμα… Στις 2/12/2014 το Ρέθυμνο κινήθηκε έξυπνα και προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας του με τον Φαγιέ. «Ο 29χρονος αθλητής μας ήρθε το καλοκαίρι και κατάφερε μέσα από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις να κερδίσει επάξια μία βασική θέση στην ομάδα μας. Μέσα σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα απέδειξε το πλούσιο ταλέντο του, προσφέροντας τα μέγιστα στην πολύ καλή πορεία του Ρέθυμνο Aegean», ανέφερε η ανακοίνωση. Ενώ ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε: «Αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ».

Γιατί λέμε… έξυπνα; Ο Φαγιέ έπαιξε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Σενεγάλη, οι αριθμοί του είναι αρκετά καλοί τα τελευταία χρόνια και είναι δεδομένο πως αρκετές ομάδες εξετάζουν την περίπτωση του. Πλέον όμως θα πρέπει να πληρώσουν το Ρέθυμνο, αν θέλουν να τον αποκτήσουν!

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ NCAA
Ποιος είναι ο Μουχάμεντ Φαγιέ; Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1985 και έχει ύψος 2.08μ. Είναι ο πιο μικρός της οικογένειας και έχει ακόμα 4 αδέρφια. Η μπασκετική του περιπέτεια ξεκίνησε στη SEED Academy του Dakar της Σενεγάλης (σ.σ. εκεί που γεννήθηκε) πριν μπει στο αεροπλάνο με προορισμό της ΗΠΑ. Είχε τα προσόντα και ήθελε να φτάσει ψηλά! Ήταν όμως άτυχος. Από την πρώτη στιγμή.

Την πρώτη του χρονιά στο NCAA δεν αγωνίστηκε, καθώς υπήρξε γραφειοκρατικό πρόβλημα. Ακολούθησαν δύο σεζόν στο Georgia Tech. Η πρώτη αρκετά καλή και “γεμάτη” με 30 συμμετοχές. Η δεύτερη δύσκολη. Ο Φαγιέ εμφανίστηκε σε μόλις 5 ματς λόγω κάποιων συμπτωμάτων γρίπης, με τον προπονητή του να υποθέτει πως αυτά έχουν προκληθεί από μονοπυρήνωση! Ο Φαγιέ έφυγε από το Georgia Tech και ξεκίνησε προπονήσεις με τους SMU Mustangs. Εκεί έπαιξε για δύο χρόνια, όπου μέτρησε συνολικά 51 συμμετοχές (28-23).

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η κολεγιακή του καριέρα. Επόμενο βήμα; Το NBA. Ο Φαγιέ δηλώνει συμμετοχή στο draft, καμία ομάδα, όμως, δεν τον επιλέγει. Εκείνος δεν το βάζει κάτω. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Είχε φύγει από την πατρίδα του με ένα όνειρο και έπρεπε να το κυνηγήσει. Αγωνίστηκε στο summer league με τους (μετέπειτα πρωταθλητές) Ντάλας Μάβερικς, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Έμεινε στις ΗΠΑ και τη σεζόν 2010-2011 έπαιξε στους NBDL. Αλλά η πόρτα του ΝΒΑ έμεινε κλειστή.

ΕΛΛΑΔΑ, Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΘΑΚΗ
Το όνειρο του ΝΒΑ δεν κατάφερε να το εκπληρώσει. Στο μπάσκετ όμως είχε μέλλον και μετά από μία χρονιά στη Γαλλία με την Τουλόν, βρήκε τελικά τη μπασκετική του Ιθάκη. Ποια ήταν αυτή; Η Ελλάδα φυσικά! Ο Φαγιέ ήρθε στη χώρα μας στη σεζόν 2012-2013. Ο Δημήτρης Πρίφτης τον διάλεξε για τον Ίκαρο κι εκείνος δικαίωσε όσους τον πίστεψαν. Σε 28 συμμετοχές (26 κανονική περίοδος, 2 playoffs) είχε 9.9 πόντους & 7.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Από την πρώτη στιγμή έκανε τη διαφορά με τα αθλητικά του προσόντα, ενώ έδινε πολλές λύσεις στην επίθεση.

Το καλοκαίρι του 2013 έφυγε από τον Ίκαρο, αλλά χώρα παραμονής δεν άλλαξε. Ο Γιώργος Σκαραφίγκας τον πήρε στον Πανελευσινιακό και γνώριζε πολύ καλά τι να περιμένει. Στα αγωνιστικά πλεονεκτήματα του φόργουορντ από τη Σενεγάλη ήταν πλέον πως γνώριζε το πρωτάθλημα. Τι έκανε ο Φαγιέ τη σεζόν 2013-2014; Είχε ακόμα καλύτερους αριθμούς, καθώς μέτρησε 13.5 πόντους & 7.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο!

Φέτος ήταν η σειρά του Ρεθύμνου. Ο Φαγιέ έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Σενεγάλη (σ.σ. μεταξύ άλλων αντιμετώπισε την Εθνική μας ομάδα, ενώ αποτελεί μέλος όλων των ομάδων της πατρίδας του από μικρή ηλικία...) και εν συνεχεία έγινε κάτοικος Κρήτης. «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην οικογένεια του Ρέθυμνο Aegean. Όταν μου έγινε η πρόταση για να έρθω απάντησα θετικά, γνωρίζοντας από πέρυσι πόσο καλή και οργανωμένη είναι η ομάδα. Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω αλλά και να πάρω εμπειρίες αγωνιζόμενος εδώ», είχε δηλώσει. Όσον για την αγωνιστική του παρουσία, ο Φαγιέ είναι ξανά ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας του! Σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων, μαζεύει πάνω από 8 ριμπάουντ (σ.σ. δείτε αναλυτικά στην εικόνα που ακολουθεί) και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον εμπιστεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα