Μπατίστα: Ο Ουρουγουανός NBAer (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
Μπατίστα: Ο Ουρουγουανός NBAer (pics & vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός έκανε την… έκπληξη με τον Εστεμπάν Μπατίστα και το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία του Ουρουγουανού σέντερ, που καλείται να γεμίσει την «πράσινη» ρακέτα.

Ο AJ Σλότερ ήταν η πρώτη μεταγραφή ξένου παίκτη για τον Παναθηναϊκό το φετινό καλοκαίρι, οι «πράσινοι» όμως ανακοίνωσαν και την απόκτηση του Εστεμπάν Μπατίστα (C, γενν. το 1983, ύψος 2.08μ.), ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να γεμίσει τη ρακέτα της ομάδας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ποιος είναι όμως ο Ουρουγουανός σέντερ;

Τα πρώτα βήματα και η Ισπανία

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του νέου σέντερ του «Τριφυλλιού» έγιναν στην πατρίδα του, όπου αγωνίστηκε στη Welcome (2001-2003) και στη Salto Uruguay (2003-2004). Στη συνέχεια τον… εντόπισε η Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον Μπατίστα να βρει ρόλο και χρόνο συμμετοχής. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Ουρουγουανός πέρασε τη σεζόν 2004-2005 ως δανεικός σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Ισπανίας, τα πάντα όμως άλλαξαν με τις εμφανίσεις του στο τουρνουά των Παναμερικανικών Αγώνων το 2005 όταν και ήταν εντυπωσιακός!

Η ώρα του NBA

Αυτό που άλλαξε με τις εμφανίσεις του νέου «πράσινου» σέντερ το καλοκαίρι του 2005 ήταν ότι η… φήμη του έφτασε μέχρι τον «μαγικό κόσμο» του NBA! Ο Εστεμπάν Μπατίστα δεν είχε γίνει ποτέ draft, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους Ατλάντα Χοκς να τον εμπιστευτούν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος -και ο μοναδικός μέχρι σήμερα- Ουρουγουανός που έχει αγωνιστεί στο NBA. Ο Μπατίστα έμεινε για δύο σεζόν στους Χοκς, χωρίς όμως να έχει σημαντικό ρόλο, καθώς μέτρησε 70 συμμετοχές (3 ως βασικός) με μέσο όρο 8.2 λεπτά (1.7 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ) ανά παιχνίδι… Στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 ο 30χρονος σέντερ από το Μοντεβιδέο υπέγραψε στους Μπόστον Σέλτικς, ωστόσο το συμβόλαιο του δεν ήταν εγγυημένο και αποχώρησε στις 16 Οκτωβρίου…

Μακάμπι, Ισπανία, Τουρκία

Μόλις αποδεσμεύτηκε από τους Σέλτικς, έκλεισε παράλληλα και η πόρτα του NBA, τουλάχιστον μέχρι σήμερα… Ο Μπατίστα όμως είχε φτιάξει ένα καλό όνομα αγωνιζόμενος στον «μαγικό κόσμο» και υπέγραψε αμέσως (σ.σ. την ίδια μέρα που αποχώρησε από τους Σέλτικς) στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η παρουσία του στην Ευρωλίγκα ήταν αρκετά θετική, καθώς σημείωνε 10.3 πόντους και κατέβαζε 5.2 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Η επόμενη σεζόν ήταν… περιπετειώδης για τον Ουρουγουανό, αφού βρέθηκε στην Τριούμφ, από την οποία αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, εν συνεχεία πήγε να αγωνιστεί στην Αργεντινή, για να βρεθεί τελικά για λόγο (ξανά) στη Μακάμπι Τελ Αβίβ...

Το καλοκαίρι του 2009 ο Μπατίστα ήρθε σε συμφωνία με τη Φουενλαμπράδα και επέστρεψε στην Ισπανία, αυτή τη φορά όμως για να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, κάτι που έκανε με… εντυπωσιακό τρόπο! Ο νέος ψηλός του Παναθηναϊκού είχε 14.1 πόντους & 8.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στην ACB τη σεζόν 2009-2010 και ξεκίνησε εντυπωσιακά και την επόμενη χρονιά. Ωστόσο την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 την ολοκλήρωσε στη Βιτόρια, καθώς η Κάχα Λαμποράλ (σ.σ. νυν Λαμποράλ Κούτσα) του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, προπονητή του «Τριφυλλιού» τον έκανε… δικό της τον Ιανουάριο του 2011. Ο Μπατίστα μέτρησε 10 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα βοηθώντας σε σημαντικό βαθμό τους Βάσκους, καθώς είχε 8.4 πόντους & 6.3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Η νέα μπασκετική… στέγη του Μπατίστα ήταν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Εφές τον απέκτησε τον Ιούλιο του 2011, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Και αν την πρώτη χρονιά η κατάσταση ήταν καλή για τον Ουρουγουανό (5.1 πόντους σε 16 ματς στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης) τα άλλαξαν τη σεζόν 2012-2013, όταν ο Μπατίστα μπήκε στον… πάγο και μέτρησε μόλις 4 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και 3 στο Πρωτάθλημα Τουρκίας!

Εντυπωσιακός στην Καρσίγιακα!

Ο Εστεμπάν Μπατίστα δεν άφησε την Εφές να του κάνει ακόμα περισσότερο… αγωνιστικό κακό και μετακόμισε στην Καρσίγιακα τον Αύγουστο του 2013. Εκεί όχι απλά βρήκε ρόλο και κατάφερε να έχει ξανά σημαντικό χρόνο συμμετοχής, αλλά εξελίχθηκε σε έναν εκ των ηγετών της τουρκικής ομάδας και οι εμφανίσεις του ήταν εντυπωσιακές! Ο Ουρουγουανός τελείωσε τη φετινή σεζόν με 15.8 πόντους και 8.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 35 συμμετοχές και μάλιστα ήταν ακόμα καλύτερος στο Eurocup (σ.σ. η Καρσίγιακα έφτασε μέχρι τη φάση Last 32) εκεί όπου μέτρησε 17.8 πόντους και 8.1 «σκουπίδια» ανά αναμέτρηση (σ.σ. 16 συμμετοχές).

Η νέα σεζόν θα τον βρει στην Ελλάδα, καθώς ο Παναθηναϊκός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έψαχνε δεδομένα για λύσεις στη γραμμή των ψηλών και ο Εστεμπάν Μπατίστα καλείται να βοηθήσει τους έξι φορές Πρωταθλητές Ευρώπης.

Άλλο Λάσμε, άλλο Μπατίστα

Ο Στεφάν Λάσμε αποχώρησε μετά από δύο σεζόν από τον Παναθηναϊκό και το κενό που άφησε στην «πράσινη» ρακέτα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο Εστεμπάν Μπατίστα είναι ο νέος σέντερ του «Τριφυλλιού» σε καμία περίπτωση όμως δεν θυμίζει τον Γκαμπονέζο, που είναι διαφορετικό στυλ ψηλού.

Ο Μπατίστα αρέσκεται στο παιχνίδι με πλάτη και έχει αρκετές κινήσεις για να τελειώσει τη φάση, είναι πολύ σκληρός & δυνατός και παίζει σε ικανοποιητικό βαθμό το pick-n-roll. Έχει δηλαδή χαρακτηριστικά που δεν είχε ο φετινός Παναθηναϊκός μετά την αποχώρηση πέρυσι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ωστόσο σε σχέση με τον Λάσμε υστερεί σε άλμα, δεν έχει το παιχνίδι με πρόσωπο στο καλάθι, ενώ -ως βαρύ κορμί- έχει προβλήματα στην pick-n-roll άμυνα, αντίθετα με την 1on1 στη ρακέτα, όπου είναι πολύ καλός. Πρόκειται για έναν καθαρά ψηλό ρακέτας (σ.σ. καμία σχέση με τους ψηλούς τύπου Χάινς ή Λάσμε που είναι της… μόδας στο σύγχρονο μπάσκετ) και μπορεί να προσφέρει σημαντικά στο low post παιχνίδι του «Τριφυλλιού».

Esteban Batista:

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα