Το… σταυροδρόμι του ανθρώπου που «έπλασε» αμέτρητες καριέρες! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Το… σταυροδρόμι του ανθρώπου που «έπλασε» αμέτρητες καριέρες! (pics & vids)

bet365

Ο Τζον Καλιπάρι είναι ο ιδανικός προπονητής για μία πεντάδα με τους Κάζινς, Ντέιβις, Τάουνς, Ουόλ και Μπούκερ, που έπαιξαν γι' αυτόν στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Θα καταφέρει άραγε να επιστρέψει κάποια στιγμή στο ΝΒΑ;

Αποτελεί έναν από τους από εμβληματικούς προπονητές στο NBA. Έχει μάθει τα μυστικά του μπάσκετ σε μετέπειτα αστέρες της λίγκας , όπως ο Άντονι Ντέιβις, ο Τζον Ουόλ, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς, ο Καρλ Άντονι-Τάουνς, ο Ντέβιν Μπούκερ και πολλοί άλλοι.

Ο Τζον Καλιπάρι είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός προπονητής για το Κεντάκι. Για αυτό το λόγο οι φίλαθλοι των wildcats πανικοβλήθηκαν όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως ο 58χρονος προπονητής ψάχνει δουλειά στον μαγικό κόσμο του NBA.

Σύμφωνα με το ESPN, άνθρωποι του 58χρονου των «αγριόγατων» προσέγγισαν τους Νικς για τον προεδρικό θώκο της ομάδας μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη τους, Τζέιμς Ντόλαν να απολύσει τον Φιλ Τζάκσον.

Αμέσως μετά από τα σενάρια αυτά, ο κόουτς του Κεντάκι πόσταρε ένα σχετικό tweet, θέλοντας να ηρεμήσει τους φίλους του κολεγίου και να δείξει την αγάπη του για την τωρινή δουλειά του.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο Καλιπάρι θα συνεχίσει να συναρπάζει με τις ικανότητές του διάφορες ομάδες του ΝΒΑ, οι οποίες θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την σκέψη να συνεργαστούν μαζί του.

Πολλά τα συναπαντήματα

Η φετινή free agency μας φανέρωσε αρκετά παραδείγματα προπονητών που έσμιξαν με παλιούς τους παίκτες, όπως ο Τομ Θίμποντο με τον Τζίμι Μπάτλερ και ο Μπραντ Στίβενς με τον Γκόρντον Χέιγουορντ. Οι πρώτοι ήταν συνοδοιπόροι στους Μπουλς και πλέον θα συνεργάζονται στην Μινεσότα, ενώ οι δεύτεροι, γνωριζόντουσαν από το πανεπιστήμιο του Μπάτλερ μέχρι να έρθει η ώρα να κάνουν το φρέσκο συναπάντημα στη Βοστώνη

Πολλοί είναι οι λάτρεις της λίγκας που σκέφτονται την συνύπαρξη των κορυφαίων παικτών που ξεπήδησαν από το Κεντάκι. Μια ομάδα με τους Ντέιβις, Κάζινς, Τάουνς, Ουόλ και Μπούκερ ή μερικούς από αυτούς θα έκανε θραύση στο NBA. Ποιος θα ήταν ο ιδανικός μαέστρος για να την καθοδηγήσει. Μα φυσικά ο μπασκετικός τους… πατέρας, ο Τζον Καλιπάρι.

Είναι ένα όνειρο πολλών, όμως πολύ δύσκολο να συμβεί. Άλλωστε ο ίδιος είχε πει στο ESPN πως δεν θέλει να δει τον εαυτό του σε ομάδα του ΝΒΑ, όσο ο γιος του Μπραντ είναι στο ρόστερ. Το συμβόλαιο του με το Κεντάκι λήγει το 2024, ένα δείγμα της εμπιστοσύνης της ομάδας προς το πρόσωπο του. Παρόλα αυτά μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο του και να πάει σε ομάδα του NBA αν το επιθυμεί.

Καλό θα ήταν λοιπόν να δούμε κάποιος λόγους που θα τον έκαναν να αποχωρήσει από το Κεντάκι για μια θέση προπονητή ή διοικητικού στελέχους στο ΝΒΑ αλλά και μερικούς που δεν θα του επέτρεπαν να σκεφτεί κάτι τέτοιο.

Λόγοι για να φύγει από το Κεντάκι

Χρήματα

Ο Καλιπάρι θα πάρει 7.75 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν που μας έρχεται, ενώ την επόμενη, μέχρι και το 2024, θα αμείβεται με 8 εκατομμύρια $ τον χρόνο. Ο μόνος προπονητής του ΝCAA που… «καθαρίζει» περισσότερα είναι ο Μάικ Σιζέφσκι. Ο «Coach K» εισπράττει 9.8 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στο Ντιουκ.

Όμως μια πιθανή δουλειά στο ΝΒΑ θα του απέφερε πολλά παραπάνω. Για παράδειγμα οι Νικς έδιναν στον Τζάκσον 12 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, την στιγμή που ο κόουτς Θίμποντο «γλυκαίνεται» με τα 10 εκατ.$ στη Μινεσότα. Φανταστείτε λοιπόν μια ομάδα που θα αποτελείται από μερικούς παλιούς σταρ του Κεντάκι και τον Καλιπάρι σε ρόλο προπονητή ή προέδρου. Σίγουρα το ποσό που θα αντιστοιχούσε στον νυν κόουτς των wildcats θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκει στο ΝCAA.

Reunion

Στο Κεντάκι ο Καλιπάρι… έπλασε τρεις εκ των περσινών all stars όπως ο Κάζινς, ο Ντέιβις και ο Ουόλ. Επίσης 4 πρώην παίκτες του (Τζαμάλ Μάρει, Ντέβιν Μπούκερ, Τρέι Λάιλς και Καρλ Άντονι Τάουνς) συμμετείχαν στο Rising Stars Challenge του All Star Game. Όπως γίνεται αντιληπτό πολλοί ταλαντούχοι παίκτες του ΝΒΑ, που δεν έχουν ξεπεράσει το 26ο έτος της ηλικίας τους, πέρασαν στο παρελθόν από το Κεντάκι, έχοντας την τύχη να προπονούνται υπό τις οδηγίες αυτού του ανθρώπου

Ένα πιθανό ταξίδι του Καλιπάρι στο ΝΒΑ θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα φοβερό reunion, για μια ομάδα που θα έχει στις τάξεις της κάποιους παλιούς παίκτες του. Μια ιδέα που ακούγεται συναρπαστική.

Λύτρωση

Σε επίπεδο NCAA o Καλιπάρι έχει κερδίσει το 78.2% των παιχνιδιών που έχει κάτσει στον πάγκο του UMASS, του Μέμφις και του Κεντάκι. Αποκορύφωμα ήταν ο τίτλος του 2012 με το Κεντάκι. Όμως στο NBA δεν τα είχε καταφέρει καλά, αφού τη σεζόν 1998-99, απολύθηκε από τους Νετς μετά από ρεκόρ 3 νικών και 17 ηττών στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Μόνο μια φορά έχει καταφέρει να οδηγήσει ομάδα στα playoffs στην τρίχρονη πορεία του στο ΝΒΑ. Ήταν οι Νετς το 1998.

Επομένως, η προοπτική να ξαναδοκιμάσει την τύχη του στο NBA τώρα που θα είναι και πιο έμπειρος, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν απόλυτο πετυχημένο προπονητή σε κολεγιακό επίπεδο. Άλλωστε πέρασαν πολλά χρόνια από την πρώτη του απόπειρα.

Από την άλλη έχουμε και κάποιες παραμέτρους που μαρτυρούν πως θα πρέπει να μην αποχωρήσει από το Κεντάκι.

Λόγοι για να μείνει στο Κεντάκι

Κυρίαρχος στο NCAA

O Καλιπάρι έχει την δυνατότητα να προσελκύει το καλύτερο ταλέντο κάθε χρονιάς στο NCAA. Κάθε σεζόν δημιουργεί ένα ρόστερ που είναι ικανό να χτυπήσει τον τίτλο. Από την άλλη πλευρά, στο ΝΒΑ θα είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα, καθώς αυτή τη στιγμή η διαφορά των Ουόριορς με τις υπόλοιπες ομάδες, είναι αρκετά μεγάλη. Κάθε προπονητής θέλει να τελειώνει τη σεζόν με δαχτυλίδι. Οι πιθανότητες του Καλιπάρι να το πετύχει αυτό στο NCAA, είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το NBA.

Είναι τρελοί οι φίλαθλοι του Κεντάκι

Οι ειδήμονες του NCAA υποστηρίζουν πως οι φίλοι του Κεντάκι είναι τρελοί με την ομάδα τους. Οι Wildcats είναι μια εκ των ομάδων με τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς στις ΗΠΑ Γεμίζουν πάντα το γήπεδο, ψάχνουν τα πάντα για την αρμάδα του Καλιπάρι και αναλύουν όλα όσα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα του Κεντάκι. Ποτέ δεν σταματούν να εκδηλώνουν την λατρεία για τον Καλιπάρι. Αυτός έχει τον τρόπο να τους φέρνει τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ομάδα, κάτι που εκτιμάται δεόντως.

Λίγοι προπονητές στο NBA απολαμβάνουν τέτοια επίπεδα σεβασμού και λατρείας προς το πρόσωπο τους.

Δύσκολο να προπονείς ομάδα στο NBA

Xρειάζεται μεγάλη αντοχή και αρκετά χρόνια εμπειρίας για να κυριαρχήσεις στο NBA. Πολλοί προπονητές που προέρχονται από το NCAA το βίωσαν και το βιώνουν στο πετσί τους. Ο Φρεντ Χόιμπεργκ άφησε το Iowa State για τους Μπουλς, όμως πλέον τα πράγματα για αυτόν είναι δύσκολα και μετά τη φυγή του Μπάτλερ.

Ο Μπραντ Στίβενς μπορεί να έχει δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα στη Βοστώνη, όμως ακόμα τρώει τη σκόνη του Κλίβελαντ στην Ανατολή. Άλλο το πανεπιστήμιο του Μπάτλερ και άλλο Σέλτικς. Ο Μπίλι Ντόνοβαν δεν έχει πανηγυρίσει ακόμα κάποιο τίτλο στην Οκλαχόμα, φέτος όμως, είδε την ομάδα του να παίρνει τον Πολ Τζορτζ. Μια κίνηση που θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Παρόλα αυτά οι δυο τους μπορεί να αποχωρήσουν από την Οκλαχόμα το καλοκαίρι του 2018.

Σε κολεγιακό επίπεδο, λοιπόν, ο Καλιπάρι είναι «βασιλιάς». Ξέρει να διασκεδάζει και να περνάει καλά με το δικό του δημιούργημα, το Κεντάκι. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί στο NBA και το ξέρει πολύ καλά.

Η δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει στο μέλλον

Δεν είναι ο εύκολος δρόμος η επιλογή του NBA. To να μαζέψεις παλιούς παίκτες σου σε μια ομάδα, απαιτεί άριστο σχεδιασμό και ίσως πολλά χρόνια προσπάθειας. Πολλά εμπόδια, το salary cap που δεν συγχωρεί και τα μεγάλα συμβόλαια που προσθέτουν άγχος σε κάθε προπονητή.

Αυτή τη στιγμή έχει μια ομάδα που τον λατρεύει και φιλάθλους που τον έχουν σαν ήρωα. Μπορεί να κερδίσει και άλλα πρωταθλήματα στο NCAA και να γιγαντώσει τον μύθο του πριν αποσυρθεί.

Έχει μια δουλειά όνειρο στο Κεντάκι, όμως, οι σκέψεις να πάει στο NBA θα τριγυρνούν για πάντα στο μυαλό του. Και όλοι εμείς οι ονειροπόλοι που θέλουμε να τον δούμε να προπονεί ξανά τα παλιά του… παιδιά (Κάζινς, Ουόλ, Τάουνς, Ντέιβις), παρακαλάμε να έρθει η στιγμή που θα αρχίσει η δημιουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Θα είναι μαγεία να δεις τον… δάσκαλο να οδηγεί τους παλιούς… μαθητές του στο απόγειο της δόξας τους. Και ο Καλιπάρι έχει το μαγικό ραβδάκι για να πετύχει κάτι όμορφο που αποτελεί φαντασίωση πολλών.

 

NBA Τελευταία Νέα