Με τον δράκο φίλο δεν φτιάχνεις νέα αρένα

Με τον δράκο φίλο δεν φτιάχνεις νέα αρένα

Με τον δράκο φίλο δεν φτιάχνεις νέα αρένα

bet365

Τα παραμύθια τελειώνουν με τη φράση «και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα». Το νέο γήπεδο των Μπακς μάλλον δεν θα έχει αίσιο τέλος

Η παραμυθένια αγάπη των δισεκατομμυρίων

Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι φανταστικό. Οι Μπακς αναζητούν χρήματα για το νέο τους «σπίτι» κι αυτό είναι που ωθεί τα σχέδια τους στην κατηγορία των απραγματοποίητων παραμυθιών. Εξάλλου, η νέα ιστορία των «ελαφιών» έχει κάτι απ’ αυτή τη μαγική χρυσόσκονη των ιστοριών που ακούγαμε παιδιά.

Την περασμένη άνοιξη, ζευγάρι ιδιοκτητών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Hedge Funds) από τη Νέα Υόρκη αγόρασε τους Μιλγουόκι Μπακς. Μια κάποτε υπερήφανη ομάδα που βίωνε δύσκολες στιγμές. Το ΝΒΑ και πολλοί κάτοικοι πανηγύρισαν την εξέλιξη, αφού πώς μπορείς να αντισταθείς στην αγάπη δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Η λίγκα έθεσε στα νέα αφεντικά το αίτημα της: Μέσα σε τρία χρόνια έπρεπε να χτίσουν νέο γήπεδο με υψηλού επιπέδου παροχές. Τεχνολογικά προηγμένο. Όλα ψηφιακά, κτλ. Οι νέοι πρίγκιπες των Μπακς συμφώνησαν. Ανοιξαν τα πουγκί και έβγαλαν 100 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Φυσικά αυτό δεν ήταν αρκετό, μια και το συνολικό κόστος φτάνει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Ανταμ Σίλβερ

Ο Μαρκ Λάσρι, ένας εκ των ιδιοκτητών, είχε δηλώσει πριν καιρό στο Bloomberg ότι έχουμε «ηθική ευθύνη απέναντι στο Μιλγουόκι».

Επιφανείς επιχειρηματίες επιδοκίμασαν την κίνηση και παρατάχθηκαν για να αγοράσουν το δικό τους μερίδιο στον σύλλογο. Ο πρώην ιδιοκτήτης Χερμπ Κολ –αγόρασε την ομάδα το 1985 για 18 εκατ. δολάρια και την πούλησε φέτος για 550- έβαλε άλλα 100 εκατομμύρια.

Μαρκ Λάσρι

Το παραμύθι ξεθωριάζει (βάσει στοιχείων)

Το παραμύθι εξελισσόταν όμορφα, ώσπου ξεπήδησε η κακή (;) συνήθεια των μεγαλοιδιοκτητών. Η ζήτηση του χρήματος των άλλων.

Απευθύνθηκαν, λοιπόν, στον λαό του Γουϊσκόνσιν (σ.σ καμία διαφορά με τους πολιτικούς) καλώντας τον να συμβάλλει στο μεγαλεπήβολο έργο. Με ποιον τρόπο; Μα, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να συμπληρώσει τα 200 εκατ. δολάρια. Αν δεν γίνει, τότε το γήπεδο δεν θα χτιστεί και το ΝΒΑ έχει δικαίωμα να πάρει πίσω το σύλλογο και να τον μεταφέρει σε άλλη πόλη. Πιο «εύκαμπτη». Με άλλα λόγια, «βάλτε πλάτη γιατί χανόμαστε». Η κακή (;) συνήθεια που λέγαμε.

Το παραμύθι άρχισε να ξεθωριάζει και τα χαμόγελα κόπηκαν. Η ωραία αφήγηση ακουμπάει την πραγματικότητα και χάνεται. Τα στοιχεία δεν βοηθούν τους νέους ιδιοκτήτες:

Η νέα αρένα μπορεί να αναζωογονήσει το κέντρο του Μιλγουόκι, όπως υποστηρίζει το εμπορικό επιμελητήριο, όμως οι Μπακς δεν παύουν να είναι ιδιωτική επιχείρηση και μάλιστα κερδοφόρα. Το ΝΒΑ μάλιστα βοηθά να αυξηθεί. Η νέα σύμβαση εργασίας είναι εξαιρετικά φιλική προς τους ιδιοκτήτες και πρόσφατα υπεγράφη νέα συμφωνία για τηλεοπτικά δικαιώματα αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Απ’ αυτά, τα «Ελάφια» έχουν ροή εσόδων 89 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά δεδομένα. Είναι και η ίδια η οικονομική θεωρία που τονίζει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τις επιδοτήσεις σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες.

Χερμπ Κολ

«Συμπεριφέρονται σαν ληστές»

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μιλγουόκι Μάικλ Μέρφι, σημειώνει πως «πολλοί ξεχνούν ότι τέτοιοι ιδιοκτήτες συμπεριφέρονται σαν ληστές, καθώς καλύπτουμε μεγάλο μέρος του κόστους». Για να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη ληστεία, προτείνει να είναι δανεικά τα χρήματα ή να γίνει μέτοχος της ομάδας η πόλη. Εάν τριπλασιάσει την αξία της, οι δημότες να μοιραστούν τα κέρδη. Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν υποσχεθεί συνεργασία με την πόλη, εντούτοις δεν έχουν διευκρινίσει αν θα επιτρέψουν να καρπωθούν κι άλλοι τα έσοδα τους. Ο Σύνδεσμος Εμπορίου προωθεί τη σύμπραξη διότι θεωρεί ότι είναι καλή επενδυτική ευκαιρία. Το κακό, ο δράκος δηλαδή, κάνει παρέα με τους ιδιοκτήτες των Μπακς και δεν μπορεί παρά να τρομάζει και να προκαλεί την αντίδραση των πολιτών. Η κοινωνική, ακομμάτιστη, οργάνωση «Southeastern Wisconsin Common Ground», αποτελούμενη από εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά κι άλλες κοινωνικές ομάδες, λέει «Όχι» στην προοπτική μεταφοράς χρημάτων των φορολογουμένων σε πλούσιους επιχειρηματίες. Η άρνηση δεν αφορά το επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά στην φθοροποιό αντανάκλαση. Δηλαδή, στις υποδομές της πόλης. Στα σχολεία, τις παιδικές χαρές… Αν είναι να δοθούν τόσα χρήματα για γήπεδο μπάσκετ, ας δοθεί το ίδιο ποσό για κέντρα ψυχαγωγίας και παιδότοπους στα δημοτικά σχολεία.

Το ταξίδι και ο αγγελιαφόρος

Μέσα σε όλα αυτά είναι και το ταξίδι σε αυτή την ιστορία. Κυριολεκτικά. Αν περπατήσεις στο Μιλγουόκι θα δεις μουσείο τέχνης, θα περπατήσεις δίπλα στο ποτάμι… Μολαταύτα, οι γειτονιές στέκονται αγέρωχες, αλλά πληγωμένες. Οι δρόμοι βρώμικοι και γεμάτοι λακκούβες. Το ΝΒΑ θέλει κάθε 25 χρόνια αντικατάσταση των γηπέδων, ενώ λύκεια στο Μιλγουόκι κλείνουν αιώνα.

Ο Ερλ Ινγκραμ, επικεφαλής του πρωταθλήματος φούτμπολ νέων, είναι αιχμηρός. «Τα παιδιά μας γυρνάνε τους αστραγάλους και χτυπάνε τα γόνατα τους παίζοντας εδώ, και αυτοί θέλουν να χτίσουμε αρένα για ομάδα ΝΒΑ λες και δεν μπορούν να τη χρηματοδοτήσουν;».

Όταν η «Common Ground» κοινοποίησε την πρόταση της –προσεκτική μελέτη για κέντρα αναψυχής στην πόλη και τα προάστια- οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι ευχαρίστως θα συζητήσουν μαζί τους. Αυτό δεν έγινε. Μάλιστα, η οργάνωση έκανε γνωστό ότι έλαβε απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ γυναίκα που δούλευε σε σχολείο απολύθηκε επειδή ήταν μέλος της «Common Ground». Υπήρξε υπόσχεση για συζήτηση με τον γιο του Λάσρι Αλεξ, αντιπρόεδρο των Μπακς. Όμως το καταραμένο πουλάκι (twitter) τον εξέθεσε. Συμφώνησε σε μήνυμα που ζητούσε από τους κατοίκους να σταματήσουν την κλάψα και να πληρώσουν.

Ερλ Ινγκραμ

Κανείς δεν θα ζήσει καλά

Το τέλος του παραμυθιού δεν έχει γραφτεί ακόμη, αλλά οι Μπακς βρίσκονται στη λάθος πλευρά. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν την ιστορία σαν πραγματικό παραμύθι. Εδώ πρέπει να είναι όλοι καλοί αν θέλουν να προχωρήσει το εγχείρημα του γηπέδου. Φευ! Οι ταξικοί διαχωρισμοί και η λογική της ελεύθερης αγοράς στέκονται εμπόδια. Τα νέα αφεντικά και το εμπορικό επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι κατασκευή με ιδιωτικά κεφάλαια μόνο, δεν θα καθιστά βιώσιμη την επένδυση. Ναι, αλλά για αγορά πολυτελούς ρετιρέ από τον Μαρκ Λάσρι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η ιστορία «νέο γήπεδο των Μπακς» οδεύει για κακό φινάλε. Οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τους δράκους (κτηματαγορά, ελεύθερη αγορά), αλλά να τους κάνουν φίλους. Τότε, αυτός που υποτίθεται πας να σώσεις (δημότες) γίνεται μεγαλύτερος δράκος και κανείς δεν θα ζήσει καλά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα