«Ακόμη και... “γέρος”, ο “3D” κάνει την διαφορά!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ακόμη και... “γέρος”, ο “3D” κάνει την διαφορά!»
Ο πρώτος σκόρερ της αποψινής (21.45) αντιπάλου του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, Νιχάντ Ντζέντοβιτς, μιλάει στο gazzetta.gr για το ποιους παίκτες πρέπει να προσέξει η Μπάγερν και εξηγεί γιατί η νίκη είναι μονόδρομος.

Γεννημένος στο Βίσεγκραντ, μία μικρή πόλη κοντά στα σύνορα της Βοσνίας με την Σερβία και το Μαυροβούνιο, έκανε τα πρώτα βήματα στις ακαδημίες της Μπόσνα Σαράγεβο, αλλά σε ηλικία μόλις 17 ετών, υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα. Από το 2007 έως και το 2012, αγωνίστηκε μόλις σε 4 παιχνίδια με την φανέλα των “μπλαουγκράνα” και μετά από δύο παραγωγικές χρονιές (μ.ο. 14,8π. & 19,1π.) στην αντίστοιχη Β’ Εθνική της Ισπανίας με τα χρώματα της Κορνεγιά (ο σύλλογος ενός προαστίου κοντά στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης), το 2009, σε ηλικία 19 ετών, έκανε το ντεμπούτο στην λίγκα ACB με τη φανέλα της νεοφώτιστης τότε, Ομπραντόϊρο (μ.ο. 6,3π.).

Ακολούθησε μία διετία (2010-12) στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρόμα (μ.ο. 11,3π. & 11,6π.), με τη φανέλα της οποίας έκανε ουσιαστικά το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 9,3π.) και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Τουρκία και την Γαλατασαράϊ (μ.ο. 11,4π.), από το 2012, είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας. Την περίοδο 2012-13 έπαιξε στην Άλμπα Βερολίνου (μ.ο. 10,5π. στην Bundesliga και 8,6π. στην Ευρωλίγκα), ενώ από πέρυσι ανήκει στην Μπάγερν Μονάχου, της οποίας φέτος είναι πρώτος σκόρερ σε Γερμανία (μ.ο. 17,0π.) και Ευρώπη (19,0π.). Ο λόγος για τον 24χρονο διεθνή Βόσνιο γκαρντ, Νιχάντ Ντζέντοβιτς, που μας μίλώντας στο gazzetta.gr, χαρακτήρισε κομβικό το αποψινό (21.45) ματς με τον Παναθηναϊκό για την 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Ευρωλίγκα.

Πέρυσι, στο ντεμπούτο της Μπάγερν στην Ευρωλίγκα, χάσατε την πρόκριση στο Top-16 στις λεπτομέρειες... Ποιες είναι οι εφετινές σας προσδοκίες στην διοργάνωση στην οποία επιστρέφετε ως πρωταθλητές Γερμανίας;

«Όλοι στην ομάδα είναι πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε και φέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αυτή τη φορά με το σπαθί μας, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στη Γερμανία και όχι μέσω πρόσκλησης, όπως έγινε πέρυσι με την wild card! Μετά το ΝΒΑ, είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο και στόχος μας, φέτος, είναι να κάνουμε τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω και να προκριθούμε στα πλέϊ-οφ.»

Ρίχνεστε στην μάχη της 2ης αγωνιστικής απέναντι στον Παναθηναϊκό, προερχόμενοι από μία σπουδαία εμφάνιση στην Βαρκελώνη, όπου απειλήσατε την Μπαρτσελόνα, αλλά χάσατε στο τέλος (81-83) και από μία ήττα-σοκ (81-95) και μάλιστα εντός έδρας, την πρώτη σας στη Γερμανία από την Γκέτινγκεν. Πως είναι το κλίμα στην ομάδα;

«Υπάρχει ένας προβληματισμός γιατί στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα, δείξαμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε ένα από τα φαβορί για την πρόκριση στο φάϊναλ-φορ, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι επαναπαυτήκαμε από την καλή μας απόδοση και επιστρέφοντας στο Μόναχο, τιμωρηθήκαμε γι‘ αυτό! Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το γερμανικό πρωτάθλημα έχει ανέβει επίπεδο και δεν υπάρχουν πλέον εύκολα ματς... Ελπίζω το πάθημα να μας γίνει μάθημα και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους αγώνες μας, με την ίδια συγκέντρωση και μαχητικότητα. Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το αποδείξουμε...»

Πως σου φαίνεται ο εφετινός Παναθηναϊκός;

«Παίξαμε αντίπαλοι σε ένα τουρνουά στη Γαλλία, πριν από σχεδόν ενάμιση μήνα και παρ‘ ότι έχει κάνει ανανέωση, διαπίστωσα ότι έχει πολύ καλό υλικό! Σ‘ εκείνο το ματς, παρ‘ ότι είχαν απουσίες μας νίκησαν σχετικά εύκολα! Όπως και να ‘χει πάντως, πρόκειται για μία ομάδα με μεγάλη παράδοση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ένα όνομά που εκπέμπει μεγάλο σεβασμό! Εμείς πρέπει να προφυλάξουμε την έδρα μας, γιατί ο όμιλός μας είναι αρκετά δύσκολος και η κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει και να χάσει οπουδήποτε από κάθε αντίπαλο...»

Η στατιστική δείχνει ότι το παιχνίδι σας εξαρτάται πολύ από το τρίποντο, καθώς στα δύο τελευταία παιχνίδια είχαν 23/61 σουτ έξω από τα 6,75 (11/27 με Μπαρτσελόνα & 12/34 με Γκέτινγκεν). Πιστεύεις ότι η νίκη θα κριθεί από την επίθεση;

«Αυτό είναι αλήθεια, γιατί έχουμε καλούς σουτέρ από την περιφέρεια... Εκτός από αυτό το στοιχείο, όμως, η στατιστική δείχνει ότι στα δύο τελευταία ματς, είχαμε κατά μέσο όρο 89 πόντους παθητικό! Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, αν δεν βελτιωθούμε στην άμυνα και δεν βρούμε έξτρα ενέργεια περιορίζοντας την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα!»

Λόγω του ύψους σου (1,98), είναι πιθανό να κληθείς να μαρκάρεις τον Διαμαντίδη που είναι πιο δημιουργικός παίκτης του Παναθηναϊκού. Είναι πλεονέκτημα για σένα το γεγονός ότι είσαι πιο αθλητικός και δέκα χρόνια νεότερος απ’ αυτόν;

«Κατ‘ αρχήν είναι μεγάλη τιμή να παίζω απέναντί του, γιατί είναι ένας παίκτης που έχει πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα και έχει γράψει ιστορία με τον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ελλάδας. Μπορεί πλέον να έχει μεγαλώσει, αλλά πιστέψτέ με, ακόμη μπορεί να κάνει την διαφορά σ’ αυτό το επίπεδο. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει.»

Ποια μαρκαρίσματα πιστεύεις ότι μπορεί να κρίνουν το νικητή;

«Κατά κύριο λόγο του Μπατίστα, που είναι ο μόνος αξιόπιστος σέντερ, επιπέδου Ευρωλίγκα, που έχει ο Παναθηναϊκός. Στο τουρνουά της Μιλούζ μας έκανε μεγάλη ζημιά και απ‘ ότι δείχνουν και τα νούμερά του, είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Επίσης, θεωρώ ότι ο Γιάνκοβιτς και ο Παππάς, στην δεύτερη χρονιά τους στην Ευρωλίγκα, παρουσιάζονται πολύ πιο εξοικειωμένοι και μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι αν τους το επιτρέψουμε...»