Τσάρκα στο σκοτεινό βουνό

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Τσάρκα στο σκοτεινό βουνό

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης μετά την πρόκριση επί της Πολωνίας, φτιάχνει τη βαλίτσα του για την Κωνσταντινούπολη με αναστεναγμούς ανακούφισης και αισιοδοξίας.

Η πρώτη λέξη που μού ’ρχεται στα χείλη και στα δάχτυλα ξεκινώντας αυτό το κείμενο είναι: «Ουφ». Η δεύτερη, «επιτέλους». Η τρίτη και οι επόμενες δέκα: «Δεν αφήνατε μωρέ κανένα τρίποντο για τον αγώνα με τη Λιθουανία;»

Μετά από μία εβδομάδα σκασίλας, απαισιοδοξίας και μπουχτίσματος, η Εθνική έδειξε τον ξεχασμένο σε άλλες κουκίδες του ευρωπαϊκού χάρτη χαρακτήρας της και πέτυχε το μίνιμουμ, που όμως χθες τέτοια ώρα έμοιαζε με δύσβατο σκοτεινό βουνό.

Η νίκη επί της Πολωνίας δεν είναι φυσικά άθλος, αλλά τον έκανε η ίδια η Εθνική να μοιάζει τέτοιος.

Ο κακεντρεχής θα ισχυριστεί ότι χρειάστηκαν μαγικά για να πέσουν στο καναβάτσο οι Πολωνοί (όπως τα 13/20 τρίποντα και οι 50 πόντοι των δύο βασικών γκαρντ), αλλά εγώ σας το είπα έγκαιρα, ένα τουρνουά μπάσκετ έχει τους δικούς του κανόνες. Δεν είναι όλα όπως φαίνονται τις πρώτες μέρες.

Δύο εύστοχα σουτ όπως αυτά του Σλούκα στο ξεκίνημα μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία μίας ομάδας και ένα γενναίο σφηνάκι πείσματος είναι ικανό να ξυπνήσει πληγωμένο θηρίο.

Ήταν ολοφάνερο, απόψε, ότι τα «εγώ» των παικτών με την ισχυρότερη προσωπικότητα και την αστερόεσσα καριέρα βγήκαν μπροστά και έκαναν τη διαφορά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επηρεάσει ένα (ή περισσότερα) «εγώ» την πορεία μιας ομάδας. Ο αποψινός ήταν ο πιο παραγωγικός.

Ο Κώστας Μίσσας έκανε κάτι παρακινδυνευμένο, αλλά τελικά σωστό. Περιόρισε το rotation στο απολύτως αναγκαίο, αφήνοντας κατά μέρος τους πειραματισμούς και τις αλχημείες.

Ανέβασε στο προσκήνιο τους έμπειρους και μπαρουτοκαπνισμένους και τους πέταξε το γάντι.

«Με εσάς θα κερδίσω και με εσάς θα χάσω», είπε προφανώς στον Καλάθη, στον Σλούκα, στον Παπανικολάου και στον Πρίντεζη. Έπαιξαν, όλοι τους, 30-35 λεπτά.

Ο πέμπτος του κουιντέτου ήταν ο Μπουρούσης, ο οποίος κρατήθηκε στις εφεδρείς και έπαιξε κομβικό ρόλο όταν η Εθνική χρειάστηκε ένα στήριγμα μέσα στις ρακέτες για να καταπολεμήσει τη φυσιολογική κόπωση.

Οι 8 πόντοι του από το 62-62 μέχρι το 72-67 ήταν ίσως οι πολυτιμότεροι της ομάδας, αφού έκοψαν οριστικά τη φόρα των Πολωνών.

Ο άνθρωπος κλειδί, όμως, ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος (για δεύτερη φορά στα τελευταία τρία ματς) έδωσε οντότητα στις ρακέτες, όπου η Εθνική παρουσιάζεται συχνά μισόγυμνη.

Στα 16 λεπτά της συμμετοχής του νεαρού γίγαντα, η ελληνική ομάδα πέτυχε 26 πόντους παραπάνω από αυτούς που δέχθηκε. Ναι, +26! Μπορεί και να είναι ρεκόρ.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους άλλους πρωταγωνιστές ήταν +18 για τον Σλούκα, +15 για τον Παπανικολάου, +14 για τον Καλάθη και +12 για τον Πρίντεζη.

Οι έξι μπροστάρηδες που προαναφέρθηκαν ήταν εκείνοι που φώναξαν εν χορώ «Ι refuse to lose», με πρίμο σεκόντο τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος διακρίθηκε (και κέρδισε αγκαλιές από τους συμπαίκτες του) χωρίς να έχει στη στατιστική του ούτε πόντο, ούτε ριμπάουντ, ούτε ασίστ. Ο ορισμός του αφανούς ήρωα.

Γίνεται να παίξουν όλοι τόσο καλά και στο σαββατιάτικο ντέρμπι με τους Λιθουανούς; Η κοινή λογική λέει «όχι», αλλά μη τα ξαναλέμε, κάθε σετ στο τένις έχει τον δικό του μικρόκοσμο.

Το δεύτερο σετ για την Εθνική μας στο ευρωπαϊκό «Όπεν» του 2017 ξεκίνησε μόλις χθες.

Κάποιος είπε ότι οι παίκτες έδειχναν ασυνήθιστα βλοσυροί και «λοκαρισμένοι» στη διάρκεια της προθέρμανσης. Ούτε γελάκια ούτε αστειάκια ούτε τίποτε.

Μόνο μάτι που γυάλιζε, όπως ταίριαζε σε ομάδα που έπαιζε ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της ιστορίας της. Ή μήπως δεν ήταν τέτοιο;

Τυχόν ήττα, θα ισοδυναμούσε με πισωγύρισμα τριών δεκαετιών και μάλιστα μερικές ώρες πριν τη βράβευση του Νίκου Γκάλη στο Hall Of Fame. Το χειρότερο δυνατό τάιμινγκ!

Είναι πολύ βολικό να λησμονήσουμε την απογοητευτική εικόνα του εναρκτήριου δεκαλέπτου (με τους 29 πόντους και τα 11/17 σουτ των Πολωνών), αλλά προτιμώ να τη ρίξω και αυτή στο μίξερ, για να θυμόμαστε ότι η Εθνική είναι ικανή και για το χειρότερο, ακόμα και στη βραδιά του ηχηρού «θέλω».

Το ματς άνοιξε και τούμπαρε όταν ο Κώστας Παπανικολάου πέτυχε δύο απανωτά τρίποντα, τα πρώτα του στο Εurobasket.

Οι Πολωνοί πήραν το συνηθισμένο ρίσκο με το σουτ του Καλάθη, αλλά τον είδαν να μετατρέπει τον ζωτικό χώρο σε career night, με 24 πόντους, 4 τρίποντα και 10 ασίστ.

Η παρουσία του Παπαγιάννη μπλόκαρε τις διαβάσεις στην άμυνα, αλλά η ειδοποιός διαφορά έγινε από τη σιγουριά στις κινήσεις των περιφερειακών και από την ομαδική δουλειά στον έλεγχο των αιθέρων.

Ομάδα που έχει 6 παίκτες με μίνιμουμ τρία ριμπάουντ έκαστος και τελειώνει έναν κρίσιμο αγώνα με +13 σπανίως χάνει.

Για πρώτη φορά, η ελληνική ομάδα φόρεσε με άνεση τις φανέλες της Εθνικής Ελλάδας και υπενθύμισε σε εαυτήν και αλλήλους ότι ήρθε στο Εurobasket για να κάνει θόρυβο.

Όχι με γκρίνιες και καυγάδες, αλλά με μπάσκετ και αποτέλεσμα. Και με λίγο κοφτερό χιούμορ, σαν αυτό που ξεχείλισε στο τέλος από τον τοίχο των αποδυτηρίων.

Στο στρατόπεδο των Πολωνών βασίλευε κατήφεια μετά το ματς, αλλά είμαι βέβαιος ότι υπήρξε και δεύτερη αποστολή που πέρασε ανήσυχο απόγευμα, σε κάποια άλλη άκρη της Ευρώπης.

Η αποστολή της Λιθουανίας, που επιβραβεύτηκε για την πρωτιά της στο Τελ Αβίβ με ραντεβού με την Ελλάδα. Βρε κάτι μου θυμίζει αυτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.