Το διπλό μήνυμα με την παραμονή του Γκιστ

Το διπλό μήνυμα με την παραμονή του Γκιστ

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Το διπλό μήνυμα με την παραμονή του Γκιστ

bet365

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την κίνηση - ματ της διοίκησης του Παναθηναϊκού με την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Τζέιμς Γκιστ και αναλύει γιατί αυτή η κίνηση αποτελεί μήνυμα ενόψει του καλοκαιριού.

Aθόρυβα, μεθοδικά σε μια εποχή που δε διανύει τα καλύτερα φεγγάρια η ομάδα, η διοίκηση του Παναθηναϊκού προχώρησε σε μια κίνηση - ματ, βάζοντας τέλος στη σεναριολογία και κόβοντας το... βήχα στους «λεφτάδες» που το καλοκαίρι θα ορμούσαν στον Τζέιμς Γκιστ.

Η πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Αμερικανού μέχρι το καλοκαίρι του 2017 αποτελεί το πιο ευχάριστο νέο που θα μπορούσαν να ακούσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Κι αυτό, όχι τόσο για το αγωνιστικό κομμάτι όσον αφορά στη φετινή χρονιά, αλλά κυρίως για το μήνυμα - δέσμευση της διοίκησης ενόψει του επόμενου καλοκαιριού.

Το να συζητήσουμε για τα αγωνιστικά οφέλη του Παναθηναϊκού με την παραμονή του Γκιστ είναι μάλλον περιττό. Μετά τον Διαμαντίδη, μακράν ο χρησιμότερος παίκτης της τελευταίας τριετίας, «βαρόμετρο» στα περισσότερα παιχνίδια και σημαντικό «εργαλείο» στην εξουδετέρωση του Βασίλη Σπανούλη.

Αυτό που μετράει περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει η διοίκηση με την ανανέωση του Γκιστ. Οταν μια ομάδα αποφασίζει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση μ' έναν από τους τέσσερις - πέντε πιο ακριβούς παίκτες της, τότε δείχνει «κάψα» να φωνάξει «παρών» σε πρώτη ευκαιρία. Μ' αυτό τον τρόπο η ΚΑΕ αποδεικνύει πως έχει πρόθεση να κρατήσει όλους τους παίκτες - κλειδιά της φετινής προσπάθειας και πάνω σ' αυτούς να κάνει τις απαραίτητες προσθήκες για την επόμενη μέρα.

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός κάνοντας μια κίνηση που δεν την συνήθιζε τα προηγούμενα χρόνια (επέκταση συμβολαίου μεσούσης της περιόδου) έκλεισε την πιο δύσκολη περίπτωση απ' αυτές που είχε να αντιμετωπίσει και με ηρεμία πλέον θα πάει σ' ένα καλοκαίρι με τα βασικά ζητήματα να είναι τακτοποιημένα. Θυμίζω πως σε πρόωρες ανανεώσεις δεν προχώρησε ούτε τη σεζόν 2009-10, τότε που έληγαν όλα τα μεγάλα συμβόλαια, ούτε την περίοδο 2011-12 στην τελευταία σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ούτε καν πέρυσι με τις περιπτώσεις Ματσιούλις, Λάσμε. Είναι μια απόδειξη πως ο Παναθηναϊκός ήθελε διακαώς να κρατήσει τον Γκιστ, ανεξαρτήτως κόστους, έχοντας προφανώς ένα αγωνιστικό και οικονομικό πλάνο για την επόμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, η ανανέωση του συμβολαίου του Γκιστ αποτελεί μήνυμα και για το εσωτερικό της ομάδας. «Οποιος προσφέρει, ανταμοίβεται» μοιάζει να λέει η διοίκηση ενόψει των «τελικών» που ακολουθούν σε Ευρωλίγκα και ελληνικό πρωτάθλημα ενώ παράλληλα ο Γκιστ μπαίνει στην τελική ευθεία των υποχρεώσεών της ομάδας, έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα βρίσκεται την «επόμενη ημέρα» και με το μυαλό εδώ κι όχι στο συμβόλαιο του επόμενου καλοκαιριού.

Υ.Γ: Να υπενθυμίσω στους φιλάθλους που κατά καιρούς γράφουν στο blog μου πώς άλλο είναι η κριτική κι άλλο η απαξίωση. Σαφέστατα και πρέπει να γίνεται κριτική στον Ιβάνοβιτς για τα όποια λάθη κάνει στη διάρκεια των αγώνων, αλλά αυτά τα «διώξτον», «δεν κάνει», «πού τον βρήκες;» κι όλα τα σχετικά μου μοιάζουν με άναρθρες κραυγές ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το μπάσκετ, ούτε καν με τον αθλητισμό.

Και για να επαναλάβω την άποψή μου: Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει υπέρβαση με βάση αυτά που εξαγγέλθηκαν το καλοκαίρι και σε μεγάλο βαθμό αυτή η υπέρβαση ανήκει και στον Ιβάνοβιτς που έχει δημιουργήσει μια ομάδα που παίζει σε σταθερό ρυθμό από τον Οκτώβριο, ανεξάρτητα από τις απουσίες και τους τραυματισμούς. Σαφέστατα κι έχει κάνει σφάλματα, αλλά όποιος κοιτάζει μόνο τα σφάλματα κι όχι τα καλά είναι σαν να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.