Οι «μάχες» της εξέδρας

Gazzetta team

bet365

Το Βερολίνο είναι η τρίτη πόλη του εξωτερικού που θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα οπαδούς των «αιωνίων» και το gazzetta θυμίζει με εικόνες και με εξιστόρηση των γεγονότων τι έγινε σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα και τι πρέπει να αποφευχθεί. Τι φώναζαν τα «πέταλα» των «αιωνίων» στα δύο προηγούμενα φάιναλ φορ καθώς και τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν.

«Πράσινοι» και «κόκκινοι», «κόκκινοι» και «πράσινοι» όταν βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο και στην ίδια πόλη,αφήνουν... αξέχαστη σε όλους αυτή τους την συνύπαρξη. Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ, της Χαϊφας, της Βαρκελώνης, της Σαραγόσα ακόμα και της Ρώμης θυμούνται ακόμα τις αναμετρήσεις των δύο «αιωνίων» για αρκετούς λόγους...

«Στο Ισραήλ κατέβηκαν...»

Τέλη Μαρτίου του 1994, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εξασφαλίζουν για πρώτη φορά την συμμετοχή τους σε φάιναλ φορ και ο ενθουσιασμός στις τάξεις των οπαδών των δύο ομάδων είναι μεγάλος. Το γεγονός ότι θα συνυπάρξουν οι οπαδοί των δύο ομάδων για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας δημιουργεί κάποιους αρχικούς προβληματισμούς στις αρχές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι Ισραηλινοί αξιωματικοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δουν ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στο ΣΕΦ.

Σε ότι αφορά την παρουσία των οπαδών των δύο ομάδων ακουγόντουσαν διάφορα ...αστρονομικά νούμερα ωστόσο στη πραγματικότητα ήταν χαμηλότερα. Τελικά οι οπαδοί των δύο ομάδων «έκλεισαν» από ένα καράβι και μια αεροπορική πτήση (έκαστος) και ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους για τους Άγιους Τόπους.

Το Σάββατο 16 Απριλίου του 1994 τα δύο καράβια με τους οπαδούς των «αιωνίων» ετοιμάζονται να φύγουν από το «λιμάνι» του Πειραιά. Πρώτο χρονολογικά έφευγε το καράβι που θα μετέφερε τους 500 οπαδούς του Παναθηναϊκού και έπειτα από 5 ώρες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει το καράβι που θα μετέφερε τους 600 οπαδούς του Ολυμπιακού. Μερικοί από τους δεύτερους είχαν φτάσει νωρίς για την επιβίβαση τους και δεν άργησαν να πέσουν οι πρώτες...ψιλές.

Στα αξιοσημείωτα των όσων θα επακολουθούσαν στο Ισραήλ είναι ότι για πρώτη φορά οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κάμερες μαζί τους και κατέγραφαν τα επεισόδια εκτός από τα αξιοθέατα ενώ στο Τελ Αβίβ ξεκινάει η ...ιστορία με λαγούς, κότες, κουνέλια και αρουραίους...

Το ταξίδι είναι μεγάλο και κουραστικό και οι οπαδοί των δύο «αιωνίων» βρίσκονται πάνω από 50 ώρες εν πλω. Παρά το γεγονός ότι το «ερυθρόλευκο» καράβι έφυγε αργότερα , κατάφερε και έφτασε νωρίτερα στον προορισμό του, αφού βρισκόταν στο λιμάνι της Χαϊφα από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι «πράσινοι» έφτασαν Τρίτη πρωί.

Οι μεν αντίκριζαν τους δε σε απόσταση 300 μέτρων με τα δύο καράβια «σημαιοστολισμένα», ωστόσο το κουραστικό ταξίδι και ο φόβος της Μοσάντ τους απέτρεψε από κάτι...παραπάνω.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ώρες της ημέρας «τρακαρίστηκαν» αρκετές φορές στον δρόμο μικρές ομάδες οπαδών και συνυπήρξαν ακόμα και σε ίδια μαγαζιά χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αυτή η εικόνα βέβαια ήταν πολύ καλή για να είναι ...αληθινή και το ...κακό δεν άργησε να γίνει. Μια ομάδα περίπου 20 φίλων των «ερυθρόλευκων» επιτέθηκαν σε 4 οπαδούς του «τριφυλλιού» και το ...πανηγύρι μόλις ξεκίνησε.

Οι «πράσινοι» οπαδοί που βρίσκονται στο πλοίο κατεβαίνουν και φεύγουν με απειλητικές διαθέσεις προς το ...διπλανό πλοίο, με τους «ερυθρόλευκους» να μην περιμένουν τη συγκεκριμένη επίθεση. Τελικά οι οπαδοί των δύο ομάδων διαλύθηκαν με την ισχυρή παρέμβαση της Μοσάντ.

Κάπου έκει οι Ισραηλινοί πήραν απόφαση να πάρουν το καράβι με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού σε ναυπηγεία που βρίσκονταν περίπου 10 χιλιόμετρα πιο μακριά. Παρόλα αυτά αμφότεροι οι οπαδοί των δύο ομάδων έκαναν δύο φορές δρομολόγια προκειμένου να συναντήσουν τους αντίπαλους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το ραντεβού των οπαδών των δύο ομάδων δόθηκε στις εξέδρες του «Γιαντ Ελιάου» με την ατμόσφαιρα να είναι «ηλεκτρισμένη». Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν περισσότεροι και ανέρχονταν στους 1.100 μαζί με τους 500 που έφτασαν αεροπορικώς. Από την άλλη μεριά οι Παναθηναϊκού άγγιζαν τους 900 μαζί με τους 300 που ήρθαν αεροπορικώς. Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος και επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί, ωστόσο στην εξέδρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως συνηθίζεται λοιπόν στις περιπτώσεις που μια ομάδα είναι αουτσάιντερ σε ντέρμπι και καταφέρνει να στέκεται εντός αγωνιστικού χώρου, οι οπαδοί της κερδίζουν τη μάχη της κερκίδας.

Αρχικά οι οπαδοί και των δύο ομάδων προκαλούσαν μεγάλη φασαρία ωστόσο όσο περνούσε η ώρα οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν το ...άγχος των καλαθιών και η φωνή δεν έβγαινε εύκολα. Από την άλλη μεριά οι «πράσινοι» είχαν πιάσει συνεχόμενο...ρυθμό ανεξάρτητα με το γεγονός ότι οι παίκτες της είχαν σπάσει τα ...ταμπλό εντός του παρκέ. Προς το τέλος του αγώνα αναθάρρησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και φώναξαν «Και όλο κλαίνε τα βαζελάκια στα απέναντι σκαλάκια» και «εδώ θα το σηκώσουμε το ευρωπαικό..» ετοιμάζοντας παράλληλα την αποθέωση για τον «ξανθό» και τους παίκτες του. Στον αντίποδα οι «τριφυλλοφόροι» οπαδοί τραγουδούσαν όλη την ώρα το νέο σύνθημα που ακούστηκε για πρώτη φορά «Σε αγαπάω σε ακολουθάω , όπου και αν παίζεις μαζί σου ΠΑΟ..»

Άγιο...ξύλο

Η επόμενη ημέρα (Τετάρτη) βρήκε τους οπαδούς των δύο ομάδων στο ίδιο...κέφι και η πρώτης τους μονομαχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στους Αγίους τόπους. Αρχικά οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν ...μαζεμένοι καθώς ο χώρος απαιτούσε τον σεβασμό όλων. Ωστόσο η σπίθα δεν άργησε να ...ανάψει και η ...ανάσταση έγινε νωρίτερα. Αρχικά συνεπλάκησαν περίπου 50 οπαδοί των «αιωνίων» οι οποίοι σταδιακά αυξάνονταν και από τις δύο μεριές και έφτασαν στους 20ο περίπου συνολικά. Ο ...απολογισμός όλων αυτών των επεισοδίων ήταν 20 ελαφρώς τραυματίες, τέσσερα κατεστραμμένα αυτοκίνητα καθώς και ένας ...φούρνος. Αρχικά οι αστυνομικές αρχές τους διέλυσαν με τη χρήση χημικών ωστόσο αμφότεροι οι οπαδοί των δύο ομάδων ανασυντάχθηκαν στα στενά και συνέχισαν τις μάχες τους. Η Μοσάντ σε αυτή την ...εκκαθαριστική της επιχείρηση συνέλαβε 70 άτομα από τους οποίους άφησε ελεύθερους τους 53. Στο αστυνομικό τμήμα παρέμεινα 10 οπαδοί του Παναθηναϊκού και 7 του Ολυμπιακού και δεν παρακολούθησαν τα παιχνίδια της επόμενης ημέρας.

Φτάνουμε στην Πέμπτη και ...τελευταία ημέρα συνύπαρξης των οπαδών των δύο ομάδων στο Ισραήλ. Για...πρωινό οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κλείσει ...ραντεβού και 100 «πράσινοι» οπαδοί με 200 περίπου «ερυθρόλευκους» έκαναν γης ...μαδιάμ την περιοχή και αφού πέταξαν ότι βρήκαν οι μεν στους δε , επέστρεψαν στα πλοία τους.

Λίγες ώρες αργότερα οι οπαδοί των «αιωνίων» πήραν τις θέσεις τους στα αντίπαλα πέταλα και παρά το γεγονός ότι πλέον οι ομάδες τους δεν αγωνίζονταν μεταξύ τους , συνέχιζαν τα «Γαλλικά» για την Λεωφόρο και τον Πειραιά αντίστοιχα.

Οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν από τον μικρό τελικό όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το μέρος της Μπαρτσελόνα και έδωσαν ...φωνή στους λιγοστούς φίλους της ομάδας της Βαρκελώνης. Η απάντηση ήρθε...πληρωμένη λίγο αργότερα όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ενώθηκαν με τους επίσης «πράσινους» οπαδούς της Μπανταλόνα πανηγυρίζοντας μάλιστα μαζί τους την κατάκτηση του κυπέλλου. Ο «μύθος» μάλιστα ...θέλει τους Αλβέρτη και Οικονόμου να πέρνουν μέρος στα «πράσινα» συνθήματα πίσω από τη μια μπασκέτα. Το σύνθημα που δονούσε την πράσινη κερκίδα ήταν το «Δεν θα πάρεις κύπελλο ποτέ, ρε ξανθέ», ως... απάντηση στα προχτεσινά υποτιμητικά συνθήματα των Πειραιωτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί είχαν ξετρελαθεί με την παρουσία των Ελλήνων οπαδών και τα... τερτίπια τους και την ημέρα του μικρού και μεγάλου τελικού είχαν επιλέξει ποια από τις δύο ελληνικές ομάδες θα υποστήριζαν και είχαν αγοράσει κασκόλ και σημαίες τους. Μάλιστα οι φωτογραφίες των οπαδών των δύο ομάδων έγιναν πρωτοσέλιδα και στις Ισραηλινές εφημερίδες. Χαρακτηριστικό της «τρέλας» που άφησαν οι οπαδοί στο Ισραήλ , ήταν ότι περίπου ένα χρόνο αργότερα λειτούργησε στο Τελ Αβίβ σύνδεσμος φιλάθλων Παναθηναϊκού.

Η βραδιά έκλεισε με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πικάρουν τους οπαδούς του «τριφυλλιού» που δεν μπόρεσαν να βρεθούν στον τελικό και τους «πράσινους» να αποθεώνουν τον Κορνίλιους Τόμπσον. Αμφότεροι βέβαια δεν παρέλειψαν να βγάλουν συνθήματα για τις επιδόσεις τους εκτός του «Γιάντ Ελιάου» Λίγο αργότερα θα βγει το σύνθημα από την πλευρά των «πράσινων» « Στο Ισραήλ κατέβηκα το κύπελλο δεν πήρα μα ποιο πολύ σε αγάπησα που ήρθα και σε είδα»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί των δύο ομάδων κατάφεραν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μια χώρα που είχε μάθει να ζει με τον πόλεμο...

Η συνέχεια στη Σαραγόσα...

Συνύπαρξη αιωνίων μέρος...δεύτερο, την επόμενη χρονιά μόνο που αλλάζει το μέρος, η Σαραγόσα είναι η πόλη που αναλαμβάνει να φιλοξενήσει τους οπαδούς των δύο «αιωνίων». Η παρουσία των οπαδών και των δύο ομάδων είναι πιο δυναμική, αφού ο προορισμός είναι πιο εφικτός από το Τελ Αβίβ. Το ενδιαφέρον των οπαδών και των δύο ομάδων ήταν τεράστιο και αυτή την φορά η μετακίνηση ήταν πολύ μεγαλύτερη και οι οπαδοί των δύο ομάδων που βρέθηκαν στη Σαραγόσα άγγιζαν αμφότεροι τους 2.000.

Σε ότι αφορά τα μέσα που μετέφεραν τους οπαδούς των δύο ομάδων ήταν κυρίως αεροπλάνα με πτήσεις τσάρτερ ενώ υπήρχαν και αρκετές οδικές εκδρομές. Οι Ισπανοί οπαδοί πιάστηκαν...αδιάβαστοι στην αρχή και το πρώτα επεισόδια επί Ισπανικού εδάφους έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, στον χώρο των αποσκευών. Εκεί έφτασαν πρώτα οι οπαδοί του Ολυμπιακού την Δευτέρα 10 Απριλίου ωστόσο η πτήση που τους μετέφερε είχε καθυστέρηση τριών ωρών , κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να συμπέσει με πτήση τσάρτερ οπαδών του Παναθηναϊκού. Έτσι ενώ περίμεναν οι «ερυθρόλευκοι» στον χώρο των αποσκευών αντί για ...βαλίτσες έκαναν την εμφάνιση τους οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και το ...γλέντι άρχισε. Οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν τις συμπλοκές με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας τραυματίας, σπασμένα τζάμια , κάδοι σκουπιδιών, γλάστρες και τρεις έντρομους Ισπανούς που βρίσκονταν εκεί να τρέχουν για να σωθούν. Τη λύση έδωσαν τα χημικά που αναγκάστηκαν να πετάξουν μέσα στο αεροδρόμιο οι Ισπανικές αρχές ώστε να διαλυθεί το πλήθος.

Κάπου εκεί έπιασαν το ...νόημα οι Ισπανικές αρχές και από κει που ήταν...χαλαροί σήκωσαν μέχρι και ...ελικόπτερο για την επίβλεψη των οπαδών των δύο συλλόγων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του «τριφυλλιού έμενε στη Βαρκελώνη ενώ αυτοί του Ολυμπιακού στη Σαραγόσα. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν αρκετά επεισόδια στις δύο πόλεις όταν οι «πράσινοι» ανακάλυψαν ξενοδοχείο με οπαδούς του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη και οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν επίθεση σε οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης στο κέντρο της Σαραγόσα.

Την Τρίτη 11 Απριλίου οι οπαδοί των «αιωνίων» ετοιμάζονταν για τον απογευματινό εμφύλιο» ωστόσο τα επεισόδια δεν άργησαν να αρχίσουν και αυτή την ημέρα. Συγκεκριμένα 175 χλμ έξω από την Σαραγόσα στην περιοχή Ταρακόνα συναντήθηκαν πούλμαν με τους οπαδούς των δύο ομάδων και η αστυνομία έτρεχε πάλι να μαζέψει τα ...ασυμμάζευτα. Οι Ισπανοί έγιναν πιο αυστηροί αυτή την φορά και αφού ...αφόπλισαν τις δύο παρατάξεις προχώρησαν σε 16 συλλήψεις εκατέρωθεν οι οποίοι και δεν συνέχισαν το ταξίδι μαζί με τους υπόλοιπους. Η μανία των 100 οπαδών και των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη αφού δεν σταματούσαν τις εχθροπραξίες ούτε με την παρουσία της αστυνομίας.

Εντός αγωνιστικού χώρου οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν πιο ...ήρεμοι και αρκέστηκαν σε υβριστικά συνθήματα. Από την μια μεριά οι «ερυθρόλευκοι φώναζαν «Φέραμε απ την Αμερική τον Έντι το πιστόλι, στα... αρ.. μας τον γράψαμε τον Ζάρκο τον κ...ιόλη» ελέω της μεταγραφής του Πάσπαλι στον «αιώνιο» αντίπαλο, και τους Παναθηναϊκούς οπαδούς να απαντάνε επίσης σε ρυθμούς «ντιρλαντα» (ήταν της μόδας τότε) με τον «Πανάθα μου σε αγαπώ και όπου και αν παίζεις τραγουδώ ...»

Μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός παίρνει την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του και οι οπαδοί του παραληρούν στις εξέδρες φωνάζοντας λίγο αργότερα «Στο Ισραήλ στη Σαραγό, του χρόνου στο Παρίσι...» ωστόσο και οι «πράσινοι» από την μεριά τους δεν πτοήθηκαν λέγοντας «Στο Ισραήλ κατέβηκα στη Σαραγόσα πήγα και πιο πολύ σε αγαπήσα...»

Η Τετάρτη ήταν μέρες ξεκούρασης αφού το αστυνομικό δελτίο ανέφερε μόλις 7 συλλήψεις Ελλήνων οπαδών σε ξενοδοχεία για χρήση ναρκωτικών ουσιών και προπαρασκευή...πολεμοφοδίων.

Την Πέμπτη οι οπαδοί των δύο ομάδων συναντιούνται εκ νέου στις εξέδρες του γηπέδου της Σαραγόσα και η «αδελφοποίηση» των οπαδών του Παναθηναϊκού με αυτούς της Ρεάλ Μαδρίτης την οποία αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός στον τελικό μένει στην ιστορία. Από την μεριά τους οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν με το μέρος τους φίλους της ΤΣΣΚΑ οι οποίοι δεν φαίνεται να τους κράτησαν ...κακία για την ιστορία που είχε γίνει με τα νερά. Το σύνθημα «Παό ολέ Madrid» ακούγεται σε όλη την διάρκεια του αγώνα με τους «ερυθρόλευκους» να προσπαθούν να πικάρουν τους «πράσινους» θυμίζοντας τους τους δύο ημιτελικούς και «Δεν θα πας στον τελικό ποτέ ...» Το ματς τελειώνει η «βασίλισσα της Ευρώπης» παίρνει το βαρύτιμο τρόπαιο και ο Αρλάουσκας που είναι ο πρώτος παίκτης που το σηκώνει το στρέφει προς την πλευρά των οπαδών του ...Παναθηναϊκού αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πολύτιμη συμπαράσταση τους. Οι «πράσινοι» από την πλευρά τους τον αποθέωσαν με το γνωστό «Αρλάουσκας ...» ενώ αργότερα θα βγει το σύνθημα που ακουγόταν μέχρι και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα «Γιατί Σαμπόνις το κύπελλο σηκώνεις»...

Ενώ όλοι πίστευαν ότι και αυτό το φάιναλ φορ πέρασε στην ιστορία και τελείωσαν οι εχθροπραξίες, το φινάλε των οπαδών των δύο «αιωνίων» παίχτηκε στη ...Ρώμη όταν συναντήθηκαν 5 πούλμαν (3 οι μεν , 2 οι δε) ) των οπαδών των δύο ομάδων και ακόμα και ο...Νέρωνας δεν θα μπορούσε να πιστέψει αυτό το μακελειό. Η στάση ενός πούλμαν για ανεφοδιασμό καυσίμων αποδείχτηκε...μοιραία αφού έγινε μια μοιραία συνάντηση και δεν έμεινε τίποτα όρθιο από 250 ...αφιονισμένους οπαδούς και των δύο ομάδων. Οι Ιταλοί αστυνομικοί έκαναν χρήση πυροβολισμών στον αέρα προκειμένου να τους διαλύσουν...

Σε λίγες ημέρες έρχεται το φάιναλ φορ στο Βερολίνο, οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι είναι διαβασμένοι, ίδωμεν...

 

Τελευταία Νέα