«Δε γίνεται να μην πάρουμε τίτλους, φέτος!»

«Δε γίνεται να μην πάρουμε τίτλους, φέτος!»

«Δε γίνεται να μην πάρουμε τίτλους, φέτος!»

bet365

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς, απόψε (21.30) με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μιλάει στο gazzetta.gr για όλα! Τι λέει για τον Σπανούλη και την δουλειά του στον Πειραιά.

Τον Ιούνιο του 2012, όταν επελέγη από τους αδελφούς Αγγελόπουλους για να διαδεχθεί τον άκρως επιτυχημένο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που είχε μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας και την Ευρωλίγκα, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, δεν φοβήθηκε τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Έντεκα μήνες αργότερα, οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου ευρωπαϊκού τίτλου, κερδίζοντας καθολική αναγνώριση για την δίκαια και ολοκληρωτική επικράτηση στο φάϊναλ-φορ του Λονδίνου αλλά και για το όμορφο μπάσκετ που έπαιξε.

Ο λόγος για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που το καλοκαίρι του 2013, “εξαργύρωσε” την επιτυχία του με ένα πολύ καλό διετές συμβόλαιο, αλλά στη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του στον Πειραιά, παρά το ποιοτικό μπάσκετ που, κατά μεγάλα διαστήματα έπαιξαν οι “ερυθρόλευκοι”, δεν κατάφερε για μία ακόμη χρονιά να κατακτήσει έναν εγχώριο τίτλο. Το gazzetta.gr συνάντησε τον 49χρονο τεχνικό και σας παρουσιάζει τις απόψεις του για την εφετινή προετοιμασία και την ετοιμότητα του Σπανούλη. Διαβάστε ποια είναι η αίσθησή του για τον βαθμό ετοιμότητας των “ερυθρολεύκων” στη δεδομένη χρονική στιγμή, ποιο το σχόλιό του για τις ολοένα και αυξανόμενες “ηχηρές” απουσίες παικτών από τις διεθνείς διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων, αλλά και πόσο τον ενοχλεί η αποτυχία της ομάδας του να κατακτήσει τίτλους στην Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια!

Κατ’ αρχήν, πόσο ευχαριστημένος είστε από την έκβαση της εφετινής προετοιμασίας και αν οι συνθήκες της δουλειάς που έγινε φέτος ήταν καλύτερες από πέρυσι, που έλλειπαν περισσότεροι παίκτες και είχατε κι ένα μακρινό ταξίδι στη Βραζιλία για το Διηπειρωτικό Κύπελλο;

«Οι προετοιμασίες αυτού του επιπέδου των ομάδων, σηματοδοτούνται συνήθως από πολλές και σημαντικές απουσίες, δηλαδή οι μεγάλοι σύλλογοι που έχουν αρκετούς διεθνείς στη σύνθεσή τους, αντιμετωπίζουν αυτού του είδους το πρόβλημα. Αυτοί οι παίκτες ενσωματώνονται στο τελικό στάδιο και βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση από τους υπόλοιπους, γιατί προέρχονται από “φουλ” αγωνιστικούς ρυθμούς και είναι αρκετά “φορμαρισμένοι” ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής που είχαν με τις Εθνικές ομάδες. Η εφετινή προετοιμασία σημαδεύτηκε από τους τραυματισμούς του Παπαπέτρου και του Ντάρντεν, που ήταν σοβαροί (σ.σ.: κατάγματα) και αυτή η εξέλιξη μας στενοχώρησε όλους πολύ. Τώρα, ό,τι και να πω εγώ, για το αν έγινε καλή δουλειά ή όχι, θα φανεί στην πορεία των επίσημων υποχρεώσεών μας. Γενικά πάντως, νιώθω καλά...»

Η εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στα φιλικά προετοιμασίας, πάντως, με αποκορύφωμα τις δύο πολύ καλές εμφανίσεις στο τουρνουά της Κωνσταντινούπολης, δείχνει ότι η ομάδα βρίσκεται σε άκρως ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας...

«Αυτό το τουρνουά ήταν το πιο δυνατό που έγινε φέτος στην Ευρώπη, είχε έξι ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, κατά τη γνώμη μου, όλες επιπέδου Top-16 και αρκετές απ‘ αυτές, υποψήφιες για το φάϊναλ-φορ! Για παράδειγμα, η Μάλαγα που θεωρητικά ήταν μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα οι λιγότερο ισχυρές και μας κέρδισε, είναι ίσως η πιο έτοιμη και η καλύτερη απ‘ όλες τις υπόλοιπες τη δεδομένη στιγμή. Είχαμε καλές και κακές στιγμές, κάναμε δύο καλές νίκες επί της Εφές και της Φενέρ και χάσαμε πολύ εύκολα από τη Μάλαγα. Όλα αυτά είναι για να βγάζουμε συμπεράσματα και να προχωράμε στη δουλειά μας. Αισθάνομαι ότι δείξαμε κάποια καλά στοιχεία, αλλά έχουμε αρκετή δουλειά ακόμη...»

Λογίζεται ως θετική συγκυρία, το γεγονός ότι ο Σπανούλης, που είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας, συμμετείχε σε όλη την προετοιμασία;

«Υπερθετική θα έλεγα! Για έναν παίκτη σαν τον Βασίλη, που έρχεται στο γήπεδο πρώτος και φεύγει τελευταίος με τον τρόπο που δουλεύει, το πιο σημαντικό δεν είναι τι προετοιμασία θα κάνει, αλλά πόσο χρόνο θα έχει στην διάθεσή του για να “αποφορτιστεί” σωματικά και πνευματικά από το μπάσκετ και να ξεκουραστεί με την οικογένειά του. Από ‘κει και πέρα, έχει επιστρέψει με μεγάλη όρεξη και στην καθημερινότητά του, βάζει πάντα ο ίδιος μεγάλα εμπόδια στον εαυτό του για να είναι έτοιμος.

Το θέμα των διεθνών και της επιβάρυνσής τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την ασφάλισή τους, αποτέλεσε μία “καυτή” υπόθεση για τον Ολυμπιακό, μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων...

Αυτό, πλέον, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που φέτος ειδικά απασχόλησε πολύ περισσότερο και τις ομάδες του ΝΒΑ. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι όλο και περισσότεροι - ανά τον κόσμο - διεθνείς παίκτες, αποφεύγουν να πάνε στις Εθνικές τους ομάδες, επειδή νιώθουν καταπονημένοι; Δεν κρίνω αν είναι καλό ή κακό, αλλά με βάση το ισχύον καλεντάρι, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να παίζεις 80-90 ή 100 παιχνίδια τη χρονιά, αν δεν “αποφορτίσεις” το σώμα και το μυαλό σου για κάποιο χρονικό διάστημα! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλεις τραυματισμό στη διάρκεια της χρονιάς... Αυτό είναι ένα στοιχείο που όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, πρέπει να το λάβουμε υπ‘ όψιν μας και δεν μιλάω μόνο για το μπάσκετ... Στο ποδόσφαιρο, βλέπετε πόσοι παίκτες, που έχουν παίξει στο Μουντιάλ, τραυματίζονται και πέφτουν κάτω σαν... “χάρτινοι πύργοι”...»

Πόσο σημαντικό πλεονέκτημα είναι για την εφετινή σας προσπάθεια, αυτό που εσείς οι προπονητές υπογραμμίζετε κατά κόρον, το ότι δηλαδή διατηρήθηκε ο βασικός κορμός της ομάδας;

«Πάρα πολύ! Δεν το λέμε για τους τύπους, είναι μία πραγματικότητα... Όσες λιγότερες αλλαγές κάνεις, τόσο καλύτερα είναι!

Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δήλωσε ότι οι στόχοι σας παραμένουν οι υψηλότεροι και ότι πέρυσι έγινε μία στάση, με την απουσία από το φάϊναλ-φορ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις μέρες σας, ο Ολυμπιακός έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ στην Ευρώπη, κατέκτησε πανάξια έναν ευρωπαϊκό τίτλο και έτυχε καθολικής αναγνώρισης, ωστόσο, στην ίδια αυτή περίοδο, δεν κατάφερε να κατακτήσει έναν τίτλο στην Ελλάδα, χάνοντας κατά κράτος από τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι κάτι που σας ενοχλεί και που θέλετε να το αλλάξετε;

«100%! Είναι κάτι που με στενοχωρεί πάρα πολύ και δεν το κρύβω! Όμως, μόνο το ότι παραμένω για 3η χρονιά στην ομάδα δείχνει κάτι... Η εκτίμηση που έχει η μπασκετική κοινή γνώμη στην Ευρώπη για τον τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός και γι‘ αυτά που έχει καταφέρει, είναι ένα είδους “παράσημο” για τη δουλειά που έχει γίνει... Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν μας στενοχωρεί το ότι δεν έχουμε πετύχει στην Ελλάδα! Θέλετε γιατί κάνουμε λάθη εμείς; Θέλετε γιατί το σύστημα στο ελληνικό μπάσκετ είναι έτσι διαμορφωμένο, που απαιτεί κάτι παραπάνω; Όσα απ’ όλα αυτά ισχύουν, πάντως, να είστε σίγουροι ότι μας κάνουν πιο δυνατούς για να αντεπεξέλθουμε στην πίεση, η οποία φέτος θα είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να μην πάρει τίτλους φέτος! Πρέπει οπωσδήποτε να τα καταφέρουμε... Αλλά, όταν κάνεις αυτή τη δουλειά δεν πρέπει να φοβάσαι! Με βάση αυτό, άλλωστε, όταν εγώ ήρθα στην ομάδα, ήταν ήδη πρωταθλήτρια Ελλάδας και Ευρώπης, οπότε η δουλειά ήταν από την πρώτη μέρα η πιο δύσκολη!»

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα