Ο Γιάννης και η φωτογραφία του

Ο Γιάννης και η φωτογραφία του

Ο Γιάννης και η φωτογραφία του

bet365

Με αφορμή τη συμφωνία για την επιστροφή του Ιάν Βουγιούκα στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Ντεντόπουλος επαναφέρει τη συζήτηση περί "θολού μεταγραφικού τοπίου" και υπογραμμίζει ότι το αγωνιστικό status του "τριφυλλιού" , για την επόμενη περίοδο, θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα, δηλαδή βλέποντας και ...κρίνοντας.

Μετά τον Λεκαβίτσιους και τον Ογκαστ, έρχεται η σειρά του Ίαν Βουγιούκα. Έχοντας συμπληρώσει πέντε χρόνια στην ξενιτιά, ο 32χρονος σέντερ ετοιμάζεται να πάρει το δρόμο της επιστροφής. Απομένει, να ξεκαθαριστεί, αν ήταν μια κίνηση ξεκάρφωτη που εξυπηρετεί μόνο τη λογική της ελληνοποίησης ή υπαγορεύεται από κάποια άλλη ανάγκη που θα την μάθουμε πολύ σύντομα.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Τζουργκάρντεν – Κάλμαρ (21+).

Για να είμαστε ειλικρινείς, η επικείμενη απόκτηση ενός παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Ίαν, οδηγεί τη λογική σε μία και μόνη σκέψη: ποιανού άλλου παίκτη από τους βασικούς της κατάκτησης του νταμπλ το υποκατάστατο θα μπορούσε να αποτελέσει, εκτός από του Γιάννη Μπουρούση; Ο Βουγιούκας δεν έχει καμία σχέση με τον Σίνγκλετον ή τον Γκιστ. Κάλλιστα θα μπορούσε να συνυπάρξει και με τους δυο, σε φυσιολογικότατα σχήματα.

Επίσης, φωτογραφίζεται ο Μπουρούσης και για δυο ακόμη βασικούς λόγους: ο ένας είναι ότι είναι υπερβολή να υπάρχουν στο ρόστερ μιας ομάδας και οι δυο συγκεκριμένοι σέντερ παλιάς κοπής, με παρόμοια πλεονεκτήματα (low post παιχνίδι) και παρόμοιες αδυναμίες (άμυνα στο pick and roll). Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ο Πασκουάλ έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, στην Μπαρτσελόνα, να παντρέψει βαρείς σέντερ και θέλει να το επαναλάβει, αφενός ήταν ένα πείραμα που απέτυχε και αφετέρου, από τότε, το μπάσκετ έχει αλλάξει και έχει οδηγηθεί ακόμη πιο πολύ προς την κατεύθυνση της αθλητικότητας. Για να μην πούμε ότι, τουλάχιστον οι Τόμιτς και Πλάις είχαν και κάποιες θεμελιώδεις διαφορές στο παιχνίδι τους. Ο άλλος (λόγος είναι) ότι ο Μπουρούσης έχει στα χέρια του μια πολύ μεγάλη προσφορά από την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να τον δελεάσει για να φύγει από τον Παναθηναϊκό, αυτή τη στιγμή, που με τόσο κόπο κατάφερε να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την πράσινη λαϊκή βάση. Ενδεχομένως τα χρήματα να είναι πολλά και να σκέφτεται ότι είναι μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να τακτοποιήσει το μέλλον του, όσο πλησιάζει προς το λυκόφως της καριέρας του. Γιατί πριν από δυο χρόνια, μεταξύ Κίνας και Μπασκόνια, είχε διαλέξει την Μπασκόνια. Ας περιμένουμε και ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε την αλήθεια. Πάντως με τις σηλώσεις του στην Σύρο, περισσότερο επιβεβαίωσε, παρά διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφορούν.

Με αφορμή λοιπόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καλό θα είναι να επαναφέρουμε την συζήτηση που κάναμε την προηγούμενη φορά, μετά την ανανέωση του Γκαμπριελ και την απόκτηση των Λεκαβίτσιους - Ογκαστ. Αν κατάλαβα καλά, σε πολλούς, ή τουλάχιστον στους περισσότερους από εκείνους που τοποθετήθηκαν από κάτω με τα σχόλιά τους, κακοφάνηκε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κείμενο ("Φωτιά και νερό"), μίλαγε για «θολό μεταγραφικό τοπίο» και δεν εναρμονιζόταν με το γενικότερο κλίμα ευφορίας που προκάλεσε εκείνο το διπλό χτύπημα, το οποίο ούτως ή άλλως επισημάνθηκε ότι ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Καλά θα κάνουν λοιπόν να το ξαναδιαβάσουν.

Οφείλω όμως να ξεχωρίσω (μεταξύ άλλων) και δυο σχόλια, τα οποία απέδωσαν ακριβώς όλο το νόημα και το πνεύμα του. Ένα πνεύμα που, μέχρι σήμερα, δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει. Ο ένας φίλος, ήταν που παραξενεύτηκε με την επιθετική (προς εμέ) ομοβροντία και επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις αφορούσαν βοηθητικούς παίκτες, πολύτιμους για την δουλειά του προπονητή, αλλά όχι εκείνους που καθορίζουν το αγωνιστικό status μιας ομάδας. Ο δεύτερος, υπονόησε ότι το σκεπτικό του άρθρου βασιζόταν σε κάποιες πληροφορίες που υπήρχαν και δεν παρατίθεντο τόσο ξεκάθαρα στο κομμάτι. Αμφότεροι με διευκόλυναν αφάνταστα να νιώσω ότι όποιος ήθελε, μπορούσε να καταλάβει. Όποιος δεν ήθελε, θα ήταν αδύνατο.

Για να είμαι λοιπόν ξεκάθαρος, επιμένω ότι το αγωνιστικό status του περσινού Παναθηναϊκού το καθόρισε ο άξονας που αποτελούσαν οι Καλάθης, Τζέιμς, Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκλετον και Μπουρούσης. Οι υπόλοιποι, είχαν ρόλους συμπληρωματικούς. Από αυτούς τους έξι λοιπόν, αυτή τη στιγμή, μόνο οι δυο (Καλάθης, Ρίβερς) δείχνουν σίγουροι ότι θα παραμένουν. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν, για διαφορετικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης, τέσσερις. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός της επόμενης περιόδου θα χρειαστεί να κάνει από την αρχή βασικές επιλογές; Είναι ίδιο να ψάχνεις έναν παίκτη πρώτης γραμμής και ίδιο τέσσερις; Και προσέξτε, δεν λέει κανείς ότι δεν θα τους βρει, αλλά μιλάμε ότι είναι εντελώς άλλο μια ομάδα που είχε αποκτήσει κάποιον βαθμό ομοιογένειας να έχει μια βάση πάνω στην οποία θα πατήσει κι άλλο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο κέντρο βάρους μέσα από μια επίπονη διαδικασία που εξελίσσεται όλο το χρόνο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η εκτιμήσεις για τις κινήσεις του Παναθηναϊκού είναι στο «βλέποντας και κρίνοντας». Να μάθουμε αν θα μείνει ο Σίνγκλετον κι αν όχι ποιος θα τον αντικαταστήσει; Αν θα διατηρηθεί ο Γκιστ κι αν όχι , ποιος θα του πάρει τη θέση; Αν θα αλλάξει γνώμη ο σχεδόν φευγάτος Τζέιμς, κι αν όχι ποιος θα σταθεί στο πόδι του; Κι όλα αυτά μαζί πως θα «δέσουν» μεταξύ τους;

Το ίδιο θα πρεπει να γίνει και με την ιδιαίτερη περίπτωση του Αντώνη Φώτση, η οποία ενπεριέχει και το συναισθηματικό στοιχείο. Το ίδιο και με εκείνη του Όγκαστ ο οποίος θα μπορεί να λογίζεται παίκτης του Παναθηναϊκού, μετά τις 20 Ιουλίου.


Εννοείται ότι το πιο ασφαλές συμπέρασμα θα το βγάλουμε όταν περάσει η φούρια του καλοκαιριού και τότε έχουμε μπροστά μας το τελικό ρόστερ που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Πασκουάλ. Αλλά αν περιμέναμε όμως μέχρι τότε θα έπρεπε να μην ξανασυζητήσουμε για τους επόμενους δυο μήνες και να μην ξαναπροσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις κινήσεις όπως εξελίσσονται βήμα-βήμα. Ή, για να είμαστε ακόμη πιο ασφαλείς, να περιμένουμε να τελειώσει το επόμενο πρωτάθλημα, το κύπελλο και η Euroleague , ώστε να υπάρχει και «τελεσιδικία», για να μη χαλάμε και τις καρδιές μας, αν και είμαι σίγουρος ότι και τότε ο καθένας θα έχει την δική του οπτική γωνία στην ανάγνωση του αποτελέσματος. Καλώς ή κακώς, αυτή τη χαρά προσφέρει ο Αθλητισμός. Ο καθένας κρίνει με βάση αυτά που ξέρει…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος