Mundobasket 2014 - Οι θρύλοι των Mundobasket (pics+vids)

Mundobasket 2014 - Οι θρύλοι των Mundobasket (pics+vids)

bet365

Το gazzetta.gr με πολύ κόπο ξεχώρισε και σας παρουσιάζει τους 17 παίκτες που έχουν γράψει τη μεγαλύτερη ιστορία σε Μουντομπάσκετ.

Θεωρείται πιο εύκολη αποστολή το να πάει κάποιος στο Αφγανιστάν και να εξαρθρώσει όλους τους τρομοκράτες της χώρας, παρά να βγάλει κανείς την καλύτερη 12άδα στην ιστορία των Μουντομπάσκετ. Μα πως είναι δυνατόν να διαλέξεις 12 ανάμεσα σε τουλάχιστον 50 παίκτες. Πάλι καλά που υπάρχουν παίκτες όπως οι Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ σε Μουντομπάσκετ ή ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που καταροπώθηκε από την Ελλάδα στη Σαϊτάμα.

Λοιπόν αλλάζουμε τους κανονισμούς του παιχνιδιού και αντί για 12άδα κατεβάζουμε 17άδα. Αν βρεθεί αντίπαλος να κάνει ένσταση… κακό του κεφαλιού του.

Η σειρά είναι αλφαβητική διότι δε γίνεται να υπάρχει άλλη σειρά η οποία να εμπεριέχει λογική μεταξύ των ονομάτων που θα ακολουθήσουν.

ΑΜΑΟΥΡΙ ΠΑΣΟΣ

Οι παλιοί τον γνωρίζουν και καταλαβαίνουν γιατί είναι στην ομάδα. Για τους νέους απλά θα σας αναφέρουμε πως ήταν ο πρωταγωνιστής στα χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1959 (MVP) και του 1963, στο ασημένιο του 1954 και στο χάλκινο του 1967. Τα χάλκινα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και του 1964 δεν τα υπολογίζουμε. Hall of Famer από το 2007.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Στην πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Μουντομπάσκετ βγήκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 33,7 πόντους σε κάθε ματς. 53 με τον Παναμά, 49 με την Κίνα, 43 με τους Κορεάτες, 40 με τους Αργεντίνους, 32 με τους Σοβιετικούς ήταν μερικές βραδιές του.

ΠΑΟΥ ΓΚΑΣΟΛ

Ο μοναδικός MVP στην ιστορία που δεν έχει αγωνιστεί στον τελικό του τουρνουά. Ο Ισπανός έκανε πλάκα στο Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία, όμως τραυματίστηκε στον ημιτελικό. Στον τελικό με την Ελλάδα δεν αγωνίστηκε, είδε τους συμπαίκτες του να κάνουν τη δουλειά και στο τέλος φορώντας τη φανέλα του έκλαιγε με λυγμούς για το χρυσό μετάλλιο.

ΤΟΝΙ ΚΟΥΚΟΤΣ

Ο πιο πλήρης Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας, έπαιζε άνετα και τις πέντε θέσεις στο παρκέ. Χρυσό μετάλλιο στην Αργεντινή το 1990 με τον τίτλο του MVP του τουρνουά με την Γιουγκοσλαβία και χάλκινο το 1994 με την Κροατία.

ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΕΛΟΦ

Ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης μέχρι και τα late ‘80s. Χρυσό στο Μουντομπάσκετ του 1967 και του 1974, ασημένιο το 1978 στις Φιλιππίνες και χάλκινο το 1970 στη Γιουγκοσλαβία. Πραγματικό τοτέμ.

ΝΤΕΓΙΑΝ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ

Υπάρχουν λόγια; Πρέπει να βρούμε. Χρυσό μετάλλιο σε Αθήνα (1998) και Ιντιανάπολις (2002). Στο πρώτο ανακηρύχτηκε σε MVP του τουρνουά. Το δεύτερο το πήρε μόνος του στην κυριολεξία.

ΝΤΡΑΖΕΝ ΝΤΑΛΙΜΠΑΓΚΙΤΣ

Δεν έφυγε ποτέ από Μουντομπάσκετ χωρίς μετάλλιο και δεν έπαιξε σε λίγα. Το 1974 ξεκίνησε με το ασημένιο, το 78 στις Φιλιππίνες φόρεσε το χρυσό παίρνοντας και το βραβείο του MVP. Ακολούθησαν τα χάλκινα σε Κολομβία (1982) και Ισπανία (1986). Ο άνθρωπος που άλλαξε ίσως το αγωνιστικό στιλ των περιφερειακών παικτών στο μπάσκετ. Hall of famer από το 2007.

ΒΛΑΝΤΕ ΝΤΙΒΑΤΣ

Ένας από τους κορυφαίους σέντερ που συμμετείχαν ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1986 πήρε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά το 1990 και το 2002 κρέμασε το χρυσό στο στήθος του. Σκόραρε, πάσαρε, έκανε τα πάντα στο παρκέΟ άνθρωπος που άλλαξε ίσως το αγωνιστικό στιλ των περιφερειακών παικτών στο μπάσκετ. Hall of famer από το 2007.

ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ

Έχει αγωνιστεί σε τρία Μουντομπάσκετ. Το 2002 μάλιστα κατέκτησε με την άσημη μπασκετικά Γερμανία το χάλκινο μετάλλιο. Το 2006 στην Ιαπωνία ήταν πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 209 πόντους (23,2 μ.ο). Η φράση «μία ομάδα μόνος του» βρίσκει την ιδανική ερμηνεία της.

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Έπαιξε μόνο στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, αλλά το χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει πάνω το πρόσωπό του. Με 22 πόντους και 6 ριμπάουντ σε κάθε ματς ο «Νουράντουλα» πήρε από το χέρι της ΗΠΑ και μαζί το βραβείο του MVP.

ΣΑΚΙΛ Ο' ΝΙΛ

Έχει αγωνιστεί μόνο σε ένα Μουντομπάσκετ, αλλά κάλλιστα μπορεί το χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ που κατέκτησαν το 1994 να γράφει πίσω το όνομά του. Ο θηριώδης σέντερ ανακηρύχθηκε φυσικά στον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης του Καναδά με 18 πόντους μ.ο..

ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

Στο πρώτο του Μουντομπάσκετ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, πήρε το βραβείο του MVP και έκανε τους αντιπάλους να παραμιλούν. Το 1990 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Με τη φανέλα της Κροατίας δυστυχώς δεν πρόλαβε να κάνει τα θαύματά του σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Υπήρξε η κολόνα των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ το 1986 ως αθλητής του NAVY. Φυσικά και μπήκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά αφού δε θα ήταν υπερβολή να αναφέραμε πως το πήρε μόνος του το χρυσό.

ΑΡΒΙΝΤΑΣ ΣΑΜΠΟΝΙΣ

Στο χρυσό μετάλλιο των Σοβιετικών το 1982 είχε 9,6 πόντους ανά αγώνα. Τέσσερα χρόνια μετά στα γήπεδα της Ισπανίας ο Σαμπόνις και η ΕΣΣΔ ηττήθηκαν στον τελικό από τις ΗΠΑ (85-87) παρά τους 16 πόντους με τους οποίος τους είχε φιλοδωρήσει. Σε εκείνο το τουρνουά φάνηκαν τα πρώτα σημάδια του υψηλού I.Q του.

ΟΣΚΑΡ ΣΜΙΤ

Ο δεύτερος Βραζιλιάνος της λίστας και σίγουρα ο σημαντικότερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία της χώρας. Το 1978 στη Μανίλα ήταν 20 χρονών και ολοκλήρωσε το τουρνουά με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος και 17,7 πόντους ανά ματς. Το 1982 ανέβηκε στους 21 πόντους μ.ο αλλά η Βραζιλία δεν ανέβηκε στο βάθρο. Τέσσερα χρόνια μετά έπεσε πάνω στο Νίκο Γκάλη και βγήκε δεύτερος σκόρερ του Μουντομπάσκετ (28,1 π.) και το 1990 ήταν ο πρώτος σκόρερ στο τουρνουά της Αργεντινής με 34,6 πόντους.

ΜΑΝΟΥ ΤΖΙΝΟΜΠΙΛΙ

Η Αργεντινή το 1998 τερμάτισε στην 8η θέση, αλλά ο Μανού Τζινόμπιλι γινόταν γνωστός αν και πιτσιρικάς με 7,7 πόντους μ.ο. Στο Μουντομπάσκετ του 2002 η δική του Αργεντινή έχασε μέσα από τα χέρια της τον τελικό από τους Γιουγκοσλάβους με τον μανού να παίζει ελάχιστα λόγω ενός διαστρέμματος στον ημιτελικό. Σε εκείνο το Μουντομπάσκετ είχε 14,1 πόντους. Το 2006 είχε 15,1 πόντους με την ομάδα του να χάνει στον μικρό τελικό από τους Αμερικανούς. Το 2010 στην Τουρκία δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού και το 2014 δυστυχώς μένει εκτός Μουντομπάσκετ για τον ίδιο λόγο.

ΚΡΕΖΙΜΙΡ ΤΣΟΣΙΤΣ

Αγωνίστηκε σε τέσσερα Μουντομπάσκετ και ανέβηκε σε όλα στο βάθρο. Το 1967 πήρε το ασημένιο μετάλλιο χωρίς να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Το 1970 πήρε το χρυσό μετάλλιο και αυτός φόρτωνε τα αντίπαλα καλάθια με 17,3 πόντους. Τέσσερα χρόνια μετά στις Φιλιππίνες κατέβηκε μία θέση στο βάθρο (13,4 π) και στις Φιλιππίνες η Γιουγκοσλαβία ανέβηκε και πάλι στην κορυφή με τον «Κρέζο» να έχει 8,8 πόντους.

 

Τελευταία Νέα