Έχουν ήδη πάρει μετάλλιο!

Έχουν ήδη πάρει μετάλλιο!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την πιο εξωπραγματική εμφάνιση της Εθνικής γυναικών την τελευταία δεκαετία κι εξηγεί γιατί τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά έχουν «τρυπήσει» ήδη το ταβάνι τους!

Οι οιωνοί είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από το τουρνουά της Πάτρας, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για το Ευρωμπάσκετ και «πέταξε» για την Πράγα με τρεις νίκες (με Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία) απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη στις αποσκευές του. Ωστόσο, η έλλειψη νατουραλιζέ παίκτριας (από μία έχουν όλες σχεδόν οι ομάδες που πήραν μέρος στην διοργάνωση), αλλά και μίας κλασσικής ψηλής καθώς επίσης και οι απουσίες της τραυματισμένης Ζωής Δημητράκου και της τιμωρημένης Όλγας Χατζηνικολάου, ήταν τα προβλήματα που είχε να ξεπεράσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Συν τοις άλλοις, ο δρόμος για την επίτευξη του αρχικού στόχου (πρόκριση στην επόμενη φάση και διεκδίκηση της εισόδου στην 8άδα) περνούσε μέσα από τον πιο δύσβατο δρόμο, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα έπρεπε να υποσκελίσει σε πρώτη φάση υπερδυνάμεις, όπως η Σερβία (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2015 και αργυρή ολυμπιονίκης πέρυσι στο Ρίο), η Γαλλία (δευτεραθλήτρια Ευρώπης το 2015) και η Σλοβενία με τις πολλές παίκτριες από το WNBA και σε δεύτερη, την πανίσχυρη Ρωσία (των 14 μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις από το 1995 κι εντεύθεν) και την Τουρκία των δύο θέσεων στο βάθρο στα Ευρωμπάσκετ του 2011 και του 2013 και της 4ης θέσης στο Παγκόσμιο του 2014! Δεν τη λες κι εύκολη αποστολή...

Ειδικότερα, όταν πλην του «θηλυκού Γκάλη», της Εβίνας Μάλτση δηλαδή, της Στέλλας Καλτσίδου, της Κατερίνας Σωτηρίου και προσφάτως της Άρτεμιδας Σπανού, καμία από τις υπόλοιπες διεθνείς δεν είχαν υψηλές παραστάσεις από ξένα πρωταθλήματα στο κορυφαίο επίπεδο του ανταγωνισμού. Η Λύμουρα (έπαιξε μόλις μία χρονιά στην Ιταλία), η Κοσμά, η Σπυριδοπούλου, η Σταμάτη (σύντομο πέρασμα από τη Ρουμανία) και η μικρότερη Νικολοπούλου, είχαν εμπειρίες μόνο από το χαμηλής δυναμικότητας και ποιότητας, ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ οι «βενιαμίν» της παρέας (Σταμολάμπρου, Χριστινάκη και Φασούλα), διέθεταν παραστάσεις μόνο από το κολεγιακό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό είναι, λίγο πολύ, το backround του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που μέσα από μύριες δυσκολίες, εξέπεμψε μπασκετική «υγεία» και παλεύοντας στα ίσα όλα τα ματς (3 νίκες και 2 ήττες) στα γήπεδα της Τσεχίας, έφερε την Εθνική γυναικών για πρώτη φορά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το επίτευγμα των «κοριτσιών για φίλημα» του Κώστα Κεραμιδά, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς τις εικόνες περηφάνιας και εθνικής ομοψυχίας τις οποίες μεταλαμπάδευσαν σε όλη την Ελλάδα, οι νέες ηρωίδες του ελληνικού μπάσκετ αλλά και τη συνέχεια που προσδίδει αυτή η επιτυχία στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ.

Η πρόκριση στα ημιτελικά δεν άνοιξε μόνο την όρεξη μας για ένα μετάλλιο (η Μάλτση δεν μπορούσε ούτε καν προφέρει τη λέξη), ούτε απλά εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση της Εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (για 2η φορά στην ιστορία) που θα διεξαχθεί του χρόνου στην Ισπανία, αλλά το κυριότερο αγαλλίασε την ψυχή των Ελλήνων και συνέβαλε στο να ανθίσει και πάλι το χαμόγελο σε ανθρώπους που περνούν μία μαύρη κι άραχλη καθημερινότητα. Για μία λαμπερή επιτυχία του αθλητισμού, που ενδεχομένως να ώθησει πολλούς γονείς να «σπρώξουν» τις κόρες τους στο πιο επιτυχημένο και υγιές άθλημα της χώρας.

Δεν πειράζει που οι πιο πολλοί δεν ήξεραν ότι έχουμε καλό γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα. Η μεγάλη κληρονομιά που αφήνουν η Μάλτση, η Καλτσίδου και τα υπόλοιπα κορίτσια με τις εμφανίσεις τους στην Πράγα, έχει να κάνει με το ότι ήδη τις έχουν μάθει όλοι οι Έλληνες και το Σάββατο (24/06), η τηλεθέαση της ΕΡΤ στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ με την Γαλλία, θα χτυπήσει.... κόκκινο! Ποιο από τα κορίτσια της ελληνικής ομάδας, μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο, όταν η αποστολή αναχωρούσε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Αυτή η καταξίωση, που είναι ήδη γεγονός, ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από ένα μετάλλιο! Έρθει, δεν έρθει... Που θα 'ρθει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!