Ο Στεφάν Λάσμε μίλησε για τη σειρά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Στεφάν Λάσμε μίλησε για τη σειρά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο πρώτος σκόρερ και ΜVP του Παναθηναϊκού στη σειρά των πλέϊ-οφ με την ΤΣΣΚΑ, Στεφάν Λάσμε, μιλάει στο gazzetta.gr για την ανατροπή του 0-2 και την “αναχαίτιση” της ρωσικής front-line.
Ο τραυματισμός του Μίλος Τεόντοσιτς (μ.ο. 11,1π. & 4,2ασ. με 92% στις βολ. & 36% στα τριπ. ) και η δεδομένη απουσία του από τους τέσσερις πρώτους αγώνες της σειράς, ήταν λογικό να αναγκάσει τον Έτορε Μεσίνα να μεταφέρει τη μπάλα περισσότερο μέσα στη ρακέτα για να εκμεταλλευτεί την θεωρητική υπεροχή των ψηλών του απέναντι στους αντίστοιχους τουΠαναθηναϊκού. Το αρχικό 2-0 της Μόσχας, ενδεχομένως να έκανε τον Ιταλό τεχνικό να αισθάνεται πιο άνετα για τις πιθανότητες πρόκρισης στο φάϊναλ-φορ, ωστόσο, τα δύο ματς στο κλειστό του ΟΑΚΑ, απέδειξαν ότι οι “πράσινοι” ξέρουν να καταστρέφουν το παιχνίδι του αντίπαλου και δεν είναι καθόλου τυχαία ομάδα...
Το τελικό 73-72, που διαμορφώθηκε στην παράταση, μετά από ένα παιχνίδι-θρίλερ και έφερε την ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη στο 2-2 και ένα βήμα πριν από το φάϊναλ-φορ του Μιλάνου, είχε την υπογραφή των ψηλών του “τριφυλλιού”. Η “πράσινη” front-line (44π., 13ρ.) κράτησε για ένα ακόμη παιχνίδι σε χαμηλές “πτήσεις” τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19π., 17ρ.) και ειδικότερα τους Κρστιτς (μ.ο. 5,5π. & 3,8ρ) και Χάϊνς (μ.ο. 6,3π. & 3,3ρ.), που σ’ αυτούς τους τέσσερις αγώνες, δείχνουν πολύ μακριά από την μέχρι τα πλέϊ-οφ, εικόνα τους.
Κύριος εκφραστής της μεγάλης αμυντικής προσπάθειας του Παναθηναϊκού, είναι o Στεφάν Λάσμε, που έκανε ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι (14π., 5ρ., 1κοψ.) και ηγείται των “πρασίνων” στα τέσσερα πρώτα ματς, σε σκοράρισμα (μ.ο. 11,3π. & 3,5ρ.) και ranking (11,3). Μετά το δραματικό 4ο αγώνα, ο Γκαμπονέζος σέντερ μίλησε στο gazzetta.gr για την ολική επαναφορά της ομάδας και εξέφρασε τη μεγάλη επιθυμία του να παίξει για πρώτη φορά σε φάϊναλ-φορ!

- Πως είναι το συναίσθημα να βρίσκεστε στο +9 (63-54), σχεδόν τρία λεπτά πριν από το τέλος (στο 36.49) και το παιχνίδι, όχι μόνο να πηγαίνει στην παράταση, αλλά στο έξτρα-πεντάλεπτο να “βλέπετε” την ΤΣΣΚΑ να περνάει μπροστά στο σκορ (68-71), μόλις 47 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη...
«Σ‘ έναν βαθμό ένιωσα μία απογοήτευση, γιατί σ‘ εκείνο το σημείο βρεθήκαμε μία ανάσα από τον αποκλεισμό κι έτσι όπως είχε εξελιχθεί το παιχνίδι, θα ήταν μεγάλη αδικία για την προσπάθειά μας. Ξέρω καλά, όμως, ότι σ‘ αυτό το επίπεδο και με τόσους πολλούς ποιοτικούς παίκτες και στις δύο ομάδες, αυτού του είδους οι ανατροπές είναι εφικτές! Η ουσία είναι ότι κερδίσαμε και είμαστε στο 2-2, οπότε όλη αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πια...»
- Τι χρειάζεται σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, που όπως αποδείχτηκε, μπορεί να κρίνουν τους κόπους μίας χρονιάς, για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις;
«Να μην αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί από το όποιο συναίσθημα, που φυσικά γιγαντώνεται όταν παίζεις μπροστά σε 20.000 κόσμο και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στις μικρές λεπτομέρειες που είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις ανατροπές!»
- Πριν αρχίσει η σειρά των αγώνων, η ΤΣΣΚΑ πετύχαινε 79,1 πόντους κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και στα τέσσερα μεταξύ παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, η παραγωγικότητά της έχει κατέβει στους 71 πόντους. Ποιο είναι το μυστικό για αυτόν σημαντικό περιορισμό της επιθετικής της δράσης;
«Έχουμε δει πολλές ώρες βίντεο και έχουμε διαπιστώσει ότι η δύναμη πυρός των αντιπάλων μας είναι μέσα στη ρακέτα! Γι’ αυτό και το βασικό ζητούμενο από τους προπονητές μας, είναι σταματήσουμε τους ψηλούς της ρωσικής ομάδας. Το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ, εξαρτάται πολύ από την αποτελεσματικότητα των Κρστιτς και Κάουν κατά πρώτο λόγο και του Χάϊνς κατά δεύτερο, οπότε τόσο εγώ με τον Γκιστ, όσο και ο Λουκάς με τον Αντώνη και τον Μάϊκ, προσπαθούμε να πάμε δυνατά πάνω τους και να τους βγάλουμε από τη ρακέτα! Έχουμε “διαβάσει” καλά το παιχνίδι τους και μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει αρκετά καλά νομίζω...»
- Πως βλέπεις να εξελίσσεται τακτικά το 5ο παιχνίδι; Εκτιμάς ότι η πρόκριση θα έρθει με ένα καλό επιθετικό παιχνίδι, κάτι που για τον Παναθηναϊκό προκύπτει συνήθως μέσω της περιφερειακής ευστοχίας, γιατί μέχρι τώρα, η άμυνά ήταν αυτή που έφερνε τις νίκες...
«Σ‘ αυτούς τους 4 αγώνες, έχουμε σουτάρει πολύ άσχημα απ’ έξω (σ.σ.: 22/95 τριπ. ήτοι 23,1%) και είναι δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε τα μακρινά σουτ, γιατί θα δώσουμε άλλη διάσταση στο παιχνίδι μας! Άλλωστε, οι καλύτερες εφετινές μας εμφανίσεις έχουν έρθει σε βραδιές που είχαμε υψηλά ποσοστά ευστοχίας και αναγκάζαμε την άμυνα να ανοίξει... Ωστόσο, αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτιστα, είναι να είμαστε το ίδιο καλοί στην άμυνα και να έχουμε όλοι την ίδια επιθυμία για τη νίκη! Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ καλή επιθετική ομάδα, οπότε παίζοντας στο γήπεδό της και στα δικά της καλάθια, δεν θα ήταν έξυπνο να επιδιώξουμε να παίξουμε όπως της ταιριάζει περισσότερο... Επομένως, θα πάμε με οδηγό την άμυνα που μας έφερε μέχρι εδώ και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το παιχνίδι και τι μορφή θα έχει...»
- Τι προαίσθημα έχεις για το 5ο ματς;
«Φίλε, αισθάνομαι υπέροχα! Γυρίσαμε τη σειρά από το 0-2, πετυχαίνοντας δύο συνεχόμενες νίκες, οπότε πλέον η πίεση είναι στην πλευρά της ΤΣΣΚΑ! Το κυριότερο απ‘ όλα, όμως, είναι ότι δεν έχω παίξει ποτέ σε ένα φάϊναλ-φορ ακι πραγματικά δεν φαντάζεσαι πόσο το θέλω!»