Το νου σας μη διώξουμε τον Πιτίνο!

Το νου σας μη διώξουμε τον Πιτίνο!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Το νου σας μη διώξουμε τον Πιτίνο!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τις ατάκες του Ρικ Πιτίνο και γιατί θα ήταν ευλογία να μείνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός προπονητής.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Αλαβές - Μπαρτσελόνα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Διάβασα με πολύ προσοχή τις δηλώσεις του Ρικ Πιτίνο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Θα σταθώ σε δυο σημεία. Αυτά που μου προξένησαν μεγαλύτερη εντύπωση.

Το πρώτο σημείο λοιπόν έχει να κάνει με την στάση του απέναντι στους παίκτες.

Τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε στην κυριολεξία με το καλημέρα.

«Τους είπα την αλήθεια. Ήμουν από την πρώτη στιγμή τίμιος και ειλικρινής μαζί τους. Βλέποντας τα βίντεο από τους αγώνες, αισθάνομαι ότι πιστεύατε πως θα νικούσατε χωρίς να παίζετε. Είδα πολλές φάσεις που στέκεστε τέσσερις και απλώς κοιτάτε τον Καλάθη να ταλαιπωρεί την μπάλα και να μην ξέρει πού να τη δώσει. Να σας πω και κάτι άλλο; Είχατε έναν πολύ καλό προπονητή και τον διώξατε. Το λάθος ήταν δικό σας και όχι δικό του, διότι το βίντεο δε λέει ποτέ ψέματα. Εσείς φταίει που έφυγε, όχι αυτός. Τον νου σας, λοιπόν, μη διώξετε κι εμένα!».

Το πρόβλημα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η αλήθεια σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η αλήθεια και όχι οι διάφορες εκδοχές της οι οποίες κυκλοφορούν ανάμεσα μας, θελκτικές, σαν τις προσφορές των πολυκαταστημάτων.

Όταν μάλιστα έχεις να κάνεις με μια μικρογραφία του κοινωνικού περιβάλλοντος, όπως είναι μια ομάδα, εκεί που ο καθένας έχει φτιάξει στο μυαλό του μια δικιά του αλήθεια και την έχει παντρέψει με τον εγωϊσμό του, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα!

Ο κόουτς από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι τους κυνικός και αποφασιστικός.

Τα αυτιά που περίμεναν κάποιοι να χαϊδευτούν έμειναν ανέγγιχτά.

Θα μπορούσε να τους καλοπιάσει, να τους παρακαλέσει, να τους γλυκάνει, να τους φέρει στο φιλότιμο, να επιρρίψει τις ευθύνες στον προκάτοχο του ή τουλάχιστον να αφήσει να εννοηθεί κάτι τέτοιο.

Δεν είναι δα και λίγοι οι προπονητές που έχουν υιοθετήσει ανάλογες μεθόδους!

Τίποτα από όλα αυτά! Ο Πιτίνο τους έβαλε με το ζόρι να κοιταχθούν όλοι τους σε ένα τεράστιο καθρέφτη, να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους.

Τις φράσεις ότι είχατε ένα εξαιρετικό προπονητή και τον διώξατε και πως το βίντεο δεν λέει ποτέ ψέματα δεν είναι εύκολο να τις ξεστομίσεις αν δεν έχεις την προσωπικότητα και την πυγμή να τις στηρίξεις και να τις αποδείξεις.

Και από προσωπικότητα και πυγμή ο Πιτίνο έχει όση χρειάζεται για να επιβάλλει τα θέλω του και την φιλοσοφία του και άλλη τόση για να μοιράσει σε όσους έχουν στερηθεί αυτές τις αρετές!

Έχοντας πλήρη έλεγχο της κατάστασης και απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κατέληξε στο περίφημο: «Το νου σας λοιπόν μη διώξετε και εμένα»!!!

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο: Μη τολμήστε να κάνετε τα ίδια, σε μένα γιατί δεν περνάνε!

Αν εκλάβεις την τελευταία φράση ως προσπάθεια συνθηκολόγησης από μεριάς προπονητή, δηλαδή ελάτε να τα βρούμε, μη την πληρώσω κι εγώ, σίγουρα δεν έχεις εκτιμήσει όσα ειπώθηκαν πριν!

Αντίθετα η φράση εμπεριέχει στοιχεία αναμέτρησης με την μίζερη νοοτροπία που εκείνη την χρονική περίοδο επικρατούσε στην ομάδα.

Διαβάζοντας λοιπόν την κατάληξη της τοποθέτησης στους παίκτες μου ήρθε στο μυαλό ενστικτωδώς η δήλωση του Θοδωρή Ροδόπουλου -του ανθρώπου που γνωρίζει όσο κανένας άλλος στα μέρη μας, πρόσωπα και καταστάσεις στην άλλη μεριά του πλανήτη- όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του κόουτς στον ΠΑΟ και πριν αυτός ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.

« Ο Ρικ είναι Ιταλοαμερικάνος! Είναι σκληρό παιδί! Θα την βρει την λύση»!!!

Και την βρήκε την λύση! Και θα συνεχίσει να την βρίσκει γιατί εκτός από γνώσεις δεν φείδεται μεθόδων για να τις ενθρονίσει.

Το δεύτερο σημείο από τα λεγόμενα του έχει να κάνει με την ελληνική πραγματικότητα, κυρίως με το άθλημα γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό από το πρώτο σημείο.

«…Ευτυχώς έχω ιταλικές καταβολές και ξέρω τι είναι το πάθος και το μεσογειακό ταμπεραμέντο, ενώ μυήθηκα στη λογική της αντιπαλότητας με το Κεντάκι και το Λούιβιλ. Επιμένω όμως ότι μπροστά στην έχθρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το κολλεγιακό είναι σκέτη εκκλησία. Εδώ υπάρχει μια κόντρα με... στεροειδή και όλη αυτή η κατάσταση είναι αρρωστημένη και δε μου αρέσει. Είμαι επισκέπτης και σέβομαι τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, αλλά εύχομαι και πολύ θα ήθελα να μπορέσω να αλλάξω κάτι σε αυτή την υπόθεση»

Προσέξτε την διατύπωση του. Έχει μεγάλη σημασία. Για την κόντρα ανάμεσα στο Κεντάκι και το Λούιβιλ μιλά για την λογική της αντιπαλότητας.

Κάτι θεμιτό που το συναντάς σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη.

Αναφέρει όμως την λέξη αντιπαλότητα για να τονίσει και να υπογραμμίσει την διαφορά της αντιπαλότητας με την έχθρα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, την διαφορά με την κόντρα με στεροειδή που οδηγούν σε αρρωστημένη κατάσταση, όπως τελικά διαπιστώνει.

Δεν ξέρω πόσο υπερήφανοι μπορεί να είναι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτήν την υπόθεση, θεσμικοί παράγοντες και μη των δυο ομάδων, όταν μια προσωπικότητα αυτού του βεληνεκούς όπως ο Πιτίνο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, διαπιστώνει τις παθογένειες και τις δραματικές δυσλειτουργίες του αθλήματος στην χώρα μας.

Θα μπορούσε να αποφύγει να απαντήσει. Να υπεκφύγει με πολλούς πλάγιους τρόπους, να αστειευθεί, να προσποιηθεί ότι δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Όχι μόνο δεν το έκανε αλλά θέλησε να πάρει θέση και την πήρε καταλήγοντας με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο!

«Δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση και θα ήθελα να μπορέσω να αλλάξω κάτι σ’ αυτή»!!!

Ειλικρινά συγχαρητήρια κύριε Πιτίνο, μέσα από την καρδιά μου, για την στάση σας και τα λεγόμενα σας αλλά να ξέρετε ότι δεν θα σας αφήσουν!

Και όσο περνάει ο χρόνος θα διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος να σας διώξουν οι παίκτες είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο που διατρέχεται να σας διώξουν από την χώρα μας οι αρρωστημένες χρόνιες νοοτροπίες των παραγόντων!

Γιατί όπως είναι σαφής και ευκολοδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στην αντιπαλότητα και την τυφλή έχθρα άλλο τόσο είναι εμφανής η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπούν και σέβονται το άθλημα που υπηρετούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν απ’ αυτούς που το υπηρετούν με οπαδικά επαγγελματικά κριτήρια, απ’ αυτούς που δεν έχουν μάθει το χώμα που πατούν να προσκυνάνε, όπως έλεγε και ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου!

ΥΓ: Το «αυτό θέλω κι εγώ» του κ. Μάνου Παπαδόπουλου στο τελευταίο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ για την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΟΣΦΠ πόσο ταυτίζεται με τις θέσεις, τις αρχές, την φιλοσοφία και την νοοτροπία του Ρικ Πιτίνο για το άθλημα;

Έτσι για να έχουμε καλό ερώτημα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!