Ο Βασίλης Φραγκιάς αποκλειστικά στο Gazzetta.gr

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ο Βασίλης Φραγκιάς αποκλειστικά στο Gazzetta.gr

bet365

Το gazzetta.gr συνάντησε τον Βασίλη Φραγκιά στη Ντόχα, όπου από τον περασμένο Απρίλιο, εκτελεί χρέη ομοσπονδιακού προπονητή στην ομάδα μπάσκετ του Κατάρ. Aποστολή στο ΚΑΤΑΡ, ΑΡΓΥΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗ

Ο Έλληνας τεχνικός, που δεν σταματά να κάνει χιούμορ και να αυτοσαρκάζεται, μας είπε για τις εμπειρίες του τους τελευταίους μήνες στην Μητρόπολη του Αθλητισμού και τα ευτράπελα που του έχουν συμβεί. Μιλήσαμε βεβαίως και για μπάσκετ.

Πως είναι λοιπόν η ζωή εδώ;
Είναι μία χώρα με διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας. Μας υποδέχτηκαν όμορφα, είναι πολύ φιλόξενοι και είναι μία χώρα απόλυτα ασφαλής. Αν αφήσω εδώ το κινητό μου και επιστρέψω αύριο, δεν πρόκειται να το πειράξει κανένας.

Μάλιστα, είχα συνηθίσει, και όταν επέστρεψα τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα το παρατούσα όπου να ‘ναι και μου λέγανε οι άλλοι να το μαζεύω. Ό,τι και να ξεχάσεις οπουδήποτε, όσο πολύτιμο και να είναι δεν πρόκειται να το πειράξει κανένας.
Έχουν εντελώς άλλο τρόπος ζωής από το δικό μας.

Το πιο σημαντικό για εμένα για τον συνεργάτη μου, Γιώργο Μπιτζάνη, τον (γυμναστή του Ηλυσιακού) Γιώργο Μασούρα, που πρόκειται να έρθει, τον Στέργιο Κουφό που είναι με τους Γιαπλέ και Μητσόπουλο στην Αλ Ραγιάν (σ.σ.κατέκτησαν το παναραβικό πρωτάθλημα) είναι να καταφέρουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι μαζί μας και να μείνουμε όσο το δυνατό περισσότερο γιατί δεν το κρύβω ότι οι συνθήκες εργασίας είναι ιδανικές.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αν είσαι αφηρημένος και κοιτάξεις μία γυναίκα, αυτή έχει δικαίωμα να σε καταγγείλει στην αστυνομία και τότε θα έχεις σοβαρά προβλήματα. Γι αυτό όταν περπατώ στο δρόμο κοιτώ πάντα ψηλά!


Βρίσκετε ομοιότητες στην κουλτούρα εδώ με την Ελλάδα πριν 50 χρόνια;

Ναι, τώρα που το λες έχεις δίκιο, αλήθεια είναι αυτό. Υπήρχε και τότε dress code. Είναι κάτι που έχω συνηθίσει πάντως. Σέβομαι απόλυτα τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους. Είχα επισκεφτεί στο παρελθόν μουσουλμανικές χώρες, αλλά είναι διαφορετικό να πηγαίνεις σε μία τέτοια χώρα ως τουρίστας και διαφορετικό να ζεις εκεί. Και εδώ έχουν το ραμαζάνι το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της ημέρας δεν τρώνε, δεν πίνουν δεν καπνίζουν.

Τα ξενοδοχεία λοιπόν, λειτουργούν κανονικά, όμως όλα τα εστιατόρια, καφέ κτλπ είναι κλειστά. Μου είπαν λοιπόν, ότι δεν είναι σωστό να βγω έξω από το ξενοδοχείο και να φάω ή να πιω κάτι δημόσια. Προφανώς και αυτό είναι κάτι που σεβάστηκα. Πρόσεξε δεν θα σε επιπλήξουν αν το κάνεις, αλλά αν δεν το κάνεις θα το εκτιμήσουν επειδή σέβεσαι τη γιορτή τους.

