Η τεράστια προοπτική του Ντόντσιτς, θυμίζει... Ντράζεν! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Η τεράστια προοπτική του Ντόντσιτς, θυμίζει... Ντράζεν! (pics & vids)

bet365

Ο Λούκα Ντόντσιτς θεωρείται ήδη ένα από τα μεγάλα φαβορί για το Νο. 1 του draft του 2018 και το ESPN… ξετυλίγει το «κουβάρι» της ζωής του εκπληκτικού Σλοβένου που θέλει να γίνει... Ντράζεν Πέτροβιτς!

Πρώτο τραπέζι Vista! Με ανανεωμένη πλατφόρμα και νέο mobile site. (21+)!

Η Σλοβενία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και το ESPN αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ασυναγώνιστο… πιτσιρικά Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος αναμένεται να λάμψει στο ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια.

«Έλα να σου δείξω μια φωτογραφία, είναι τρελό», είναι τα λόγια του Γκόραν Ντράγκιτς. Οι δύο ήρωες της Σλοβενίας στο Eurobasket πραγματικά αγνώριστοι!

Η φωτογραφία έδειχνε τον 21χρονο Ντραγκιτς και 9 από τους συμπαίκτες του στην Union Olimpija να σηκώνουν το πρωτάθλημα Σλοβενίας το 2008. Στο κέντρο της φωτογραφίας ήταν ο Σάσα Ντόντσιτς, 34χρονος βετεράνος φόργουρντ. Όμως στην φωτογραφία βρισκόταν και ο 9χρονος γιος του Λούκα, ο οποίος φορούσε το μετάλλιο στο στήθος και καμάρωνε. Η Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατ. κατοίκων μπορεί να υπερηφανεύεται, αφού έχει βγάλει ένα από τα μεγαλύτερα draft prospects που έχουν εμφανιστεί ποτέ. Και το όνομα αυτού Λούκα Ντόντσιτς.

Eννιά χρόνια μετά την φωτογραφία του 2008, ο Λούκα είναι πλέον πρωταθλητής Ευρώπης με τη Σλοβενία και ο Ευρωπαίος παίκτης με την μεγαλύτερη προοπτική που έχει εμφανιστεί στα 18 του χρόνια. Ένα από τα φαβορί για το Νο.1 του draft του 2018.

Από μικρός στα… βάσανα

Το παιδί θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ βρισκόταν σε κάθε παιχνίδι του πατέρα του και επιχειρούσε όσο περισσότερα σουτ μπορούσε κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων. Το μικρόβιο το είχε κολλήσει από πολύ μικρός.

Όταν έχεις νονό τον Ράσο Νεστέροβιτς, νιώθεις πως κρατάς μια μπάλα μπάσκετ στα χέρια σου, από την στιγμή της βάφτισης σου. Ο μικρός Λούκα είχε εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας, πάσαρε με ακρίβεια, ενώ σούταρε εκπληκτικά, κάτι που τράβηξε το βλέμμα πολλών σκάουτ.

«Ακόμα και σε αυτή την ηλικία ένιωθε ένα όμορφο συναίσθημα για το μπάσκετ όπως ο πατέρας του», αναφέρει ο Ντράγκιτς, ο οποίος έπαιξε 109 παιχνίδια μαζί με τον Σάσα σε 3 σεζόν. «Πάντα όταν βγαίναμε από τα αποδυτήρια στο δεύτερο ημίχρονο βλέπαμε τον Σάσα να σουτάρει. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ αυτή η ανάμνηση», τονίζει ο γκαρντ των Χιτ.

Χρειάστηκε μόλις 16 λεπτά για να δείξει την αξία του

Ο Ντόντσιτς έπαιξε για πρώτη φορά μπάσκετ στην σχολική ομάδα του Mirana Jarca στη Λιουμπλιάνα σε ηλικία 7 ετών. Όταν ο πατέρας του πήγε στην Ουνιόν Olimpija το 2007, o Λούκα πήγε μαζί του. Ο προπονητής μπάσκετ στο σχολείο της Olimpija προσκάλεσε τον Λούκα να προπονηθεί με τη γενιά του 1999. Ήταν κυρίαρχος στην πρώτη του προπόνηση με την ομάδα, έτσι οι προπονητές τον τοποθέτησαν με τους γεννηθέντες του 1996, μόλις 16 λεπτά μετά την πρώτη του συμμετοχή.

Ο μικρός Λούκα ήθελε να βρίσκεται στο παρκέ όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι παρακαλούσε τους γονείς του να προπονείται με τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες στα ρεπό του. «Του έλεγα πως σήμερα είναι ελεύθερος να ξεκουραστεί, θυμάται ο παλιός του προπονητής Jernej Smolnikar. Την επόμενη μέρα με έπαιρναν τηλέφωνο οι γονείς του και με παρακαλούσαν να τον βάλω να προπονηθεί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Το πάθος του ήταν απίστευτο». Σε ηλικία των 12 ετών κυριαρχούσε σε όλα τα τουρνουά under 12 και under 13 σε όλη την Ευρώπη.

Το… είχε από τότε που γεννήθηκε

Έγινε ένας combo guard με ξεχωριστή αίσθηση για το παιχνίδι, που φλέρταρε συνεχώς με τα triple double. Ήταν πιο ταλαντούχος από πολλούς μεγαλύτερους του και το μπασκετικό του ένστικτο είχε εντυπωσιάσει τους περισσότερους. Εκπληκτικός πασέρ, ο οποίος μερικές φορές έβγαζε ασίστ πίσω από την πλάτη στον αιφνιδιασμό, ενώ άλλες έδινε μαγικές σκαστές πάσες στους συμπαίκτες του.

«Το είχε από τότε που γεννήθηκε. Δεν υπάρχει τρόπος να διδάξεις σε κάποιους άλλους παίκτες αυτό που έκανε αυτός, Ήταν αδύνατο. Το πιο απίστευτο πράγμα ήταν ο τρόπος που μπορούσε να αλλάξει την προσωπικότητα του. Πάντα ήθελε να νικάει, πάντα ήταν αισιόδοξος στο παρκέ, πολύ συγκεντρωμένος», αναφέρει ο διευθυντής των ακαδημιών της Union.

Η πρόσκληση από τη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Ντόντσιτς είχε προσκληθεί από τον αθλητικό διευθυντή των νέων της Ρεάλ για να παρευρεθεί στο τουρνουά Minicopa. Ο Σλοβένος ξεχώρισε, αφού έβαλε 20 πόντους στον τελικό κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

Τον Απρίλιο του 2012, ο 13χρονος Ντόντιστς έβαζε πόντους, μάζευε 11 ριμπάουντ και μοίραζε 10ασίστ στο παιχνίδι που θα έκρινε τον τίτλο στο τουρνουά Lido di Roma, εκεί όπου αναδείχθηκε MVP.

«Mου θυμίζει τον Ντράζεν Πέτροβιτς»

«Είπα σε κάποιον πως θυμίζει τον Ντράζεν Πέτροβιτς σε μικρή ηλικία. Ήταν ένας δολοφόνος με baby face» θυμάται ο γενικός αρχηγός της Olimpija. Oι εμφανίσεις του ήταν αρκετές για να έρθει η συμφωνία με τη Ρεάλ, η οποία πρόσφερε στον μικρό ένα δυνατό πρόγραμμα σε μορφωτικό και μπασκετικό επίπεδο.

«Ήταν δύσκολο στην αρχή, δεν είχα τους γονείς μου εδώ. Ήμουν 13 και χρειαζόμουν να έχω κάποιον. Επικοινωνούσα με τους άλλους παίκτες και ευχαριστούσα τον Θεό που ήμουν εδώ», θυμάται ο Ντόντσιτς.

Ο Λούκα αναπτύχθηκε γρήγορα ως παίκτης. Πήρε το βραβείο του στο minicopa του 2013 και όλοι κατάλαβαν τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού έκανε σπουδαία πράγματα απέναντι σε παίκτες που ήταν 4 χρόνια μεγαλύτεροι από αυτόν. Προπονούταν με την μεγάλη ομάδα και έπαιρνε συμβουλές από θρύλους σαν τον Γιουλ και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

Ο Κάιλ Χάινς θυμάται τι είχε πάθει σε ένα ματς Euroleague το 2016 ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. «Κοιταξα το scouting report και σκέφτηκα αυτός είναι μόνο 16; Tον παίζαμε under σε κάθε σκριν για να τον δοκιμάσουμε, όμως έκανε 3 τρίποντα μέσα σε 2 λεπτά, τελειώνοντας το ματς με 13 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 13 λεπτά». Ο Σλοβένος τελείωσε εκείνη τη σεζόν με 13.7 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ μέσο όρο σε 51 ματς σε Euroleague και ACB.

Το παιδί αυτό θα φλερτάρει συνεχώς με το triple double

Το καλοκαίρι του 2016 δούλεψε σκληρά και έκανε άλματα προόδου στο σώμα του, αλλά και στις δεξιότητες του μέσα στο παιχνίδι. Έτσι έδειξε πως αξίζει μεγαλύτερο ρόλο στην Ρεάλ.

«Ερχόταν στην προπόνηση και κάρφωνε από το πουθενά. Δεν γίνεται να είναι μόνο 17. Ήταν φοβερο. Νομίζω πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω δει ποτέ μου. Το παιδί αυτό μπορεί συνεχώς να βρίσκεται στα όρια του triple double», τονίζει ο Άντονι Ράντολφ, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης παρέα με τον Ντόντσιτς λίγο καιρό αργότερα.

Τη σεζόν που μας πέρασε ήταν ο μοναδικός παίκτης της Euroleague που είχε τουλάχιστον 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ μέσο όρο. Η σεζόν ολοκληρώθηκε ονειρικά με το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket. Στον προημιτελικό κόντρα στη Λετονία είχε 27 πόντους, ενώ κόντρα στην Ισπανία μέτρησε 11 πόντους 12 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Μπορεί να τραυματίστηκε στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του τελικού κόντρα στη Σερβία, όμως στο τέλος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, με τους συμπαίκτες του να τον πηγαίνουν… σηκωτό στην απονομή.

«Δεν φοβάται ο Λούκα»

«Είναι φυσικό για αυτόν. Δεν φοβάται και λατρεύει να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο» αναφέρει ο Κοκόσκοφ, προπονητής της Σλοβενίας.

«Θέλω την μπάλα στα χέρια από την αρχή. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι αν έκανες ένα καλό ή κακό παιχνίδι, αφού έρχονται χιλιάδες παιχνίδια στη συνέχεια», είναι τα λόγια του Ντόντσιτς.

«Έχω δει πολλούς παίκτες να χάνουν τον έλεγχο από την δημοσιότητα. Δεν νομίζω να συμβεί αυτό στον Λούκα», αναφέρει ο Ντράγκιτς.

Το ΝΒΑ τον περιμένει

Από ένα 9χρονο παιδί σε μια φωτογραφία του Ντράγκιτς, ο Ντόντσιτς έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς της Ρεάλ, έχει κατακτήσει το Eurobasket με την Σλοβενία, ενώ θεωρείται ένα από σπουδαιότερα draft prospects για το 2018. Πριν από 9 χρόνια έβλεπε τον πατέρα του να σηκώνει ψηλά το σλοβενικό πρωτάθλημα. Πλέον ετοιμάζεται να πάρει το χρίσμα από τον Ντράγκιτς, ο οποίος αποχαιρετά την Εθνική Σλοβενίας, έτσι ώστε να γίνει ο ηγέτης της πατρίδας και να την οδηγήσει στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Ντόντσιτς θεωρείται ως το καλύτερο draft prospect όλων των εποχών (για μη Αμερικανό παίκτη) μαζί με τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Οι σκάουτ θα παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη του, ενώ είναι θέμα χρόνου ο εκπληκτικός Σλοβένος να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ΝΒΑ και να κοντραριστεί με τους καλύτερους. Ταβάνι του μόνο ο ουρανός!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα