Μπερτομέου: «Δεν θα τιμωρηθούν παίκτες που θα φορέσουν το εθνόσημο»

Gazzetta team
Μπερτομέου: «Δεν θα τιμωρηθούν παίκτες που θα φορέσουν το εθνόσημο»
Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν έκανε... πίσω στο θέμα των εθνικών ομάδων και τη συμμετοχή των παικτών της Euroleague σε αυτές τη νέα σεζόν, λέγοντας πως το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ δεν πρόκειται να τιμωρήσει όσους παίκτες φορέσουν το εθνόσημο.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός (21+).

Η νέα αγωνιστική περίοδος (2017-18) θα είναι... μεγάλη για τους παίκτες, καθώς πέρα από τις εγχώριες υποχρεώσεις των συλλόγων τους, θα έχουν και τις ευρωπαϊκές, ενώ κάποιοι θα κληθούν να φορέσουν και το εθνόσημο, καθώς μεσούσης της χρονιάς θα διεξαχθούν τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τζόρντι Μπερτομέου επί του θέματος προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ειδικά από τους Ισπανούς παίκτες, καθώς τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει το πρόγραμμα της Euroleague, και δεν θα επιτρέψει στους παίκτες που συμμετέχουν στην διοργάνωση να φορέσουν το εθνόσημο, παρά μόνο σε αυτούς του Eurocup.

Σε συνάντηση που είχε ο ισχυρός άνδρας της Euroleague με τους εκπροσώπους τύπου στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, τόνισε πως σέβεται μεν τις εθνικές ομάδας, αλλά «το νέο καλεντάρι δεν επιτρέπει στους καλύτερους παίκτες να αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο». Παρόλα αυτά, δεν θα απαγορεύσει σε κανέναν παίκτη τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα, ενώ δεν θα υπάρξει και θέμα τιμωριών.

Αναλυτικά είπε για:

Την διαμάχη με την FIBA, όσον αφορά τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε, αλλά το νέο καλεντάρι δεν επιτρέπει στους καλύτερους παίκτες να αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θεωρώ πως είναι ασέβεια προς τις ομάδες. Όμως η FIBA ξέρει καλύτερα. Η Euroleague δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή ενός παίκτη στην εθνική του ομάδα, αλλά δεν θα αλλάξουμε το πρόγραμμά μας. Οι σύλλογοι και οι παίκτες θα αποφασίσουν από μόνοι τους πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Ξέρουμε πως δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα τιμωριών. Όταν οι παίκτες του ΝΒΑ λένε όχι στις εθνικές ομάδες, κανένας δεν ζητά την τιμωρία τους. Άρα ποια η διαφορά όταν μιλάμε για παίκτες της Euroleague».

Τα πριμ της Eurolegaue: «Το μπόνους για την κατάκτηση της Euroleague θα παραμείνει ίδιο, παρότι το Champions League ανέβασε το δικό του στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν θα μπούμε σε… διαγωνισμό. Ούτως ή άλλως οι ομάδες της Euroleague κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι οι ομάδες του Champions League».

Το πρόγραμμα και το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων: «Φέτος ήταν μια σεζόν προσαρμογής και εκμάθησης για όλους μας, διοργανωτές και προπονητές. Ξέρουμε πως πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες. Οι ομάδες αποφάσισαν το πρόγραμμα να είναι ίδιο και την επόμενη σεζόν, παρότι θα υπάρχουν κάποιες φορές δύο ματς την εβδομάδα. Η αύξηση των ομάδων της Εuroleague είναι προς όφελος της διοργάνωσης. Στο εγγύς μέλλον θέλουμε να αυξήσουμε τις ομάδες σε 18, αλλά όχι από την επόμενη σεζόν. Σύντομα πάντως».

Το αν η Euroleague αποδυναμώνει τα εγχώρια πρωταθλήματα: «Στην Euroleague δεν εκπροσωπούνται χώρες, αλλά η ποιότητα. Διαφορετικά θα παίρναμε τις πρωταθλήτριες κάθε χώρας και μόνο. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα, την οργάνωση της ομάδας, τον κόσμο που παρακολουθεί τους αγώνες της, τα πάντα… Την επόμενη σεζόν είναι πιθανό να δούμε πέντε ισπανικές ομάδες, αλλά θα πρέπει να τελειώσει πρώτα η ACB. Στα εγχώρια πρωταθλήματα οι ομάδες δεν μάχονται για να παίξουν στην Euroleague, αλλά για να κερδίσουν τον εγχώριο τίτλο. Και δεν σημαίνει ότι μία ομάδα που έχει εξασφαλισμένη θέση στην Euroleague αδιαφορεί για το εγχώριο πρωτάθλημα. Πόσες φορές είδαμε τα τελευταία χρόνια τελικούς μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία;».

Το επίπεδο της διαιτησίας: «Φέτος ήταν στο υψηλότερο σημείο. Αυξήσαμε τον αριθμό των νέων διαιτητών σκεπτόμενοι το μέλλον. Ναι, έγιναν λάθη αλλά αυτό συμβαίνει. Δεν δέχομαι θεωρίες συνωμοσίας. Όταν ένας διαιτητής κάνει λάθη, αντιμετωπίζει τις συνέπειες».

Τους σταρ που επιλέγουν το NBA από την Euroleague και τόνισε: «Πάντα είναι πιθανό να χάνεις παίκτες για το ΝΒΑ. Οι σύλλογοί μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτούς του ΝΒΑ σε χρήματα. Είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Πάντως ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για παίκτες στο ΝΒΑ είναι περιορισμένος και συγκεκριμένος».