Σάσα Ντόντσιτς σε Λούκα: «Άσε με να σε γνωρίσω!»

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Σάσα Ντόντσιτς σε Λούκα: «Άσε με να σε γνωρίσω!»

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας στρέφει τους προβολείς στο παιδί-θαύμα του σλοβενικού μπάσκετ, που συνδύαζει το πρώτο καλοκαίρι στην Εθνική ανδρών της χώρας του, με την παράλληλη προσπάθεια να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον πατέρα του!

Αν κάποιος ερχόταν στον πλανήτη Γη μόνο για το Eurobasket κι έβλεπε τον δίμετρο point-guard της Ρεάλ, να κλέβει την παράσταση στο Ελσίνκι και την Κωνσταντινούπολη και – συνεπικουρούμενος από τον μεγάλο Γκόραν Ντράγκιτς (μ.ο. 21,4π. & 5,4ασ.) – να οδηγεί σε μία προέλαση (7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, τότε θα έλεγε ότι ο ξανθομάλλης Σλοβένος είναι minimum 25 χρονών! Και παίζει με το μυαλό, την εμπειρία και τις παραστάσεις ενός 30άρη!

Ο Λούκα Ντόντσιτς, όμως, είναι μόλις 18 ετών και στο ντεμπούτο του σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι 1ος ριμπάουντερ (μ.ο. 7,7ρ.), 2ος σκόρερ (μ.ο. 15,7π. με 85,2% βολ. & 56,2% διπ.) και πασέρ (μ.ο. 3,7ασ.) της Σλοβενίας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι στον προημιτελικό με τη Λετονία, ο πλέον ανερχόμενος παίκτης της περυσινής Euroleague, πήρε την Εθνική της χώρας του στις πλάτες του όταν η μπάλα «έκαιγε» και με 27 πόντους και 9 ριμπάουντ, την οδήγησε στα ημιτελικά των αγώνων, για 2η φορά στην ιστορία της.

«Ο Λούκα είναι ένα φαινόμενο! Είχα ακούσει πολλά γι’ αυτόν, αλλά φέτος το καλοκαίρι που ουσιαστικά τον γνώρισα, κατάλαβα γιατί θεωρείται το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό prospect για το ΝΒΑ. Δεν είναι απλά ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης στην ηλικία του! Ίσως είναι ο καλύτερος στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως και 25 χρονών! Όταν μπαίνει στο γήπεδο, είναι σαν να πατάει ένα κουμπί και μεγαλώνει καμιά δεκαριά και βάλε χρόνια. Επειδή είμαστε συγκάτοικοι στο δωμάτιο, μπορώ να σου πω ότι εκτός γηπέδου, μοιάζει σίγουρα μικρότερος! Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι βλέπει συνέχεια cartoons και τα “Φιλαράκια”!», είπε στο gazzetta.gr ο φυσικός ηγέτης των Μαϊάμι Χιτ και της ομάδας του Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Που βρίσκεται κρυμμένο, όμως, το μυστικό της ταχύρρυθμης ωρίμανσης του θαυματουργού αυτού πιτσιρικά, που λίγους μήνες μετά την κοιλιά που έκανε στο τελείωμα της χρονιάς με την «βασίλισσα της Ευρώπης», παίζει δύο κλάσεις καλύτερο μπάσκετ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του κι έκανε ρεκόρ-πόντων σε Eurobasket για παίκτη 18 ετών;

Οι πηγές μας, στην μικρή χώρα που προέκυψε από την διαμελισμό της πάλαι ποτέ ηνωμένης Γιουγκοσλαβίας, μας «μαρτύρησαν» ότι καθοριστικό ρόλο στην «εκτόξευση» του Ντόντσιτς, έπαιξε η «επανένωση» με τον μπαμπά του Σάσα, από τον οποίο ζει χώρια εδώ και περίπου 5,5 χρόνια! Μετά τον χωρισμό των γονιών του (2008), ο Λούκα ζει με την μητέρα του Μίριαμ, η οποία τον ακολούθησε στη Μαδρίτη το 2012, όταν η Ρεάλ τον απέκτησε από την Ολίμπια. Ο πρώην μπασκετμπολίστας και νυν προπονητής, πατέρας του ζει μόνιμα στη Λιουμπλιάνα, ενώ οι κακές σχέσεις που ακόμη έχει με την πρώην σύζυγό του, μοιραία τον είχαν απομακρύνει αρκετά από τον γιο του.

Αυτό το καλοκαίρι όμως, ήταν κομβικό γιατί ωρίμασαν οι συνθήκες για την αποκατάσταση της σχέσης τους. Το νέο μεγάλο αστέρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών και περνώντας το μεγαλύτερο διάστημα της off-season στην πατρίδα του, είχε τον χρόνο, την επιθυμία και την ωριμότητα να «επιτρέψει» στον Σάσα Ντόντσιτς (δεν μπορούσε να τον επισκεφτεί στην Ισπανία) να τον πλησιάσει, να του εκφράσει τα συναισθήματά του, να περάσει χρόνο μαζί του και να προσπαθήσει να ξαναχτίσει την σχέση τους.

Συνομιλώντας σχεδόν καθημερινά με τον μπαμπά Ντόντσιτς στη Φινλανδία (είναι απεσταλμένος σχολιαστής της σλοβενικής τηλεόρασης), δεν δυσκολευτήκαμε να διαπιστώσουμε από πού έχει πάρει ο Λούκα, τον ατρόμητο χαρακτήρα που επιδεικνύει μέσα στο παρκέ, όπου σου δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει με 30άρη. Ο δακρυσμένος από χαρά, Σάσα, που αντικρίσαμε στην μικτή ζώνη του «Sinan Erdem» μετά τη νίκη-θρίλερ (103-97) της Σλοβενίας επί της Λετονίας, ζούσε τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής του. Όχι μόνο επειδή όλη η Ευρώπη μιλάει για το γιο του! Όχι μόνο επειδή το μπάσκετ της χώρας του γιορτάζει… Πιο πολύ απ’ όλα, επειδή ήταν ο πρώτος, που ο Λούκα έσπευσε να αγκαλιάσει με το άκουσμα της κόρνας.

Στον πρώτο προημιτελικό, η Ισπανία χρειάστηκε 4 λεπτά ολοκληρωτικού μπάσκετ στην 3η περίοδο, για να εξασφαλίσει αήττητη (κι αυτή 7/7), την 10η συνεχόμενη πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και να πλησιάσει στο 9ο μετάλλιο στις τελευταίες δέκα διοργανώσεις. Η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε τον αδύναμο κρίκο (Ναβάρο) στην άμυνα της «φούρια ρόχα» και στα 13’48” που έπαιξε συνολικά ο «la bomba» (0/2 σουτ), είχε προβάδισμα 11 πόντων. Και τις δύο φορές που ο Σκαριόλο τον απέσυρε (ο Μπαρτζώκας του έφταιγε…), οι Ίβηρες ισορρόπησαν το ματς, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 26 λεπτά αγώνα για επιβάλλουν την ανωτερότητά τους (84-72), χάρη στο… one Marc show!

O μικρός αδελφός Γκασόλ (28π. & 10ρ. με 4/6 τριπ.) πέτυχε 12 σερί πόντους μέσα σε δύο λεπτά κι έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες έτρεφε η «Νάσιοναλμανσάφτ», για κάτι που ισοδυναμούσε με το… όγδοο θαύμα! «Σας κάνει εντύπωση, ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που το κάνω με τη φανέλα της Εθνικής! Στο ΝΒΑ και στους Γκρίζλις έχει συμβεί αρκετές φορές. Όπως και να ήρθε η νίκη-πρόκριση, για μας έχει τεράστια σημασία γιατί πέρα από την πατρίδα μας, παίζουμε για τον Πάου και τον Χουάν Κάρλος. Αυτά τα δύο παιδιά έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 20 χρόνια στις Εθνικές ομάδες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλα τις νεότερες γενιές!», είπε στην αίθουσα Τύπου ο 32χρονος σέντερ των «αρκούδων».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Σέρτζιο Σκαριόλο γκρίνιαζε για τα κριτήρια των διαιτητών όσον αφορά στις επαφές, υπογραμμίζοντας τη σαφήνεια των κανόνων. Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Για δεύτερο σερί ματς στην Κωνσταντινούπολη, οι Ισπανοί παρουσιάζουν μέτρια εικόνα, χωρίς διάρκεια στην απόδοσή τους. Αν εξαιρέσουμε τους αδελφούς Γκασόλ (47 από τους 84 ισπανικούς πόντους) και τον, Γιοάν Σάστρε, που έβγαλε τα συκώτια του Ντένις Σρέντερ.

Όπως εξήγησε ο Ιταλός coach, το πλάνο του είχε βασιστεί στην ασφυκτική πίεση του point-guard των Ατλάντα Χοκς, χωρίς double-team και ο 25χρονος πρωταθλητής της ACB με την Βαλένθια, τον κούρασε με αποτέλεσμα να πετύχει μεν 27 πόντους με 8 ασίστ, αλλά να υποπέσει παράλληλα και σε 7 λάθη!

«Είναι προφανές ότι με μόνο δύο παίκτες (σ.σ.: τον Σρέντερ και τον Τάις) σε καλή βραδιά και με πολύ χαμηλότερο (σ.σ.: 64%), από το μέχρι τώρα (σ.σ.: 83,5%) ποσοστό στις βολές, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, κόντρα σε έναν τόσο σπουδαίο αντίπαλο…», σχολίασε ο Κρις Φλέμινγκ, που είδε την «γερμανική» ομάδα να μένει εκτός οκτάδας για 5ο διαδοχικό Eurobasket. Αυτό ήταν το «κύκνειο άσμα» του στον γερμανικό πάγκο, καθώς ως assistant-coach των Ντένβερ Νάγκετς, δεν μπορεί να καθοδηγήσει τα «πάντσερ» στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Κίνας (2019).

Υ.γ.: Για τους Λετονούς τι να πούμε; Τους πίστεψα μέχρι το τέλος και τους πιστεύω γενικά, αλλά σ΄αυτόν τον προημιτελικό πήραν ένα μεγάλο μάθημα. Οι διακρίσεις δεν έρχονται μόνο από την επίθεση! Με 103 πόντους παθητικό, δεν μπορείς να πας πουθενά σε ένα Eurobasket. Τα τρίποντα δεν μπορεί να είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας. Κάποια στιγμή δεν θα μπουν, όπως στην 3η περίοδο που είχαν 0/10 και από το +4, βρέθηκαν στο -13. Προς γνώση και συμμόρφωση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!