Ανασκόπηση NBA 2014 (vids & pics)

Φάνης Παναγιώτου
Ανασκόπηση NBA 2014 (vids & pics)

bet365

Το 2014 έδωσε τη θέση του στο 2015 και το Gazzetta.gr «θυμάται» τα όσα έγιναν το περασμένο έτος στο ΝΒΑ. Οι Έλληνες, οι Πρωταθλητές Σπερς, η επιστροφή του ΛεΜπρον, ο Κόμπι και όχι μόνο!

*Ο Κόμπι, το All Star Game και η regular season: Το 2014 ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος λίγο μετά την επιστροφή του στα παρκέ τραυματίστηκε εκ νέου -αυτή τη φορά στο γόνατο- και δεν κατάφερε να βοηθήσει τους Λος Άντζελες Λέικερς, οι οποίοι είχαν μία… απογοητευτική σεζόν. Το All Star Game 2014 έλαβε χώρα στο «Smoothie King Center» της Νέας Ορλεάνης και ήταν ιστορικό από ελληνικής πλευράς, καθώς στη γιορτή του μπάσκετ πήρε μέρος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! O νεαρός διεθνής γκαρντ/φόργουορντ αγωνίστηκε στον αγώνα Rising Stars Challenge, ενώ πήρε μέρος και στον διαγωνισμό Skills Challenge. Όσον αφορά στη regular season του ΝΒΑ αυτή βρήκε τους Πέισερς (1η θέση), τους Χιτ (2η θέση), τους Ράπτορς (3η θέση) και τους Μπουλς (4η θέση) με πλεονέκτημα έδρας στην Ανατολή και τους Σπερς (1η θέση συνολικά!), τους Θάντερ (2η θέση), τους Κλίπερς (3η θέση) και τους Ρόκετς (4η θέση) με πλεονέκτημα από τη Δύση. Σημειώνεται πως εκτός δράσης έμεινε και ο Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος επέστρεψε στα παρκέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας

*Ο απολογισμός των Ελλήνων: Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014 βρήκε τους Μιλγουόκι Μπακς με το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (15-67), τον Γιάννη Αντετοκούνμπο όμως να έχει μία πολύ καλή ρούκι χρονιά, αφού σε 77 συμμετοχές (24.6 λεπτά/ 23 ματς βασικός) μέτρησε 6.8 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ κατά μέσο όρο. Από την άλλη, οι Μέμφις Γκρίζλις τελείωσαν με ρεκόρ 50-32 και τον Κώστα Κουφό (80 συμμ./22 βασικός/16.9 λεπτά) να έχει 6.4 πόντους και 5.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Από τη μεριά του, ο Νικ Καλάθης (71 συμμ./ 7 βασικός/ 16.5 λεπτά) μέτρησε 4.9 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, 2.9 ασιστ, ωστόσο η ρούκι χρονιά του «σημαδεύτηκε» από την τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών! Ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε με 4 μήνες αποκλεισμό και παρά το γεγονός ότι έχασε κάποια ματς των Γκρίζλις στις αρχές της σεζόν 2014-2015, τελικά κατάφερε να παίξει με την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

*Ta playoffs και η το 5ο των Σπερς: Οι Πέισερς απέκλεισαν τους Χοκς, οι Γουίζαρντς τους Μπουλς, οι Νετς τους Ράπτορς και οι Χιτ τους Μπόμπκατς στον πρώτο γύρο της Ανατολής, ενώ στη Δύση οι Σπερς άφησαν εκτός τους Μάβερικς, οι Μπλέιζερς τους Ρόκετς, οι Κλίπερς τους Γουόριορς και οι Θάντερ τους Γκρίζλις… Στο δεύτερο γύρο το ενδιαφέρον έγινε ακόμα μεγαλύτερο, με τους Σπερς να παίρνουν τη σειρά με τους Μπλέιζερς και τους Θάντερ εκείνη με τους Κλίπερς! Στην Ανατολή οι Πρωταθλητές Χιτ ξεπέρασαν το εμπόδιο των Νετς και οι Πέισερς εκείνο των Γουίζαρντς. Η παρέα του ΛεΜπρον Τζέιμς νίκησε στους Τελικούς της Ανατολής την Ιντιάνα, η ομάδα του Γκρεκ Πόποβιτς την Οκλαχόμα Σίτι, με αποτέλεσμα να έχουμε… repeat! Ο «Βασιλιάς» έψαχνε το τρίτο του σερί δαχτυλίδι, τελικά όμως εκείνοι που πανηγύρισαν ήταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς, που κατέκτησαν το 5ο τους Πρωτάθλημα!

