Ο Νικ Καλάθης στο gazzetta.gr για το Mundobasket 2014

Ο Νικ Καλάθης στο gazzetta.gr για το Mundobasket 2014

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Νικ Καλάθης στο gazzetta.gr για το Mundobasket 2014

bet365

Ο Νικ Καλάθης επιστρέφει στην Εθνική ομάδα μετά από έναν χρόνο απουσίας και λίγο πριν από το τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, μιλάει στο gazzetta.gr για το μεγάλο πλεονέκτημα των Ελλήνων διεθνών.

Η 21η Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε επίσημα από την FIBA το ύψος της τιμωρίας του 25χρονου Ελληνοαμερικανού άσου (για την χρήση απαγορευμένης ουσίας), ήταν η μέρα που νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, ένιωσε ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης. Η ποινή του 4μηνου αποκλεισμού στο Νικ Καλάθη, δεν δημιουργούσε επιπλέον πρόβλημα (μετά την ξαφνική άρνηση του Κουφού) τον αγωνιστικό σχεδιασμό για την Εθνική ομάδα που οραματιζόταν να παρουσιάσει ο Φώτης Κατσικάρης στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το μόνο που απέμενε, ήταν η κατάλληλη αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία του διεθνούς point-guard στην διάρκεια της περιόδου που δεν μπορούσε να παίξει στα φιλικά και η ομαλή μετάβαση από τον ρόλο του παίκτη προπόνησης στον αντίστοιχο του βασικού “κουμανταδόρου” του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Αν κρίνει κανείς, από την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε ο Νικ Καλάθης, στα δύο τελευταία τεστ προετοιμασίας με αντίπαλο την Τουρκία (70-56 στο ΟΑΚΑ και 76-72 στην “Ulker Arena” της Κωνσταντινούπολης), δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι ο συγκεκριμένος παίκτης είχε να παίξει σε αγώνα, περισσότερους από 4,5 μήνες (142 μέρες για την ακρίβεια), δηλαδή από τις 31 του περασμένου Μαρτίου, όταν και αγωνίστηκε στον τελευταίο αγώνα των Μέμφις Γκρίζλις στην κανονική περίοδο του περασμένου πρωταθλήματος.

Δεν σταθούμε τόσο στα νούμερά του, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα (μ.ο. 11,5π., 2,5ρ. με 7/13 διπ. & 3/4 τριπ. σε 23,5’), όσο στην απίστευτη ευκολία με την οποία μπήκε στον ρόλο του βασικού point-guard της Εθνικής και την εκπληκτική αίσθηση του χώρου που φάνηκε να έχει, αφήνοντας κατά μέρος το αισθητά βελτιωμένο του σουτ και την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά του στην εκτέλεση των συνεργασιών. Ο ίδιος πάντως, προτιμά να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και μιλώντας στο gazzetta.gr για την προσπάθεια της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, αφήνει να διαφανεί μία νότα αισιοδοξίας για ένα θετικό αποτέλεσμα.

- Τελικά, απ' ότι φάνηκε στα δύο φιλικά με την Τουρκία, η 4,5 μηνών απουσία σου, δεν φάνηκε να σε έχει επηρεάσει καθόλου...

«Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η περιπέτεια με την τιμωρία και τον αποκλεισμό μου, είχε κάποια θετικά, όπως το ότι είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ από τον πάγκο, με μεγαλύτερη ηρεμία τους αγώνες, να παρατηρώ διαφορετικά τα plays και να αφομοιώνω διαφορετικά τις οδηγίες του coach! Ήταν πολύ δύσκολο για μένα μόνο να βλέπω και στους πρώτους αγώνες, κυριολεκτικά δεν κρατιόμουν! Το καλό, όμως, ήταν ότι συμμετείχα κανονικά στο ρυθμό των προπονήσεων και το μεγάλο πλεονέκτημά μου, ήταν ότι έχοντας μελετήσει τις αντιδράσεις και τις επισημάνσεις των προπονητών, την επόμενη μέρα ήμουν κάτι σαν... “διαβασμένος από το σπίτι”, που λέγαμε και στο σχολείο και ήξερα τι έπρεπε να αποφύγω! Αλλά κατά τα άλλα, μετρούσα τις μέρες για να απελευθερωθώ και να επιστρέψω στο παρκέ!»

