Τα προφίλ των Μεσίνα, Μπλατ, Λάσο & Πασκουάλ

Τα προφίλ των Μεσίνα, Μπλατ, Λάσο & Πασκουάλ
Οι παίκτες πάντα είναι οι πρωταγωνιστές, ωστόσο το δικό τους -καθοριστικό- ρόλο διαδραματίζουν και οι προπονητές. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα προφίλ των τεχνικών του Final 4 της Ευρωλίγκας (16-18/5).

Πέρυσι ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι σπουδαίο, φτάνοντας στην κατάκτηση της δεύτερη σερί Ευρωλίγκας, παράλληλα όμως ήταν και η πρώτη φορά που τα κατάφερε ομάδα με Έλληνα προπονητή! Πάντα εκείνοι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα και είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην έκβαση των αναμετρήσεων διαδραματίζουν και οι προπονητές. Λίγο πριν τη «μάχη» του Final 4 το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τα προφίλ των τεχνικών που θα βρεθούν στο Μιλάνο (16-18/5), με τον πολύπειρο Ετόρε Μεσίνα να ξεχωρίζει και τον Τσάβι Πασκουάλ να ψάχνει… εκδίκηση! Για το 3ο του Final 4 ετοιμάζεται ο Ντέιβιντ Μπλατ, ενώ ο Πάμπλο Λάσο θέλει αυτό που του στέρησε πέρυσι ο Ολυμπιακός!

Ετόρε Μεσίνα

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ναι μεν χρειάστηκε 5ο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, τελικά όμως κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το Final Four της Ευρωλίγκας (3-2). Ο Ετόρε Μεσίνα, τεχνικός της «Αρκούδας», ετοιμάζεται για την 10η παρουσία του σε Final Four και ψάχνει το πέμπτο τρόπαιο. Το πρώτο ήρθε το 1998 με τη Βίρτους (Κίντερ) Μπολόνια, με αντίπαλο μάλιστα την ΑΕΚ στον τελικό της Βαρκελώνης, ενώ το δεύτερο δεν το πήρε σε Final Four αλλά σε σειρά τελικών με την Τάου το 2001. Τα δύο επόμενα τρόπαια ο Ετόρε Μεσίνα τα πανηγύρισε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία βρέθηκε σε 4 συνεχόμενους τελικούς Ευρωλίγκας από το 2006 έως το 2009.

Ο Μεσίνα έχει βρεθεί 4 φορές στην κορυφή της Ευρώπης, ωστόσο έχει στο ενεργητικό του και σημαντικές… αποτυχίες, με μεγαλύτερη το 2002 όταν το Final Four έλαβε χώρα στη Μπολόνια, ωστόσο η ομάδα του έχασε στον τελικό από τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Από τους «πράσινους» ο Μεσίνα έχασε ακόμα δύο τελικούς (το 2007 & το 2009), ενώ στην τελευταία του συμμετοχή σε Final Four -στο Λονδίνο το 2013- ο Ιταλός έπεσε… θύμα του Ολυμπιακού!

ΤΑ FINAL FOUR ΤΟΥ ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ:

Final Four 1998 με Βίρτους (Κίντερ) Μπολόνια (1η θέση)
Final Four 1999 με Βίρτους (Κίντερ) Μπολόνια (2η θέση)
Final Four 2002 με Βίρτους (Κίντερ) Μπολόνια (2η θέση)
Final Four 2003 με Μπενετόν Τρεβίζο (2η θέση)
Final Four 2006 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1η θέση)
Final Four 2007 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2η θέση)
Final Four 2008 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1η θέση)
Final Four 2009 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2η θέση)
Final Four 2013 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3η θέση)

Ντέιβιντ Μπλατ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ετοιμάζεται για την τρίτη του συμμετοχή σε Final Four ως head coach. Ο 54χρονος τεχνικός είχε βρεθεί στη Μπολόνια το 2002 με τη Μακάμπι (σ.σ. έχασε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό), όπως και στη Βαρκελώνη το 2011, με τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να του στερεί την κορυφή! Για την ακρίβεια οι «πράσινοι» εμπόδισαν τον Μπλατ να μπει σε ένα πολύ… κλειστό club προπονητών, καθώς ο άλλοτε τεχνικός του Άρη (2010) έχει στη συλλογή του Χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket, μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πλέον ψάχνει την κορυφή της Ευρώπης και σε συλλογικό επίπεδο…

Θα τα καταφέρει φέτος στο Μιλάνο; Η απάντηση από τον ίδιο και τους παίκτες της Μακάμπι Τελ Αβίβ θα δωθεί στο παρκέ… Ο Μπλατ έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη Μακάμπι, είτε ως βοηθός είτε ως head coach, ενώ παράλληλα έχει δουλέψει στη Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, τη Μπενετόν Τρεβίζο, την Εφές, τη Ντιναμό Μόσχας και στον Άρη το 2010. Στην Εθνική Ρωσίας ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει… ξοδέψει 6 καλοκαίρια, με μεγαλύτερη στιγμή το Χρυσό στο Eurobasket του 2007, ενώ σε εκείνο του 2011, όπως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 έφτασε στην κατάκτηση του Αργυρού μεταλλίου.

ΤΑ FINAL FOUR ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ:

Final Four 2002 με Μακάμπι Τελ Αβίβ (4η θέση)
Final Four 2011 με Μακάμπι Τελ Αβίβ (2η θέση)

Πάμπλο Λάσο

Πάντα είναι δύσκολο για έναν προπονητή να διαχειριστεί παίκτες… σταρ, ωστόσο ο Πάμπλο Λάσο από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης τα έχει καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο! Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς και ως παίκτης ο Λάσο είχε την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του και να τους βοηθά να βγάζουν στο παρκέ όλα όσα μπορούν να προσφέρουν… Η καριέρα του 46χρονου πλέον τεχνικού στους πάγκους ξεκίνησε από τις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, μέχρι να τον… καλέσει η Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2011.

Εντός συνόρων ο Λάσο τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αφού οδήγησε τους «Μαδριλένους» ξανά στην κορυφή. Ο μεγάλος του στόχος όμως είναι να φτάσει η Ρεάλ ξανά στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου, που θα είναι το πρώτο των Πρωταθλητών Ισπανίας μετά το 1995 και παράλληλα το 9ο στην ιστορία τους! Πέρυσι εκείνος που στέρησε τον τίτλο από τον Λάσο και τη Ρεάλ ήταν ο Ολυμπιακός, φέτος όμως έχει ακόμα μία ευκαιρία…

ΤΑ FINAL FOUR ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ:

Final Four 2013 με Ρεάλ Μαδρίτης (2η θέση)

Τσάβι Πασκουάλ

Τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα φτάνει στην πηγή και δεν… πίνει νέρο. Βέβαια, η πορεία της κάθε χρόνο έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον Τσάβι Πασκουάλ. Ο τεχνικός των «Μπλαουγκράνα» βρίσκεται 6 σεζόν στο τιμόνι της ομάδας και ετοιμάζεται για το 5ο του Final Four, αφού στο μοναδικό που δεν πήγε ήταν εκείνο του 2011 -που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη- όταν και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό στη φάση των playoffs.

Από εκεί και πέρα η Μπαρτσελόνα έχει σταθερή παρουσία στα Final Four, ωστόσο στην κορυφή βρέθηκε μόλις μία φορά… Συγκεκριμένα ήταν το 2010, όταν οι «Μπλαουγκράνα» επικράτησαν εύκολα του Ολυμπιακού στον τελικό που έγινε στο Παρίσι και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης! Πέρυσι εκείνη που σταμάτησε την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία θα αντιμετωπίσει και φέτος στο Final Four, συνεπώς στη Μπαρτσελόνα παρουσιάζεται μία πολύ καλή ευκαιρία για… εκδίκηση!

ΤΑ FINAL FOUR ΤΟΥ ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ:

Final Four 2009 με Μπαρτσελόνα (3η θέση)
Final Four 2010 με Μπαρτσελόνα (1η θέση)
Final Four 2012 με Μπαρτσελόνα (3η θέση)
Final Four 2013 με Μπαρτσελόνα (4η θέση)