Μανωλόπουλος: «Ίσως κάνουμε 1-2 κινήσεις ακόμα» (vid)

Μανωλόπουλος: «Ίσως κάνουμε 1-2 κινήσεις ακόμα» (vid)

Gazzetta team
Μανωλόπουλος: «Ίσως κάνουμε 1-2 κινήσεις ακόμα» (vid)

bet365

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση 1-2 επιπλέον μεταγραφών από τον Παναθηναϊκό, άφησε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος που παρέμεινε στο τεχνικό επιτελείο του «τριφυλλιού».

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος επισκέφτηκε την Κεφαλλονιά και μίλησε στο «7.tv» για τον νέο Παναθηναϊκό του Ιβάνοβιτς, την ελληνοποίηση και την ανανέωση της ομάδας, τον Διαμαντίδη, τον Αλβέρτη, τον Πεδουλάκη, τις κόντρες στο παρκέ με τον Ολυμπιακό, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την οικογένεια Γιαννακοπούλου.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο «7.TV» της Κεφαλονιάς

-Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα θέλουν να μάθουν αν η νέα ομάδα που «χτίζεται» από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει ολοκληρώσει τις μεταγραφές του.

«Είναι μια νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό. Αλλάζει το πλάνο μας, όσον αφορά το υλικό. Θέλουμε όσο είναι δυνατό, να ελληνοποιηθεί η ομάδα. Ο πρόεδρος αποφάσισε να φέρει στην ομάδα τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ, έτσι ώστε και να έχουμε Έλληνες παίκτες, αλλά και μακροπρόθεσμα εκείνοι να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τώρα, σε ό,τι αφορά το πού βρισκόμαστε, ως προς την ολοκλήρωση των μεταγραφών, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε 1-2 κινήσεις ακόμα. Θέλουμε ωστόσο, να δούμε πώς είναι η ομάδα στα πρώτα φιλικά, να δούμε τι χρειάζεται και πώς ανταποκρίνονται οι νέοι παίκτες, γιατί θέλουμε να αφήσουμε χώρο για εκείνους. Ναι μεν, ενδιαφερόμαστε για την ελληνοποίηση της ομάδας και να φτιάξουμε κάτι που θα έχει μέλλον, αλλά μη ξεχνάμε πως είμαστε στον Παναθηναϊκό και ο στόχος είναι να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και να κυνηγά όλους τους τίτλους. Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία. Σιγά-σιγά, θα δούμε τι χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε το παζλ».

-Είστε ο άμεσος συνεργάτης του νέου κόουτς;

«Μαζί με τον Μπεροκάλ, έναν Ισπανό κόουτς. Νομίζω έχουμε ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ».

-Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του τι εστί Ντούσκο Ιβάνοβιτς;

«Έχουν ακουστεί πάρα πολλά, για αυτόν τον άνθρωπο. Πολλά μπορεί να είναι και υπερβολές. Τον έχω δει δύο φορές, που έχει έλθει στην Αθήνα. Μιλάμε κάθε μέρα στο τηλέφωνο και έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Για αυτά που έχουν ακουστεί, θα δούμε τι ισχύει και τι όχι. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για προπονητή που έχει πολύ μεγάλο έργο στις πλάτες του. Είναι και η κατάλληλη επιλογή για τον νέο Παναθηναϊκό».

-Ποιο θα είναι το φετινό αγωνιστικό πλάνο του ΠΑΟ, σε γενικές γραμμές;

«Αυτό που είπα. Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τα νέα παιδιά, να μπορέσουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι άμεσα, αλλά σιγά-σιγά και βέβαια, να συνεχίσουμε να κυνηγάμε όλους τους τίτλους».

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να επιλέξετε αυτά τα παιδιά, ως τις καλύτερες δυνατές επιλογές;

«Δεν είναι πολύ δύσκολο να τα επιλέξεις, γιατί πρόκειται για παιδιά που ήδη έχουν διακριθεί, στην ηλικία τους και όχι μόνο. Ο Μποχωρίδης τα τελευταία δύο χρόνια είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Άρη. Πήραμε ό,τι καλύτερο υπήρχε. Όχι όλους, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα, αλλά κάναμε πολύ καλές επιλογές».

-Ο Χαραλαμπόπουλος, ηγέτης της U18, φέτος έχει θέση στην ομάδα του ΠΑΟ;

«Μαζί με τον Διαμαντάκο είναι ήδη δυο χρόνια στην ομάδα, κάνουν προπονήσεις μαζί μας. Νομίζω ότι είναι αρκετά έτοιμοι. Σιγά-σιγά θα βρουν ρόλο».

-Εκτός των Ελλήνων που έχουν προτεραιότητα, ήλθαν και τρεις ξένοι. Τι περιμένετε από εκείνους;

«Είναι παίκτες που επιλέξαμε, γιατί πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στο νέο Παναθηναϊκό. Είναι παίκτες που μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, πάρα πολύ καλά. Μαζί με τους έμπειρους παίκτες που έχουμε, με πρώτο τον ηγέτη του Παναθηναϊκού, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, θα μπορέσουν να βοηθήσουν την ομάδα και να κερδίσει, αλλά και να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να ενταχθούν».

-Ο Διαμαντίδης από μόνος του είναι ένα κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό;

«Για το ελληνικό μπάσκετ».

-Τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό;

«Είναι πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση. Για εμένα, ο Διαμαντίδης είναι φαινόμενο. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις ένα φαινόμενο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μπασκετικά έχει όλο το "πακέτο". Μπορεί να κάνει τα πάντα, στο υψηλότερο επίπεδο. Τα περισσότερα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έχει ένα χαρακτήρα που επίσης τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Για να είσαι ηγέτης, πρέπει να έχεις και άλλα χαρίσματα. Είναι ηγέτης που "μιλά" στο παρκέ. Έξω από αυτό είναι πολύ ταπεινός. Δεν θέλει να μιλά, να δίνει συνεντεύξεις. Δεν δυσανασχετεί, όταν παιδιά του ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί του. Μέσα στο γήπεδο, όταν έρχονται τα δύσκολα, όλοι κοιτούν εκείνον».

-Θα μπορούσε την τελευταία διετία ο Παναθηναϊκός να αντέξει, χωρίς εκείνον;

«Όχι. Την τελευταία διετία η ομάδα άλλαξε. Έφυγε ένας πολύ μεγάλος προπονητής, όπως είναι ο Ομπράντοβιτς. Έφυγαν και οι περισσότεροι παίκτες. Έμειναν μόνο δύο: ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής, ένας άλλος πολύ μεγάλος παίκτης που έχει προσφέρει πολλά και στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό μπάσκετ. Ένας τζέντλεμαν. Με αυτά τα δύο τα παιδιά, καταφέραμε να αλλάξουμε όλη την ομάδα και να πάρουμε δύο νταμπλ. Κάτι που είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Στη Euroleague εν τω μεταξύ, ενώ είχαμε μειονέκτημα έδρας χάσαμε και τα δυο χρόνια στο πέμπτο ματς των πλέι οφ την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ».

-Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες αυτής της διετίας;

«Από δυσκολίες, άλλο τίποτα. Νομίζω μόνο δυσκολίες είχαμε. Όταν μιλάμε για την πιο επιτυχημένη ομάδα των τελευταίων 15 χρόνων, είναι πολύ δύσκολο να την ξεστήσεις και να φτιάξεις κάτι από την αρχή. Να φέρεις νέους παίκτες, να πετύχεις σε όλες τις μεταγραφές, κάτι που δεν είναι δυνατόν. Κάναμε πολύ μεγάλη έρευνα για όλους τους παίκτες που υπογράψαμε. Πήραμε πολλές πληροφορίες από πολλούς ανθρώπους, γιατί μετρούν τα πάντα. Κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας και δεν εννοώ να είναι καλά παιδιά ή κακά, αλλά αν αντέχουν την πίεση. Ο Παναθηναϊκός είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που έχουν πολύ μεγάλη πίεση. Έχει πολλούς φιλάθλους που γνωρίζουν μπάσκετ. Έχουν φυσικά, υπομονή, στηρίζουν πολύ την ομάδα, αλλά έχουν και απαιτήσεις, γιατί έχουν μάθει να ζουν με επιτυχίες. Οπότε η πίεση είναι το Νο1 προσόν για όποιον παίκτη έρχεται στον Παναθηναϊκό».

Για τον Αργύρη Πεδουλάκη: «Του εύχομαι καλή επιτυχία και στον ίδιο, αλλά και στους δυο συνεργάτες του που ήμασταν μαζί στον Παναθηναϊκό, τον Γιώργο Βόβορα και τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο. Είναι πολύ καλοί προπονητές. Ο Αργύρης είναι πολύ καλός προπονητής. Ήταν πολύ έξυπνη η απόφαση του προέδρου να τον φέρει, μετά τον Ομπράντοβιτς, όχι μόνο γιατί ξέρει άριστα το άθλημα, αλλά και επειδή είναι άνθρωπος που αντέχει την πίεση. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Υπήρχε και "πόλεμος" από κάποια ΜΜΕ. Ήταν η κατάλληλη λύση για τον ΠΑΟ. Πρόσφερε πάρα πολλά. Και στο δεύτερο νταμπλ έχει συμβολή».

Για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη: «Ο "Φράγκι", τον λέω έτσι, γιατί του αρέσει, δεν νομίζω πως είχε σκεφτεί να γίνει προπονητής ποτέ. Ήταν κάτι που του το ζήτησε ο πρόεδρος. Ήταν πολύ δύσκολη αποστολή και νομίζω ήταν και πολύ επιτυχημένη. Είχαμε πολλά προβλήματα. Κανείς δεν πίστευε ότι η ομάδα θα περάσει στους "8" της Ευρώπης. Το κατάφερε αυτό, στη Euroleague. Ήταν 3-4 ημέρες, μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας που παίξαμε στην Τουρκία και νικήσαμε. Μετά πήραμε το πρωτάθλημα, έτσι όπως το πήραμε. Ήταν πολύ δύσκολο. Είναι προπονητής που ξέρει πολύ καλά το μπάσκετ. Έχει εικόνες, υψηλού επιπέδου και είναι πολύ καλός στο να μπορέσει να δώσει κίνητρο στους παίκτες. Αν θα τον ξαναδούμε σε πάγκο, δεν νομίζω. Γιατί δεν νομίζω πως είναι κάτι που θέλει πάρα πολύ. Θέλει να είναι κοντά στην ομάδα και του αρκεί αυτό».

Για τις νίκες επί του Ολυμπιακού: «Είχαμε κακή ψυχολογία, μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ. Πέρασαν τρεις ημέρες, πολύ δύσκολες, αλλά στα δύσκολα φαίνονται οι χαρακτήρες. Στα δύσκολα μπορείς να καταλάβεις πόσο αγαπούν κάποιοι την ομάδα, πόσο τη στηρίζουν και πόσο δυνατοί είναι κάποιοι για να βοηθήσουν. Θα ξεκινήσω από τον πρόεδρο, ο οποίος τρεις ημέρες μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ήταν πρωί, μεσημέρι και βράδυ στο γήπεδο. Μπορούσες να καταλάβεις τη στενοχώρια που είχε. Την ίδια στιγμή έβλεπες πως είχε τη δύναμη να μας βοηθήσει να αλλάξουμε ψυχολογία. Το ίδιο και ο κόσμος που ήταν συγκλονιστικός. Παραμονή του τέταρτου τελικού ήλθε στο ΟΑΚΑ να μας δώσει δύναμη. Πριν φύγουμε για το ΣΕΦ, πάλι ήλθε στο ξενοδοχείο. Νομίζω ότι μετά την ήττα στο τρίτο ματς, μετά τη συνέντευξη Τύπου, καθίσαμε οι προπονητές έως τις 04.00 και είπαμε πως πρέπει να αλλάξουμε τακτική και ψυχολογία. Πήραμε αποφάσεις και παρά τη στενοχώρια μας, ήμασταν την επομένη έτοιμοι να βοηθήσουμε τους παίκτες. Τίποτα δεν θα γινόταν, αν οι παίκτες δεν ανταποκρίνονταν, αν δεν το έπαιρναν προσωπικά, για να νικήσουν στο ΣΕΦ. Έδειξαν τεράστια ψυχική δύναμη».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα