Νίκη να ‘ναι κι όπως να ‘ναι

Νίκη να ‘ναι κι όπως να ‘ναι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αφού έτριψε καλά τα μάτια του γιατί πόνεσαν με το μπάσκετ που είδαν γράφει για το 1-0 του Ολυμπιακού.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Χάντερσφιλντ - Ρέντινγκ (21+).

Έχω την εντύπωση λίγοι θα θυμούνται τον πρώτο τελικό της Basket League. Φυσικά αυτό ουδόλως απασχολεί τον Ολυμπιακό ο οποίος έκανε τη δουλειά του και διατήρησε το πλεονέκτημα της έδρας. Σε αυτό το σημείο της σεζόν πρέπει να καταλάβετε πως σημασία έχει η νίκη κι ας έρθει με «μισό μηδέν» που λένε.

Οι διαφορές των δύο ομάδων ήταν ελάχιστες στην πρώτη τους αναμέτρηση στα φετινά playoffs.

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε πως η μία είναι ομάδα με αρχές, σωστή νοοτροπία και έχει έναν ηγέτη που του αρκεί ένα τρίλεπτο για να αλλάξει τη ροή ενός παιχνιδιού.

Η άλλη δεν είναι τόσο ομάδα ως προς το δέσιμο και τη νοοτροπία και βασίζεται στο ένστικτο και το ταλέντο των παικτών της. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα στοιχίζει στα κρίσιμα τελευταία λεπτά.

Το αποτέλεσμα του ματς το έκρινε κατ΄ εμέ στο airball τρίποντο του Πρίντεζη, το επιθετικό ριμπάουντ του Σπανούλη ο οποίος ξεφύτρωσε ανάμεσα στους γίγαντες και μείωσε σε 57-58.

Στη συνέχεια οι παίκτες του Παναθηναϊκού βάλθηκαν να γίνουν ήρωες παίρνοντας τραγικές επιλογές χωρίς να πασάρουν.

Να μου επιτρέψετε μία παρένθεση…. Στις μικρές ηλικίες μία μόνιμη σχεδόν, άσκηση είναι το διπλό χωρίς ντρίμπλα. Μόνο με πάσα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις στα παιδιά δύο πράγματα. Πρώτον να πασάρουν και δεύτερον να κινούνται χωρίς τη μπάλα στα χέρια.

Στο τελευταίο τρίλεπτο θυμάμαι τουλάχιστον 4 επιθέσεις που ένας «πράσινος» πήρε τη μπάλα και χωρίς πάσα εκτέλεσε. Και αστόχησε. Και χάθηκε το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομαδούλα της σειράς και φυσικά κάτι τέτοια δώρα τα δέχεται με χαμόγελο. Προσθέστε την ηγετική μορφή του Σπανούλη και το θάρρος του Μιλουτίνοφ και έχετε τα αίτια της νίκης.

Με δύο παίκτες νίκησε ο Ολυμπιακός. Νίκησε όμως.

Και είναι σημαντικό να νικάς όταν δεν παίζεις καλά. Κάτι σημαίνει.

Για να μπω λίγο και στη θέση του ηττημένου, νομίζω πως νιώθουν πικρία γιατί έφτασαν πολύ κοντά στο break και δεν το έκαναν από δικές τους απροσεξίες. Ο Τσάβι Πασκουάλ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το άγχος των γηπεδούχων, την ατμόσφαιρα η οποία δε θύμιζε ντέρμπι, την κούραση συγκεκριμένων παικτών και φυσικά την αστοχία.

Πιστεύω όμως πως έκανε κάποια λάθη. Ο Τζέιμς να με συμπαθούν οι φίλοι του Παναθηναϊκού αλλά δείχνει εδώ και καιρό φευγάτος. Σα να περιμένει το καλοκαίρι να βρει την επόμενη ομάδα του. Δε γίνεται να τον έχεις μέσα στα τελευταία τρία λεπτά.

Χίλιες φορές να έπαιζε ο Παππάς που ως Έλληνας θα είχε μεγαλύτερη επιθυμία.

Και επίσης νομίζω πως χρησιμοποίησε λιγότερο από όσο έπρεπε τον Γκιστ. Με τον Αμερικανό μέσα έτρεξαν το 10-0 στην δεύτερη περίοδο και το 8-0 στην τρίτη περίοδο. Μου φάνηκε πως τον έκανε γρήγορα αλλαγή.

Ο Ισπανός κόουτς θα ξέρει καλύτερα.

Γενικά πάντως είχε προετοιμάσει μια χαρά το ματς και αν έμπαιναν κάποια σουτ (καλές επιλογές) ίσως γινόταν διαφορετική συζήτηση. Με τα «αν» όμως δεν γράφεται ιστορία και η ιστορία έγραψε 1-0 ο Ολυμπιακός χάρη στον ηγέτη του.

Ο Σπανούλης στα τελευταία 3:10 του ματς είχε 4 πόντους, 3 ασίστ κι ένα επιθετικό ριμπάουντ. Σημαντική διαφορά μίας ομάδας με ηγέτη στο παρκέ και μία χωρίς.

Με τον Σπανούλη στον πάγκο για 4:39 στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός πελαγοδρομούσε στην επίθεση. Πάσες χωρίς λόγο, λάθος σκριν, αντί να «σημαδεύουν» τον Μπουρούση, το έκαναν με άλλους αντιπάλους. Κακό μπάσκετ.

Να λέμε αλήθειες. Χάρη στα περσινά θαύματα του Σπανούλη φτιάχτηκαν πολλοί.

Η σεζόν φτάνει στο τέλος της. Ας παίζει 37’ σε κάθε ματς από δω και πέρα. Θα ξεκουραστεί μετά τρεις σερί μήνες.

ΥΓ : Δε μου άρεσε καθόλου το γεγονός ότι στον Ολυμπιακό βραχυκύκλωσαν μετά από ένα κακό σφύριγμα του Ψαριανού στην δεύτερη περίοδο. Διαμαρτυρίες, κακό και 10-0 ο Παναθηναϊκός. Όσο σε κακή βραδιά κι αν είναι ένας διαιτητής υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι στον πάγκο και το παρκέ να διαμαρτύρονται.

ΥΓ 2: Απαράδεκτος ο τρόπος που χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός τα ομαδικά του φάουλ πλην το τελευταίο δεκάλεπτο.

ΥΓ 3: Δε με πειράζουν τα 1/9 σουτ του Γκριν. Με πειράζει που σε δύο φάσεις βγήκε κάτω από το καλάθι να μαρκάρει ψηλότερο αντίπαλο και δεν έκανε φάουλ. Μυαλό θέλει.

ΥΓ 4: Στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε 8 επιθετικά ριμπάουντ και μόλις δύο εύστοχες προσπάθειες από αυτά.

ΥΓ 5: Έπρεπε ο Ολυμπιακός να τρέξει περισσότερο, έπρεπε να ψάξει το εύκολο καλάθι. Ο Παναθηναϊκός αν και έπαιζε εκτός έδρας βρήκε πολλούς πόντους στον αιφνιδιασμό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.