Μπερτομέου: «Στηρίζουμε τις εθνικές ομάδες αλλά να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες»

Gazzetta team
Μπερτομέου: «Στηρίζουμε τις εθνικές ομάδες αλλά να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες»
Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε για τα «παράθυρα» της FIBA και εξήγησε ότι οι εθνικές ομάδες πρέπει να έχουν στα ρόστερ τους, τους καλύτερους παίκτες!

«Το 2015 η FIBA ήταν εκείνη που θέλησε να δημιουργήσει μια καινούργια EuroLeague, ενώ το 2016 ήθελε να καταργηθεί ουσιαστικά το Εurocup. Από τις χώρες που δε συμμετέχουν μονό η Ελλάδα δεν είναι στο Eurocup. Όχι επειδή δεν το ήθελαν οι ομάδες αλλά επειδή φοβήθηκαν» δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της EuroLeague και συνέχισε:

«Το 2017 η FIBA θέλει να δημιουργήσει τα παράθυρα. Εμείς έχουμε αυτό το καλεντάρι εδώ και 17 χρόνια, οπότε το σωστό είναι να λέμε ότι η FIBA μπαίνει στο δικό μας καλεντάρι. Για εμάς τα κλαμπ έχουν σημασία και όχι αυτά που λένε στην FIBA. Μας απασχολεί πολύ η αστάθεια. Μας ενδιαφέρει για παράδειγμα το γεγονός ότι στο τέλος του Eurobasket είδαμε άδεια γήπεδα στους ημιτελικούς. Πως γίνεται να διεξάγεται μία διοργάνωση χωρίς τους καλύτερους διαιτητές και τους καλύτερους παίκτες; Όλη αυτή η κατάσταση δε βοηθά το μπάσκετ να προοδεύσει. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα. Ο τρόπος όμως που πορεύεται η FIBA δε μου αφήνει την ιδέα ότι θα λυθεί εύκολα το πρόβλημα και όλη αυτή η αντιπαράθεση θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Ας μην αναλύσουμε όμως άλλο τις ευθύνες και ας κοιτάξουμε μπροστά.»

Για τη λύση που προτείνει η Euroleague για τα «παράθυρα»: «Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Και αυτό είναι ότι στις εθνικές ομάδες πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες. Όλα τ'άλλα είναι χάσιμο χρόνου. Αν θέλουν να προστατεύσουν το άθλημα πρέπει να δημιουργήσουν μια καλή διοργάνωση και όχι μία fake διοργάνωση προς τους φιλάθλους. Ας μην κοροϊδευόμαστε, το ΝBA κάνει κουμάντο και αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Δεν είμαστε το ίδιο με το ποδόσφαιρο, γιατί δεν έχουμε τους ίδιους πόρους. Δεν μπορεί δηλαδή να πάει με ιδιωτικό αεροπλάνο ο Νοτσιόνι στην Αργεντινή όπως πηγαίνει ο Μέσι στην Παραγουάη για να παίξει με την Εθνική Αργεντινής. Αν δε βλέπουμε την πραγματικότητα γι' αυτό το λόγο δημιουργείται αυτή η αναστάτωση. Το πρώτο λοιπόν είναι ότι οι καλύτεροι παίκτες πρέπει να αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα και το δεύτερο σημαντικό είναι η ξεκούραση των παικτών. Να υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος για ξεκούραση. Επίσης πιστεύω οτι ότι το να παίζουν οι Εθνικές ομάδες στην έδρα τους είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν λέμε δηλαδή ότι δεν είναι καλή ιδέα οι αγώνες των Εθνικών ομάδων. Πρέπει όμως να σεβόμαστε και τα κλαμπ».

Για το αν είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση: «Θα σας ρωτήσω κάτι. Αν δεν υπήρχαν οι οικογένειες Γιαννακόπουλου και Αγγελοπούλου δεν θα ήμασταν τώρα εδώ για να συζητάμε. Οι καλύτεροι παίκτες δεν θα είναι το Νοέμβριο και αυτό δεν είναι καλό για τους φιλάθλους. πρέπει να το λύσουμε τώρα. Πιστεύω ότι είναι πιθανό να λυθεί. Δεν είναι εύκολο και γενικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Σε τελική ανάλυση τα κλαμπ είναι αυτά που παράγουν τους παίκτες και όχι οι ομοσπονδίες, όποτε αν κάποιος τιμωρήσει τους παίκτες θα μας βρει μπροστά του. Θα είναι σαν αυτοκτονία αν τιμωρηθούν οι παίκτες και δεν τους επιτρέπει να παίξουν στις εθνικές ομάδες, γιατί μόνο εκεί μπορεί να επιβληθεί τιμωρία»

Για το ενδεχόμενο η Euroleague να μετατραπεί σε μία κλειστή λίγκα: «Δεν μπορεί μια λύση να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Δεν θα είναι καλό το να μη βλέπουμε ντέρμπι Ρεάλ - Μπαρτσελόνα στην ACB».

Για τις ελληνικές ομάδες: «Πώς να γίνουν τρεις οι ελληνικές ομάδες στην EuroLeague από τη στιγμή που επέλεξαν το Champions League (σ.σ. ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ); Νομίζω ότι αυτό σας δίνει την απάντηση».

Να σημειωθεί επίσης ότι πρόθεση είναι η αύξηση των ομάδων της EuroLeague κατά δύο ώστε να παίρνουν μέρος 18 σύλλογοι: «Το θέμα είναι προς συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική απόφαση πριν από τον Απρίλιο» ήταν το σχόλιο του Μπερτομέου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.