Οι κινήσεις των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (pics)

Φάνης Παναγιώτου
Οι κινήσεις των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (pics)
Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ ενισχύεται σε όλες τις θέσεις, η Μπαρτσελόνα έχασε τον Παπανικολάου, ενώ η Λαμποράλ Κούτσα έχει νέο προπονητή! Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις έως τώρα κινήσεις των αντιπάλων του Παναθηναϊκού & του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μίλησε για το ελληνικό πλάνο του Παναθηναϊκού και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν οι νεαροί Λούντζης, Κόνιαρης & Παπαγιάννης, όπως και ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Οι «πράσινοι» όμως ενισχύθηκαν και με τους Νέλσον, Σλότερ & Μπατίστα ενόψει της νέας σεζόν και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς με τους συνεργάτες του συνεχίζουν τον σχεδιασμό της ομάδας...

Στο... κόκκινο «στρατόπεδο» αποκτήθηκαν οι Λαφαγέτ, Ντάρντεν & Χάντερ, με το ρόστερ του Ολυμπιακού να έχει ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Μουράτου με το... βλέμμα στο μέλλον!

Τι έχουν κάνει όμως μέχρι τώρα οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στη regular season της Ευρωλίγκας; Το gazzetta.gr καταγράφει τις σημαντικότερες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι.

GROUP C

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Οι «Μπλαουγκράνα» κατάφεραν πέρυσι για ακόμα μία χρονιά να βρεθούν στο Final 4, με το αποτέλεσμα όμως να είναι ξανά... αρνητικό, αφού απέτυχαν, χάνοντας με πολύ εύκολο τρόπο στον ημιτελικό με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο η Μπαρτσελόνα πήρε το Πρωτάθλημα και ο Τσάβι Πασκουάλ συνεχίζει κανονικά στη θέση του... Μέχρι σήμερα (11/08) η Μπαρτσελόνα έχει κάνει δύο σημαντικές μεταγραφές. Η πρώτη είναι του Τζάστιν Ντόελμαν (F, γενν. το 1985, ύψος 2.06μ.), που έκανε σπουδαία χρονιά με τη Βαλένθια και την οδήγησε στην κατάκτηση του Eurocup, όντας ο πολυτιμότερος του διπλού Τελικού κόντρα στην Ούνικς Καζάν. Η δεύτερη μεταγραφή του Τόμας Σατοράνσκι (G, γενν. το 1991, ύψος 2.01μ.), ο οποίος θεωρείται από τα... καλά ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και φέτος -μετά από αρκετά χρόνια στην Καχασόλ- θα του δοθεί η ευκαιρία να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο... Όσον αφορά σε αυτούς που έχουν αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη, τη φανέλα της Μπαρτσελόνα δεν θα φορούν από τη νέα χρονιά οι Τζέικομπ Πούλεν, Τζόι Ντόρσεϊ και Βίκτορ Σάδα, ενώ πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η συμφωνία του Κώστα Παπανικολάου με τους Χιούστον Ρόκετς. Ο διεθνής φόργουορντ θα κάνει το... άλμα για το NBA και στη Μπαρτσελόνα... τρέχουν, προκειμένου να καλύψουν το κενό στη θέση «3».

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ/ΟΥΛΚΕΡ

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έμεινε χωρίς τίτλο στη χρονιά της επιστροφής του στους πάγκους, ωστόσο άπαντες γνωρίζουν πως το Πρωτάθλημα Τουρκίας δεν είναι ο... μεγάλος στόχος για τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Αυτός δεν είναι άλλος από την παρουσία σε Final 4 και τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Ζοτς ενισχύει την ομάδα του με τον καλύτερο τρόπο και το λέμε αυτό γιατί -για την ώρα τουλάχιστον- έχουν αποκτηθεί ήδη οι Γιαν Βέσελι (F, γενν. το 1990, ύψος 2.10), Ρίκι Χίκμαν (G, γενν. το 1985, ύψος 1.89μ.), Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (G, γενν. το 1992, ύψος 1.97μ.) και Άντριου Γκάουντλοκ (G, γενν. το 1988, ύψος 1.91μ.), που ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιφέρεια των Τούρκων. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές των γηγενών Σεμίχ Ερντέν (C, γενν. το 1987, ύψος 2.11μ.), Τσαν Αλτιντίγκ (G, γενν. το 1987, ύψος 1.95μ.) και Σερχάτ Τσετίν (G, γενν. το 1986, ύψος 1.97μ.) με τον άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού να ψάχνει ακόμα μερικά... κομμάτια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το «παζλ» του ρόστερ της νέας σεζόν. Αυτοί που έχουν αποχωρήσει (και δεν είναι και λίγοι...) είναι οι Λίνας Κλέιζα, Μπο ΜακΚάλεμπ, Πιέρ Τζάκσον, Μπλάγκοτα Σέκουλιτς, Ιλκάν Κάραμαν και Μετετσάν Μπίρσεν, όπως και ο Κροάτης φόργουορντ, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος ετοιμάζεται για το NBA (βλ. Νετς).

ΕΑ7 ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Απόλυτα επιτυχημένη κρίθηκε η περσινή σεζόν για την ομάδα από το Μιλάνο, καθώς βρέθηκε στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας (αν και έχασε την πρόκριση για το Final 4 που έγινε στην έδρα της με πλεονέκτημα έδρας...) και εντός συνόρων επέστρεψε στην κορυφή μετά από πολλά χρόνια. Ο Λούκα Μπάνκι συνεχίζει στο τιμόνι της ομάδας (σ.σ. ανανέωσε τη συνεργασίας του μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις αφορούν τον Λίνας Κλέιζα (F, ύψος 2.03μ., γενν. το 1985), ο οποίος θέλει να βρει ξανά τον παλιό-καλό του εαυτό, καθώς πέρυσι... απογοήτευσε με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και τον Αμερικανό γκαρντ Τζό Ράγκλαντ (G, γενν. το 1989, ύψος 1.82μ.). Από εκεί και πέρα υπάρχει η σημαντική προσθήκη του NBAer Μάρσον Μπρουκς (G, γενν. το 1989, ύψος 1.96μ.), ενώ ακόμα αποκτήθηκαν οι Σον Τζέιμς (C, γενν. το 1984, ύψος 2.08μ.) & Τρεντ Μίτσαμ (G, γενν. το 1985, ύψος 1.90μ.) που ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τους Πρωταθλητές Ιταλίας. Εκείνοι που δεν θα βρίσκονται στο Μιλάνο τη νέα αγωνιστική περίοδο είναι οι Κριστιάν Κανγκούρ, Μοχάμεντ Τουρέ, CJ Γουάλας και Γκάνι Λαβάλ, ενώ τη φανέλα της ΕΑ7 Αρμάνι δεν θα φορούν επίσης οι Κιθ Λάνγκφορντ & Κέρτις Τζέρελς, που μετακόμισαν αμφότεροι στη Ρωσία για λογαριασμό της Ούνικς Καζάν του Αργύρη Πεδουλάκη.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Οι Βαυαροί βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο και στο μπάσκετ και φέτος θα πάρουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης ως Πρωταθλητές Γερμανίας. Μέχρι σήμερα (11/08) η Μπάγερν Μονάχου έχει ολοκληρώσει επίσημα τέσσερις μεταγραφές και η μία ήταν άκρως... εντυπωσιακή, καθώς απέκτησε τον πολύπειρο Σέρβο φόργουορντ Ντούσκο Σαβάνοβιτς (F, γενν. το 1983, ύψος 2.04μ.). Παράλληλα έχουν αποκτηθεί ο νεαρός Γερμανός σέντερ Ντάνιελ Μάιρ (C, γενν. το 1995, ύψος 2.16μ.), ο άλλοτε παίκτης του Άρη Άντον Γκαβέλ (G, γενν. το 1984, ύψος 1.89μ.) και ο επίσης νεαρός Σέρβος γκαρντ Βασίλιε Μίσιτς (G, γενν. το 1994, ύψος 1.95μ.), που είναι από τα... καλά ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και πρόσφατα έγινε draft από τους 76ers στο Νο.52. Η πιο σημαντική απώλεια των Βαυαρών είναι του Μάλκολμ Ντιλέινι, που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της περσινής ομάδας, ενώ έχουν αποχωρήσει ακόμα οι Τσέβον Τρούτμαν, Στέφεν Χάμαν, Ντίον Τόμπσον και Μπόρις Σάβοβιτς.

ΤΟΥΡΟΦ

Οι Πρωταθλητές Πολωνίας θα έχουν ρόλο... κομπάρσου σε έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο. Κάθε θετικό αποτέλεσμα θα συνιστά με επιτυχία... πρόκρισης για την Τούροφ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στο επίπεδο των αντιπάλων της. Για την ώρα η πολωνική ομάδα έχει ανανεώσει τη συνεργασία της με τον πολύπειρο Φίλιπ Ντίλεβιτς (F, γενν. το 1980, ύψος 2.02μ.), που ήταν ο MVP των περσινών Τελικών και οδήγησε την Τούροφ στον τίτλο, ενώ έχουν αποκτηθεί ο Ρουμάνος φόργουορντ Βλαντ Μολντοβεάνου (F, γενν. το 1988, ύψος 2.06μ.), ο Κριστιάν Εγένγκα (F, γενν. το 1989, ύχος 2.03μ.) και ο Ματέους Κοστρζέφσκι (F, γενν. το 1989, ύψος 2.00μ.).

GROUP D

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Η Βαλένθια κατέκτησε πέρυσι το Eurocup και επιστρέφει στην Ευρωλίγκα μετά τη σεζόν 2010-2011, όταν και πήρε μέρος στη διοργάνωση για τελευταία φορά. Στον πάγκο της ομάδας συνεχίζει ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις είναι ο Αμερικανός φόργουορντ Λουκ Χαρανγκόντι (F, γενν. το 1988, ύψος 2.03μ.), ο πολύπειρος Κροάτης σέντερ Κρέσιμιρ Λόντσαρ (C, γενν. το 1983, ύψος 2.10μ.), ο Αμερικανός γκαρντ Ντουάιτ Μπάικς (G, γενν. το 1989, ύψος 1.91μ.) και ο ταλαντούχος Γκιγιέμ Βίβες (G, γενν. το 1993, ύψος 1.92μ.). Η σημαντικότερη απώλεια της Βαλένθια δεν είναι άλλη από τον Τζάστιν Ντόελμαν που μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα, ενώ παρελθόν αποτελεί και ο Όλιβερ Λαφαγέτ, που από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ακόμα έχει αποχωρήσει ο Χουάν Χοσέ Τριγκέρο.

ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ

Οι Βάσκοι δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι σημαντικό πέρυσι (σ.σ. εξαίρεση η μεταγραφή του Λαμάρ Όντομ, που στο παρκέ δεν προσέφερε τίποτα, αλλά έκανε... αίσθηση) και οι έως τώρα κινήσεις δείχνουν πως το επίπεδο της ομάδας θα παραμείνει ίδιο. Βέβαια, υπήρξε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Μάρκο Κρέσπι (πρώην της Σιένα) να παίρνει τη θέση του Σέρτζιο Σκαριόλο, κίνηση που δεν είναι απίθανο να έχει θετικά αποτελέσματα για τη Λαμποράλ Κούτσα. Για την ώρα έχουν αποκτηθεί οι Ντέιβις Μπέρτανς (F, γενν. το 1992, ύψος 2.05μ.), Κιμ Τιγί (C, γενν. το 1988, ύψος 2.10μ.) και Τορνίκε Σενγκέλια (F, γενν. το 1991, ύψος 2.06μ.) παίκτες δηλαδή που δεδομένα έχουν ταλέντο, ωστόσο (με εξαίρεση τον Σενγκέλια που έρχεται από το NBA) δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο και ίσως η έλλειψη εμπειρίας αποδειχθεί καθοριστική. Από την περσινή ομάδα έχουν αποχωρήσει οι Λέο Μαϊνόλντι, Τζουζέπε Ποέτα, Ιλιμάνε Ντιόπ, Ντέβον Βαν Όστρουμ και ο Άντρες Νοτσιόνι, που είναι για την ώρα η πιο σημαντική απώλεια για τη Λαμποράλ Κούτσα.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

Οι Τούρκοι δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα κάποιον παίκτη, ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Εργκίν Αταμάν, που θα κάθεται και τη νέα σεζόν στον πάγκο της ομάδας, θα δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο. Με τη Γαλατάσαραϊ έχει ήδη συμφωνήσει ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ, που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως και ο Πέτρο Αραντόρι, που ήταν στην Καντού τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, «Τούρκος» θα είναι για ακόμα μία χρονιά ο Κάρλος Αρόγιο, που δεδομένα θα έχει ρόλο ηγέτη! Στο κομμάτι των αποχωρήσεων η Γαλατάσαραϊ έχει ήδη χάσει τους Μαλίκ Χέρστον, Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι, Ενγκίν Ατσούρ, Τσενκ Ακιόλ, Ποπς Μενσά-Μπονσού, Μίλαν Μάτσβαν, Εντέρ Αρσλάν, Έργουιν Ντάντλεϊ και Χένρι Ντόμερκαντ. Από την παραπάνω λίστα μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως αυτή τη στιγμή το ρόστερ της Γαλατά είναι... άδειο, συνεπώς σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από τους Τούρκους.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Λίγες -για την ώρα- είναι και οι κινήσεις του Ερυθρού Αστέρα, που έχει ανακοινώσει τον Νίκολα Κάλινιτς (F, γενν. το 1991, ύψος 2.03μ.), τον Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς (F, γενν. το 1994, ύψος 2.04μ.), ενώ προχώρησε και στην... καλή προσθήκη του Μάικ Ζίρμπες (C, γενν. το 1990, ύχος 2.08μ.). Στον πάγκο της ομάδας θα βρίσκεται και τη νέα αγωνιστική περίοδο ο Ντέγιαν Ράντονιτς και σε σχέση με πέρυσι έχουν αποχωρήσει οι Μάρκο Σιμόνοβιτς, Ιβάν Ραντένοβιτς, Ράσκο Κάτιτς και Μπλέικ Σιλμπ. Παρελθόν αποτελεί και ο ΝτεΜάρκους Νέλσον (G, γενν. το 1985, ύψος 1.93μ.), που στο εξής ανήκει στον Παναθηναϊκό.

ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ

Η λιθουανική ομάδα αναμένεται να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ομίλου του Ολυμπιακού, καθώς βασίζεται ως επί το πλείστον σε γηγενείς νεαρούς και πέρυσι είχε μόλις έναν Αμερικανό στη σύνθεση της. Το άγνωστο είναι πάντα επικίνδυνο, όλα δείχνουν όμως η Νεπτούνας θα έχει το πιο αδύναμο ρόστερ στο Group D. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές των Μιχαϊλ Ανισίμοφ (C, γενν. το 1984, ύψος 2.16μ.) & Ντεϊβίντας Γκαϊλιους (F, γενν. το 1988, ύψος 2.00μ.) που προσθέτουν εμπειρία στο ρόστερ, όπως και ο Ντονάτας Ζαβάτσκας (F, γενν. το 1980, ύψος 2.03μ.).

*Υπάρχει το ενδεχόμενο παίκτες που δεν έχουν συμβόλαιο για τη νέα σεζόν, συνεπώς αναφέρονται ως παίκτες που έχουν αποχωρήσει, να υπογράψουν νέα συμφωνία με την ομάδα και να επιστρέψουν.