Τα… αστέρια του Mundobasket 2014 (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
gazzetta default image fallback

bet365

Λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ στη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ το gazzetta.gr παρουσιάζει το… Top 12 των κορυφαίων παικτών που θα αγωνιστούν στο Mundobasket 2014.

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το πρώτο τζάμπολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, με τους διοργανωτές και τις ΗΠΑ να φαντάζουν ως τα πρώτα φαβορί για το Χρυσό μετάλλιο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι κορυφαίοι του αθλήματος βρίσκονται στα δύο συγκεκριμένα ρόστερ (παρά τις δεδομένες απουσίες της Team USA), χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν… σταρ και στις άλλες ομάδες... Το gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα της διοργάνωσης και παρουσιάζει (με τυχαία σειρά) το Top 12 των κορυφαίων:

Ντέρικ Ρόουζ (ΗΠΑ)

Έχει να αγωνιστεί... κανονικά σχεδόν δύο σεζόν, αφού πρόκειται για έναν ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς αθλητή. Τα γόνατα του τον έχουν... προδώσει στην έως τώρα καριέρα του και αντιμετώπισε προβλήματα ακόμα και στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ντέρικ Ρόουζ (PG, γενν. το 1988, ύψος 1.91μ.) όμως είναι σταρ! Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για Νο.1 σε διαδικασία draft, rookie of the year και MVP του 2011, που παράλληλα πολλές φορές έχει… ξεσηκώσει το κοινό με τα όσα κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Συνολικά στην καριέρα του στον «μαγικό κόσμο» του NBA έχει 20.8 πόντους & 6.8 ασίστ κατά μέσο όρο ανά αγώνα και δεν χωρά καμία αμφιβολία πως θα είναι ο... ηγέτης των ΗΠΑ στα ισπανικά παρκέ, ακόμα και αν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που είδαμε τον... πραγματικό Ντέρικ Ρόουζ στο γήπεδο.

Τζέιμς Χάρντεν (ΗΠΑ)

Πρόσφατα δήλωσε ότι είναι ο... καλύτερος εν ενεργεία παίκτης! Αυτή είναι η άποψη του και ο καθένας μπορεί να τη σχολιάσει όπως θέλει... Το δεδομένο είναι πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους offensive players του NBA και αναμφίβολα θα είναι από εκείνους που θα ξεχωρίσουν στο προσεχές Mundobasket. Ο Τζέιμς Χάρντεν (SG, γενν. το 1989, ύψος 1.96μ.) ήταν Νο.3 στο NBA draft 2009 και πλέον αποτελεί τον ηγέτη των Χιούστον Ρόκετς, έχοντας στο πλευρό του τον Ντουάιτ Χάουαρντ. Τη σεζόν που πέρασε ο... μουσάτος μέτρησε 25.4 πόντους (25.9 την αμέσως προηγούμενη χρονιά), 4.7 ριμπάουντ και 6.1 τελικές πάσες κατά μέσο όρο ανά αγώνα και η Team USA ποντάρει πολλά πάνω του, προκειμένου να βρεθεί για ακόμα μία φορά στην κορυφή.

Στέφεν Κάρι (ΗΠΑ)

Ο Κάρι ετοιμάζεται για το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του και θα είναι από τους παίκτες που θα ηγηθούν των ΗΠΑ. Ο γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος (PG, γενν. το 1988, ύψος 1.91μ., Νο.7 στο NBA draft 2009) έρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, καθώς τη σεζόν που πέρασε μέτρησε 24 πόντους, 8.5 τελικές πάσες/3.8 λάθη και 4.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Ο Κάρι είναι πλέον All Star και η εμπειρία του από τα NBA playoffs αναμένεται να βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για εξαιρετικό σουτέρ τριών πόντων (σ.σ. είχε πάνω από 40% την περασμένη αγωνιστική περίοδο) μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, αλλά και να πάρει τις κρίσιμες προσπάθειες, συνεπώς είναι από τα σημαντικά «όπλα» της Team USA και αναμφίβολα από τους παίκτες που θα κάνουν τη δια

Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία)

Από μικρή ηλικία (σ.σ. τέσσερα Χρυσά με τις... μικρές Εθνικές της Λιθουανίας) είχε φανεί πως αποτελεί το επόμενο μεγάλο «κεφάλαιο» για το μπάσκετ της πατρίδας του. Πλέον αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας, που δεν θα έχει στο ρόστερ παίκτες όπως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ή ο Λίνας Κλέιζα, ωστόσο μπορεί να περιμένει αρκετά από το inside game, εκεί όπου ο Βαλαντσιούνας (C, γενν. το 1992, ύψος 2.13μ., Νο. 5 στο NBA draft 2011) πολλές φορές είναι... ασταμάτητος! Τη σεζόν που πέρασε, με τη φανέλα των Τορόντο Ράπτορς, ο Λιθουανός σέντερ 11.3 πόντους & 8.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα, πραγματοποιώντας σαφώς καλύτερες εμφανίσεις από την πρώτη του σεζόν στο NBA.

