Πώς διαμορφώνεται ο «νέος» Ολυμπιακός και τι μπάσκετ θα παίξει!

Πώς διαμορφώνεται ο «νέος» Ολυμπιακός και τι μπάσκετ θα παίξει!

Πώς διαμορφώνεται ο «νέος» Ολυμπιακός και τι μπάσκετ θα παίξει!
Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τι παίκτες ψάχνει ακόμη ο Ολυμπιακός, τι μπάσκετ θέλει να παίξει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και αναλύει τη θέση των 14 παικτών του ρόστερ.

Ο τρόπος διεξαγωγής της περσινής Euroleague θα αποτελέσει ισχυρό κριτήριο για τον καταρτισμό του ρόστερ όλων των ομάδων. Τόσο ως προς την ποιότητα των παικτών όσο και ως προς τον αριθμό των παικτών.

Ο φετινός Ολυμπιακός θα έχει 14 παίκτες στο ρόστερ. Όλοι θα είναι έτοιμοι να μπουν και να βοηθήσουν αφού δε θα υπάρχει κάποιος θεωρητικά μικρός που δε θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εδώ και καιρό είχε καταλήξει στο σχεδιασμό του ρόστερ, στις θέσεις που ήθελε ενίσχυση η ομάδα του. Απλά η τροπή της υπόθεσης του Κεμ Μπιρτς άλλαξε κάπως τα πλάνα του κι εκεί που οι Πειραιώτες έψαχναν δύο παίκτες, αναγκάστηκαν να ψάξουν σέντερ και μέσα σε 24 ώρες απέκτησαν τον Τζαμέλ ΜακΛιν.

ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα ως προς το τι κοιτάζει η ομάδα του Πειραιά.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναζητά ένα scoring point guard, έναν παίκτη δηλαδή με ευχέρεια στο σκοράρισμα και στη δημιουργία. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταλήξει στην περίπτωση του Έρικ ΜακΚόλουμ, ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κάποια έκπληξη από το Λάς Βέγκας.

Ο δεύτερος και τελευταίος παίκτης που ψάχνει θα αγωνίζεται στις πλάγιες θέσεις. Περισσότερο στο «2» και λιγότερο στο «3». Ο Σφαιρόπουλος τον υπολογίζει για περίπου 12-15 λεπτά και θέλει από αυτόν αξιόπιστο μακρινό σουτ, δημιουργία και καλή άμυνα και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ ΑΝΑ ΘΕΣΗ

  • Point Guard: Μάντζαρης, ξένος (ΜακΚόλουμ), Τολιόπουλος
  • Shooting guard: Σπανούλης, Στρέλνιεκς, ξένος (δυαροτριάρι)
  • Small Forward: Παπανικολάου, Παπαπέτρου
  • Power Forward: Πρίντεζης, Τιλί, Αγραβάνης
  • Center: Μιλουτίνοφ, ΜακΛιν, Μπόγρης

ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΤΕΣ

  • Ο Βασίλης Σπανούλης θα μπορεί να αγωνιστεί και στον «άσο».
  • Ο ξένος που θα έρθει θα μπορεί να αγωνιστεί και στο «3».
  • Ο Δημήτρης Αγραβάνης θα μπορεί να αγωνιστεί και στο «5».
  • Ο Τζαμέλ ΜακΛιν θα μπορεί να αγωνιστεί και στο «4».

Στην παραπάνω κατηγορία δεν ανήκει πλέον ο Ιωάννης Παπαπέτρου ο οποίος φέτος θα παίζει μόνο ως «τριάρι».

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΩΔΕΚΑΔΑ»

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο του κειμένου ο Ολυμπιακός πέρυσι πορεύθηκε με 13 παίκτες και φέτος θα έχει έναν επιπλέον. Σε μία τόσο κοπιαστική και μεγάλη σε διάρκεια σεζόν είναι λογικό να υπάρχουν τραυματισμοί όπως και ανάγκη για ξεκούραση.

Με 14 παίκτες θα υπάρχει «μάχη» για την 12άδα και φυσικά αυτό θα αυξήσει το επίπεδο του ανταγωνισμού στις προπονήσεις.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος θα είναι η πρώτη επιλογή για τις θέσεις των «κοντών» και στους ψηλούς η θέση θα κρίνεται ανάμεσα σε Μπόγρη και Αγραβάνη. Αυτό βέβαια στο ακραίο (δυστυχώς) σενάριο που άπαντες είναι υγιείς.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η πολιτική του Ολυμπιακού την εποχή των Αγγελόπουλων έχει έναν απαράβατο κανόνα... εμπιστοσύνη στους Έλληνες.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος με συνοπτικές διαδικασίες ανανέωσαν τους Γιώργο Πρίντεζη και Βαγγέλη Μάντζαρη ενώ πρόσθεσαν και τον Γιώργο Μπόγρη.

Στο φετινό ρόστερ θα υπάρχουν 8 Έλληνες παίκτες εκ των οποίων οι 7 θα είναι για τρίτη σεζόν μαζί!

ΑΠΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν στον Ολυμπιακό αγωνίστηκαν εφτά ξένοι.

  • Τέσσερις Αμερικανοί (Λοτζέσκι, Γκριν, Γιανγκ, Ουότερς).
  • ​Ένας Σέρβος (Μιλουτίνοφ)
  • Ένας Ιταλός (Χάκετ)
  • Ένας Καναδός (Μπιρτς).

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την αγωνιστική (και όχι μόνο) εικόνα το τελευταίο τρίμηνο που κρίνονταν οι τίτλοι ενώ επίσης διέγνωσε πρόβλημα στη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης ορισμένων εξ αυτών.

Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος θα εμφανιστεί φέτος η ομάδα με περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς με πολλά χρόνια στην ήπειρό μας.

  • Ένας Σέρβος (Μιλουτίνοφ)
  • Ένας Γάλλος (Τιλί)
  • Ένας Λετονός (Στρέλνιεκς)
  • Δύο Αμερικανοί με πλούσια εμπειρία στην Ευρώπη (ΜακΛιν και λογικά ΜακΚόλουμ)
  • Ψάχνει έναν ακόμη ξένο που είναι άγνωστη η υπηκοότητά του.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΦΥΓΑΝ...

Ο Ολυμπιακός άλλαξε τους έξι από τους εφτά ξένους παίκτες που είχε πέρυσι στο ρόστερ. Για κάποιες από αυτές τις πολλές αλλαγές αποφάσισε ο Σφαιρόπουλος και για κάποιες οι ίδιοι οι παίκτες.

Χάκετ: Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μη συνεχίσει μαζί του φοβούμενος τον τραυματισμό του και κατά πόσο θα μπορούσε να επανέλθει για αυτό το τόσο απαιτητικό επίπεδο. Επίσης ο Ιταλός αντιμετώπισε και κάποια προσωπικά θέματα.

Γιανγκ: Κοινή απόφαση.

Γκριν: Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να κάνει χρήση του opt out όρου γιατί αφενός δεν ταιριάζει σε αυτό που ζητά ο Σφαιρόπουλος και αφετέρου θα ήταν ιδιαίτερα ακριβός για όσα προσφέρει (1.000.000 δολάρια).

Μπιρτς: Απόφαση του Καναδού να αποχωρήσει.

Λοτζέσκι: Ο Ματ ψάχνει ένα πολύ καλό οικονομικά συμβόλαιο το οποίο λόγω των συχνών τραυματισμών του και λόγω της ηλικίας του, οι Πειραιώτες δεν του το προσφέρουν. Αν δεχόταν μείωση ίσως και να το σκέφτονταν στον Ολυμπιακό διότι σέβονται την προσφορά του και τον άριστο χαρακτήρα του. Ο Λοτζέσκι έχει δυο αρκετά καλές προτάσεις από άλλες ομάδες.

Ουότερς: Απόφαση της ομάδας λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων για αυτό το επίπεδο.

ΤΙ ΜΠΑΣΚΕΤ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΦΕΤΟΣ...

Ο Ολυμπιακός πέρυσι αν και ξεκίνησε να παίζει ένα γρήγορο μπάσκετ στην πορεία εμπιστεύτηκε πολύ το set παιχνίδι. Στην επίθεση στο «5on5» αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα ενώ το pick 'n' roll έμοιαζε να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό η βασική πηγή κίνησης.

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ: Φέτος ο Έλληνας τεχνικός προσανατολίζεται να το αλλάξει αυτό. Ο Σφαιρόπουλος θέλει να αλλάξει αυτό με την ομάδα του να ψάχνει περισσότερο το εύκολο καλάθι είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

Βασική αλλαγή λοιπόν θα είναι η ταχύτητα στο παιχνίδι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Μία ακόμη αλλαγή που θέλει να γίνει σε σχέση με την περσινή σεζόν είναι η δημιουργία. Ο Ολυμπιακός πέρυσι υστέρησε πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα. Με εξαίρεση τον Βασίλη Σπανούλη ο ο οποίος αποτέλεσε μόνιμη πηγή... ασίστ, δεν υπήρχε το συγκεκριμένο στοιχείο.

Ο Έρικ Γκριν δημιουργούσε άριστα για τον εαυτό του, αλλά όχι για τους συμπαίκτες του.

Ο Ντομινίκ Ουότερς δε δημιουργούσε καθόλου και ο Ντάνιελ Χάκετ που διέθετε αυτό το στοιχείο τραυματίστηκε κι έμεινε εκτός 7 μήνες.

Για να κατανοηθεί περισσότερο η διάθεση αλλαγής θα σας αναφέρουμε πως ο Γιάνις Στρέλνιεκς ήρθε με 3.5 ασίστ ενώ ο ΜακΚόλουμ (λογικά αυτός) έχει πολύ καλύτερη δημιουργία από την ανύπαρκτη που διέθετε ο Ουότερς.

Επίσης μη ξεχνάτε πως θα έρθει κι ένας ακόμη περιφερειακός.

Αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι τουλάχιστον με μαθηματική σκέψη, οι ασίστ θα είναι περισσότερες.

ΠΙΕΣΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Τρίτο και βασικό στοιχείο το οποίο πάντως δεν λογίζεται ως αλλαγή διότι υπήρχε και πέρυσι είναι η άμυνα.

Ο Ολυμπιακός θα πιέζει αρκετά, θα παίζει δυνατά στην άμυνα και οι ψηλοί του θα έχουν ευχέρεια στην λεγόμενη «δεύτερη ζώνη» άμυνας. Ο Κεμ Μπιρτς βέβαια σε αυτό το κομμάτι ήταν ασυναγώνιστος.

Με την έλευση του Τζαμέλ ΜακΛιν ο Ολυμπιακός θα μπορεί να αντιμετωπίζει με αλλαγές το pick 'n' roll του αντιπάλου αφού ο Αμερικανός μπορεί να χαμηλώσει και να μαρκάρει πιο κοντό αντίπαλο για 3-4 δευτερόλεπτα.

Αύριο (14/07) θα θα διαβάσετε την ίδια ανάλυση για τον Παναθηναϊκό.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα