Mάρκοβιτς: «Μην συγκρίνετε τον Λαβάλ με τον Λάσμε!»

Mάρκοβιτς: «Μην συγκρίνετε τον Λαβάλ με τον Λάσμε!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Mάρκοβιτς: «Μην συγκρίνετε τον Λαβάλ με τον Λάσμε!»
Ο μέχρι πρότινος προπονητής του Λαβάλ, Νέναντ Μάρκοβιτς, ακτινογραφεί στο gazzetta.gr τον 26χρονο νεοαποκτηθέντα σέντερ του Παναθηναϊκού και προετοιμάζει του φίλους του “τριφυλλιού” για εντυπωσιακά καρφώματα!

Στους Έλληνες φιλάθλους έγινε γνωστός, πιο πολύ μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή του (10π., 10ρ., 5κοψ.) στην περυσινή ευρεία νίκη (81-51) της Εμπόριο Αρμάνι επί του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, ενώ εντυπωσιακός (13π. & 8ρ.) ήταν και στη ρεβάνς του Σταδίου “Ειρήνης και Φιλίας”, όπου η ομάδα του Λούκα Μπάνκι είχε φύγει πάλι νικήτρια (88-86). Δεν ξέρουμε αν “παθαίνει κάτι” όταν αντιμετωπίζει τους “ερυθρόλευκους”, αλλά αν αυτή η ικανότητά του, δεν είναι συμπτωματική, τότε ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή για να ενισχύσει την frontline του.

Ο λόγος για τον γεννημένο σε μία μικρή πόλη (Κόλετζ Παρκ) που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ατλάντα, Γκάνι Λαβάλ, ο οποίος έχει αμερικανική αλλά και νιγηριανή υπηκοότητα. Ο 26χρονος σέντερ (2,05) που έρχεται στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο με τους “πράσινους” μέχρι το τέλος της σεζόν, αγωνίστηκε φέτος στην τουρκική Τράμπζονσπορ, έχοντας αξιοπρόσεκτα νούμερα για τον χρόνο συμμετοχής του, τόσο στο τουρκικό πρωτάθλημα (μ.ο. 9,9π. & 5,8ρ. με 61,8% στα διπ. σε 17‘) όσο και στο Eurochallenge (μ.ο. 9,3π. & 5,4ρ. Με 70,6% στα διπ. Σε 15,4‘). Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον μέχρι λίγες μέρες προπονητή του και παλιό μας γνώριμο, Νέναντ Μάρκοβιτς, που είναι και ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για αυτόν...

Γιατί αφήσατε τον Γκάνι Λαβάλ να φύγει;

«Βασικά δεν ήταν χαρούμενος εδώ και ήθελε να φύγει! Δεν ήταν ικανοποιημένος με τον ρόλο του και τον χρόνο συμμετοχής που είχε στην Τραμπζονσπόρ, επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος να κρατήσουμε με το ζόρι έναν παίκτη που δεν περνάει καλά στην ομάδα! Έψαχνε εδώ και καιρό να βρει μια καλή ευκαιρία και μόλις επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, σεβαστήκαμε την επιθυμία του και ευχηθήκαμε καλή τύχη!»

Θεωρείτε ότι έφυγε επειδή προέκυψε πρόταση από μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ή ήταν απλά θέμα χρόνου να φύγει;

«Νομίζω ότι γενικά δεν κόλλησε με την ομάδα, αλλά όπως και να ‘χει, ο Παναθηναϊκός είναι μέσα στους 5-6 κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη και η Τραμπζονσπόρ, προσπαθεί δειλά-δειλά να μπει στην οκτάδα του τουρκικού μπάσκετ!»

Θα μας τον “περάσετε” από... ακτίνες;

«Βασικά είναι ηγέτης στην άμυνα, γιατί οξυδερκής, έχει γρήγορα πόδια και χέρια και με το μεγάλο του κορμί, πιάνει χώρο, κλείνει διαδρόμους, κόβει σουτ και μαζεύει ριμπάουντ, αλλά θεωρώ ότι χρειάζεται βελτίωση στο ατομικό μαρκάρισμα. Στην επίθεση κινείται γύρω και πάνω από το στεφάνι και σκοράρει κυρίως με alley-oops και καρφώματα! Στο pick‘n‘roll, θα έλεγα ότι είναι λίγο καλύτερος από τον μέσο όρο, αλλά με έναν τόσο ποιοτικό point-guard όσο ο Διαμαντίδης, που ξέρει που και πως να του δώσει την μπάλα, σίγουρα μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός... Χρειάζεται βοήθεια γιατί δεν είναι ο ψηλός που μπορεί να παίξει με επιτυχία το post-up παιχνίδι και να δημιουργήσει για τον εαυτό του...»

Θεωρείτε λοιπόν, ότι ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, ότι βρήκε τον παίκτη που του έλειπε για να καλύψει το κενό του Λάσμε;

«Κατ‘ αρχήν για να τον πήρε ο Παναθηναϊκός σημαίνει ότι χρειαζόταν έναν παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά και πραγματικά εύχομαι στον Γκάνι να πετύχει στη νέα του ομάδα... Από ‘κει και πέρα, θεωρώ ότι είναι δύο τελείως διαφορετικοί παίκτες και τουλάχιστον εγώ δεν θα τους έβαζα στην ίδια μοίρα. Ο Λάσμε έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ήταν πρωταγωνιστής σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι και η Παρτίζαν και μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από τον Λαβάλ. Είναι πολύ καλύτερος σουτέρ ελευθέρων βολών, σουτάρει με μεγαλύτερη συνέπεια από τα 4-5 μέτρα, ενώ με τα χρόνια απέκτησε τη γνώση να παίζει άμυνα μέσα στη ρακέτα, όχι μόνο με τα αθλητικά του προσόντα. Ο Γκάνι είναι πολύ πιο νέος και έχει όλον τον χρόνο μπροστά... Προς το παρόν, δεν είναι σωστό να τους συγκρίνουμε... Σε δύο χρόνια από τώρα, βλέπουμε...»

Να περιμένουμε τουλάχιστον πιο εντυπωσιακά καρφώματα;

«Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Τα καρφώματα που θα κάνει θα αφήσουν πολύ κόσμο άφωνο!»

Πέρυσι οδηγήσατε τον ΚΑΟ Δράμας σε μία πολύ αξιόλογη πορεία με highlight τη νίκη επί του Ολυμπιακού και φέτος πήρατε προαγωγή στο τουρκικό πρωτάθλημα. Είστε ευχαριστημένος με την πορεία της ομάδα της Τραπεζούντας;

«Δεν θα μπορούσα να μην είμαι... Πρώτον, γιατί εργάζομαι σε ένα από τα δύο πιο ανταγωνιστικά και συναρπαστικά πρωταθλήματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δεύτερον, γιατί από τα τέλη Νοεμβρίου που ανέλαβα την ομάδα, έχουμε 13 νίκες σε 15 αγώνες σε Τουρκία και Ευρώπη! Τότε η Τραμπζονσπόρ ήταν τελευταία στην βαθμολογία και τώρα βρισκόμαστε στην 8η θέση και παλεύουμε για να μπούμε στα πλέϊ-οφ. Το γήπεδο είναι γεμάτο και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, ενώ παράλληλα θα κυνηγήσουμε και την διάκριση στο Eurochallenge, στο οποίο είμαστε αήττητοι (σ.σ.: 9-0) και βρισκόμαστε κοντά στην πρόκριση στους “8” της διοργάνωσης.»

Μία στιγμή, πριν σας αποχαιρετήσουμε... Δεν είναι λίγο περίεργο να υπογράφει ο Παναθηναϊκός έναν παίκτη, ο οποίος έπαιζε κατά μέσο όρο σχεδόν 15 λεπτά στην 8η ομάδα του τουρκικού πρωταθλήματος;

«Ίσως το τεχνικό επιτελείο της ελληνικής ομάδας, να είδε στο πρόσωπό του τα στοιχεία του ψηλού παίκτη που έψαχναν! Ακόμη κι αν δεν έπαιζε πολύ, ο Γκάνι Λαβάλ ήταν σημαντικός παίκτης για μας... Σε δύο τουλάχιστον παιχνίδια ήταν ο MVP για την Τραμπζονσπορ και ειδικότερα το παιχνίδι της Σμύρνης με την Καρσίγιακα (25π. & 16ρ.) το κερδίσαμε χάρη σ‘ αυτόν! Δεν έχει καμία σημασία τόσο, ότι έως τώρα, δεν είχε μεγάλο ρόλο σε μία ομάδα χαμηλότερου επιπέδου, όσο κατά πόσο μπορεί να προσφέρει αυτά που θέλει η νέα του ομάδα...»