O Μαριάνοβιτς στο Gazzetta.gr για Ολυμπιακό, Τζόρτζεβιτς και... Γιουβέντους

O Μαριάνοβιτς στο Gazzetta.gr για Ολυμπιακό, Τζόρτζεβιτς και... Γιουβέντους

O Μαριάνοβιτς στο Gazzetta.gr για Ολυμπιακό, Τζόρτζεβιτς και... Γιουβέντους
Ο γίγας των 2,23 και πρώην βοσκός, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, χαρακτηρίζει την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό “γεγονός της εβδομάδας” και δικαιολογεί στο gazzetta.gr τον Σάσα Τζόρτζεβιτς που δεν τον κάλεσε στην Εθνική Σερβίας. Τι λέει για τον ΝτεΜάρκους Νέλσον.

Γεννημένος σε μία μικρή κωμόπολη (Ζάγιετσαρ), κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Βουλγαρία, πρωτοασχολήθηκε με το μπάσκετ το 2005, όταν ο τότε προπονητής της Χέμορφαρμ, Μίροσλαβ Νίκολιτς, τον ανακάλυψε – κατά τη διάρκεια ορεινής πεζοπορίας – σε ένα βουνό της ευρύτερης περιοχής να βόσκει τα πρόβατα του βοσκού πατέρα του! Ο έμπειρος Σέρβος τεχνικός, που τον είδε να εξέχει πάνω από θάμνους, εντυπωσιάστηκε από τα σωματικά του προσόντα, τον προσέγγισε αμέσως και τον έπεισε να τον μετακομίσει στο Βρσατς για να μάθει μπάσκετ!

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς αποδείχτηκε πολύ καλός “μαθητής” και λόγω του υψηλού IQ που διαθέτει, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, ενίσχυσε τις μικρές Εθνικές ομάδες της Σερβίας (2 χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Νέων) και το 2010, ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έπεισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να τον αποκτήσει. Η θητεία του στη Ρωσία δεν στέφθηκε από επιτυχία γιατί στα μέσα της σεζόν, ο Βουγιόσεβιτς απελύθη και μετά από μία περιπλάνηση σε Ζαλγκίρις Κάουνας και Νίζνι Νόβγκοροντ, ο αγαθός “γίγας” επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου φόρεσε τη φανέλα της Ραντνίτσκι (μ.ο. 6,1π. & 2,2ρ.) και της Μέγκα Βιζούρα (μ.ο. 16,9π. & 11,8ρ.).

Από πέρυσι, είναι ο βασικός σέντερ του Ερυθρού Αστέρα με αξιοπρόσεκτα νούμερα σε Ευρωλίγκα (μ.ο. 10,8π. & 7,7ρ.), Εurocup (μ.ο. 8,3π. & 6,0ρ.) και Αδριατική Λίγκα (μ.ο. 9,7π. & 7,3ρ.), ενώ φέτος, είναι μέχρι στιγμής ο MVP της ομάδας του Βελιγραδίου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (μ.ο. 16,3π. & 7,3ρ. με 71,4% στα σουτ). Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του και σας παρουσιάζει τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, στην οποία μιλάει για την αδελφική σχέση των οπαδών των δύο ομάδων, την απουσία του από την Εθνική Σερβίας και τον αγώνα Γιουβέντους-Ολυμπιακού.

Πέρυσι χάσατε στις λεπτομέρειες την πρόκρισή σας στην 2η φάση της διοργάνωσης και φτάσατε μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup. Φέτος, οι ευρωπαϊκές προσδοκίες του Ερυθρού Αστέρα έχουν μεγαλύτερο ταβάνι;

«Μετά την περυσινή συμμετοχή μας στην Ευρωλίγκα, που ήταν η πρώτη μετά από 15 χρόνια, φέτος, με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο και με τον βασικό κορμό των παικτών να έχει παραμείνει στην ομάδα, θέλουμε τουλάχιστον να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Έχουμε ταλέντο, έχουμε μία πολύ δυνατή έδρα και πλέον διαθέτουμε και περισσότερες εμπειρίες από την διοργάνωση, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την πρόκρισή μας στο Top-16! Ακόμη, όμως, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό! Μπορεί να έχουμε κάνει δύο καλά παιχνίδια στο Βελιγράδι και έχουμε πετύχει δύο σπουδαίες νίκες, αλλά πρέπει αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, πρέπει να μάθουμε να κερδίζουμε και εκτός έδρας και να μάθουμε από την εμφάνισή μας στη Λιθουανία!»

Ανέφερες πριν για τη δύναμη της έδρας και την θερμή συμπαράσταση των οπαδών σας... Πόσο μεγάλο κίνητρο δίνει στους παίκτες το να παίζουν μπροστά σε σχεδόν 20.000 κόσμο στο Βελιγράδι, όπου κάθε εντός έδρας ματς του Ερυθρού Αστέρα, είναι το γεγονός της εβδομάδας;

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα, βγαίνεις στο γήπεδο, πατάς στο παρκέ και νομίζεις ότι... πετάς, ότι ψηλώνεις δέκα πόντους! Οι φίλαθλοί μας δίνουν τεράστια ώθηση και η συμπαράστασή τους, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με όλα τα παιδιά στην προπόνηση... Μας κάνουν να νιώθουμε σαν... rock-stars και όταν παίζουμε εντός έδρας για την Ευρωλίγκα, δεν βλέπουμε την ώρα να βγούμε στον αγωνιστικό χώρο γιατί πραγματικά δεν χορταίνουμε να παίζουμε μπροστά σ‘ αυτό το κοινό...»

Καλά στην περίπτωσή σου, είναι λίγο δύσκολο να ψηλώσεις κι άλλο, αφού ήδη είσαι ο ψηλότερος παίκτης της διοργάνωσης με ύψος 2,23 και μακράν ο μέχρι στιγμής MVP της ομάδας σου... Ο κόσμος σε κοιτάει με έκπληξη στους δρόμους;

«(Γελάει!!)... Πιο παλιά ναι, αυτό γινόταν πολύ συχνά! Τώρα, πιο πολύ συμβαίνει όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό και με βλέπουν στο αεροδρόμιο ή στο ξενοδοχείο άνθρωποι που δεν με έχουν ξαναδεί, γιατί στην Σερβία ο περισσότερος κόσμος πλέον ξέρει ότι είμαι ο πιο ψηλός μπασκετμπολίστας! »

Μετά τις δύο “καθαρές” νίκες επί της Γαλατασαράϊ και της Βαλένθια, τις λες, θα κερδίσετε και τον Ολυμπιακό;

«Είναι πολύ σημαντικό και συνάμα ιδιαίτερο παιχνίδι για μας και τους φιλάθλους μας, για πολλούς λόγους! Κατ‘ αρχήν, σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι μας, υπάρχουν σημαίες και πανό της ελληνικής ομάδας και οι οπαδοί μας, συχνά-πυκνά τραγουδούν στα ελληνικά διάφορα συνθήματα, γιατί είναι γνωστό ότι οι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι και έχουν τα ίδια χρώματα... Στα ντέρμπι με την Παρτιζάν, μάλιστα, αρκετές φορές έρχονται και οπαδοί του Ολυμπιακού από την Ελλάδα για να μας υποστηρίξουν και αυτή η σχέση είναι μοναδική! Μπορεί όλοι στον Ερυθρό Αστέρα να αγαπάνε τον Ολυμπιακό, αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας και να προσπαθήσουμε για τη νίκη!

Γνωρίζεις ότι ο Ολυμπιακός εκτός του Πρίντεζη και του Παπαπέτρου, δεν θα έχει στην διάθεσή του και τον Λοτζέσκι που τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος;

«Ναι το έμαθα, αλλά νομίζω ότι επιστρέφει ο Αμερικανός που έπαιζε στη Ρεάλ, ο Ντάρντεν, που είναι πολύ καλός παίκτης! Γενικά, ο αντίπαλός μας είναι μία μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχει πλούσιο ρόστερ κι έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη, τον Σπανούλη και ένα θετικό αποτέλεσμα, θα μας δώσει τεράστια ώθηση για τη συνέχεια... Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, όμως...»

Στην 3η σου χρονιά στην Ευρωλίγκα, δείχνεις πιο αποτελεσματικός από ποτέ! Πως είναι δυνατόν να μην παίζεις στην Εθνική Σερβίας;

«Είναι απόφαση του προπονητή, με την οποία, πάντως, συμφωνώ απόλυτα! Ο coach Τζόρτζεβιτς έκανε σπουδαία δουλειά, όλες τους επιλογές δικαιώθηκαν και οδήγησε την Εθνική μας ομάδα στην 2η θέση του κόσμου! Επομένως ποιος είμαι εγώ για να έχω παράπονο που δεν επέλεξε; Ίσα-ίσα που απέκτησα μεγαλύτερο κίνητρο για να γίνω καλύτερος και να τον κάνω να με προσέξει περισσότερο... Φέτος, παίζω χωρίς καθόλου πίεση, απολαμβάνω πραγματικά το παιχνίδι και χαίρομαι που οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύονται και με αξιοποιούν τόσο αποτελεσματικά. Όσο καλά και να είναι τα νούμερά μου, όμως, τα εύσημα ανήκουν εξίσου και στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Το μπάσκετ είναι από τα πλέον ομαδικά σπορ και μόνος σου, δεν μπορείς να κάνεις την διαφορά!»

Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τον ΝτεΜάρκους Νέλσον, που ήταν πέρυσι συμπαίκτης σου στον Ερυθρό Αστέρα και φέτος ανήκει στον Παναθηναϊκό...

«Απίστευτο παιδί και εξαιρετικός all-around περιφερειακός παίκτης! Έχει σπάνια αθλητικά προσόντα, είναι δουλευταράς, δεν “κλέβει” καθόλου στην προπόνηση και δίνει πάντα το 100% των δυνατοτήτων του. Όταν με το καλό επιστρέψει από τον τραυματισμό του και μπει σε ρυθμό, θα δώσει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού πολύ μεγαλύτερη ενέργεια σε άμυνα κι επίθεση και θα τον βοηθήσει ουσιαστικά. Του εύχομαι τα καλύτερα...»

Είναι το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και ξέρεις τη σημασία που έχει. Πως αισθάνονται οι παίκτες του Αστέρα;

«Είναι μια γιορτή για μας αφού παίζουμε κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο, είναι μεγάλο ματς για τον κόσμο μας που ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό. Ολοι στη Σερβία ξέρουν τις αδελφικές σχέσεις που έχουν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί των δυο χωρών. Πολλές σημαίες στο γήπεδο, μια κατακόκκινη αρένα, συνθήματα στα ελληνικά με απίστευτο ρυθμό που θες να τα τραγουδήσεις κι ας μην γνωρίζεις τι σημαίνει. Το γεγονός πως στα ντέρμπι με την Παρτιζάν βλέπεις οπαδούς του Ολυμπιακού να μας υποστηρίζουν είναι κάτι συγκλονιστικό»

Πόσο μπορεί να σας επηρεάσει το γεγονός αυτό;

«Στις εξέδρες οι οπαδοί είναι αδέλφια, αλλά στο γήπεδο θα είμαστε αντίπαλοι. Θέλουμε να κάνουμε ένα συγκλονιστικό ματς, να κερδίσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα και να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Θα «πολεμήσουμε» στο παρκέ για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. Εχουμε απέναντί μας εξαιρετικούς παίκτες, αλλά και ‘μεις είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα».

Παρακολουθείς τον Ολυμπιακό;

«Ναι, όποτε μπορώ βλέπω τα ματς. Εχει έναν νέο, φιλόδοξο προπονητή και σίγουρα οι παίκτες θέλουν να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν θα τους βγει πίεση... Βλέπω όμως και ποδόσφαιρο. Είδα την αναμέτρηση με τη Γιουβέντους και πραγματικά ήταν άτυχος. Του εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι να τα καταφέρει στο Τσάμπιονς Λιγκ»

Τα σενάρια σε θέλουν γρήγορα να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου. Η Ελλάδα πως σου φαίνεται; Σε έχει προσεγγίσει κάποια ομάδα;

«Αλήθεια, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Ναι, περνά από το μυαλό να κάνω ένα μεγαλύτερο βήμα, αλλά με ενδιαφέρει πως θα μείνω με τον Ερυθρό Αστέρα στην κορυφή και πόσο θα γίνω καλύτερος. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές ομάδες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν γράψει ιστορία στο μπάσκετ, το επίπεδο παραμένει υψηλό και για κάθε παίκτη είναι ιδανική επιλογή. Όχι, δεν με έχει προσεγγίσει καμία ελληνική ομάδα. Θέλω να κάνω πολλά πράγματα με τον Ερυθρό Αστέρα»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.