Όταν τα δάκρυα και το χαμόγελο «μιλούν» ταυτόχρονα! (pics)

Όταν τα δάκρυα και το χαμόγελο «μιλούν» ταυτόχρονα! (pics)

Όταν τα δάκρυα και το χαμόγελο «μιλούν» ταυτόχρονα! (pics)

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας πέρασε τρία εικοσιτετράωρα με τους Antetokounbros στη Νέα Υόρκη και περιγράφει τις εικόνες και στιγμές από το ιστορικό συναπάντημα τριών γενεών του ελληνικού μπάσκετ, που είχε ως αποκορύφωμα την βράβευση της Βερόνικα και του Τσάρλς.

Από μόνη της η ιδέα να συνδυαστούν τα τριακοστά γενέθλια του Cosmos FM 91,5 με την 30ετία από την εκτόξευση της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του ’87, ήταν μία εξαιρετική σύλληψη. Οι ιθύνοντες του ομώνυμου κοινωφελούς ραδιοφωνικού σταθμού, όμως, που αποτελεί την «φωνή» της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, το προχώρησαν ακόμη περισσότερο και δεν έκαναν απλά τη διαφορά, οργανώνοντας μία εκδήλωση που θα μείνει στην ιστορία, αλλά έβαλαν τα… γυαλιά στην ελληνική Πολιτεία και στην ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης! Για χρόνια ολόκληρα κανένας από τους δύο φορείς δεν έχει, όχι υιοθετήσει ή υλοποιήσει μία ανάλογη πρωτοβουλία, αλλά ούτε καν σκεφτεί να τιμήσει όπως τους αρμόζει, τους συντελεστές της μεγαλύτερης επιτυχίας στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής κοινωνίας…

Ο ανεπανάληπτος θρίαμβος της 14ης Ιουνίου, δεν αποτέλεσε μόνο το έναυσμα για να έρθουν μία σειρά από επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό… Η σημαντικότερη συμβολή του που προσέφερε ήταν ότι «έβγαλε» τον Έλληνα από το καβούκι του, τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι το «κλωτσοσκούφι» των υπόλοιπων λαών και να πιστέψει ότι με σκληρή δουλειά και ομαδική προσπάθεια μπορεί, όχι απλά να ορθοποδήσει αλλά να προοδεύσει και να διακριθεί σε οποιοδήποτε «στίβο» της ζωής. Όπως συμβαίνει με τους Έλληνες του εξωτερικού, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι περισσότερο πατριώτες από μας, γιατί η νοσταλγία της πατρίδας τους ωθεί να σέβονται και να τηρούν ευλαβικά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που γεννήθηκαν οι ίδιοι, οι γονείς ή οι παππούδες τους. Ίσως αυτή να είναι μία αληθοφανής ανάλυση της συγκινητικής ατμόσφαιρας που βιώσαμε όλο αυτό το τριήμερο στην πόλη που θεωρείται το κέντρο του κόσμου!

Το «Greek Freak Week 2017» ήταν ένα εγχείρημα που τα είχε όλα. Πέρα από την ισχυρή δόση εθνικής υπερηφάνειας που πήραμε όλοι όσοι είχαμε την τύχη να το ζήσουμε από κοντά, γέννησε συναισθήματα και προσέφερε εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη.

Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε… Δεν είναι λίγο πράγμα να βλέπεις τον γκριζομάλλη πλέον Παναγιώτη Φασούλα, να μοιράζει απλόχερα, δεξιά κι αριστερά χαμόγελα, να υπογράφει αυτόγραφα παντού και να φωτογραφίζεται με παιδιά, έφηβους, μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους, που τον χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη ή τον αγκάλιαζαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του. Το standing ovation των Ελλήνων ομογενών στο επίσημο δείπνο της τελετής των βραβεύσεων, την ώρα που στο video wall έπαιζαν τα highlights της καριέρας του, προκάλεσε γενική ανατριχίλα. «Όχι, δεν είμαστε άχρηστοι οι Έλληνες, απλά πρέπει να ξαναπιστέψουμε στις δυνατότητες μας και να αξιοποιήσουμε το μήνυμα του αθλητισμού σε όλους τους τομείς της κοινωνίας», είπε από μικροφώνου η θρυλική «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ.

Τα αυθόρμητα επιφωνήματα ενθουσιασμού την ώρα που προβάλλονταν τα κατορθώματα του Μιχάλη Κακιούζη και μερικά από τα καλάθια του στον ημιτελικό της Σαϊτάμα με την Dream-Team και με προσωπικό αντίπαλο τον ΛεΜπρόν Τζέϊμς, συγκίνησαν τόσο πολύ τον πρώην αρχηγό της «επίσημης αγαπημένης», που μόλις παρέλαβε το βραβείο του, δήλωσε ότι «αυτή η τιμή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της ενασχόλησης μου με τον αθλητισμό και το μπάσκετ και να ‘στε σίγουροι, ότι ο συμβολισμός αυτής της βράβευσης είναι μεγαλύτερος από κάθε τίτλο που έχω κατακτήσει!».

Οι γενιές του «κύριου Παναγιώτη» και του «κυρίου Μιχάλη», όπως αποκαλούσαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο τον Φασούλα και τον Κακιούζη ήταν αυτές που έβαλαν και διατήρησαν το ελληνικό μπάσκετ στην «ελίτ» του κόσμου. Οι Antetokounbros αποτελούν το νέο αίμα της Εθνικής ομάδας και ειδικότερα ο 22χρονος Έλληνας superstar των Μιλγουόκι Μπακς, δεν αποτελεί απλά ένα από τα κορυφαία μπασκετικά brands παγκοσμίως (ΝΒΑ), αλλά τον μεγαλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η αποθέωση από την ομογένεια και ο ενθουσιασμός των παιδιών κατά την άφιξη όλης της οικογένειας για το πρωινό event στο γήπεδο του πανεπιστημίου Adelphi (στο Λονγκ Άϊλαντ), έκαναν τον Γιάννη και τον Θανάση να πλημμυρίσουν από αγαλλίαση και να έχουν μονίμως ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο στα χείλη, στην επαφή τους με όλους τους μικρούς και τους μεγάλους θαυμαστές τους.

Ο παραλληλισμός με τον «Ζοτς» και τον Ιτούδη!

Ο «Greek Freak» με τον μικρότερο αδελφό του, Άλεξ, μάλιστα, αποδείχτηκαν εξαιρετικοί και στα προπονητικά τους καθήκοντα, καθώς όλες οι ομάδες τους επικράτησαν των αντίστοιχων του Θανάση και του Κώστα! Ακολούθησε η σχετική καζούρα και η ατάκα που τα «έσπασε» ήταν του Γιάννη, που παρομοίασε τον εαυτό του και τον βενιαμίν της οικογένειας με το κορυφαίο τεχνικό δίδυμο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: «Ποιοι είμαστε ρε φίλε; Ο Ομπράντοβιτς με τον Ιτούδη που συνέτριψαν κάποιους τυχαίους πουθενάδες που μαζέψαμε από τον δρόμο!» , φώναζε μετά το τέλος ο Γιάνναρος στον Θανάση, που το φύσαγε και δεν κρύωνε!

Τις μεγαλύτερες κι εντονότερες εναλλαγές συναισθημάτων, όμως τις βιώσαμε στο βραδινό gala, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη και μερικών εκ των πιο ισχυρών Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Η ατάκα του Θανάση Αντετοκούνμπο ότι ανατρίχιασε ακούγοντας τον Εθνικό ύμνο και η αποκάλυψη των αρχικών στα μανικετόκουμπά του (FOU: Family over everything, δηλαδή η οικογένεια πάνω απ’ όλα), ζέστανε την ατμόσφαιρα, μέχρι που στη σκηνή ανέβηκε ο Γιάννης και με τον λόγο του, στην κυριολεξία το… τερμάτισε!

«Ο Άγιος Ιωάννης ο αθλητής!»

Ευχαρίστησε το Θεό που προίκισε την οικογένειά του με δύναμη για ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, εξήγησε γιατί οι γονείς του είναι οι αληθινοί ήρωές του, τονίζοντας ότι «τους έβλεπα να παλεύουν για να γεμίσουν τα πιάτα μας και όταν το φαγητό δεν έφτανε για όλους, αυτοί ήταν οι μόνοι που δεν έτρωγαν», επανέλαβε την επιθυμία του να διαφημίζει την Ελλάδα και να μάχεται για την επιστροφή της Εθνικής ομάδας στις επιτυχίες, ενώ συμβούλεψε τους νέους πίσω στην πατρίδα να μην τα παρατάνε και να μην λυγίζουν σε οποιοδήποτε εμπόδιο και έκανε πλάκα μέχρι και με τον τραγουδιστή Θάνο Πετρέλη δηλώνοντας θαυμαστής του! Η επιρροή του λόγου του ήταν τέτοια, που στο τέλος ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής ξανανέβηκε στο βήμα και αναφερόμενος στην μνημειώδη συμβολή του στην διατήρηση της ελληνικής παράδοσης και κληρονομιάς, δεν δίστασε να τον… «αγιοποιήσει», αποκαλώντας τον «Άγιο Ιωάννη ο αθλητής»!

Τα δάκρυα χαράς του Γιάννη και του Θανάση!

Η κορύφωση της βραδιάς ήρθε στην βράβευση των γονιών του. Από τη στιγμή που ο παρουσιαστής της εκδήλωσης και κεντρικός ancorman στο δελτίο ειδήσεων του FOX, Έρνι Ανάστος, φώναξε στη σκηνή την Βερόνικα και τον Τσαρλς Αντετοκούνμπο και τα τέσσερα παιδιά σηκώθηκαν όρθια και μάλιστα ο Γιάννης έβγαλε το κινητό του και απαθανάτισε τόσο το video με την συνέντευξή τους στον διευθυντή προγράμματος του Cosmos FM, Πάνο Σατζόγλου, όσο την απονομή και τους λόγους τους. Είχα την τύχη να κάθομαι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη μοναδική αυτή εικόνα και να παρατηρήσω προσεκτικά τις αντιδράσεις του Έλληνα superstar του ΝΒΑ.

Μόλις η μητέρα του πήρε το λόγο, το χαμόγελό του «άνθισε» και ψέλλισε αυθόρμητα «μπράβο mummy!»! Πολύ γρήγορα, όμως, τόσο αυτός, όσο και ο μεγαλύτερος αδελφός του βούρκωσαν και με δυσκολία μπόρεσαν να κρύψουν τα υγρά μάτια τους. Από χαρά, από ευτυχία και από περηφάνια για την δικαίωση δύο ανθρώπων που πέρασαν από μύρια κύματα και αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, αλλά δεν έχασαν ποτέ την αξιοπρέπεια, την πίστη, μα πάνω απ’ όλα δεν έπαψαν ποτέ να χαμογελούν στην ζωή! Αυτή τη στάση μεταλαμπάδευσαν και στα παιδιά τους και να που τώρα, η ζωή είναι αυτή που τους χαμογελάει γενναιόδωρα…

Ήταν ένα εκπληκτικό ελληνικό σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, που θα μείνει στην ιστορία! Η πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού ραδιοσταθμού Cosmos FM αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη της αγάπης που τρέφει ο Ελληνισμός της ομογένειας για την πατρίδα. Αν τέτοιες ενέργειες βρουν μιμητές και στην Ελλάδα, τότε η υπηρεσία που θα προσφέρουμε στο μέλλον του τόπου μας, θα είναι ανυπολόγιστη. Τιμώντας το παρελθόν, δίνουμε κίνητρο στους νέους για το μέλλον, με την ελπίδα ότι σε 20 χρόνια ο Αντετοκούνμπο θα έχει παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχό του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!