Η άμυνα στο 2ο ημίχρονο και τα hedge out (pics)

Η άμυνα στο 2ο ημίχρονο και τα hedge out (pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η άμυνα στο 2ο ημίχρονο και τα hedge out (pics)
Ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα. Το gazzetta.gr καταγράφει τι άλλαξε ο Σφαιρόπουλος, τι συμβαίνει στο 2ο ημίχρονο των παιχνιδιών και τι κάνει ο Χάντερ καλύτερα από τον Ντάνστον.

Ο Ολυμπιακός στο Top 16 παίζει το καλύτερο μπάσκετ μαζί με την ΤΣΣΚΑ. Αυτό δεν το δείχνει μόνο το αήττητο των δύο ομάδων στα τέσσερα παιχνίδια, αλλά είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και οι περισσότεροι αντίπαλοί τους. Φυσικά αυτή την εποχή δεν κρίνεται κάποιος τίτλος, αλλά μόνο η πρόκριση στα play offs και ενδεχομένως και το πλεονέκτημα της έδρας σε αυτά.

Η βασικότερη αιτία για την καλή αγωνιστική εικόνα των «ερυθρόλευκων» είναι η αμυντική τους λειτουργία.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει προσθέσει στοιχεία στα μετόπισθεν, οι παίκτες δείχνουν την επιθυμία (βασικό στοιχείο να παίξεις άμυνα) να ακολουθήσουν το πλάνο και οι αθλητικές ικανότητες των παικτών κάνουν τη ζωή των αντιπάλων πιο δύσκολη.

Ο Ολυμπιακός στο Top 16 διαθέτει την καλύτερη άμυνα και από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν δεχόμενος μόλις 251 πόντους. Μάλιστα στα 4 ματς έχει αντιμετωπίσει την Λαμποράλ Κούτσα (καλύτερη επίθεση μέχρι και την 3η αγωνιστική) και τη Φενέρμπαχτσε η οποία διαθέτει μάλλον το πιο ταλαντούχο ρόστερ σε σχέση με το σκοράρισμα.

Οι Πειραιώτες έχουν ένα ακόμη στοιχείο στο παιχνίδι τους το οποίο τους απογειώνει. Στο δεύτερο ημίχρονο ανεβάζουν το επίπεδο της πίεσης με αποτέλεσμα να δέχονται λίγους πόντους. Στα 4 ματς που έχουν δώσει δεν έχουν δεχθεί ΠΟΤΕ στο δεύτερο εικοσάλεπτο περισσότερους από 32 πόντους, κάτι το οποίο είναι σημαντικό και οφείλεται και στην καλή εκγύμναση των παικτών.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΣΚΟΡ2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
ΟΥΝΙΚΑΧΑ61-6932-37
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ81-5842-23
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ68-7432-31
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ76-6448-27

Στο σύγχρονο μπάσκετ το picn 'n' roll είναι εκ των βασικών επιθετικών κινήσεων (δεν είναι σύστημα) με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να το αντιμετωπίζει κυρίως με hedge out. Ο σέντερ (Ντάνστον ή Χάντερ) κάνει δυναμική κίνηση προς το αντίπαλο γκαρντ που έχει τη μπάλα και του κλείνει για 1-2 δευτερόλεπτα τον διάδρομο. Ο αμυντικός περιφερειακός βρίσκει χρόνο να ξαναπάρει τον παίκτη του και ο ψηλός γυρίζει πίσω (τον έχει καλύψει κάποιος συμπαίκτης του δίνοντας βοήθεια).

Ο Χάντερ είναι καλύτερος από τον Ντάνστον σε αυτή την κίνηση διότι χρησιμοποιεί καλύτερα τα χέρια του (τα ανοίγει, γίνεται «μεγάλος» και εμποδίζει την γρήγορη πάσα του παίκτη με τη μπάλα) και είναι πιο εκρηκτικός στα πόδια (τουλάχιστον στα 2-3 πρώτα πλάγια βήματα).

Για να πετύχει αυτή η άμυνα όμως χρειάζεται και οι άλλοι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν σωστές θέσεις, να βρίσκονται σε εγρήγορση για να δώσουν βοήθεια ρισκάροντας με την πιο μακρινή πάσα (εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα αθλητικά προσόντα).

Γενικότερα η πίεση που ασκούν τα γκαρντ πάνω στη μπάλα είναι εντυπωσιακή καθώς επίσης και οι ψηλοί όταν ο αντίπαλός τους βγαίνει μακριά από το καλάθι, ακολουθούν και τον πιέζουν μέχρι έξω για να μην έχει εύκολη πάσα.

Τα φάουλ επίσης είναι ένα στοιχείο του παιχνιδιού το οποίο το χρησιμοποιούν σωστά. Τα τέσσερα πρώτα ομαδικά φάουλ σπάνια δίνουν βολές στον αντίπαλο ενώ επίσης σπάνια θα δείτε να δέχονται καλάθι και φάουλ.

Τα φάουλ που γίνονται είναι πολλά κατ' εντολή Σφαιρόπουλου ο οποίος πιστεύει στο μεγάλο βάθος του ρόστερ του και στη χρησιμοποίηση όλων των παικτών του είτε για ένα λεπτό είτε για 35'.