Νοβίτσκι: «Τεράστιος σεβασμός για το ελληνικό μπάσκετ!» (video)

Νοβίτσκι: «Τεράστιος σεβασμός για το ελληνικό μπάσκετ!» (video)

Αντώνης Καλκαβούρας
Νοβίτσκι: «Τεράστιος σεβασμός για το ελληνικό μπάσκετ!» (video)

bet365

Ο εκλεκτός της ψηφοφορίας των συντακτών του gazzetta.gr για τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου μπασκετμπολίστα (1980-2015), Ντιρκ Νοβίτσκι, μιλάει αποκλειστικά στον Αντώνη Καλκαβούρα. Ποιος ήταν το πρότυπό του και τι λέει για Αντετοκούνμπο και Εθνική Ελλάδας.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν – με αφορμή την “είσοδο” του Νοβίτσκι στην πρώτη 10άδα των σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ – σε μία από τις συχνές “μπασκετοκουβέντες” μας με τον Βασίλη Παπανδρέου, μπήκαμε στην διαδικασία να συζητάμε για το ποιος μπορεί να είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο. Έτσι λοιπόν, το κάθε εκλεκτό μέλος της μπασκετικήςσυντακτικής ομάδας του gazzetta.gr (Σκουντής, Παπαδογιάννης, Λαούδης, Μελάγιες, Παπανδρέου και Καλκαβούρας) ανέλαβε να καταρτίσει την δική του 20άδα των κορυφαίων παικτών και μετά την συνολική καταμέτρηση των ψήφων, η κάλπη έκρινε νικητή, στα σημεία, τον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που το Ντάλας ήταν ο τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού του gazzetta.gr στο ΝΒΑ, καθώς η εξάντληση όλων των πιθανοτήτων για μία συνέντευξη με τον πιο αναγνωρισμένο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα στην Μέκκα του αθλήματος, ήταν κάτι περισσότερο από... must! Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία της υπευθύνου Τύπου των Μάβερικς, Σάρα Μέλτον και την απίστευτη ταπεινοφροσύνη και απλότητα που χαρακτηρίζει τον 36χρονο Γερμανό super-star, στις γραμμές και το video που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε αλλά και να παρακολουθήσετε πως ο Ντιρκ Νοβίτσκι αντέδρασε στο άκουσμα ότι μία ελληνική αθλητική ιστοσελίδα τον ανέδειξε ως τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη της τελευταίας 35ετίας (1980-2015), αλλά και τι λέει για το ελληνικό μπάσκετ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ντιρκ, καλησπέρα. Εκπροσωπώ μία αθλητική ελληνική ιστοσελίδα (gazzetta.gr), η οποία – μετά από σχετική ψηφοφορία των συντακτών της – σε ανέδειξε ως τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα της τελευταίας 35ετίας...

«Σας ευχαριστώ πολύ, είναι μεγάλη μου τιμή! Είναι πολλοί οι μεγάλοι παίκτες που ξεχώρισαν στην Ευρώπη, πριν ακόμη εγώ αρχίσω να παίζω, όπως ο Πέτροβιτς και ο Κούκοτς και άλλοι... Αν βάλεις και τους νεότερους, όπως ο Πάου (σ.σ.: Γκαζόλ) και ο Τόνι Πάρκερ, τότε η λίστα μεγαλώνει! Είναι πάρα πολλοί οι Ευρωπαίοι που έχουν κάνει σπουδαία πράγματα στην καριέρα τους, οπότε αυτό που μπορώ να πω ότι νιώθω ευλογημένος για κάθε... χιλιόμετρο αυτής της εκπληκτικής διαδρομής και προφανώς που εκπροσωπώ την ευρωπαϊκή ήπειρο...»

Μεγαλώνοντας, είχες κάποιον παίκτη πρότυπο, κάποιο “είδωλο”;

«Εκείνη την εποχή στη Γερμανία, όλα τα παιδιά θαυμάζαμε τον Ντέτλεφ Σρεμπφ, γιατί ήταν ο πρώτος Γερμανός μπασκετμπολίστας που είχε φτάσει τόσο ψηλά, είχε παίξει σε δύο τελικούς με τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, είχε γίνει all-star και μάλιστα μία χρονιά, είχε ψηφιστεί καλύτερος “6ος παίκτης” του ΝΒΑ! Ήταν απίστευτος παίκτης και όλοι μας λατρεύαμε να τον παρακολουθούμε να παίζει... Όπως και άλλους, όπως ο Πέτροβιτς, ο Κούκοτς, ο Ντίβατς, όλοι τους ήταν μοναδικοί...»

Ο Κούκοτς με τον Πέτροβιτς, ισοβάθμησαν στην 2η θέση της ψηφοφορίας...

«(Χαμογελάει!)... Τον πρόλαβα και τον θυμάμαι πολύ καλά, γιατί έπαιξα αρκετές φορές αντίπαλός του! Αδιαμφισβήτητα ανήκει στους κορυφαίους όλων των εποχών... Ήταν εκπληκτικός πασέρ για το ύψος, πολύ συναρπαστικός όσον αφορά στον τρόπο παιχνιδιού του... Και πριν από μένα υπήρχαν και ορισμένοι ακόμη παίκτες που άφησαν την σφραγίδα τους στο ΝΒΑ...»

Ποιον Έλληνα μπασκετμπολίστα σέβεσαι περισσότερο;

«Μ' αρέσει πολύ ο Γιάννης (σ.σ.: Αντετοκούνμπο) και είναι δεδομένο ότι έχει πολύ μέλλον σ' αυτό το πρωτάθλημα. Είναι πολύ νέος ακόμη και χρειάζεται να βελτιώσει κάποια σημεία του παιχνιδιού του, βέβαια, αλλά είναι τόσο μακρύς, ψηλός κι αθλητικός και έχει μεγάλη έκρηξη και πολύ πηγαίο ταλέντο... Σίγουρα, θα έχει μία εξαιρετική καριέρα στο ΝΒΑ... Γενικά, όμως, τρέφω μεγάλο σεβασμό ως προς το ελληνικό μπάσκετ, γιατί οι Έλληνες έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα... Το 2005, μας νίκησαν στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, δεν το ξεχνάω αυτό...»

(σ.σ.: Τον διακόπτουμε!)... Κι εσείς μας νικήσατε το 1999 στη Ντιζόν, στην πρώτη σου εμφάνιση με την Εθνική Γερμανίας... Ούτε εμείς το έχουμε ξεχάσει...

(Χαμογελάει και πάλι!)... Ναι αλλά, η Ελλάδα ήταν σταθερά στις μεγάλες δυνάμεις, ήξερε να πάντα να κερδίζει, είχε πάντα πολύ ψηλά τον πήχη και υψηλού επιπέδου παίκτες! Σπουδαία μπασκετική χώρα, με μεγάλη παράδοση και ιστορία που αξίζει τον σεβασμό όλων μας...

 

NBA Τελευταία Νέα