«Ήταν σαν να κερδίσαμε τρεις φορές!»

«Ήταν σαν να κερδίσαμε τρεις φορές!»
Ο προπονητής της Εμπόριο Αρμάνι, Λούκα Μπάνκι, που νίκησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο ΣΕΦ, αποκαλύπτει στο gazzetta.gr το μυστικό της ολικής επαναφοράς των Ιταλών και μιλάει για την “ομάδα του Σπανούλη”!
Η κεφαλαιώδης συνεισφορά του στις μεγάλες επιτυχίες της Μοντεπάσκι (6 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Ιταλίας και δύο συμμετοχές σε φάϊναλ-φορ), τον καιρό (2006-2012) που βρισκόταν στο πλευρό του Σιμόνε Πιανιτζιάνι ως assistant-coach, αποτελούσε κάτι σαν κοινό μυστικό στα στενά σοκάκια της “μασονικής” πόλης της Τοσκάνης. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα, κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, που ο έμπειρος προπονητής ανέλαβε χρέη head-coach της ιταλικής ομάδας. Έχοντας το μικρότερο budget της τελευταίας δεκαετίας, η Σιένα διατήρησε τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας και Κυπελλούχου Ιταλίας κι έχασε στο τελευταίο παιχνίδι του Top-16, την πρόκριση στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα.
Ο λόγος για τον Λούκα Μπάνκι, που το περασμένο καλοκαίρι (με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας να απειλεί όλο και περισσότερο τη Μοντεπάσκι) αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Τζιόρτζιο Αρμάνι και να αναλάβει την πρόκληση της αναδόμησης ενός ιστορικού ευρωπαϊκού συλλόγου. Η διοργάνωση του εφετινού φάϊναλ-φορ από την πόλη του Μιλάνου, σίγουρα έπαιξε ρόλο στην πρόσληψή του, ωστόσο, δεν εξάσκησε πίεση στην ομάδα, που μέχρι και την ολοκλήρωση της 1ης φάσης της εφετινής Ευρωλίγκα, δεν έπειθε ότι μπορεί να φτάσει ούτε μέχρι τα πλέϊ-οφ. Το gazzetta.gr συνάντησε τον 48χρονο τεχνικό, λίγο μετά το τέλος του πρόσφατου νικηφόρου αγώνα (88-86) της Εμπόριο Αρμάνι στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού και εξασφάλισε μία διαφωτιστική συνέντευξη, όσον αφορά στο “ξεπέταγμα” της ιταλικής ομάδας και τη συμβολή του Σπανούλη στους δύο τελευταίους ευρωπαϊκούς τίτλους των “ερυθρολεύκων”.
- Αν ο θρίαμβος σας (81-51) επί του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός και μεγάλη έκπληξη, πως θα χαρακτηρίζατε την επικράτησή σας (88-86) μέσα στον Πειραιά;
«Ήταν ίσως η μεγαλύτερη και η πιο σημαντική νίκη στην εφετινή σεζόν! Μπορεί να νομίσετε ότι υποτιμώ ή υποβαθμίζω το αποτέλεσμα του 1ου γύρου στο Μιλάνο, όπου κερδίσαμε με 30 πόντους διαφορά, αλλά αυτές οι δύο νίκες, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά! Η πρώτη, ήταν απλά το πρώτο δείγμα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει αυτή η νέα ομάδα, απέναντι σε έναν τόσο καταξιωμένο αντίπαλο, όσο ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Η δεύτερη εδώ στον Πειραιά, για μένα, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί, μας γέμισε αυτοπεποίθηση και επετεύχθη πολύ δύσκολα! Μην ξεχνάτε ότι χάναμε με 13 πόντους διαφορά, γυρίσαμε το ματς, πήραμε προβάδισμα και μετά ο Ολυμπιακός ξαναπροσπέρασε! Παρ’ ότι βρήκαμε τον τρόπο να φτάσουμε στο +10, ξαναβρεθήκαμε πίσω στο σκορ δύο πριν το τέλος και παρόλη την πίεση φύγαμε νικητές! Για μένα, ήταν σαν να κερδίσαμε τρεις φορές και ο τρόπος που αντιδράσαμε στα δύο τελευταία λεπτά, θα βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια που κάνουμε για να “χτίσουμε” τον χαρακτήρα που θέλουμε!»
- Πριν από δύο μήνες, την παραμονή του αγώνα στο “Forum”, μου είχατε πει ότι η ομάδα σας δεν είναι έτοιμη για να διεκδικήσει την πρόκριση στα πλέϊ-οφ και ότι η διοργάνωση του φάϊναλ-φορ στο γήπεδό σας, δεν σας προσδίδει ούτε πίεση, ούτε κίνητρο και τώρα, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του Top-16, είσαστε το πρώτο φαβορί για την 2η προνομιούχο θέση του ομίλου. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;
«Μα, είμαστε μία εντελώς καινούρια ομάδα, με νέο προπονητή και αρκετές αλλαγές στη διάρκεια της σεζόν... Οπότε, πως μπορώ να υποστηρίξω κάτι το διαφορετικό; Προσπαθούμε ακόμη να περάσουμε στους παίκτες την σωστή νοοτροπία και να αποκτήσουμε τη “χημεία” που θέλουμε και ακόμη μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον! Επομένως, μπορεί τα συνεχόμενα παιχνίδια σε ιταλικό πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, να είναι επιβαρυντικά για το σώμα, αλλά μας βοηθούν στο κομμάτι που μόλις σας περιέγραψα... Οι συνεχόμενοι αγώνες, οι μεγάλες νίκες και οι οδυνηρές ήττες, αποτελούν την διαδικασία μέσα από την οποία, θα χτίσουμε την ταυτότητά μας.»
- Ναι, αλλά επειδή τα αποτελέσματα είναι αυτά που μετράνε, θέλετε να μας πείτε πως πετύχατε αυτή την εντυπωσιακή ολική επαναφορά;
«Είναι προφανές ότι είμαστε καλύτεροι από το παρελθόν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε την συγκέντρωσή μας, γιατί αυτός ο όμιλος είναι πολύ ανταγωνιστικός. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην 2η θέση κι αν σκεφτούμε την εικόνα που παρουσιάσαμε στην πρεμιέρα του Top-16 (σ.σ.: ήττα με 73-57 από τον ΠΑΟ), αυτό μοιάζει απίστευτο κι εκπληκτικό! Κάναμε κάποιες αλλαγές και σίγουρα, η προσθήκη του Χάκετ μας βοήθησε πολύ να ανεβάσουμε την απόδοσή μας... Ο Ντέϊβιντ είναι ένας ψηλός και δυνατός γκαρντ που λόγω της σωματοδομής του, μπορεί να σκοράρει και να παίξει αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε πολλούς και διαφορετικούς αντιπάλους. Συν τοις άλλοις, έχει μεγάλη προσωπικότητα, είναι πολύ περήφανος και ζει για τα μεγάλα παιχνίδια, όπως αυτό με τον Ολυμπιακό. Μπορεί να μην ήταν εξαιρετικός, αλλά έβαλε ένα κρίσιμο σουτ και βοήθησε σε πολλές λεπτομέρειες του αγώνα που δεν φαίνονται τόσο πολύ!»
- Που κρίθηκε το ματς, κατά τη γνώμη σας;
«Χτίσαμε την αυτοπεποίθησή μας, όταν βρεθήκαμε στο -13 και ο Ολυμπιακός φαινόταν ασταμάτητος και ικανός ακόμη και να μας διαλύσει! Σε εκείνο το σημείο, ανατρέψαμε την διαφορά με αρκετούς αναπληρωματικούς στην πεντάδα και είχαμε μεγάλη υπομονή και πολύ καλή αντίδραση στην πίεση που δεχθήκαμε. Στο 2ο μέρος, νομίζω ότι η απόδοση του Μος, που είναι ένας τύπος που δεν σου γεμίζει πολύ το ματι, νομίζω ότι ήταν κλειδί! Ο Ντέϊβιντ περιόρισε σημαντικά τον Περπέρογλου κι έβαλε ένα μεγάλο σουτ, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η βοήθεια του Λαβάλ, που πήρε κάποια σημαντικά επιθετικά ριμπάουντ και πέτυχε ένα καλάθι στη λήξη της επίθεσης. Οι λεπτομέρειες ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά!»

- Πως εξηγείτε το γεγονός ότι η Εμπόριο Αρμάνι ήρθε στην Πειραιά, σκοράροντας κατά μέσο όρο 73,5 πόντους στο Top-16 και πήρε τη νίκη αγγίζοντας του 90;
«Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό ευστοχίας που είχαμε στα τρίποντα (σ.σ.: 12/24 ήτοι 50%)! Για μένα ήταν σημαντικό το ότι αντέξαμε στην πίεση των αντιπάλων, κυρίως πάνω στον Λάνγκφορντ και τον Χάκετ. Είχαμε το καθαρό μυαλό για να κυκλοφορήσουμε σωστά την μπάλα και δημιουργήσαμε ελεύθερα σουτ για όλους! Χωρίς αυτή την αντίδραση, δεν θα είχαμε τις προϋποθέσεις για να σουτάρουμε τόσο καλά από τα 6,75...»
- Πως προτιμούσατε να αντιμετωπίσετε τον Ολυμπιακό, με ή χωρίς τον Σπανούλη;
«100% χωρίς τον Βασίλη! Ο Ολυμπιακός είναι μία εξαιρετική ομάδα, που είναι χτισμένη γύρω από έναν ξεχωριστό παίκτη! Ο Σπανούλης μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα από μόνος του, όμως, διαθέτει παράλληλα την ικανότητα να εκτοξεύει το επίπεδο των υπολοίπων παικτών που βρίσκονται δίπλα του, με αποτέλεσμα η επιτυχία να φαίνεται εύκολη, ενώ δεν είναι καθόλου!»
- Ποιος είναι ο επόμενος που θέλετε να πετύχετε όσον αφορά στο παιχνίδι σας;
«Να αποκτήσουμε την εμπειρία για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις διαφορές που παίρνουμε στη διάρκεια των αγώνων! Πρέπει να γίνουμε πιο κυνικοί, πιο έξυπνοι και πιο αιχμηροί στις αποφάσεις μας, όταν έχουμε το πάνω χέρι...»
- Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν πλέον επιτρέπετε στον εαυτό σας να ονειρεύεται το φάϊναλ-φορ του Μιλάνου;
«Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται σ‘ αυτή τη ζωή! Δεν μπαίνω, όμως, στη λογική να κοιτάω τόσο μακριά! Τώρα πρέπει να ηρεμήσουμε και να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι. Άλλωστε, ακόμη δεν έχουμε κάνει τίποτε! Το μόνο που έχουμε πετύχει, είναι να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια κάθε αντίπαλο! Αυτό, όμως, δεν φτάνει για να κερδίσουμε σίγουρα τις ομάδες που, θεωρητικά, βρίσκονται πιο κάτω από μας, όπως η Λαμποράλ Κούτσα και η Εφές Αναντολού ή Ρέτζιο Εμίλια, στην έδρα της οποίας παίζουμε την Κυριακή (09/03). Ειδικότερα, αν δεν δίνουμε συνεχώς το 100% του εαυτού μας!»