Τι θέλει η Βαλένθια από την μπασκετική ζωή μας; (pics & vids)

Τι θέλει η Βαλένθια από την μπασκετική ζωή μας; (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Τι θέλει η Βαλένθια από την μπασκετική ζωή μας; (pics & vids)

bet365

H Βαλένθια του Έρικ Γκριν επιστρέφει στην Euroleague έχοντας κατακτήσει δυο τίτλους σε τέσσερις μήνες και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη νέα δύναμη στην Ισπανία!

Αρχικώς η Βαλένθια εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Euroleague 2017-18 με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αποκλείοντας διαδοχικά τις τρεις ισπανικές ομάδες με συμβόλαιο τύπου Α' στη διοργάνωση (σ.σ. Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ρεάλ) και πετυχαίνοντας τρεις σερί νίκες στη σειρά των τελικών της Liga Endesa με τους Μαδριλένους! Το επίτευγμα των «πορτοκαλί» αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα διεκδίκησαν τον τίτλο πέντε σερί χρονιές πριν έλθει η Βαλένθια και σπάσει το κατεστημένο, αποτελώντας έτσι την πρώτη ομάδα έπειτα από την Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη που προκρίθηκε στους τελικούς εκτός των δυο μεγάλων του ισπανικού μπάσκετ! Έτσι, λοιπόν, η ομάδα του Τσους Βιδορέτα (σ.σ. αντικατέστησε τον Πέδρο Μαρτίνεθ) παρατάχθηκε στο Supercopa ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, κερδίζοντας τη Μάλαγα και τη γηπεδούχο Γκραν Κανάρια, προσθέτοντας τον έκτο τίτλο στο παλμαρέ της.

Τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια!

Η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη επιτυχία της Βαλένθια εντός συνόρων ήταν η συμμετοχή της στους τελικούς του 2003, έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Νάτσο Ροντίγια, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο και ο Αλεχάντρο Μοντέκια. Εκείνη η έκδοση των «πορτοκαλί» έχασε τον τίτλο με sweep από την Μπαρτσελόνα ενώ ακολούθησε η κατάκτηση του Eurocup το 2010 και το 2014 παρά τις προσπάθειες του αφεντικού της Βαλένθια, Χουάν Ρόιγ να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή, δαπανώντας 200 εκατομμύρια ευρώ από το 1986! Ο 67άχρονος επιχειρηματίας είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τα δυο αδέλφια του στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, τη Mercadona και συγχρόνως εκείνος στον οποίο ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς έσπευσε να αφιερώσει το πρωτάθλημα, επαναλαμβάνοντας την αφοσίωσή του στο κλαμπ πριν βάλει την υπογραφή του σε νέο τριετές συμβόλαιο.


Το 2007 κι έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια στην προεδρία, ο Ρόιγ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου, δίνοντας το χρίσμα στον Μανουέλ Γιορέντε! Ανέλυσε μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης εξηγώντας ότι απέτυχε στο μοντέλο διοίκησης που προσπάθησε να επιβάλει. «Στόχος μου ήταν να κουμαντάρω την ομάδα με τεχνοκράτες, ακολουθώντας την ίδια πετυχημένη διαδικασία με τις επιχειρήσεις μου. Ενώπιων όλων, λοιπόν, μπορώ να πω ότι απέτυχα! Δεν κατάφερα να δημιουργήσω μια μεγάλη Βαλένθια». Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η ομάδα συμμετείχε σε τρεις τελικούς τη σεζόν 2016-17: Copa del Rey, Eurocup και Liga Endesa, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην 30ή επέτειο από την ίδρυσή της!

Δεύτερος πιο πλούσιος πίσω από τα... Zara

Ο διοικητικός ηγέτης της Βαλένθια πανηγυρίζει τις επιτυχίες της ομάδας του από τις εξέδρες. Αποφεύγει τα επίσημα του Pabellón Fuente de San Luis, εκεί όπου βρίσκονται συνήθως ο πρόεδρος Βιθέντ Σολά μαζί με τον αντιπρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, Πάκο Ράγα. Πρόκειται, επίσης, για τον δεύτερο πιο πλούσιο άνθρωπο στην Ισπανία, πίσω μόνο από τον Αμάνθιο Ορτέγα, τον ιδρυτή και πρόεδρο της πολυεθνικής εταιρείας Inditex και των αλυσίδων καταστημάτων που της ανήκουν (Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull & Bear κλπ). Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της El Mundo, η περιουσία του Ρόιγ ανήλθε στα 9.200 εκατομμύρια ευρώ το 2016! Σε ό,τι αφορά τη Βαλένθια, το 80% εκ των 12.8 εκατομμυρίων ευρώ του περσινού προϋπολογισμού καλύφθηκε από τον Ρόιγ, ο οποίος έχει δαπανήσει συνολικά 200 εκατομμύρια από το 1986, συν 18 εκατομμύρια για την κατασκευή της L'Alqueria. Πρόκειται για ένα συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει 13 γήπεδα!

Η Βαλένθια, όπως και όλες οι ισπανικές ομάδες, δεν συνιστά κερδοφόρα επιχείρηση. Τουναντίον. Σε κάθε περίπτωση, η τάση του Ρόιγ προς το μπάσκετ αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80, με την τεράστια επιτυχία της Ισπανίας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της οικονομικής σταθερότητας, η Βαλένθια έχει την πολυτέλεια να απορρίπτει προτάσεις από ομάδες με τριπλάσιο μπάτζετ όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ! Το καλοκαίρι του 2016 οι Καταλανοί προσπάθησαν να αποκτήσουν τον Γκιγιέμ Βίβες όμως οι «πορτοκαλί» αξίωσαν 1.5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να τον παραχωρήσουν! Η περίπτωση του διεθνούς Ισπανού γκαρντ είναι η πιο χαρακτηριστική σε ό,τι αφορά την υπομονή και τη διορατικότητα της Βαλένθια που τον απέκτησε από την Χοβεντούτ μόλις για 300.000 ευρώ. Παρεμπιπτόντως οι πρωταθλητές Ισπανίας βλέπουν τον νέο… Βίβες στο πρόσωπο του Αλμπέρτο Αμπάλντε, ο οποίος επέστρεψε στη Βαλένθια μετά τη θητεία του ως δανεικός στην Μπανταλόνα.

To ρεκόρ του Σαν Εμετέριο

Οι Ίβηρες επιστρέφουν στην Euroleague και πλέον το ζητούμενο για τη Βαλένθια είναι η καθιέρωση στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πρόκειται άλλωστε για την ομάδα που έχει αγωνιστεί σε πέντε τελικούς Eurocup, κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο! Σε αυτό το πλαίσιο οι πρωταθλητές κράτησαν στις τάξεις τους τον MVP των περσινών τελικών στην Ισπανία κι ένα από τους πιο dominant ψηλούς στην Ευρώπη, τον Μαυροβούνιο φόργουοντ-σέντερ Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, ανανεώνοντας παράλληλα τη συνεργασία τους με το απόλυτα πετυχημένο supporting cast: Τους Ράφα Μαρτίνεθ, Γκιγιέμ Βίβες και Φερνάντο Σαν Εμετέριο. Μάλιστα ο 33άχρονος Ισπανός έχει μια ιδιαίτερη επίδοση στο βιογραφικό του αφού έχει κατακτήσει δυο πρωταθλήματα χωρίς να έχει αγωνιστεί στη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα! Το 2010 πανηγύρισε τον τίτλο στη Liga Endesa ως παίκτης της Μπασκόνια που έκανε sweep στη σειρά με τους «μπλαουγκράνα» και πέρσι ήταν μέλος της Βαλένθια που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα