«Πλειστηριασμός για μια θέση; Αδιανόητο»!

«Πλειστηριασμός για μια θέση; Αδιανόητο»!

Gazzetta team
«Πλειστηριασμός για μια θέση; Αδιανόητο»!

bet365

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παραθέτει στο gazzetta.gr τα ελληνικά οφέλη από την συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της ΦΙΜΠΑ, στην μάχη για τη wild card του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Κρατείστε τη λέξη “πλειστηριασμός” ή τον πιο δόκιμο (κατά την FIBA World) όρο “νόμιμη δωροδοκία” και θα καταλάβετε, ότι αν, τελικά, η Εθνική ομάδα δεν προσκληθεί να συμμετάσχει (μέσω μίας εκ των τεσσάρων wild cards) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας (30/08-14/09 του 2014), αυτό δεν θα έχει συμβεί επειδή δεν το αξίζουμε σαν μπασκετική δύναμη ή επειδή δεν έχουμε υψηλές διασυνδέσεις στο διεθνές μπασκετικό στερέωμα...

Υπομονή μέχρι τον Φεβρουάριο...

Η πιο σημαντική είδηση που προέκυψε από την πρόσφατη (23-24/11) συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής, πέρα από το νέο καταστατικό χάρτη των διεθνών διοργανώσεων από το 2017 έως το 2030, είχε να κάνει με την απόφαση της FIBA World να μην απορρίψει κανέναν από τους 15 φακέλους υποψηφιότητας, που κατατέθηκαν για τις 4 wild cards που οδηγούν στο Μουντομπάσκετ του 2014!

Όποιος δώσει τα περισσότερα!

Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Βαρκελώνη, μία ημέρα πριν από την κλήρωση (03/02) των ομίλων της διοργάνωσης! Το σκεπτικό των αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στηρίζεται στο ότι η διατήρηση όλων των υποψηφιοτήτων (όπως για παράδειγμα και του Κατάρ) μέχρι την τελική απόφαση, αυξάνει τις πιθανότητες για την υψηλότερη δυνατή δωρεά από χώρες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα (π.χ. Κίνα και Τουρκία) και σε γενικές γραμμές, πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις!

Υπερτερούμε σε όλα πλην του οικονομικού...

Η ουσία είναι ότι τα δύο ευρωπαϊκά “εισιτήρια” θα κριθούν κατά κύριο λόγο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας (η ρωσική κυβέρνηση δεν εγγυήθηκε ότι θα συνεισφέρει οικονομικά), με την χώρα μας να υστερεί, λίγο έως πολύ, από τις υπόλοιπες δύο, στο συγκεκριμένο κριτήριο (έχουμε εξασφαλίσει γύρω στις 250.000 Ευρώ), αλλά να υπερτερεί σε όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα (διεθνείς επιτυχίες, κύρος και θέση στην παγκόσμια κατάταξη, προϊστορία και παράδοση, δημοτικότητα του αθλήματος, τηλεοπτικό ενδιαφέρον, δέσμευση για συμμετοχή των μεγάλων αστεριών της, ανάληψη διεθνών οργανώσεων).

«Που ακούστηκε να “αγοράζεται” μία θέση;»

Το gazzetta.gr συνομίλησε με τον “ισχυρό άνδρα” του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, που μόλις επέστρεψε από την “χώρα του τανγκό” και σας παρουσιάζει τα οφέλη και τις ανησυχίες, που προέκυψαν απ’ αυτό το ταξίδι όσον αφορά στον μεγάλο στόχο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, το αποτέλεσμα του οποίου, θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής, τι είδους και σε ποια τμήματα θα γίνει ανανέωση και εν πολλοίς θα καθορίσει το άμεσο μέλλον του αθλήματος σε εθνικό επίπεδο. Στα θετικά μας, καταγράφεται η πρόσφατη ανάληψη της οργάνωσης του Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών, το ερχόμενο καλοκαίρι (7-20 Ιουλίου) στην Κρήτη και οι πολλές πιθανότητες που έχουμε να διοργανώσουμε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2015!

- Πρόεδρε, είστε άρτι αφιχθείς από το Μπουένος Άϊρες, όπου συμμετείχατε και μάλιστα ενεργά, σε μία συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της ΦΙΜΠΑ. Πόσο αλλάζει πλέον ο “χάρτης” του παγκοσμίου μπάσκετ, όσον αφορά στις διεθνείς διοργανώσεις εθνικού επιπέδου;


«Ήταν μία συνεδρίαση που θα περάσει στην ιστορία και αυτό επειδή ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες, κατά κάποιο τρόπο, δρομολογούν και σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές και ανατροπές στην πορεία του παγκόσμιου μπάσκετ, σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο!»

- Έχουμε να κάνουμε με αλλαγές που προέκυψαν από την πανθομολογούμενη καταπόνηση των παικτών από τις συνεχείς - χειμώνα και καλοκαίρι - υποχρεώσεις και τον πολύ μεγάλο αριθμό αγώνων που συμπληρώνουν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος;

«Όλα ελήφθησαν υπ‘ όψιν, αλλά πιο πολύ έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι έπρεπε επιτέλους να αλλάξει αυτή η στερεότυπη εποχή τέλεσης των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων! Δε γίνεται οι εθνικές ομάδες να παίζουν μπάσκετ μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού... Με το νέο καλεντάρι της FIBA, που θα είναι εν ισχύ από το 2017 έως το 2030, το πρόγραμμα γίνεται πιο ελαστικό για τους παίκτες και ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να απολαμβάνουν τις εθνικές ομάδες της χώρας τους, μέσω των προκριματικών φάσεων, που πλέον θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και όχι εν μέσω διακοπών!»

- Η προεδρία σας στην Επιτροπή Καταστατικού που συνεστήθη, νομίζουμε ότι αποδεικνύει ότι το κύρος του ελληνικού μπάσκετ, παραμένει υψηλό σε διεθνές επίπεδο...

«Ο ρόλος και η θέση που μου ανέθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία σ‘ αυτή την τόσο σημαντική Επιτροπή, την οποία απάρτιζαν και μέλη του Κεντρικού Γραφείου της ΦΙΜΠΑ, αποδεικνύουν ότι το κύρος της Ελλάδας παραμένει ψηλά... Άλλωστε, όλα όσα εισηγήθηκα και παρουσίασα, τόσο εγώ, όσο και ο κ. Μπάουμαν (σ.σ.: γεν. γραμματέας της FIBA Europe) και τα οποία έγιναν ομόφωνα αποδεκτά, είναι τόσο σημαντικά, που μπορώ να πω ότι αλλάζουν τελείως την διοικητική δομή με την οποία πορευόταν έως τώρα το παγκόσμιο μπάσκετ...»

- Η θέση σας σε συνδυασμό με τις σημαντικές διασυνδέσεις που έχετε στην FIBA World, εκτιμάτε ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα και στην διεκδίκηση μίας εκ των τεσσάρων wild cards που θα δοθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο; Γιατί αν δεν συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας (2014), με βάση το νέο καλεντάρι, το επόμενο θα γίνει το 2019 και θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο από 5,5 χρόνια για να ξαναδούμε την Εθνική ομάδα να παίζει σε Μουντομπάσκετ...

«Δεν θα ήθελα να συνδέσω τον ρόλο που είχα στην συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου με κάποιες, θεωρητικά, αυξημένες πιθανότητες για την διεκδίκηση της wild card που οδηγεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, γιατί αυτό θα ήταν μία αυθαίρετη εικασία! Αυτό που θα μπορούσα να πω, είναι ότι όταν η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τότε σίγουρα δεν θεωρείται αμελητέα ποσότητα...»

- Ποια είναι η παράμετρος στην οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και η οποία σας φοβίζει ενόψει της τελικής απόφασης που θα ληφθεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2014 στην Βαρκελώνη;

«Αυτός ο λεγόμενος “πλειστηριασμός” που εισήγαγε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στα προαπαιτούμενα κριτήρια για την παραχώρηση της wild card, με την... ετικέτα της δωρεάς προς την FIBA World, υπέρ των σκοπών του παγκοσμίου μπάσκετ! Δεν είναι δυνατόν, όποια χώρα δώσει τα περισσότερα χρήματα, να έχει τη δυνατότητα να... αγοράσει τη συμμετοχή της! Η wild card πρέπει να δοθεί στις χώρες που πληρούν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όπως η αγωνιστική, η οργανωτική και η διοικητική παρουσία, τομείς στους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία, όσον αφορά στην τελική απόφαση. Ελπίζω ότι, τελικά, θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε...»

 

Τελευταία Νέα