Φτάσε εκεί που δεν μπορείς (vids)

Φτάσε εκεί που δεν μπορείς (vids)

Φτάσε εκεί που δεν μπορείς (vids)

bet365

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο εξερευνά το μπλε που ξοδεύει ο Θεός για να μην τον βλέπουμε. Δεν υπάρχει όριο γι’ αυτόν στο ΝΒΑ και όλοι αναρωτιούνται μέχρι που θα φτάσει, γιατί τα άλματα του ξεπερνάνε τη φθορά.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο δεν κάνει βήματα στην καριέρα του. Άλματα κάνει, στο κενό. Μόνο που δεν ισχύουν γι’ αυτόν οι νόμοι της Φυσικής. Η ταχύτητα του είναι τέτοια που τον κρατά στα ψηλά. Δυνατό και άτρωτο. Μόνο ο στίχος του ποιητή μπορεί να αποδώσει το φαινόμενο: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» όπως γράφει ο Ελύτης στη «Μαρία Νεφέλη». Οι αμερικανοί αναλυτές τον ονομάζουν «Greek Freak» και τονίζουν ότι ελάχιστοι παίκτες έχουν τις λανθάνουσες ικανότητες του γκαρντ/φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς.

Σε λίγο όλοι θα εκπλαγούν

Ο Αντετοκούμπο είναι μόλις 20 ετών και φέτος κάνει θραύση. Το ύψος του είναι 2.11μ. και το άνοιγμα χεριών φτάνει τα 2.21μ. Οι φίλοι του ΝΒΑ τον παρακολουθούν από τότε που πήγε στις ΗΠΑ (2013) και σε λίγο θα εκπλαγούν από αυτά που θα κάνει στο παρκέ. Όχι ότι κάνει λίγα τώρα... Θα κάνει όμως πολύ περισσότερα. Περισσότερα και καλύτερα.

Η άνοδος του δεν θα είναι άμεση και άνετη όπως αυτή του Αντονι Ντέιβις. Ο λόγος δεν είναι τα προσόντα, αλλά το μπασκετικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε ο Γιάννης. Δεν πήγε σε κολέγιο των ΗΠΑ και είχε ελάχιστη ως καθόλου εμπειρία απέναντι στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης πριν τον αρπάξουν οι Μπακς.

Εδώ κάνει λέι απ από το τρίποντο!

Κανείς δεν μπορεί να γίνει Αντετοκούμπο

Αυτό είχε επισημανθεί και στον φάκελο του. «Ανθησε αργά και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να ανταγωνιστεί άλλα μεγάλα ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου. Διαθέτει σημαντικά φυσικά χαρίσματα, ωστόσο θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ΝΒΑ και να μην κάνει κατάχρηση της μπάλας όπως στην Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι του προοδεύει όμορφα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν. Οι μέσοι όροι του (12.5π., 5.8ρ. 2ασ. 0.7κοψ., 49.3%FG, σε 27.1 λεπτά) είναι υψηλότεροι σε σχέση με τη ρούκι σεζόν. Δεν είναι νούμερα σούπερσταρ, μολαταύτα αποδεικνύουν την αξιοθαύμαστη βελτίωση ενός παίκτη που ακόμη μαθαίνει άθλημα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ο τρόπος που συνδυάζει τα φυσικά του προσόντα με τις μπασκετικές του ικανότητες. Είναι μοναδικός. Κυριολεκτικά. Κανείς δεν μπορεί να γίνει Αντετοκούμπο, πολύ απλά γιατί δεν διαθέτει την αθλητικότητα και τα τεράστια άκρα του. Εχει το ύψος και το άνοιγμα χεριών σέντερ και την ίδια στιγμή μπορεί να ντριμπλάρει σαν γκαρντ.

Εδώ χρησιμοποιεί τα μεγάλα του βήματα για να καρφώσει στον αντίπαλο

«Είναι απίθανο να τον βλέπεις»

Το γεγονός ότι δείχνει να ελέγχει απόλυτα τα σωματικά του προσόντα, τον καθιστά επικίνδυνο για τους αντιπάλους. Καίτοι έχει πολλούς τομείς που πρέπει να ανεβάσει (κυρίως το μακρινό του σουτ), εντούτοις ξέρει να τιθασεύει τις ικανότητες του. Ο σέντερ των «Ελαφιών» Λάρι Σάντερς λέει γι’ αυτόν ότι «ξύνει μόνο την επιφάνεια αυτών που μπορεί να κάνει. Αξιοποιεί νέες δυνατότητες και δοκιμάζει νέα πράγματα. Μαθαίνει και είναι απίθανο να τον βλέπεις».

Και φυσικά, μπορεί να ξεκινήσει φάση στη μια άκρη και να την τελειώσει στην άλλη

Τα «κλειδιά» στον Γιάννη

Φυσικά έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του Τζέισον Κιντ. Το καλοκαίρι αποφάσισε να δώσει στον Γιάννη τα «κλειδιά» της επίθεσης. Μέσω αυτού θα «τρέχουν» τα επιθετικά συστήματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το είδαμε στην προπόνηση. Όταν βλέπεις την άνεση του με την μπάλα –πέρα από το ύψος- περιμένεις να το δεις και στο παιχνίδι. Σιγά, σιγά, τον αφήσαμε να έχει την μπάλα και να διευθύνει την επίθεση». Ο Κιντ παραπέμπει και σε μέλη του Hall of Fame για να τονίσει την αξία του Γιάννη. «Ενας 20χρονος σε σχέση με ένα 30χρονο είναι δύσκολο να καταλάβει την αξία της επιβράδυνσης στο παιχνίδι. Τώρα όμως είναι η χρονιά να το μάθει. Ο Μάτζικ δεν ήταν γρήγορος. Ο Γκραντ Χιλ είχε γρήγορο πρώτο βήμα, αλλά ήταν πόιντ φόργουορντ. Ο Σκότι Πίπεν μπορούσε να παίξει σε πολλές θέσεις».

Αν και είναι πρόωρο (ίσως και ιερόσυλο) να βάλουμε τον Αντετοκούμπο δίπλα στους Μάτζικ, Πίπεν, ωστόσο οι δυνατότητες και οι ικανότητες του είναι αστείρευτες. Ηδη έχει αφήσει πίσω του τη φθορά…

 

Τελευταία Νέα