- Πριν εκπνεύσει ο χρόνος της τιμωρίας σου, πάντως, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην εφετινή Εθνική ομάδα, έχουν να λένε ότι ο Καλάθης που έβλεπαν στις προπονήσεις κατά της διάρκεια της προετοιμασίας, είναι ίσως ο καλύτερος που έχουν δει...

«Ας μην κρυβόμαστε, το ΝΒΑ με βοήθησε πάρα πολύ αγωνιστικά αλλά και πνευματικά! Νομίζω ότι στην διάρκεια της περυσινής χρονιάς, δυνάμωσα περισσότερο, βελτίωσα αρκετά το σουτ μου και έμαθα να επιβιώνω απέναντι σε καλύτερους παίκτες από μένα! Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι έγινα καλύτερος παίκτης και αυτό σε συνδυασμό με το ότι γνωρίζω πολύ καλά τα περισσότερα από τα παιδιά της Εθνικής ομάδας, διευκόλυνε πολύ την προσαρμογή μου. Μόνο ο Γιάννης (σ.σ.: Αντετοκούνμπο) είναι “rookie”, αλλά επειδή του αρέσει το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ταιριάζουμε απόλυτα... Με όλους τους υπόλοιπους παίζω σχεδόν από τα 19 μου, οπότε κανένα πρόβλημα! Άλλωστε, όλοι τους είναι πολύ υψηλού επιπέδου παίκτες, έχουν υψηλό μπασκετικό IQ και αυτό το κάνει ακόμη πιο εύκολο! Το πιο σημαντικό, όμως, είναι παραμένουμε μία φοβερή παρέα και περνάμε καλά παίζοντας για την Ελλάδα!»

- Πως σου φαίνεται η αγωνιστική φιλοσοφία του νέου προπονητή της Εθνικής ομάδας;

«Είχα παίξει πέρυσι εναντίον του στον τελικό του Eurocup, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τον ήξερα καλά! Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τους παίκτες και οραματίζεται το μπάσκετ! Νομίζω ότι αν ο ίδιος το θέλει, τότε η Εθνική ομάδα βρήκε τον κατάλληλο προπονητή για τα επόμενα χρόνια! Η φιλοσοφία και το σύστημά του ταιριάζουν πολύ στις ικανότητες των παικτών και μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας στην ομάδα... Πιστεύω ότι μπορεί να μας οδηγήσει ψηλά!»

- Τελικά, τι μπάσκετ θα παίξουμε στο Παγκόσμιο; Θα είμαστε μία ομάδα γρήγορου ρυθμού ή θα προσαρμόζουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας, ανάλογα με τον αντίπαλο;

«Ένας συνδυασμός και των δύο! Ο βασικός μας στόχος είναι να πετυχαίνουμε όσο πιο πολλά εύκολα καλάθια, αλλά όταν θα χρειαστεί παίξουμε εναντίον “κλειστών” και οργανωμένων αμυνών, νομίζω ότι έχουμε τον τρόπο να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία.»

- Συνήθως, πριν από την έναρξη των αγώνων, οι παίκτες και ο προπονητής δεν επιθυμούν να μιλούν για τους αγωνιστικούς στόχους μίας διοργάνωσης παγκοσμίου επιπέδου. Παρ' όλα αυτά, δεν πιστεύουμε ότι ταξιδεύετε στην Ισπανία, χωρίς να έχετε κάποιες κρυφές προσδοκίες, έτσι δεν είναι;

«Σίγουρα, αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες και μπορεί να πετύχει κάτι καλό. Σε τέτοιους είδους τουρνουά, όμως, είναι καλό να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να κοιτάμε την επόμενη μέρα και τον επόμενο αγώνα, γιατί μία ατυχία ενός τραυματισμού ή μία κακή εμφάνιση, μπορεί να χαλάσει όλη την προσπάθεια... Οπότε για την ώρα, κρατάμε τα θετικά της προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων και επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση κάποιων τελευταίων λεπτομερειών, με φόντο τον αγώνα της πρεμιέρας με την Σενεγάλη. Ο στόχος, τότε, είναι να έχουμε αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερο ρυθμό! Τα υπόλοιπα μέσα στο γήπεδο...»

- Την 1η Σεπτεμβρίου, αντιμετωπίζουμε το Πουέρτο-Ρίκο, όπου αν δεν κάνουμε λάθος, γεννήθηκε η γυναίκα σου. Ποια θα ομάδα θα υποστηρίξει η Τίφανι;

«Το καλό που της θέλω...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα