Μπήκε ένα φασούλι στο σακούλι

Μπήκε ένα φασούλι στο σακούλι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες επέστρεψε από τη Μάλαγα με ένα κάρο σημειώσεις για όλα όσα είδε στη σημαντική νίκη του Ολυμπιακού.

Η νίκη του Ολυμπιακού στη Μάλαγα έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά το πρώτο φασούλι το έβαλαν στο σακούλι. «One down, 15 to go» που λένε και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο για τις γιάρδες που πρέπει να καλύψουν.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν από την έδρα της πρωτοπόρου του ισπανικού πρωταθλήματος καθώς η Ουνικάχα με 12-2 στη λίγκα της έχει νικήσει και τη Ρεάλ Mαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

Μόνο στην Ελλάδα και όταν νικά ο Ολυμπιακός μηδενίζουμε τον αντίπαλο. Ξαφνικά λοιπόν οι Πειραιώτες έκαναν «διπλό» και η Μάλαγα έγινε «καφενείο», «ξυλοκόποι» οι παίκτες της και «αστεία ομάδα». Μόνο στην Ελλάδα αυτά.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει την Ουνικάχα στους 61 πόντους με θλιβερά στατιστικά. Οι βολές κράτησαν τους Ισπανούς μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Η Μάλαγα είχε 13/40 δίποντα, 3/17 τρίποντα και 26/36 βολές. Το 42,2% των πόντων της ήρθε από τη γραμμή.

Πρέπει να λέμε αλήθειες όμως. Ο Ολυμπιακός παίζει με πίσω στο όριο του φάουλ, πολλές φορές το ξεπερνά και είναι λογικό λόγω της επιθετικής φιλοσοφίας στα μαρκαρίσματα και στην αντιμετώπιση των pick ‘n’nroll. Απλά υπάρχουν στιγμές που βγαίνω από τα ρούχα μου όταν κάνουν αχρείαστα φάουλ. Κρίμα είναι.

Οι διαιτητές σφύριζαν με ευκολία σίγουρα, αλλά στις περισσότερες φορές είχαν δίκιο..

Πάντως όποτε δε γινόταν φάουλ η αμυντική προσήλωση των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν παροιμιώδης. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι σούταραν (πέταξαν τη μπάλα) τρεις φορές με την κόρνα των 24’’ και μία έκαναν βήματα (Βασιλειάδης).

Αρκεί να βλέπατε τον Σπανούλη πως «έσπαγε» σκριν. Αυτό δείχνει πολλά.

Βέβαια στο 17’ η Μάλαγα είχε 3/27 σουτ εντός παιδιάς και το σκορ ήταν μόνο 21-26. Εκεί έπρεπε να είναι 12-26, αλλά όπως προανέφερα η Μάλαγα βρήκε οξυγόνο στις βολές.

Πάμε και στην επίθεση. Η είσοδος του Ματ Λοτζέσκι έδωσε ενέργεια στον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός βρήκε τρίποντο και δύο καλάθια στον αιφνιδιασμό με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα το 10-4 να γίνει 12-14.

Είδαμε αναγκαστικά και χαμηλό σχήμα με τον Ντάρντεν στο «4». Χάθηκε στην επίθεση ο Αμερικανός, αλλά στην άμυνα τα πήγε καλά.

Υπήρχε ο άλλος όμως Αμερικανός. Ο Χάντερ έκανε πάρτι. Το μπάσκετ δεν είναι εύκολο. Ούτε να τελειώνεις τις φάσεις κάτω από το καλάθι. Ο Οθέλο είχε 9/10 και τα 5 ήταν από ασίστ είτε του Σπανούλη είτε του Σλούκα. Τα τρία ήρθαν από δικά του επιθετικά ριμπάουντ. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά. Ο Ντάνστον δεν ήταν καλά και φάνηκε στο τρίτο λεπτό που έχασε μόνος του καλάθι κάτω από τη μπασκέτα. Τον αναπλήρωσε όμως και με το παραπάνω ο Χάντερ.

Σημαντικό λοιπόν το «διπλό» από μία έδρα που θα δούμε κάποιες ζημιές. Μία εκ των ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Εφές να γκελάρει εκεί αυτομάτως ο Ολυμπιακός θα έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Πάντως στον όμιλο έγινε του… διπλού το πανηγύρι αφού Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός και Νίζνι ξεκίνησαν πανηγυρίζοντας μακριά από την έδρα τους.

