Ο Όλεσον για Παπανικολάου, Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Όλεσον για Παπανικολάου, Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης
Ο παίκτης-κλειδί της αγωνιστικής μεταμόρφωσης της Μπαρτσελόνα, Μπραντ Όλεσον, μιλάει στο gazzetta.gr για το αυριανό (14/03, 22.00) παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και τους κινδύνους του, τον Καταλανό Παπανικολάου και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Γεννημένος κυριολεκτικά στον Βόρειο Πόλο και συγκεκριμένα στην πόλη “North Pole”, που βρίσκεται κοντά στο Φέρμπανκς της Αλάσκα, ο ξανθομάλλης combo-guard πρωτοασχολήθηκε σοβαρά με το μπάσκετ στο πανεπιστήμιο Πενινσούλα (2001-02) και εν συνεχεία στο κολέγιο Αλάσκα-Φέρμπανκς (2002-05). Ακολούθησε η αποτυχία του στο ντραφτ του 2005 κι ένα πέρασμα από το USBL (Ντοτζ Σίτι Λέτζεντ) και φέτος συμπληρώνει 9 χρόνια στην Ισπανία, έχοντας ήδη αποκτήσει την ισπανική υπηκοότητα. Αρχικά, φόρεσε για μία τριετία (2005-2008) τη φανέλα της Μπεϊρασάρ Ροζαλία που εδρεύει στην πόλη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, ακολούθως για έναν χρόνο αγωνίστηκε με τα χρώματα της Φουενλαμπράδα (2008-09) και μετά διατέλεσε για τριάμισι χρόνια παίκτης της Κάχα Λαμποράλ. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο τραυματισμός του Πιτ Μάϊκλ, ανάγκασε τον Τσάβι Πασκουάλ να εισηγηθεί την απόκτησή του από την Μπαρτσελόνα.

Ο λόγος για τον Μπραντ Όλεσον, που είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην εφετινή “μετάλλαξη” της Μπαρτσελόνα, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου κι εντεύθεν. Μέχρι τις 12/12, οι “μπλαουγκράνα”, που αυτή τη στιγμή είναι ίσως η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη και μετρούν 9 συνεχόμενες νίκες σε Ισπανία και Ευρωλίγκα, είχαν ρεκόρ 11 νίκες και 5 ήττες! Από τον αγώνα κόντρα στην ΤΣΚΚΑ στη Μόσχα (οι Ρώσοι νίκησαν με 79-65), όπου ο 30χρονος γκαρντ έκανε το εφετινό του ντεμπούτο (14π. σε 23'), η ομάδα της Καταλωνίας έχει πάρει για τα καλά την... άνω βόλτα και μετράει 23 νίκες σε 28 αγώνες! Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον παίκτη-κλειδί της αυριανής (14/03, 22.00) αντιπάλου του πρωταθλητή Ευρώπης και συνομίλησε μαζί του για το εντυπωσιακό “φορμάρισμα” της ομάδας του στο Top-16 (ρεκόρ 9-0), την μάχη με τους “ερυθρόλευκους”, τη συνεργασία με τον Κώστα Παπανικολάου και φυσικά την εφετινή τιτανομαχία με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα και πιθανότατα στο φάϊναλ-φορ του Μιλάνου.

«Αρκετά έξυπνοι για να υποτάξουμε το “εγώ” μας!»

«Σε όλη την διάρκεια της αποθεραπείας μου, είχα την ευκαιρία της παρατήρησης του τρόπου προπόνησης και των απαιτήσεων του προπονητή μας στα παιχνίδια, οπότε όταν πλέον ξεπέρασα πλήρως τον τραυματισμό μου κι επέστρεψα στον αγωνιστικό ρυθμό, δεν μου ήταν δύσκολο να μπω στο πετσί του ρόλου μου! Ήταν δεδομένο ότι η ομάδα θα χρειαζόταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ενσωματωθούν αποτελεσματικά οι πέντε νέοι παίκτες και να αποκτήσουμε τη “χημεία” μας, οπότε αν υπάρχει κάποιο μυστικό για την καλή φόρμα στην οποία βρισκόμαστε αυτή την περίοδο, είναι ο συνδυασμός ταλέντου και υψηλού δείκτη νοημοσύνης. Το ρόστερ μας αποτελείται από σχεδόν 15 παίκτες πρώτης γραμμής, που θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν πρωταγωνιστές στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες. Όλοι μας, όμως, έχουμε βάλει στην άκρη το εγώ μας κι έχουμε αντιληφθεί ότι μόνο μέσα από την ολοκληρωτική αμυντική αφοσίωση και την συλλογική προσπάθεια, θα πετύχουμε! Φυσικά, μεγάλο μερίδιο σ' αυτή την επιτυχία ανήκει και στον coachπου μας έχει αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό...», μας είπε αρχικά ο αριστερόχειρ γκαρντ της Μπαρτσελόνα, που στην εφετινή Ευρωλίγκα έχει μ.ο. 8,9 πόντους με 50% στα δίποντα και 40,5% στα τρίποντα.

«Θέλουμε την 1η θέση στον όμιλο!»

Τον ρωτάμε για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό και το γεγονός ότι θα παραταχθεί στο “Παλάου Μπλαουγκράνα” με απουσίες (χωρίς Σπανούλη και ίσως και Πρίντεζη) και αμέσως αναφέρεται στον πρώην “ερυθρόλευκο” και νυν συμπαίκτη του Κώστα Παπανικολάου. «Κατ' αρχήν να σου πω ότι νιώθω απεριόριστη εκτίμηση προς το πρόσωπο του Κώστα, ο οποίος πέρα από εξαιρετικός άνθρωπος και χαρακτήρας, είναι ένας πολύ προικισμένος μπασκετμπολίστας, που στα 24 του χρόνια, έχει προλάβει να κερδίσει όλους τους τίτλους στην Ευρώπη. Είναι από τους πολύ λίγους παίκτες που μπορεί να κάνει, σε υψηλό επίπεδο, όλες τις δουλειές που απαιτεί η θέση του, είναι τρομερός συμπαίκτης και του αναλογεί μεγάλο μερίδιο των καλών μας εμφανίσεων. Όπως μας έχει πει, οι πρωταθλητές Ευρώπης είναι μία ομάδα που ανά πάσα στιγμή και ανεξαρτήτως απουσιών, μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, πολύ απλά επειδή απαρτίζεται από πολύ ανταγωνιστικούς παίκτες, που δεν έχουν μάθει να χάνουν! Οπότε, ασχέτως με το αν θα απουσιάσει ένας τόσο σημαντικός παίκτης, όσο ο Σπανούλης, πρέπει να έχουμε την απαραίτητη συγκέντρωση για να πάρουμε τη νίκη, όχι τόσο γιατί μας ενδιαφέρει το αήττητο, αλλά γιατί θέλουμε την πρώτη θέση για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ζευγάρωμα στα πλέϊ-οφ.», υπερθεμάτισε ο έμπειρος σκόρερ που παρ' ολίγο να “κλέψει” μόνος του (με 6 πόντους στο τελευταίο λεπτό) το Copa del Rey από την “βασίλισσα” στον εφετινό “χορταστικό” τελικού του Κυπέλλου στην Ισπανία...

«Θα έρθει και η ώρα για τη Ρεάλ!»

«Χάσαμε το τρόπαιο απ' αυτό το εκπληκτικό σουτ του Γιούλ στη λήξη του τελικού και αυτή η ήττα μας πόνεσε πολύ και μας πείσμωσε ακόμη περισσότερο! Βλέπεις, φέτος, έχουμε τρεις ήττες (σ.σ.: Supercoppa, πρωτάθλημα και Κύπελλο) σε ισάριθμα παιχνίδια κόντρα στην μεγάλη μας αντίπαλο, ενώ αν την αντιμετωπίσουμε στον τελικό των πλέϊ-οφ, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μειονέκτημα! Προς το παρόν, δεν ασχολούμαστε με τη Ρεάλ, γιατί ακόμη αργεί η ρεβάνς του πρωταθλήματος στην Βαρκελώνη! Αν μάλιστα και οι δύο ομάδες προκριθούμε στο φάϊναλ-φορ, δεν αποκλείεται να αναβληθεί ή να αλλάξει ημερομηνία, γιατί το ματς είναι προγραμματισμένο λίγες μέρες πριν τους αγώνες στο Μιλάνο (σ.σ.: 11 Μαϊου)! Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολύ μέλλον με τους Μαδριλένους, για να τους σκεφτόμαστε από τώρα. Από τις αρχές Μαϊου έως τα μέσα Ιουνίου, είναι πιθανό να τους ανταμώσουμε συνολικά επτά φορές, οπότε ας είμαστε εμείς καλά τότε και ας έχουν όποιο ψυχολογικό πλεονέκτημα θέλουν με το έως τώρα 3/3 που μετρούν φέτος στα μεταξύ μας παιχνίδια!», κατέληξε ο Μπραντ Όλεσον πριν μας αποχαιρετήσει για να τεθεί στην διάθεση του Τσάβι Πασκουάλ για την απογευματινή προπόνηση των “μπλαουγκράνα”.