Βετούλας: «Καλοί οι Αμερικανοί, σημαντικότεροι οι Έλληνες»

Βετούλας: «Καλοί οι Αμερικανοί, σημαντικότεροι οι Έλληνες»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Βετούλας: «Καλοί οι Αμερικανοί, σημαντικότεροι οι Έλληνες»

bet365

Ο Νίκος Βετούλας μιλάει στο gazzetta.gr για την πορεία του Απόλλωνα, την επιλογή των Αμερικανών παικτών, τους Έλληνες που κρατούν τα αποδυτήρια, αναλύει τον ημιτελικό μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού και ομολογεί το μεγάλο του όνειρο.

Ο Νίκος Βετούλας αντί να ετοιμάζεται για το καρναβάλι της Πάτρας, είναι σπίτι του και βλέπει μπάσκετ. Δεν είναι μονοδιάστατος άνθρωπος, απλά η διασκέδαση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Οικογενειάρχης και δουλευταράς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή όπως τίποτα δεν είναι τυχαίο και στη φετινή παρουσία του Απόλλωνα Πάτρας.

Coach η χρονιά εξελίσσεται όπως τη φανταζόσουν ή καλύτερα;

«Στην αρχή είχαμε θέσει ως στόχο να κάνουμε καλύτερη πορεία από πέρυσι. Τις τελευταίες δύο σεζόν τερματίσαμε στην 8η θέση. Μετά την πρόκρισή μας στον τελικό του κυπέλλου και την κατάσταση μέχρι τώρα στη βαθμολογία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Για αυτό χτίσαμε και την ομάδα με αυτόν τον τρόπο. Κρατήσαμε τον Αργυρόπουλο, φέραμε τον Μπατή και τον Σκορδίλη. Παιδιά με εμπειρία. Σίγουρα η πρόκρισή μας στον τελικό μας έχει απελευθερώσει, παίζουμε καλύτερα και περνάμε καλά. Είμαι ικανοποιημένος και από τη βαθμολογική κατάσταση, αλλά και από τον χαρακτήρα που έχουμε χτίσει».

Μου ανέφερες τρεις Έλληνες παίκτες σε μία ομάδα στην οποία οι Αμερικανοί της έχουν το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και είναι οι πρωταγωνιστές. Ο Απόλλωνας είναι η μοναδική ομάδα που παίζει με 4 Αμερικανούς και κανέναν κοινοτικό...

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε 4 Αμερικανούς και 2 κοινοτικούς. Από τους Ευρωπαίους δεν είχα μείνει ευχαριστημένος. Ψάξαμε και βρήκαμε Αμερικανούς που να παίζουν περισσότερες από μία, θέσεις. Για να παίξουν πάντως καλά αυτοί υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τους βοηθούν όπως οι τρεις Έλληνες που προανέφερα, όπως ο Αντωνάκης που έχει καταλάβει τον πολύτιμο ρόλο του, όπως και ο Γεωργαλλής που ήρθε στην πορεία. Πάντως σίγουρα χαίρομαι που και οι 4 σκοράρουν με διψήφιο αριθμό πόντων σχεδόν (σ.σ Ελ Αμίν 16,4/ Γκάλογουεϊ 9,7/ Πεν 12,4/ Φιτζπάτρικ 11,5). Σημαίνει πως είναι καλοί παίκτες».

Πάντως στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας μακριά από την έδρα της...

Δε θα συμφωνήσω απόλυτα. Τα αποτελέσματα αυτό δείχνουν, αλλά ποτέ δεν παίξαμε πλήρεις. Με τον Άρη ηττηθήκαμε 5 πόντους και παίξαμε χωρίς τον Σκορδίλη. Στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ χάσαμε ένα καλάθι χωρίς Μπατή και Σκορδίλη. Ουσιαστικά μόνο στο Ρέθυμνο χάσαμε καθαρά. Σε αυτά τα χρονικά σημεία έπαιξε ρόλο πως η ομάδα έμεινε ενωμένη, ήμασταν όλοι μαζί».

«ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Ο Απόλλωνας είναι «αμερικανοποιημένη» ομάδα;

Όχι. Είμαι κατηγορηματικός. Τα αποδυτήρια τα κρατούν οι Έλληνες παίκτες όπως πρέπει. Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν πολλά από τον τρόπο που λειτουργούν τα αποδυτήρια μίας ομάδας αφού δεν έχουν την ίδια νοοτροπία. Οι Αμερικανοί παίζουν καλό μπάσκετ, αλλά ο Απόλλωνας καταφέρνει αυτά που καταφέρνει γιατί έχει σπουδαίους Έλληνες παίκτες τόσο αγωνιστικά όχι και σε συμπεριφορά».

Τον Ελ Αμίν δεν τον ήξερε άνθρωπος μέχρι φέτος, παλιότερα επέλεξες τον ΜακΚόλουμ και τώρα παίζει στην Κίνα αντί πολλών χρημάτων. Έχεις χάρισμα στην επιλογή των ξένων...

«Δεν είναι χάρισμα, είναι προϊόν δουλειάς και συνεργασίας με το προπονητικό τιμ και τη διοίκηση η οποία έχει τον τελευταίο λόγο ως προς το οικονομικό κομμάτι μίας υπόθεσης. Ξέρουμε τι μπάσκετ θέλουμε να παίζουμε και βάση αυτού κινούμαστε στην αγορά. Φέτος αποφασίσαμε να έχουμε μικρό ρόστερ, περιορισμένο ροτέισον και πήραμε αυτά τα παιδιά».

Καλά και άλλοι προπονητές ξέρουν τι μπάσκετ θέλουν να παίξουν, αλλά δεν τους... βγαίνουν οι επιλογές ξένων παικτών...

«Δεν υπάρχει ξένος παίκτης που να μην κάνει αγωνιστική κοιλιά μεγαλύτερη σε σχέση με τους Έλληνες. Εμείς στην αρχή δώσαμε πίστωση χρόνου στον Γκάλογουεϊ που δε βλεπόταν, αλλά προσπαθούσε. Τον πιστέψαμε, το κατάλαβε και καθημερινά γινόταν καλύτερος».

Θα φύγουν κι αυτοί του χρόνου όπως και ο ΜακΚόλουμ για μεγαλύτερα συμβόλαια;

«Μακάρι να μείνουν και να συνεχίσουμε, αλλά μέσα από την καρδιά μου θέλω να βρουν μία ομάδα με πολλαπλάσιο συμβόλαιο και να παίξουν εκεί. Είναι ωραίο να βλέπεις παίκτες που είχες, να διαπρέπουν. Ο ΜακΚόλουμ μας βοήθησε πολύ, αλλά τον βοήθησε κι ο Απόλλωνας. Έτσι λειτουργεί».

Πριν δύο μέρες ο Γάιος Σκορδίλης σε δηλώσεις του για την ανάδειξή του σε MVP της 16ης αγωνιστικής είπε πως, «για πρώτη φορά στην καριέρα μου έχω έναν προπονητή που μου δίνει αυτοπεποίθηση». Πως ακούγεται αυτό στα αυτιά του Βετούλα;

«Πολύ ωραίο σίγουρα. Ο Γάιος έχει πολλές δυνατότητες. Περισσότερες από όσες έχει δείξει φέτος. Είχα συνεργαστεί μαζί του και θέλαμε σέντερ Έλληνα. Τον πίστεψα και κυρίως του έδωσα ελευθερία. Παλιότερα αν έχανε ένα σουτ γινόταν αλλαγή, αυτό του είχε δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία. Του είπα... μπες και παίξε, διασκέδασε και μη σε αγχώνει τίποτα. Ο Γάιος παίζει καλά γιατί διασκεδάζει και δεν αισθάνεται πίεση».

«Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΧΕΙ ΘΙΓΜΕΝΟ ΕΓΩΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ Α1»

Θα μας αναλύσεις τον αυριανό ημιτελικό από όπου θα προκύψει ο αντίπαλός σας στον τελικό;

«Ο Παναθηναϊκός έχει το προβάδισμα. Ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται κουρασμένος από τις διπλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάτι το οποίο στον Παναθηναϊκό έχουν συνηθίσει χρόνια τώρα. Σημαντικές επίσης είναι κι οι απουσίες των Κακαρούδη και Μπρέμερ. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει μεγαλύτερο ροτέισον βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και εκτός των άλλων έχει και θιγμένο εγωισμό από την ήττα στο πρωτάθλημα με 15-17 πόντους».

Που θα ήθελες να εργαστείς μετά τον Απόλλωνα;

«Μέσα στη χρονιά σκέφτομαι μόνο τον Απόλλωνα, αλλά άνθρωπος είμαι και κάνω όνειρα κι έχω στόχους. Ιδανικότερη περίπτωση για μένα θα ήταν να εργαστώ σε μία ομάδα του εξωτερικού σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, σε μπασκετικά αναγνωρισμένο πρωτάθλημα. Θα ήθελα λοιπόν να προπονήσω ομάδα του εξωτερικού».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα