Ιβάνοβιτς: «Κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θέλει να χάνει!»

Ιβάνοβιτς: «Κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θέλει να χάνει!»

Ιβάνοβιτς: «Κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θέλει να χάνει!»

bet365

Ο Ντούσαν Ιβάνοβιτς μιλάει στο gazzetta.gr για το «πάντρεμα» παλαιών κι έμπειρων με τους νεότερους και ταλαντούχους παίκτες του Παναθηναϊκού κι εξηγεί γιατί η αντιπαλότητα των «αιωνίων» κάνει καλό στην ομάδα του.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού μετά από δύο συνεχόμενα και εν πολλοίς, αναπάντεχα «νταμπλ» που κατέκτησαν οι «πράσινοι», έχοντας να διαχειριστεί έξι νέα πρόσωπα (Σλότερ, Νέλσον, Μπατίστα, Μποχωρίδης, Κόνιαρης και Παπαγιάννης) και να «φτιάξει» ένα ανταγωνιστικό ρόστερ, που θα ανταποκριθεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στο συνδυασμό ανανέωσης και ελληνοποίησης που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της «πράσινης» ΚΑΕ, στην απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τέλος της περυσινής σεζόν.

Ο λόγος για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο σε Ελβετία (Φριμπούρ), Γαλλία (Λιμόζ) και Ισπανία (Ταού Κεράμικα και Μπαρτσελόνα) και Κύπελλο Κόρατς με τους «Λιμουζό» (2000), δεν είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό για να αποτύχει. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σεζόν και την κόντρα των «νταμπλούχων» με τον Ολυμπιακό για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, ο έμπειρος προπονητής και παλαίμαχος δεινός σουτέρ της Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, μίλησε στο gazzetta.gr για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το εφετινό project του «τριφυλλιού» κι έδωσε την ευκαιρία στους φιλάθλους της ομάδας του και όχι μόνο να τον γνωρίσουν καλύτερα και να εξοικειωθούν με την φιλοσοφία του.

Έχετε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ παλιότερα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια, δεν έτυχε να δουλέψετε σε μία ελληνική ομάδα. Φέτος στον πάγκο των 6 φορές πρωταθλητών Ευρώπης, θα έχετε υπό τις οδηγίες σας έναν παίκτη, που πολλές φορές στο παρελθόν, σας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Πως αισθάνεστε με τον Διαμαντίδη στην ίδια ομάδα;

«Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση γιατί ο Δημήτρης είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, τα τελευταία δέκα χρόνια και συν τοις άλλοις, πλέον είναι και πολύ έμπειρος. Πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο μπασκετμπολίστα, τον οποίο πάντα θαύμαζα ως αντίπαλος... Βλέπει εξαιρετικά το γήπεδο, του αρέσει να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους και κυρίως είναι ηγέτης! Ειδικά στην εφετινή σεζόν, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει περισσότερο τις ηγετικές του ικανότητες και αυτός, αλλά και οι υπόλοιποι “παλιοί”, όπως ο Φώτσης με τον Μαυροκεφαλίδη, γιατί το project μας, με τα πολλά νέα παιδιά, έχει ανάγκη την καθοδήγησή τους.»

Από το 1999, όταν και αναλάβατε τη Λιμόζ μέχρι και το 2012, όταν τερματίστηκε η συνεργασία με την Κάχα Λαμποράλ, έχετε συνηθίσει να δουλεύετε σε ομάδες με τους υψηλότερους δυνατούς στόχους. Πόσο δύσκολο είναι για σας να προσαρμοστείτε στα δεδομένα του εφετινού Παναθηναϊκού, που σύμφωνα με τον αρχηγό του, δεν έχει ως στόχο το φάϊναλ-φορ, αλλά την επόμενη προπόνηση;

«Αυτό είναι αλήθεια! Αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να κοιτάμε μακριά και να σκεφτόμαστε το τι θέλουμε να πετύχουμε... Η λογική μας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη και να ασχολούμαστε με την επόμενη μέρα, την επόμενη προπόνηση και τον επόμενο αγώνα. Ο στόχος είναι να προοδεύουμε καθημερινά, να βελτιωνόμαστε προοδευτικά, έτσι ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο, να οριοθετήσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο.»

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, όμως, είναι συνηθισμένος να βλέπει την ομάδα να κερδίζει και να πρωταγωνιστεί, επομένως, θα υπάρχει αρκετά μεγάλη πίεση...

«Μα, νομίζετε ότι εγώ δεν θέλω να κερδίζω; Ή ότι οι παίκτες μας θέλουν να χάνουν; Δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι και ιδανικά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να κερδίζουμε κάθε αντίπαλο!»

Είναι δύσκολο να δουλεύετε καθημερινά με τόσους πολλούς νέους κι άπειρους παίκτες και παράλληλα να διεκδικείτε και το αποτέλεσμα;

«Κάθε άλλο! Για μένα είναι ευχαρίστηση, γιατί οι νέοι και ταλαντούχοι παίκτες είναι πιο χειραγωγίσιμοι και ειδικότερα αυτά τα παιδιά που είναι μαζί μας, που αποτελούν το μέλλον του συλλόγου! Απλά, σε κάθε προπόνηση και κάθε αγώνα, πρέπει να ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια και να διακατέχονται με την φιλοδοξία, μέσα από τον ανταγωνισμό, να γίνονται ολοένα και καλύτεροι... Έχουν δυνατότητες και νομίζω ότι αν έχουν την απαραίτητη συγκέντρωση, πολύ σύντομα θα φτάσουν στο επίπεδο που χρειάζεται για να μας βοηθήσουν ουσιαστικά... Το οφείλουν στον εαυτό τους και στο ταλέντο τους...»

Μέχρι τώρα παρακολουθούσατε από μακριά την αντιπαλότητα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, ενώ πλέον, είσαστε μέρος της... Πως τη βιώνετε υπό το νέο σας ρόλο;

«Ήξερα ότι η κόντρα των ομάδων, σε αθλητικό επίπεδο, είναι πραγματικά τεράστια! Αλλά, όσο καιρό είμαι εδώ, ξέρετε τι έχω συνειδητοποιήσει; Αυτό το μεγάλο πάθος που υπάρχει μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων για νίκη στο ντέρμπι, μεταφέρεται στους παίκτες και όλη αυτή η πίεση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι! Γενικά, έχω παρατηρήσει ότι η έντονη αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό και η προοπτική της πρώτης μεταξύ μας αναμέτρησης τόσο νωρίς στη σεζόν, έχει δώσει έξτρα κίνητρο στους παίκτες μου. Στις τελευταίες προπονήσεις δεν χαλαρώνουν καθόλου και είναι πολύ συγκεντρωμένοι. Ελπίζω να είναι έτσι και στο παιχνίδι για το Κύπελλο...»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι να περιμένουν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού από την εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο;

«Θα δουν μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική και θα μάχεται μέσα στο γήπεδο, δίνοντας και την ψυχή της κι ένα σύνολο που θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, συνδυάζοντας ταλέντο, ποιότητα, εμπειρία και νεανικό ενθουσιασμό.»

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα