Ο τζογαδόρος και ο επαίτης

Ο τζογαδόρος και ο επαίτης

Ο τζογαδόρος και ο επαίτης

bet365

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος διαλέγει την χαρακτηριστικότερη φάση του πρώτου τελικού για να ερμηνεύσει γιατί ο Παναθηναϊκός πήγε «αδιάβαστος» και έμεινε «μετεξεταστέος» στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Χάντερσφιλντ - Ρέντινγκ (21+).

Αν διάλεγε κανείς μια εικόνα για να αποτυπώσει και να εξηγήσει τον βασικότερο λόγο που ο Παναθηναϊκός Superfoods έχασε τον προσανατολισμό του στο τελευταία 150 δευτερόλεπτα και κατ’ επέκταση την ευκαιρία να ξεκινήσει την σειρά των τελικών με “break” είναι αυτή:

Ο Κέι Σι Ρίβερς , που έκανε ένα ακόμη καλό παιχνίδι κόντρα στους «ερυθρόλευκους», νιώθοντας ότι έπρεπε να δώσει μια λύση, είχε βάλει πλάτη τον προσωπικό του αντίπαλο και με έκταση του χεριού ζητούσε την μπάλα στο middle post. Ο Μάικ Τζέιμς, με την παροιμιώδη τάση του να αποφασίζει με το ένστικτο, κατέβασε το κεφάλι κάτω και όρμησε προς το καλάθι για να αξιοποιήσει την εκρηκτικότητά του. Η κατάληξη δεν ήταν αυτή που περίμενε. Πέρασαν δυο δευτερόλεπτα, που στο μπάσκετ είναι πολύς χρόνος για να το πάρει απόφαση ο Ρίβερς ότι τζάμπα περίμενε, να κατεβάσει κάτω το χέρι του που θύμιζε χέρι επαίτη και να τρέξει πίσω στην άμυνα. Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και στον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος έκανε την πιο μεστή φετινή εμφάνισή του μέσα στο ΣΕΦ με την πράσινη φανέλα.

Εννοείται , ότι αυτές οι εμπνεύσεις του Τζέιμς θα μπορούσαν να καταλήξουν σε καλάθι και να κατέληγε «ήρωας» όπως είχε γίνει «καθαρίζοντας» τουλάχιστον τρία ματς στην Euroleague. Δεν του …έκατσε. Αυτό όμως λέγεται τζόγος.

Έτσι, ο Ολυμπιακός, παρότι σούταρε στην έδρα του 5 στα 25 τρίποντα, παρότι πολλά βασικά επιθετικά του ατού είχαν πάθει αφλογιστία, ήταν εκείνος που κατάφερε να διαβάσει καλύτερα τις τελευταίες και καθοριστικές φάσεις, χάρη στην εμπειρία και την αυτοσυγκράτηση του Βασίλη Σπανούλη (10 ασ.) και να βρει με την έξτρα πάσα τον «Χ Factor» του ματς, που ήταν ο Νικόλα Μιλουντίνοφ.

Για τους «πράσινους» ήταν σίγουρα μια χαμένη ευκαιρία. Σπάνια βρίσκει κανείς τέτοια παιχνίδια, ειδικά εκτός έδρας, να εξελίσσονται τόσο βολικά. Ειδικά από την στιγμή που κατάφεραν να μαζέψουν δυο φορές τις διαφορές που πήγε να «χτίσει» ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήταν ακόμη επηρεασμένος (αγωνιστικά, πνευματικά και ψυχολογικά) από την περιπέτεια της Πόλης.

Το οξύμωρο είναι ότι τις μάζεψαν (τις διαφορές) στο διάστημα που ο Πασκουάλ είχε στείλει ταυτόχρονα στο παρκέ το δίδυμο Καλάθη-Τζέιμς. Και παρότι , ως ομάδα ήταν τόσο άστοχοι στις ελεύθερες βολές (7 στις 14), ειδικά για ματς που κρίθηκε στο σουτ. Ήταν τα διαστήματα που ο Καλάθης αναχαίτισε τον Σπανούλη και ο Τζέιμς μεταχειρίστηκε με επιτυχία το επιθετικό transition για να τιμωρήσει τις αργές επιστροφές του αντιπάλου.

Για μια ακόμη φορά έγινε σαφές ότι το δίδυμο αυτό (Καλάθης-Τζέιμς) αποτελεί το πράσινο βαρόμετρο. Και θα το αποτελεί μέχρι να κριθεί και αυτός ο τίτλος. Ούτε ο Καλάθης προλαβαίνει να γίνει «φονικό όπλο» από την περιφέρεια, ούτε ο Μάικ Τζέιμς να οργανώνει το επιθετικό παιχνίδι σαν τον Τζον Στόκτον.

Κατ’ επέκταση, όσο κι αν θέλει να παραμυθιάζεται κανείς, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής ομάδας του Παναθηναϊκού και μόνο με αυτά θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Με αυτά θα τα καταφέρει, αν τα καταφέρει και εξαιτίας αυτών δεν θα τα καταφέρει, αν δεν τα καταφέρει.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να τα αλλάξει. Δεν προλαβαίνει να τα αλλάξει. Κι αν το προσπαθήσει θα είναι μάταιος κόπος. Η δουλειά λοιπόν του Πασκουάλ, στα ματς που απομένουν, δεν είναι να τα αναθεωρήσει, αλλά να τα αξιοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Είναι επίσης δουλειά του Πασκουάλ να σκεφτεί πως μπορεί να κρύψει δυο βασικές αμυντικές αδυναμίες. Όπως εκείνος ζητάει από τον παίκτη που μαρκάρει ο Σπανούλης να πάρει επιθετικές πρωτοβουλίες και να τον χτυπήσει όταν αμύνεται, το ίδιο φάνηκε να κάνουν οι αντίπαλοί του με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, αλλά και με τον τρόπο που στήνουν pick and roll , με τον παίκτη που μαρκάρει ο Γιάννης Μπουρούσης. Τον πρώτο γιατί ακόμη δεν είναι τόσο σκληρός όσο απαιτούν τέτοιες μονομαχίες και ο δεύτερος γιατί , λόγω σωματοδομής θέλει απαιτεί από τους συμπαίκτες του ειδικές προσαρμογές όταν ξεκινάνε οι περιστροφές.

Φυσικά, ενόψει του δεύτερου αγώνα της Πέμπτης στο «Νίκος Γκάλης», το βάρος πέφτει (πάλι) στις πλάτες του γηπεδούχου. Δηλαδή του Παναθηναϊκού. Εκείνος είναι που τώρα έχει να σηκώσει το «πρέπει» . Γιατί αν δεν μπορέσει να ισοφαρίσει, τότε θα είναι έκπληξη αν βρει το κουράγιο να μείνει μέσα στην διεκδίκηση του τίτλου, ειδικά όσο θα ξανάρχονται στο μυαλό οι αναμνήσεις από την «σκούπα» της Φενέρμπαχτσε και όλα όσα ακολούθησαν, τα οποία θέλοντας και μη θα παραμείνουν σημείο αναφοράς, για την φετινή σεζόν. Ή μάλλον όχι τόσο για την φετινή σεζόν, αλλά και γι αυτές που θα ακολουθήσουν .

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος