Ο Ολυμπιακός στην τηλεόραση... χάνει

Ο Ολυμπιακός στην τηλεόραση... χάνει

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο Ολυμπιακός στην τηλεόραση... χάνει

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες ενθουσιάστηκε από την ταχύτητα του Ολυμπιακού, αναφέρει το κλειδί στους αιφνιδιασμούς και τη δουλειά που χρειάζεται η άμυνα.

Πόσες φορές έχουμε ξεστομίσει την ατάκα όταν βλέπουμε κάποιον από κοντά, «στην τηλεόραση χάνει». Θέλοντας προφανώς να αναδείξουμε το γεγονός πως είναι πιο όμορφος/η από κοντά από ό,τι στο… γυαλί.

Ε, αυτό ακριβώς αισθάνθηκα παρακολουθώντας τον Ολυμπιακό κόντρα στην Χάποελ από απόσταση αναπνοής. Στην τηλεόραση χάνει.

Άλλο πράγμα να τον βλέπεις από κοντά. Να βλέπεις την ταχύτητα, τα χέρια να πηγαίνουν πέρα δώθε στην άμυνα, να τους ακούς να καθοδηγούν οι παλιοί τους καινούριους. Και φυσικά να κάνουν λάθη.

Με μία πρόχειρη ματιά οι Πειραιώτες σε ματς 40 λεπτών είχαν περισσότερες από 90 κατοχές. Εκτέλεσαν 38 δίποντα, 26 τρίποντα, 33 βολές (οι μισές περίπου κατοχές) και έκανε και 13 λάθη. Αν τα αθροίσεις βγαίνει 94. Επειδή ο ΛεΝτέι είχε 5 γκολ φάουλ να τις πούμε χοντρικά 90.

Αυτό σημαίνει 2.25 κατοχές το λεπτό. Ασύλληπτο αν το καταφέρνει και το χειμώνα.

Προσέξτε δεν θεωρώ πως είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει απαραίτητα στη νίκη, αλλά σίγουρα είναι εντυπωσιακό νούμερο.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Ολυμπιακός θα είναι το άλλο άκρο από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Θα είναι εντελώς απρόβλεπτος αφού έχει πολύ μεγάλο πλουραλισμό στον τρόπο εκτέλεσης.

Τους έβλεπες χθες κόντρα στην Χάποελ και σπάνια δεν υπήρχε κίνηση. Μπορεί κάποιος να έκοβε σε λάθος σημείο, αλλά έκανε κίνηση. Δεν έμενε στατικός.

Η μπάλα μεταφερόταν γρήγορα είτε με πάσα είτε με ντρίμπλα κυρίως χάρη στον Ουίλιαμς Γκος.

Μου έκανε επίσης εντύπωση και φάνηκε σα να είναι οδηγία του Μπλατ πως όποιος παίκτης (πλην του Πρίντεζη και του Μιλουτίνοφ) έπαιρνε το ριμπάουντ, κατέβαζε τη μπάλα. Το έκανε δύο φορές ο ΛεΝτέι, το έκανε άλλες δύο ο Βεζένκοβ κι έτυχε να δω και τον Τουπάν.

ΑΜΥΝΑ

Αρκετά λάθη, αλλά έβλεπες προσπάθεια. Είναι λογικό να μην βρίσκονται ακόμη, να μην επικοινωνούν στην άμυνα και να δέχονται εύκολα καλάθια.

Αυτό είναι κάτι το οποίο διορθώνεται με την προπόνηση.

Μου άρεσε γιατί έβλεπα μόνιμα ανοικτά χέρια να κουνιούνται πέρα δώθε. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει ο όγκος του αμυντικού και μειώνονται οι διάδρομοι πάσας ή διείσδυσης. Και φυσικά αυξάνονται τα περίφημα tips and deflections (σ.σ όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με τα δάχτυλα και αλλάζει πορεία η πάσα).

Οι 31 πόντοι της πρώτης περιόδου και οι 32 της τρίτης είναι απαγορευτικό νούμερο. Ανεπίτρεπτο.

Κατανοώ πως ο γρήγορος ρυθμός και ο αυξημένος αριθμός κατοχών θα έχει μεγαλύτερο παθητικό στην άμυνα, αλλά όχι και «30άρες».

ΛεΝΤΕΪ

Με άφησε άφωνο. Στην επίθεση με πρόσωπο στο καλάθι κάνει ό,τι θέλει τον αντίπαλο. Απειλεί με σουτ, με ντράιβ από δεξιά και με ντράιβ από αριστερά.

Τα πολλά γκολ φάουλ είναι ικανότητα και δεν το θεωρώ τυχαίο γεγονός. Μόλις έρχεται σε επαφή με το σώμα του αμυντικού, έχει έναν τρόπο να ανακτά την ισορροπία του στον αέρα και να σκοράρει την ώρα που σφυρίζει ο διαιτητής.

Στην άμυνα τα γνωστά προβλήματα που έχω αναφέρει πολλές φορές, αλλά μόνο στην προσωπική. Στην ομαδική όταν είναι στην αδύνατη πλευρά, αμύνεται πολύ καλά.

ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΓΚΟΣ

Αρχικά επιβεβαιώσαμε πως είναι περισσότερο «2» παρά «άσος». Το μυαλό του περισσότερο στην εκτέλεση και λιγότερο στην δημιουργία, αλλά καθόλου δε με στεναχωρεί αυτό. Τέτοιον παίκτη έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός δίπλα στον Σπανούλη. Κάποιον που να απειλεί την αντίπαλη άμυνα και να τον φοβάται.

Παίζει καλά το «1on1» αλλά κυρίως από δεξιό διάδρομο και νομίζω πως θα του τον κόψουν αρκετοί αντίπαλοι. Τρέχει καταπληκτικά και παίρνει τα σουτάκια του από μακρινή απόσταση.

ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Χμ… είχα πολλές αμφιβολίες όταν υπέγραψε. Μέχρι τώρα με έχει πείσει πως έκανα μεγάλο λάθος. Σε φιλικά θα μου πείτε, αλλά σε αυτή την περίοδο βρισκόμαστε.

Δε με απασχολούν οι 12 πόντοι του. Αδιαφορώ.

Είδα τη δουλειά που κάνει στο ριμπάουντ (πήρε 9), είδα την προσπάθεια που κάνει στην άμυνα απέναντι σε πιο γρήγορους αντιπάλους, είδα να κατεβάζει τη μπάλα γρήγορα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ

Ο Ολυμπιακός βρήκε αρκετούς πόντους στον αιφνιδιασμό και το κλειδί ήταν το «πεντάρι» του. Σας φαίνεται παράξενο γιατί περιμένατε να διαβάσετε για τα γκαρντ και την ταχύτητα που κατεβάζουν τη μπάλα, αλλά όχι.

Για μένα οι σέντερ κρίνουν τους αιφνιδιασμούς στον Ολυμπιακό. Αυτό τουλάχιστον είδα χθες που έπαιξε κι ο Μιλουτίνοφ.

Αν βλέπατε πόσο γρήγορα έτρεχαν το παρκέ οι Μιλουτίνοφ και ΛεΝτέι και πόσο γρήγορα πόσταραν τον αντίπαλό τους.

Αυτό συνέβη πολλές φορές και οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν πολλά εύκολα καλάθια από το early post (νωρίς η μπάλα στο χαμηλό post) του ψηλού τους.

ΥΓ: Οι δύο Λετονοί έπαιζαν 35’ στην εθνική τους ομάδα κι έχουν έρθει αρκετά επιβαρυμένοι σωματικά. Δεν ανησυχώ από τη χθεσινή παρουσία του Τίμα, ούτε του Στρέλνιεκς.

ΥΓ 2: Ωραίο αυτό που είπε ο Μπλατ, «Παιχνίδια των 60-70 πόντων όλες οι ομάδες μπορούν να τα κερδίσουν. Αν πάει στους 90, λίγες».

ΥΓ 3: Ο Ολυμπιακός σκόραρε 94 πόντους κι έχασε 11 βολές (ΛεΝτέι 13/16).

ΥΓ 4: Επειδή παρερμηνεύτηκε αυτό που έγραψα τις προάλλες για τον Γκος και το ταξίδι του στη Μύκονο. Μπορεί στο ρεπό του να κάνει ό,τι θέλει και να πάει όπου θέλει. Απλά από τη στιγμή που προερχόταν από αρρώστια έξι ημερών και χωρίς προπόνηση, θα προτιμούσα να πάει στο γήπεδο να κάνει κάποιο ατομικό πρόγραμμα για να «κερδίσει» κάτι.

ΥΓ 5: Παικταράς ο Πιέρια Χένρι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.