«Aπό πρωταγωνιστής στο χωριό, ρολίστας στη μεγαλούπολη!»

«Aπό πρωταγωνιστής στο χωριό, ρολίστας στη μεγαλούπολη!»
Ο Ματ Λοτζέσκι, η ευχάριστη έκπληξη του εφετινού Ολυμπιακού, εξηγεί στο gazzetta.gr πως μέσα σε ένα καλοκαίρι άλλαξε νοοτροπία και γιατί, φορώντας την "ερυθρόλευκη" φανέλα, δείχνει καλύτερος παίκτης!

Το περασμένο καλοκαίρι, η ανακοίνωση της απόκτησής του από την πρωταθλήτρια Βελγίου, Οστάνδη, δεν προκάλεσε τον παραμικρό ενθουσιασμό στις τάξεις των απαιτητικών φίλων του πρωταθλητή Ευρώπης, πολύ απλά, γιατί ο 28χρονος "άσημος" Αμερικανός γκαρντ-φόργουορντ, δεν ήταν ηχηρή, επικοινωνιακά, "απάντηση" στην απώλεια του Κώστα Παπανικολάου! Άλλωστε, ο 23χρονος διεθνής άσος της Μπαρτσελόνα πλέον, συνέδεσε το "master" που πήρε - με βαθμό "άριστα" - στις... "μπασκετικές" επιστήμες, με ένα πρωτάθλημα και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, κερδίζοντας σημαντική θέση στην καρδιά της "ερυθρόλευκης" κερκίδας...

Ο πραγματικά απίστευτος Ματ Λοτζέσκι, όμως, που από παιχνίδι σε παιχνίδι, δικαιώνει απόλυτα τον Γιώργο Μπαρτζώκα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, φαίνεται ότι θα κάνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού να "ξεχάσουν" γρήγορα τον "Παπ"! Ο περυσινός MVP του βελγικού πρωταθλήματος και απόφοιτος του πανεπιστημίου της Χαβάης, ήταν και απέναντι στην Μπάγερν, ο άνθρωπος (17π., 2κλ. με 7/10 σουτ), που μαζί με τον Μπράϊαντ Ντάνστον (19π., 8ρ., 3κοψ.), "έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά"! Ο "σιωπηλός δολοφόνος" με το πέραν πάσης υποψίας παρουσιαστικό, είναι ο πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών σε Ελλάδα (μ.ο. 14,6π. με 100% στις βολ., 77/% στα διπ. & 55% στα τριπ) και Ευρώπη (μ.ο. 14,7π. με 70% στις βολ., 58% στα διπ. & 55,6% στα τριπ.) και πέτυχε 4 κρίσιμους πόντους, όταν η γερμανική ομάδα είχε ανατρέψει την εικόνα του αγώνα και βρισκόταν κοντά στην μεγάλη έκπληξη... Μετά το τέλος του αγώνα, ο πολύ ταπεινός Ματ, μίλησε στο gazzetta.gr και εξήγησε πως έχει καταφέρει "να μπει" τόσο αποτελεσματικά στο "πετσί" του νέου του ρόλου!

- Τελικά, η Μπάγερν ήταν πιο δύσκολη ομάδα από την Μάλαγα;
«Νομίζω ότι τόσο κόντρα στους Ισπανούς, όσο κι απέναντι στη γερμανική ομάδα, η εξέλιξη του αγώνα, επηρεάστηκε από την δική μας απόδοση! Στο πρώτο μέρος, είμαστε πολύ καλοί στο εκτελεστικό κομμάτι και εδραιώσαμε μία σταθερή διαφορά 6-10 πόντων, την οποία στην 3η περίοδο επεκτείναμε ακόμη περισσότερο, σε σημείο που χαλαρώσαμε λιγάκι! Δυστυχώς η άμυνά μας υστέρησε, χάσαμε αρκετά ριμπάουντ και τους δώσαμε το δικαίωμα να βρουν ρυθμό... Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, από 'κει που προηγούμαστε με +15, βρεθήκαμε όχι απλά να χάνουμε, αλλά να κινδυνεύουμε να γνωρίσουμε την πρώτη μας ήττα... Ήταν δύσκολο παιχνίδι, ίσως το πιο δύσκολο έως τώρα...»

- Στα δύο τελευταία παιχνίδια της Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός έχει απολέσει διαφορές 15 και 16 πόντων αντίστοιχα, έχει χάσει το προβάδισμα και στο τέλος έχει ξαναγυρίσει το ματς... Τελικά, μήπως έχετε αποκτήσει μία κακή συνήθεια;
«Αυτό είναι αλήθεια και τις δύο φορές έχει συμβεί στην 3η περίοδο! Πρέπει να αποκτήσουμε "φονικό ένστικτο" και αντί να επιτρέπουμε στους αντιπάλους μας να επιστρέφουν στο ματς, να πατάμε πόδι και να αυξάνουμε την διαφορές από τους 15, στους 20-25 πόντους, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη στο 4ο δεκάλεπτο!»

- Φαίνεσαι λίγο προβληματισμένος;
«Δεν είναι αυτό... Πάντα υπάρχουν δύο όψεις και μπορούμε επίσης να σταθούμε στο πως διατηρήσαμε την συγκέντρωσή μας στις κρίσιμες στιγμές και πως γυρίσαμε το παιχνίδι, παρ' ότι λίγα λεπτά πριν από το τέλος, βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο! Ξαναλέω, όμως... Μπορεί αυτή η ομάδα να έχει μεγάλο χαρακτήρα και να αποδίδει καλύτερα όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ, όταν αυτό γίνεται πολύ συχνά, όμως, κάποια στιγμή θα την πάθουμε... Γι' αυτό πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή μας...»

- Φοβήθηκες καθόλου ότι θα γνωρίσεις την πρώτη σου ήττα με τη φανέλα του Ολυμπιακού;
«Να σου πω την αλήθεια, όχι! Δεν το πίστεψα σε κανένα σημείο, ότι θα χάναμε, ακόμη και στο 71-76, 4,5 λεπτά πριν από τέλος! Όταν παίζουμε στην έδρα μας, πρέπει να κερδίζουμε και να κάνουμε χαρούμενους τους οπαδούς μας! Υπάρχει τόσο πολύ αγάπη γι' αυτή την ομάδα στην Ελλάδα, που πραγματικά έχω εκπλαγεί! Πουθενά αλλού στον κόσμο, δεν με αναγνωρίζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι όταν βγαίνω έξω για φαγητό... Αγχώθηκα λίγο, μόνο όταν αρχίσαμε να χάνουμε μαζεμένες βολές, αλλά τέλος καλό όλα καλά!»

- Απ' αυτά που λες, που προκύπτει ότι έχεις αρχίσει να προσαρμόζεσαι με την μοίρα που, εν πολλοίς, "κατατρέχει" τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός... Το να "πρέπει", δηλαδή, να κερδίζουν σε κάθε ματς...
«Το παλεύω! Αυτό είναι κάτι που δεν είχα συνηθίσει και προσπαθώ να προσαρμοστώ σ' αυτή τη νοοτροπία... Δεν έχουμε χάσει ακόμη φέτος, αλλά ερχόμενος σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσω... Είναι μία διδακτική εμπειρία πάντως... Κάποια στιγμή, βέβαια, θα συμβεί να μην παίξουμε καλά και να χάσουμε, αλλά εύχομαι αυτό να μην γίνει μέσα στο σπίτι μας! Αυτό το "πρέπει" είναι πολύ πιο ηχηρό όταν παίζουμε στην έδρα μας... Εκτός έδρας, έχουμε πολύ λιγότερη πίεση και ίσως γι' αυτό να παίξαμε το καλύτερό μας παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπου όλοι πίστευαν ότι θα χάναμε...»

- Από παιχνίδι σε παιχνίδι, πάντως, είναι προφανές ότι αισθάνεσαι ολοένα και πιο άνετα με τον ρόλο σου. Είσαι πολύ σταθερός στα επιθετικά σου καθήκοντα, δεν φοβάσαι να πάρεις "μεγάλα" σουτ, όταν η μπάλα "καίει" και αστεία-σοβαρά, μέχρι στιγμής, είσαι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη...
«Σε ένα μεγάλο βαθμό, έχω καταλάβει τι θέλει ο coach από μένα, νομίζω ότι ταιριάζω πολύ με αυτό το γκρουπ των παικτών και έχω συμπαίκτες που ξέρουν να κάνουν τέλεια τα βασικά πράγματα στο μπάσκετ. Αν κάποιος είναι καλός στην εκτέλεση, όταν πηγαίνει σε μία ομάδα που δεν χρειάζεται να "φτιάχνει" συνέχεια φάσεις για τον εαυτό του, αλλά να μένει ελεύθερος μέσα από μία ομαδική δημιουργία, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα!»

- Είναι τόσο εύκολο για έναν παίκτη που δεν είχε ξαναπαίξει σε ένα αξιόλογο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρωλίγκα, να δείξει - από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια - ότι μπορεί να κάνει την διαφορά;
«Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθενός και από το πόσο εύκολο μπορεί κάποιος να αλλάξει νοοτροπία! Αποδεχόμενος την πρόταση του Ολυμπιακού, συμφιλιώθηκα με την ιδέα ότι από πρωταγωνιστής στο... χωριό, θα γίνω ένας ρολίστας στην μεγαλούπολη! Από το πόσο καλά θα διαχειριστώ πνευματικά αυτή την αλλαγή, θα εξαρτηθεί το πόσο επιτυχημένος θα είμαι στην αποστολή μου! Μέχρι στιγμής, όλα πάνε καλά, κυρίως επειδή κερδίζουμε!»