Νικολά Μπατούμ (Γαλλία)

Η Εθνική Γαλλίας βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου πέρυσι στο Eurobasket της Σλοβενίας. Φέτος όμως θα παρουσιαστεί με αρκετές απουσίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Βασικότερη όλων εκείνη του Τόνι Πάρκερ, ωστόσο, υπάρχει ο Νικολά Μπατούμ, ο οποίος παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στο NBA και αναμφίβολα θα είναι από τους παίκτες που θα ξεχωρίσουν στο τουρνουά. Ο Γάλλος SF (γενν. το 1988, ύψος 2.03μ., Νο. 25 στο NBA draft 2008) αποτελεί βασικό στέλεχος των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και ο Βενσάν Κολέ περιμένει πολλά από αυτόν... Τη σεζόν που πέρασε οι αριθμοί του Μπατούμ ήταν εξαιρετικοί, αφού σημείωνε 13 πόντους, κατέβαζε 7.5 ριμπάουντ και μοίραζε 5.1 ασίστ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι!

Πάου Γκασόλ (Ισπανία)

Η Ισπανία, ως διοργανώτρια, θέλει το Χρυσό και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί στο τουρνουά με όλα της τα αστέρια, εν αντιθέσει με το περσινό eurobasket. Ο Πάου Γκασόλ είναι αναμφίβολα η παρουσία που ξεχωρίζει, καθώς όσο και αν τα χρόνια έχουν... περάσει και πλέον πολλοί θεωρούν ότι ο αδερφός του, Μαρκ ή ο Ιμπάκα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, είναι επίσης δεδομένο ότι ο πρώην φόργουορντ/σέντερ των Λος Άντζελες Λέικερς μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά. Ο τέσσερις φορές All Star θα κάνει νέο ξεκίνημα την ερχόμενη χρονιά με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς, πρώτα όμως θέλει το Χρυσό στην πατρίδα του. Πέρυσι ο Πάου Γκασόλ (PF/C, γενν. το 1980, ύψος 2.13μ., Νο.3 στο NBA draft 2001) είχε 17.4 πόντους & 9,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα.

Ρούντι Φερνάντεθ (Ισπανία)

Πρόκειται για έναν παίκτη που οι περισσότεροι... λατρεύουν να μισούν! Ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν αρέσει σε κανέναν (σχεδόν) και όλοι θα βρουν κάτι άσχημο να του καταλογίσουν για τον χαρακτήρα του. Στο παρκέ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία. Ο Ρούντι (SG, γενν. το 1985, ύψος 1.98μ., Νο. 24 στο NBA draft 2007)) είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην Ευρώπη και η Ρεάλ, παρά τις πρόσφατες αποτυχίες στην Ευρωλίγκα, τον έκανε... πλούσιο με ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο, προκειμένου να παραμείνει κάτοικος Μαδρίτης. Η Εθνική Ισπανία περιμένει πολλά από τον Φερνάντεθ, ο οποίος ανήκει σίγουρα στο Top 10 των κορυφαίων που θα παρακολουθήσουμε στο Mundobasket 2014.

Λούις Σκόλα (Αργεντινή)

Η Αργεντινή, εκ των αντιπάλων της Ελλάδας στην πρώτη φάση του τουρνουά, έβγαλε μία σπουδαία φουρνιά την τελευταία δεκαετία, η οποία ήθελε να δώσει μία τελευταία... παράσταση στα παρκέ της Ισπανίας. Ο Μανού Τζινόμπιλι, όμως, χάλασε τα σχέδια της συγκεκριμένης παρέας, αφού τραυματίστηκε και δεν είναι σε θέση να ενισχύσει την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στο Mundobasket. Ωστόσο, η Αργεντινή έχει σταρ στη σύνθεση της και αυτός δεν είναι άλλος από τον Λουίς Σκόλα. Ο φόργουορντ των Ιντιάνα Πέισερς αγωνίζεται σταθερά στο NBA από το 2007 και οι αριθμοί του δείχνουν πως πρόκειται για παίκτη ικανό να κάνει τη διαφορά (13.2π., 7.1ρ., 1.8ασ. στην καριέρα του). Η Αργεντινή βασίζει πολλά στον Σκόλα, ο οποίος θα είναι παίκτες που θα ξεχωρίσουν με την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Νικ Καλάθης (Ελλάδα)