Δεν θα ξεχάσω τι πάθαμε στη διάρκεια του Μουντιάλ. Είχαμε πάει σε ένα σπορτς μπαρ, όπου παρακολουθούσαμε τους αγώνες και μία μέρα ξαφνικά έκλεισε, γιατί είχαμε μπει στην περίοδο του ραμαζανιού, στην διάρκεια της οποίας απαγορεύεται το αλκοόλ. Ένα μήνα ήταν όλα κλειστά!


Δηλαδή και οι ξένοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ στη διάρκεια του ραμαζανιού;
Όχι, οι ξένοι έχουν. Παίρνουν ειδική άδεια από τον εργοδότη τους και πάνε σε μία κάβα στην άλλη άκρη της πόλης, από την οποία δεν μπορούν να αγοράσουν όσο αλκοόλ θέλουν. Η ποσότητα εξαρτάται από το εισόδημα σου. Ό,τι αγοράσεις εννοείται ότι είναι αποκλειστικά για εσένα. Επίσης εννοείται ότι αν σε πιάσουν να πουλάς αλκοόλ στη μαύρη αγορά, κάτι που κάνουν ας πούμε Ινδοί, Πακιστανοί, είσαι για άμεση απέλαση.


Έχετε κάνει κάποια γκάφα άθελα σας;
Ναι, στους Πανασιατικούς Αγώνες, είχα μπει στο δωμάτιο στη διάρκεια της προσευχής. Πέρασα λοιπόν, μπροστά από έναν αθλητή, ο οποίος προσευχόταν, το οποίο είναι μεγάλη ασέβεια. Δεν τους πειράζει να κάθεσαι δίπλα να μιλάς, να καπνίζεις ή οτιδήποτε, αλλά το να περνάς μπροστά την ώρα της προσευχής είναι μεγάλο παράπτωμα, είναι προσβολή. Φυσικά, μου εξήγησαν και με δικαιολόγησαν γιατί ήξεραν ότι δεν το έκανα από ασέβεια. Επίσης, δεν βρίζουν ποτέ. Με άκουσαν λοιπόν, που έλεγα μαλάκα συνέχεια και ρωτούσαν τι σημαίνει. Ε, τώρα ξέρουν...

Υπάρχει απίστευτος πλούτος, είναι ακριβή η ζωή;
Δεν θα το έλεγα. Σπίτι μπορείς να βρεις με 800 ευρώ αν είναι λίγο πιο έξω, όμως σε οτιδήποτε άλλο οι τιμές είναι όπως στην Ελλάδα. Τις πρώτες μέρες που ήρθα μου έδωσαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή ένα αυτοκίνητο. Σταματώ λοιπόν, στο βενζινάδικο δίπλα από την ομοσπονδία και του λέω γέμισε το. Έρχεται ο τύπος μετά από λίγο και μου λέει 40 ριάλ, δηλαδή 8 ευρώ. Του ξαναλέω, να το γεμίσεις θέλω και μου απαντάει γεμάτο είναι. Από τα 80 ευρώ που πληρώνεις στην Αθήνα παθαίνεις κάτι όταν ακούσεις 8 ευρώ. Ακριβά είναι τα ενοίκια αν θες να μείνεις σε μία καλή περιοχή και το αλκοόλ. Μία μπύρα κοστίζει 10 ευρώ. Μόνο αυτά!

Τι είναι αυτό που σας έχει προξενήσει το ενδιαφέρον ζώντας ανάμεσα σε μουσουλμάνους;
Το γεγονός ότι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη θρησκεία δεν εμπλέκονται χρήματα. Ούτε για να παντρευτούν, ούτε για να βαφτίσουν τα παιδιά τους, ούτε για να πεθάνουν.

Πως είναι μία μέρα σας στη Ντόχα;
Προσπαθώ να γεμίσω το χρόνο μου, έχοντας μία ρουτίνα, ειδικά τώρα που δεν έχει κάτι στο μπάσκετ. Επομένως ξυπνάω το πρωί παίζω τένις για δύο ώρες, μετά πηγαίνω στην ομοσπονδία, όπου συζητάμε τα διάφορα θέματα ή σε κάποιες ομάδες, για να δω πως δουλεύουν, και μετά σπίτι.

Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες και επίσης αγαπώ πολύ το διάβασμα. Μεγάλη μου αδυναμία είναι τα ιστορικά βιβλία, αλλά όχι μόνο. Τώρα φερ’ ειπείν ξανάδιαβάζω την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρηγόπουλου. Επίσης μπορεί να μαγειρέψω κάτι, μην φανταστείς κάτι φοβερό. Τώρα άρχισα… Μπαίνω youtube και ξεκινάω μαζί με το βίντεο…

Σε ότι αφορά στη διασκέδαση, επειδή λατρεύω την τζαζ μουσική, είμαι πολύ χαρούμενος γιατί εδώ, συχνά, δηλαδή σχεδόν κάθε εβδομάδα, φέρνουν τζαζ μπάντες. Πολύ καλές. Ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης -για εμάς-, απολύτως συνηθισμένο γι αυτούς είναι στην έρημο. Εκεί στήνουν τέντες, παραβρίσκονται μόνο άντρες, οι οποίοι συζητούν, καπνίζουν και δεν μιλούν για γυναίκες.

Κανένα ευτράπελο σας έχει συμβεί όσο ζείτε εδώ;
Μπήκα μία φορά σε ένα κοσμηματοπωλείο για να κάνω σέρβις στο ρολόι μου. Στο μεταξύ μπήκε και ένα κύριος με τέσσερις γυναίκες. Πήγανε στα Rolex, φέρε κείνο, τ’ άλλο το τρίτο μην στα πολυλογώ έκανε λογαριασμό 65 χιλιάδες. Πραγματικά είχα μείνει με το στόμα ανοικτό. Μου ήρθε να κλάψω (γέλια).


Ο τρόπος που λειτουργείς στην προπόνηση έχει αλλάξει εδώ;
Ναι, σε κάποιους τομείς. Στην αρχή δηλαδή που δεν ήξερα, μου λέγανε συγγνώμη κόουτς πρέπει να διακόψουμε για να προσευχηθούμε. Ε, τώρα ξέρω και βάζω τις προπονήσεις σε ώρες που δεν συμπίπτουν με την προσευχή, 18.30 με 19.00. Πάντως την περίοδο του ραμαζανιού έχει ενδιαφέρον η μυσταγωγία που ακολουθούν για να αρχίσουν να τρώνε, και πως μέχρι το πρωί προσεύχονται.

Το μπάσκετ τι διαφορά έχει εδώ σε σχέση με την Ελλάδα;

Όταν ήρθα, ήμουν ο πρώτος Ελληνας και από τους πρώτους Ευρωπαίους προπονητές. Βλέπεις εδώ έχουν τρέλα με το ΝΒΑ, το ένα από τα κανάλια του Be In Sports παίζει όλη τη μέρα ΝΒΑ, με την Ευρωλίγκα δεν ασχολούνται καθόλου.

Κάποια στιγμή ο μάνατζερ της ομάδας, και δεξί χέρι του Σεΐχη, Αχμεντ Αμπντουλ Χάντι, ο οποίος είναι ο πρώτος Άραβας που πήρε το Κύπελλο Ασίας με το Κατάρ, είπε ότι θέλει να πάει σε ελληνικό μοντέλο. Του άρεσε η άμυνα και το γεγονός ότι σκέπτονται οι προπονητές και δίνουν βάση στο σκάουτινγκ. Στην πραγματικότητα όμως νομίζω πως τελικά κατέληξαν σε Έλληνα τεχνικό, γιατί έχουμε παρόμοια νοοτροπία.


Αθλητισμός στο Κατάρ…
Η χώρα πληρώνει ένα παιδί για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Σε οποιαδήποτε ηλικία, 5, 6 χρονών, δηλαδή, έρχομαι εγώ ο προπονητής στο γονιό και του λέω θέλω το παιδί σου να παίξει μπάσκετ, ωραία σου λέει πόσα θα του δίνεται; Αυτό συμβαίνει σε οποιοδήποτε άθλημα. Προσπαθούν να τους δώσουν κίνητρο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.


Η εμπειρία σου από τις διοργανώσεις εδώ;
Ήταν συγκλονιστική για μένα, αυτή του Asian Cup, γυρίσαμε όλη την Ασία. Τρελάθηκα στις Φιλιππίνες που πήγαμε για φιλικά, διότι εκεί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι με το μπάσκετ. Μετά πήγαμε στην Κορέα για τους Πανασιατικούς Αγώνες, στους οποίους έλαβαν μέρος 16.000 αθλητές. Φοβερές διοργανώσεις.


Επίσης εδώ, προωθούν πολύ το «τρεις εναντίον τριών», η ομάδα του Κατάρ μάλιστα, κατέκτησε το Παγκόσμιο στη Ρωσία και το χάρηκαν πραγματικά. Παίξαμε στους Αγώνες του Κόλπου, στους οποίους αναδειχθήκαμε νικητές, πριν από δύο μήνες στην Σαουδική Αραβία.

Δίνουν μεγάλη βαρύτητα στους Αγώνες του Κόλπου, στους οποίους όταν πήραμε το χρυσό μετάλλιο στην Σαουδική Αραβία μας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο 17 κάμερες και μας στόλισαν με τριαντάφυλλα, όπως κάνουν στη Χαβάη. Αυτό ήταν κάτι πρωτοφανές για μένα. Λαμβάνουν επτά χώρες μέρος και άπαντες έχουν τεράστιο πάθος για τη νίκη, ίσως μεγαλύτερο από τους Ασιατικούς Αγώνες.

Παρεμπιπτόντως η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα που έχω επισκεφτεί και δεν θα έμενα ποτέ. Πρέπει να είσαι τρελός για να μείνεις εκεί. Κάθε Παρασκευή απόγευμα, η δημόσια τηλεόραση μεταδίδει δημόσια εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς ατόμων μου έχουν υποπέσει σε αδικήματα. Αρρώστησα… Οι γυναίκες εκεί δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να οδηγούν. Η ποινή που τους επιβάλλεται γι αυτό το παράπτωμα είναι 50 βουρδουλιές. Τα έβλεπα στην τηλεόραση και δεν το πίστευα. Μετά βέβαια έκανα πλάκα στη γυναίκα μου για το πόσα δικαιώματα έχει και πως την έχω αρχόντισσα. Είναι η πιο αυστηρά μουσουλμανική χώρα.

Οι δυνατότητες εθνικής του Κατάρ ποιες είναι;
Σε ένα δύο χρόνια θα τελειώσει, διότι έχει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Το καλοκαίρι έχει μία μεγάλη πρόκληση το προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο απ’ όλη την Ασία προκρίνεται μόνο μία ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Είναι όνειρο η επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά είναι δύσκολη υπόθεση, αφού υπάρχουν πέντε πολύ αξιόλογες ομάδες όπως η Κίνα, η οποία έχει πιτσιρικάδες και βοηθός της ομάδας είναι ο Γιάννης Χριστόπουλος, το Ιράν, με δύο ΝΒΑερς, στην πραγματικότητα τώρα ο ένα έφυγε πήγε στην Κίνα, οι Φιλιππίνες, η οποία έχει παραδοσιακά καλή ομάδα, η Κορέα και εμείς.

Είναι ομάδες πρώτης γραμμής και θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο. Θέλουμε να φέρουμε ΝΒΑερ, αλλά είναι δύσκολο λόγω της ημερομηνίας διεξαγωγής του, δηλαδή το τουρνουά ξεκινά 23 Σεπτεμβρίου και το ΝΒΑ την 1η του Οκτώβρη. Αυτό θα είναι πρόβλημα, αλλά θα βρούμε κάτι, τον άλλο μήνα φεύγουμε Αμερική προκειμένου να κάνουμε κάποιες συζητήσεις. Αν η ομάδα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνει μία σταδιακή ανανέωση, το πώς θα γίνει θα το συζητήσουμε με τον Σεΐχη και τον Αχμέντ Αμπντουχάν, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα