Οι μεγάλες επιστροφές στο ΟΑΚΑ! (pics & vids)

Γιάννης Ράμμας
Οι μεγάλες επιστροφές στο ΟΑΚΑ! (pics & vids)
Πρώην μέλη του Παναθηναϊκού έχουν αποθεωθεί και δακρύσει στην πρώτη επιστροφή τους ως αντίπαλοι, αλλά αυτή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι μία κατηγορία από μόνη της. Το gazzetta.gr θυμίζει.

Ήταν 12/6/12, όταν με μία κοινή ανακοίνωσή τους ο Παναθηναϊκός κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχαιρετούσαν ο ένας τον άλλον έπειτα μία 13χρονη συνεργασία γεμάτη με αμέτρητες χαρές, διακρίσεις και τίτλους (23). Στις 20/3/13 οι δρόμοι τους θα ξανασμίξουν στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ - 21:45/novasports 3)!

Ήδη ο «Ζοτς» επέστρεψε μία φορά στην Ελλάδα ως προπονητής της τουρκικής Φενέρ, αλλά για τον ίδιο τα συναισθήματα δεν ήταν και πολύ διαφορετικά απ' ό,τι στο παρελθόν, καθότι απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Απέναντι στον Παναθηναϊκό μπορεί επίσης να ηττηθεί, βολεύοντας την πρώην κι όχι τη νυν ομάδα του. Αλλά ακόμη και τότε θα έχει φύγει κερδισμένος, αφού η υποδοχή του αναμένεται να μην έχει προηγούμενο.

Το gazzetta.gr θυμίζει περιπτώσεις πρώην παικτών του Παναθηναϊκού στην πρώτη επιστροφή τους ως αντίπαλοι:

«Ντέγιαν Μποντιρόγκα οε οε οε!»

Ένας-ένας οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο, αλλά η φιγούρα του δεν είχε φανεί ακόμα. Μόλις ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα των 3 Πρωταθλημάτων Ελλάδος και των 2 Ευρωλίγκων στην 4ετή θητεία του στον Παναθηναϊκό (1998-02) ξεπρόβαλε, το κλειστό του Σπόρτιγκ άρχισε να σείεται απ' τις επευφημίες. Δεν ήθελε και πολύ, καθότι μικρό και κατάμεστο, αλλά το σκηνικό με τον «Ντέκι» να χαζεύει με συγκίνηση την εικόνα στις εξέδρες ήταν το κάτι άλλο.

Τα λεπτά περνούσαν, ο κόσμος δε σταματούσε να φωνάζει «Ντέγιαν Μποντιρόγα οε οε οε!» κι η χωρογραφία με το πορτρέτο του και το πανό με το μήνυμα «YOU ARE ONE OF US... COME BACK HOME» συμπλήρωναν τη στιγμή.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 66-84 στις 18/3/04 (ο τότε 31χρονος Σέρβος φόργουορντ είχε 10 με 4/7δίπ., 0/1τρίπ., 2/4β., 3ρ., 5ασ., 1κλ., 3λ. σε 32:15) κι υποχώρησε στο 1-2 στο ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκας, πριν τερματίσει στο 2-4 (3η θέση σε όμιλων των 4 ομάδων) και τεθεί εκτός Final Four, αλλά η αποθέωση στο #10 συνεχίστηκε και κατά την αποχώρηση, η οποία το βρήκε πέρα απ' τις τιμητικές πλακέτες και τα λοιπά δώρα να παίρνει ως ενθύμιο και το πανό με το πορτρέτο του.

Αλήθεια, πόσοι παίκτες μπορούν να κάνουν το γύρο του θριάμβου στην έδρα αντίπαλης ομάδος κι έπειτα ήττα της;

«Μάικ, Μάικ, ****** τους Μάικ!»

Το καλοκαίρι του 2012 ο Παναθηναϊκός άλλαξε στο μεγαλύτερο μέρος του σε πρόσωπα κι ένας απ' τους αποχωρήσαντες παίκτες ήταν κι ο Μάικ Μπατίστ. Η μοίρα δεν άργησε να τους φέρει και πάλι μαζί στον ίδιο χώρο. Η 9η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας (7/12/12) έβαλε τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο αεροπλάνο για την Ελλάδα και λίγες ώρες αργότερα ο Iron Mike έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Χαιρέτησε πρώην φίλους και γνωστούς, έκανε την προθέρμανσή του, αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο και στη διακοπή αποδείχθηκε πως η απόσταση απ' την αποθέωση μέχρι τα δάκρυα χαράς είναι ελάχιστη.

Προς το τέλος της ομιλίας του προς τον κόσμο δεν άντεξε και λύγισε...

Το ίδιο κι η Φενέρ του (69-55 με 4π. με 2/4δίπ., 2ρ., 2κλ., 1λ. σε 20:19 απ' τον ίδιο), επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να ανέβει στο 6-3 στην κανονική περίοδο, πριν τερματίσει στο 6-4 και προκριθεί στο ΤΟΡ 16 ως τρίτος του ομίλου. Και λίγους μήνες αργότερα οι δρόμοι τους αντάμωσαν εκ νέου. Όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί ο «Μιχάλης»...

«Σάρας», τρελός από κούνια!

Αγαπήθηκε, πριν καν φορέσει τη φανέλα του. Η κίνησή του να βγάλει από πάνω του το κασκόλ του Ολυμπιακού κατά την άφιξή του στην Ελλάδα με τη Λιθουανία για το τουρνουά «Ακρόπολις» του 2007 αποδείχθηκε σημαδιακή όσο και... πωρωτική για τον κόσμο του Παναθηναϊκό, ο οποίος λίγο καιρό μετά τον είδε να ντύνεται στα χρώματα της αγαπημένης ομάδος του. Ικανότητα και τρέλα αποδείχθηκαν ο τέλειος συνδυασμός, ώστε να λατρευτεί όσο ελάχιστοι.

Έπειτα 3 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδος και 1 Ευρωλίγκα ο «Σάρας» βρέθηκε σε Λιέτουβος Ρίτας και Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, με την οποία επέστρεψε στην Ελλάδα ως αντίπαλος, αλλά μόνο του Ολυμπιακού. Αμέσως μετά ξαναφόρεσε την πράσινη φανέλα γι' ακόμη 1 Κύπελλο Ελλάδος και δεν ήταν μέχρι τα playoffs της Ευρωλίγκας της αγωνιστικής περιόδου 2012-13 πριν έρθει κι η ώρα (16/4/13) της δικής του αποθέωσης στο ΟΑΚΑ ως παίκτης άλλης ομάδος.

Η υποδοχή του μπορεί να περιορίστηκε στο θερμό καλωσόρισμα απ' την εξέδρα κατά την είσοδό του στο παρκέ και κατά την παρουσίαση της Μπαρτσελόνα, αλλά ο ίδιος δεν ξέχασε να ανταποδώσει. Όχι μόνο με το δικό του χειροκρότημα, αλλά και με το άστοχο σουτ του στα -8" της αναμέτρησης με το σκορ στο 64-63. Η υπόλοιπη στατιστική του (13π. με 2/3δίπ., 3/4τρίπ., 1ασ., 1κλ., 3λ. σε 23:35) δεν ήταν αρκετή να στερήσει τη χαρά (65-63) και το προβάδισμα (1-2) στην προημιτελική σειρά στην πρώην ομάδα του, έστω κι αν στη συνέχεια ήρθε η ανατροπή του σκηνικού κι ο αποκλεισμό της (3-2) απ' το Final Four.

Οι black listed

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού σχεδόν ποτέ δεν ξεχνά να καλωσορίσει αναλόγως πρώην παίκτη της ομάδος, έστω κι αν η αποθέωση δεν είναι στον υπερθετικό βαθμό. Από μόνο του χειροκρότημα αρκεί ως αναγνώριση της προσφοράς.

Αλλά υπάρχουν οι περιπτώσεις σαν αυτές των Λάκοβιτς, Σπανούλη και Περπέρογλου μεταξύ άλλων (π.χ. Νίκος Οικονόμου το 2000-01).

Το καλοκαίρι του 2006 ο Γιάκα Λάκοβιτς άφησε τον Παναθηναϊκό (2002-06) να πιστεύει πως θα ανανέωνε μαζί του κι εν τέλει τον άφησε μία και καλή. Η στάση του μέχρι την υπογραφή του στην Μπαρτσελόνα (2+1) έκανε έξαλλη τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και κάθε επιστροφή του ως αντίπαλος συνοδεύτηκε από ανάλογη συμπεριφορά της εξέδρας. Στις 21/2/07 έγινε η αρχή και για πολλούς στον Παναθηναϊκό πήρε ό,τι του άξιζε (102-82 με το Σλοβένο γκαρντ να 'χει 0/1τρίπ., 1ασ., 3λ. σε 8:45), γνωρίζοντας, συν τοις άλλοις, την οργή του κόσμου σε σχεδόν κάθε επαφή του με τη μπάλα. Το σκηνικο δε διαφοροποιήθηκε ούτε στις επόμενες 4 επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ.

Αλλά τι να πει κι ο Βασίλης Σπανούλης (Παναθηναϊκός 2005-06 & 2007-10)!

Τον τελικό του Mundial 2010 τον θυμούνται στην Ισπανία για το νικητήριο γκολ του Αντρές Ινιέστα, στην Ολλανδία για τη χαμένη ευκαιρία στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και στην Ελλάδα για την παράλληλη ανακοίνωση της 3τούς υπογραφής του στον Ολυμπιακό.

Η πρώτη επιστροφή του στο ΟΑΚΑ (12/1/11 - 12η αγων.) ξεχώρισε για τις εκκωφαντικές αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του και την οικογένειά του, ο ίδιος σαφώς και παρουσιάστηκε επηρεασμένος απ' το κλίμα (4π. με 0/5δίπ.,1/3τρίπ., 1/2β., 3ρ., 6ασ., 1κλ.,1κοψ., 3λ. σε 29:47), αλλά ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη (61-65) για το 12-0 (έναντι 11-1) για το μετέπειτα πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, όπου παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός διατήρησε τα πρωτεία (1-3).

Η τότε πρώτη απ' τις πολλές επιστροφές του στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος είχε και μία... cult στιγμή, όταν ο ίδιος απέφυγε να εμφανιστεί στο παρκέ για το πρώτο ξεμούδιασμα κι ενώ ο κόσμος τον περίμενε... πώς και πώς. Εν αναμονή των ομάδων για την καθιερωμένη προθέρμανση, το σύνθημα-καζούρα «Έλα! Έλα!» έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στην ιδέα της αντι-Ολυμπιακής υποδοχής.

Απ' το καλοκαίρι του 2012 το κοινό στο ΟΑΚΑ έχει να ασχολείται και με το Στράτο Περπέρογλου (Παναθηναϊκός 2007-12), αλλά δίχως να κάνει εκπτώσεις στο συμπαίκτη του.