Η Ελλάδα θα παρουσιαστεί στα παρκέ της Ισπανίας χωρίς τον ηγέτη της, Βασίλη Σπανούλη. Υπάρχει όμως μία σημαντική επιστροφή σε σχέση με το Eurobasket 2013 και αυτή δεν είναι άλλη από εκείνη του Νικ Καλάθη. Ο πόιντ γκαρντ των Μέμφις Γκρίζλις πέρασε μία… περιπέτεια τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η τιμωρία του για χρήση απαγορευμένης ουσίας έλαβε τέλος πρόσφατα και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού & της Λοκομοτίβ Κούμπαν είναι έτοιμος να ηγηθεί της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη. Ο Νικ Καλάθης (PG, γενν. το 1989, ύψος 1.98μ., Νο. 45 στο NBA draft 2009) παρουσιάζεται καλύτερος κάθε χρόνο και πλέον έχει βελτιώσει πολλούς από τους τομείς που υστερούσε. Η σεζόν που πέρασε ήταν η πρώτη του στον «μαγικό κόσμο» του NBA και όσο και αν οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν (4.9π., 2.9ασ.) έδειξε στο παρκέ πως πρόκειται για παίκτη που μπορεί να σταθεί πολύ καλά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και στην Ισπανία θα είναι από τους πρωταγωνιστές.

Μίλος Τεόντοσιτς (Σερβία)

Ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή, αφού μετά τον Ολυμπιακό (δύο φορές), ήταν η σειρά της Μακάμπι Τελ Αβίβ να στερήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Μίλος Τεόντοσιτς όμως είναι μεγάλος παίκτης, ηγέτης της Εθνικής Σερβίας και θα είναι από εκείνους που θα ξεχωρίσουν στα ισπανικά παρκέ. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Τουρκία το 2010, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας! Τη σεζόν που πέρασε ο Μίλος Τεόντοσιτς (PG, γενν. το 1987, ύψος 1.95μ.) είχε 10.7 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 4 ασίστ/2.3 λάθη κατά μέσο όρο ανά αγώνα σε 23 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα.

Γκόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία)

Αναμφίβολα θα είναι από τους παίκτες που θα ξεχωρίσουν στα παρκέ της Ισπανίας και πρόκειται για τον ηγέτη της Σλοβενίας. Ο Γκόραν Ντράγκιτς παρουσιάζει τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και τη σεζόν που πέρασε πήρε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο NBA. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν με τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς είχε 20.3 πόντους (40.8% στα τρίποντα), 3.2 ριμπάουντ και 5.9 τελικές πάσες κατά μέσο όρο στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του! Ο Ντράγκιτς (γενν. το 1986, ύψος 1.91μ., Νο.45 στο NBA draft 2008) έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο ολοκληρωμένα γκαρντ στο NBA, βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα είναι εκ των κορυφαίων στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στην Ισπανία.

Τιάγκο Σπλίτερ (Βραζιλία)

Η Βραζιλία είναι ομάδα που θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο inside game. Η απόδοση των ψηλών της θα είναι καθοριστική για την πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν υπάρχουν οι NBAers Νενέ, Βαρεζάο και Σπλίτερ. Ο τελευταίος είναι πλέον Πρωταθλητής NBA, είχε ρόλο στο ροτέισον του Γκρεκ Πόποβιτς και μπορεί να κάνει τη διαφορά στο τουρνουά. Ο σέντερ των Σαν Αντόνιο Σπερς (γενν. το 1985, ύψος 2.11μ., Νο.28 στο NBA draft 2007) έμενε πέρυσι στο παρκέ πάνω από 20 λεπτά ανά παιχνίδι, δείγμα του σημαντικό ρόλο που είχε στους Πρωταθλητές και τελείωσε τη χρονιά με 8.2 πόντους & 6.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Η απόδοση του αποτελεί βαρόμετρο για τη Βραζιλία και θα είναι από τους παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά στο προσεχές Mundobasket.

 

Τελευταία Νέα