Τα… βραβεία του 2014:

MVP: Κέβιν Ντουράντ (Θάντερ)
Καλύτερη Πεντάδα: Ντουράντ (Θάντερ)/Χάρντεν (Ρόκετς), Τζέιμς (Χιτ), Νοά (Μπουλς), Πολ (Κλίπερς)
Αμυντικός της Χρονιάς: Γιοακίμ Νοά (Μπουλς)
Καλύτερη αμυντική Πεντάδα: Τζορτζ (Πέισερς), Ιμπάκα (Θάντερ), Ιγκουοντάλα (Ουόριορς), Νοά (Μπουλς), Πολ (Κλίπερς)
Καλύτερος 6ος παίκτης: Τζόρνταν Κρόφορντ (Κλίπερς)
Πιο βελτιωμένος παίκτης: Γκόραν Ντράγκιτς (Σανς)
Ρούκι της χρονιάς: Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς (76ers)
Καλύτερη ρούκι Πεντάδα: Μπερκ (Τζαζ), Κάρτερ-Γουίλιαμς (76ers), Χάρνταγουεϊ Jr (Νικς), Ολαντίπο (Μάτζικ), Μ. Πλαμλί (Νετς)
Προπονητής της Χρονιάς: Γκρεκ Πόποβιτς (Σπερς)
MVP των Τελικών: Κουάι Λέοναρντ (Σπερς)

*NBA draft 2014: Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (No.51) συνέχισε την παράδοση των Ελλήνων στα draft, από εκεί και πέρα όμως όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, οι οποίοι τελικά επέλεξαν τον Άντριου Γουίγκινς στο Νο.1. Στη δεύτερη θέση ο Τζαμπάρι Πάρκερ, που επιλέχθηκε από τους Μπακς, ενώ στο Νο.3 οι 76ers προτίμησαν τον Τζόελ Εμπίντ, παρά τον σοβαρό τραυματισμό που αντιμετώπισε... Η πεντάδα της φετινής «τάξης» έκλεισε με τους Άαρον Γκόρντον (Νο.4 από τους Μάτζικ) και Ντάντε Εξάμ (Νο.5 από τους Τζαζ). Οι 76ers απέκτησαν μέσω ανταλλαγής και τον Ντάριο Σάριτς (Νο.12), με τον Έλφριντ Πέιτον να καταλήγει στους Μάτζικ, ενώ ακόμα οι τα δικαιώματα του Λαμέρι δόθηκαν στους Νικς, όπως και εκείνα του Τζόρνταν Κλάρκσον στους Λέικερς. Παράλληλα, οι Χιτ έκαναν δικό τους τον Σαμπάζ Νέιπιερ παραχωρώντας τους Χέρστον και Κρίστον στους Χόρνετς. Ωστόσο, η στιγμή που ξεχώρισε στη διαδικασία ήταν όταν η λίγκα επέλεξε τον Αϊζάια Όστιν, ο οποίος λίγο πριν το draft έμαθε πως πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο Marfan και δεν θα ζήσει ποτέ το όνειρο του NBA...

*ΛεΜπρον, Παπανικολάου και όχι μόνο: Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ σημαντικό για το ΝΒΑ, καθώς πλήθος σημαντικών παικτών είχε το δικαίωμα να επιλέξει την ομάδα που θα συνεχίσει την καριέρα του. Πρώτος και… καλύτερος ο ΛεΜπρον Τζέιμς. «Χιτ ή Καβς;», «Καβς ή Χιτ;». Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έδωσε την απάντηση: «Επιστρέφω σπίτι»! O «King» ανακοίνωσε μέσω του Sports Illustrated πως επιστρέφει στους Καβαλίερς! Η «The Decision II» δεν είχε LIVE μετάδοση απ' το ΕSPN, αλλά ακόμη κι έτσι το αποκλειστικό θέμα δεν αποφεύχθηκε. Μέσω συνέντευξης-επιστολής του στο Sports Illustrated ο 30χρονος φόργουορντ ανακοίνωσε πως η θητεία στους Χιτ έλαβε τέλος (2010-14) και πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί την πρόκληση της επιστροφής του στους Καβαλίερς (2003-10, 2014-...), όπου λατρεύτηκε όσο κανείς, μισήθηκε όσο κανείς, αλλά και πάλι θα λατρευτεί όσο κανείς. Άλλες σημαντικές κινήσεις: Ο Καρμέλο Άντονι έμεινε στους Νικς, ο Πολ Πιρς μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Κέβιν Λαβ άφησε τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς για να βοηθήσει τον ΛεΜπρον Τζέιμς να φτάσει στον τίτλο, με τους Γουίγκινς & Μπένετ ακολουθούν την αντίστροφη διαδρομή, ενώ head coach των Καβς ανέλαβε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Από ελληνικής πλευράς, η… παρέα μεγάλωσε, αφού ο Κώστας Παπανικολάου αγωνίζεται από φέτος για λογαριασμό των Χιούστον Ρόκετς!

*Επιστροφές παικτών & ομάδας: Η αγωνιστική περίοδο 2014-2015 ξεκίνησε με δύο σημαντικές επιστροφές. Ο Κόμπι Μπράιαντ γύρισε και είναι… μια χαρά, παρά το γεγονός ότι οι Λος Άντζελες Λέικερς παραπαίουν, ενώ και ο Ντέρικ Ρόουζ είναι κοντά μας, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το Χρυσό στα παρκέ της Ισπανίας με τις ΗΠΑ. Τα άσχημα νέα ήρθαν για τους Ιντιάνα Πέισερς, με τον Ντάνι Γκρέιντζερ να τραυματίζεται σοβαρά στη διάρκεια της προετοιμασίας των ΗΠΑ, ενώ στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι επέστρεψαν οι Σάρλοτ Χόρνετς, με τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν στο τιμόνι τους!

*Ο Κόμπι έγραψε ιστορία: Η σεζόν στο ΝΒΑ έχει… στιγματιστεί για την ώρα από το γεγονός ότι ο Κόμπι Μπράιαντ ξεπέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών! Οι συγκρίσεις δίνουν και παίρνουν, με τον Κέβιν Ντουράντ να κλέβει λίγη από τη δόξα, καθώς έγινε ο δεύτερος πιο νέος παίκτης που… σπάει το φράγμα των 15.000 πόντων. Λίγο πριν μας... αποχαιρετήσει το 2014 ο Ντιρκ Νοβίτσκι «σκαρφάλωσε» στην 8η θέση της λίστας των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών!

*Εκπλήξεις, απογοητεύσεις και… Ρόντο: Τορόντο Ράπτορς και Ατλάντα Χοκς φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της Ανατολής και είναι γεγονός πως αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις, μαζί με τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι Νικς απογοητεύουν, οι Καβαλίερς… ψάχνονται ακόμα, ενώ στη Δύση εκείνοι που κλέβουν την παράσταση είναι οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς του Στιβ Κερ! Οι Λέικερς δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, οι Θάντερ πληρώνουν τους συνεχόμενους τραυματισμούς, ωστόσο οι Ντάλας Μάβερικς είναι αρκετά πιθανό να αλλάξουν τις ισορροπίες, καθώς απέκτησαν τον Ραζόν Ρόντο, στο πρώτο μεγάλο trade της αγωνιστικής περιόδου που διανύουμε… Λίγες ημέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2014 είχαμε ακόμα μία σημαντική κίνηση, με τους Χιούστον Ρόκετς να προχωρούν στην απόκτηση του Τζος Σμιθ!

 

NBA Τελευταία Νέα