Μη ενθουσιάζεστε όμως, Το Top 16 είναι πρωτάθλημα 3,5 μηνών. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Ας νικήσει ο Ολυμπιακός την Αρμάνι στο ΣΕΦ να πάει στη Φενέρ άνετος με 2/2. Δε θα είναι εύκολο με τους Ιταλούς. Και πέρυσι ψιλοχάλια ήταν και πέρασαν από το Φάληρο. Γενικά μην υποτιμάτε καμία ομάδα.

ΥΓ: Στόχος του Ολυμπιακού είναι η πρόκριση και όχι το πλεονέκτημα της έδρας. Αυτό θα ξεκινήσει να το σκέφτεται από τον Μάρτιο κι ύστερα.

ΥΓ 2: «Τώρα που χτύπησε ο Αγραβάνης, χρειάζεται παίκτη ο Ολυμπιακός» λέτε οι περισσότεροι. Πλάκα μου κάνετε; Εδώ έλειψε τρεις μήνες σχεδόν ο Πρίντεζης και δεν πήρε παίκτη η ομάδα, θα πάρει επειδή τραυματίστηκε ο μικρός;

ΥΓ 3: Η μεγάλη μαγκιά του Ολυμπιακού είναι που νίκησε εκτός έδρας μία ομάδα η οποία είχε μόλις 7 λάθη και εκτέλεσε 36 βολές. Πανδύσκολο να νικήσεις έτσι και όμως το κατάφεραν.

ΥΓ 4: Ακόμη μεγαλύτερη μαγκιά η τελευταία άμυνα. Μπροστά με 8 πόντους, κλειδωμένη η νίκη και όμως έπαιξαν αμυνάρα σκεπτόμενοι προφανώς και το σενάριο της διαφοράς. Τρομερό δείγμα συγκέντρωσης αυτό.

ΥΓ 5: Η Μάλαγα έχει μειώσει σε 41-43 και το γήπεδο κοχλάζει. Παιδάκια, γιαγιάδες, γυναίκες ουρλιάζουν. Σηκώνεται ο Λαφαγέτ και το παστελώνει. Μεγάλο τρίποντο και 41-46. Κι ας ήταν στο 28’ της αναμέτρησης.

ΥΓ 6: Κομβική η κίνηση των Αγγελόπουλων να βάλουν τσάρτερ. Οι παίκτες πήγαν και ήρθαν άνετα σε έναν προορισμό που υπό άλλες συνθήκες χρειάζονταν 8 ώρες με τις στάσεις κλπ. Η ομάδα προπονήθηκε στην ώρα της στο ΣΕΦ, ταξίδεψε απευθείας και καταπονήθηκε λιγότερο. Μαγκιά της διοίκησης.

ΥΓ 7: Το σφύριγμα του Λαμόνικα στο 45-50 ήταν το πιο αστείο της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός σκοράρει με lay up ανενόχλητος για το 45-52 και αυτός ακυρώνει το καλάθι για να χρεώσει με τεχνική ποινή τον Πλάθα. Τον Ολυμπιακό τιμώρησε και όχι τη Μάλαγα.

ΥΓ 8: Ο Ολυμπιακός είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα και ξέρετε πως φάνηκε στην Ανδαλουσία. Η αρχική πεντάδα πέτυχε το 27% των συνολικών πόντων. Πολύ μικρό ποσοστό. Σπανούλης με 11, Πέτγουεί με 7 και Ντάνστον έναν πόντο. Άποντοι Ντάρντεν και Μάντζαρης (είχε 0/4 αλλά όλα ήταν άριστες επιλογές). Οι 50 από τους 69 πόντους ήρθαν από παίκτες που μπήκαν στο παρκέ από τον πάγκο. Μεγάλο βάθος έχει η ομάδα.

ΥΓ 9: Ο άλλος είχε το θράσος να χαιρετήσει κιόλας στο «Ελ. Βενιζέλος». Αντί να ρίξει τα μούτρα του και να κρυφτεί με τόσα που έχει κάνει. Για τον Αναστόπουλο λέω που ταξίδευε για το Βερολίνο κα συνάντησε την αποστολή. Μπράβο που κανένας παίκτης δεν τον χαιρέτησε. Με τον ιδρώτα τους παίζει κάθε φορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.